Otvoreno

08.12.2006 20:40

HIPERAKTIVNI SANJARI Marko Ferek od problematičnog djeteta otkrio svoj sretni put
U školi nisu shvatili da sam drukčiji od drugih
Autor Sanja Baković

Ja sam Marko Ferek. Onaj koji se provlačio kroz školu. Teško sam svladavao gradivo, koncentracija mi je bila slaba, bio sam nepažljiv, puno sam sanjario i bio hiperaktivan - opisao je sebe u knjizi "Hiperaktivni sanjar - drugačiji, lošiji bolji" 27-godišnji Marko Ferek.

Lud ili normalan
Nekad bojažljivi i nesigurni mladić, kojemu je u gimnaziji profesorica hrvatskog rekla da se vrati u osnovnu školu jer je "na razini Crvenkapice", uz pomoć supruge Nikoline napisao je knjigu nakon preokreta otprije pet godina. Dok je studirao ekonomiju u Dubrovniku, prijatelj mu je natuknuo da ima simptome ADHD-a, deficita pažnje ili hiperaktivnog poremećaja. Istraživši odmah na internetu sve o ADHD-u, Marko se činilo da čita vlastiti životopis. Tog se dana ponovno rodio.

- Pomislio sam: sad konačno postajem ili lud ili normalan. Prije otkrića da imam poremećaj pažnje, sve u mom životu bilo je mutno i mračno. No, shvatio sam da nisam kriv što sam drukčiji. Kako sam čuo da u Americi postoji lijek za ADHD, želio sam ga nabaviti - kaže Marko.

Lijek Ritalin, nakon kojeg su djeca mirna i poslušna, izaziva ovisnost, to je stimulans sličan kokainu. Marko je shvatio da mu nije potreban. Izabarao je drugi put. Prije godinu i pol osnovao je udrugu Buđenje, koja ima oko 500 članova iz cijele Hrvatske, uglavnom roditelja i djece s ADHD poremećajem. O svojem je iskustvu već održao pedesetak predavanja diljem Hrvatske, roditeljima i natavnicima, te na stručnim skupovima.

Sto vulkana
- Moj cilj je da pokažem svijetu da se zapravo ne radi ni o kakvom poremećaju, kako ga nazivaju liječnici. Bio bih sretan da se osobe koje su prošle iskustvo slično mojemu zovu hiperaktivni sanjari. Kada sam shvatio da nisam kriv što sam drukčiji, našao sam zaspalog sebe i energiju sto vulkana. Emotivni žar koji sanjari imaju omogućuje im jaku koncentraciju, no samo u stvarima koje ih doista zanimaju - ispričao nam je Marko.

Genijalci i umjetnici
Simptome ADHD-a pokazivali su i Thomas Edison, Albert Einstein, Beethoven, Isaac Newton i Leonardo da Vinci. Da su ih liječili tabletama i umrtvili u njima emotivni žar i hiperaktivni istraživački duh, nikada ne bi bilo njihovih genijalnih djela i izuma kojima su zadužili čovječanstvo. Za Edisona je učitelj mislio da je glup pa ga je majka ispisala iz škole, a Einstein je u školi bio nepažljiv i zamišljen, kasno je progovorio i sporo učio.