Evo da se javim.
Proveli smo još jedno prekrasno ljeto, naučili kraul, proširili krug prijetalja i puno toga još. Krenuli u školu. Rekla sam joj da je posvojena. Kako kažu da je to najbolje reći prije polaska u školu, tako sam i učinila da ne bi bilo da joj neko drugi kaže. Njena reakcija je bila: „Pa šta, ja tebe više volim jer si mi ti mama a nju ne znam“. Onda me pitala kako se zvala ta njena „prva mama ili teta koja ju je rodila“. To nisam očekivala i nisam znala šta reći. Rekla sam da ne znam. Pitala me i za tatu i tu sam nešto smuljala...
Par dana nakon toga je teti u ambulanti rekla da je nju druga mama rodila, kad je ova komentirala da nema istu kosu kao ja. Onda smo razgovarale da joj objasnim da ne treba svima pričati o „našim stvarima“. To je bila naša prva tajna koja se ne govori drugima i osjetila sam nelagodu.
Onda sam joj rekla da ako je iko od djece bude zadirkivao zbog toga, nek ih slobodno izazove i kaže, da vidimo čiji će roditelji prije izaći (na prozor) kad ih zovnemo i obečala joj da ćemo mi uvijek prije izaći. To joj se svidjelo. (Biološki roditelji: please nemojte se odmah odazvati!) Kasnije je sve išla potvrditi kod bake i zaključila da je i baka njena druga mama!
Osjećam da sam skinula prvobitni teret i stvorila uvjete za daljnju komunikaciju, ali i da je možda bilo prerano. Ona to za sad više ne spominje. Šta mislite, kako je trebalo ići i kako će biti dalje?