Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: SUHI BOŽIĆNI KOLAČIĆI- 4 vrste od jednog tijesta

  1. #1
    mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,835

    Početno SUHI BOŽIĆNI KOLAČIĆI- 4 vrste od jednog tijesta

    Evo jednog dobrog i prokušanog recepta.
    Kolačići se mogu prirediti ranije, pa kad malo "otpuste" su jako fini. Pečem
    ih dok nisu gotovi ( ne znam točno vremenski, ali dok ne dobiju finu zlatnu boju)
    8)

    SUHI BOŽIĆNI KOLAČIĆI

    4 vrste od jednog tijesta

    PRHKO TIJESTO:
    75 dag brašna (50 dag oštrog + 25 dag glatkog)
    50 dag maslaca ( 1 margarin + 1 maslac)
    25 dag šećera u prahu
    1 cijelo jaje + 1 žumanjak
    1 vrećica vanilin šećera
    malo soli, ribane limunove korice, po po potrebi par kapi hladne vode ili ruma

    pečemo na maslacom namašćenom i pobrašnanom plehu

    Umijesimo tijesto i podijelimo na 4 dijela

    (od prvog dijela tijesta)
    1. KOŠARICE ( 36-40 kom )
    potrebno je :
    36-40 višanja (iz kompota - bez koštice)
    2 bjelanjka
    10 dag šećera
    10 dag mljevenih oraha
    2 dag brašna
    2-3 dag ribane (gorke) čokolade

    Tanko razvaljamo tijesto, tijestom obložimo formice (za šape), u svaku formicu stavimo jednu višnju iz kompota. Bjelanjke i šećer tučemo u čvrst snijeg, dodajemo mljevene orahe, ribanu čokoladu i brašno i time (preko višnje) punimo formice.


    (od drugog dijela tijesta)
    2. POLJUPCI S MAKOM ( cca. 50 kom)
    potrebno je :
    5 dag mljevenog maka
    10 dag marmelade od višanja
    malo cimeta

    U drugi dio tijesta umjesimo 5 dag mljevenog maka (i cimeta)
    Formiramo kuglice (veličine oraha), dršku kuhače umočimo u brašno i njome napravimo udubinu u kuglici od tijesta. U udubinu uštrcamo malo marmelade od višanja.

    (od trećeg dijela tijesta)
    3. PERECI S LJEŠNJAKOM ( cca. 40 kom)
    potrebno je :
    5 dag mljevenih (prženih) lješnjaka
    malo ruma
    10 dag čokolade za kuhanje (malo maslaca za topljenje, ne smije zakuhati)

    U treći dio tijesta dodamo 5 dag mljevenih lješnjaka i malo ruma. Oblikujemo male perece. Poslije pečenja, kad se ohlade, umočimo rub svakog pereca u rastopljenu čokoladu.


    (od četvrtog dijela tijesta)
    4. SNJEŽNI BOROVI ILI ZVIJEZDICE ( cca. 40 kom)
    potrebno je :
    5 dag kokosovog brašna
    malo narančinog soka i ribane narančine korice
    za ukrašavanje:
    kokos, pistacija, perlice, bjelanjak + šećer u prahu

    U četvrti dio tijesta umjesimo kokosovo brašno, ribanu koricu naranče: razvaljamo, izrezivačem izrežemo razne oblike (zvjezdica, bor, cvijet, krug...). Pečemo, a kad se ohlade s kistom namažemo umućenim bjelanjkom sa šećerom u prahu (masa), te pospemo s kokosovim brašnom, sjeckanom pistacijom, perlicama. Možemo štrcaljkom s masom obrubiti svaki kolačić.

  2. #2
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Jako dobra ideja za 4 vrse istovremeno :D
    Ja isto pravim tako prhko tijesto , to se još zove 3,2,1.
    Tri dijela brašna, dva masnoće , jedan šećera (i naravno arome )

  3. #3

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Vrbovec
    Postovi
    1,796

    Početno

    super recept :D

  4. #4
    mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,835

    Početno

    evo kako izgledaju te formice:

    http://i14.tinypic.com/44q1nrs.jpg

  5. #5

    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    347

    Početno

    Super :D thnx

  6. #6

    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    52

    Početno

    sad znam šta radim za Božić :D

  7. #7
    buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,873

    Početno

    jel mogu ovo i oni talentirani?

  8. #8
    andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,374

    Početno

    ovo mi zvuči super, koliko ideja :D :D !!

  9. #9
    buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,873

    Početno

    Citiraj buby prvotno napisa
    jel mogu ovo i oni talentirani?
    hoćem reći netalentirani

  10. #10

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    696

    Početno

    Prije 10-ak godina je gđica Eleonora Rekeče u emisiji DJH dala taj recept i pokazala kako se brdo kolačića jednostavno i brzo može napraviti. Od tada je pravljenje istih uz pomoć vrijednih ručica moje djece dio božićnog ugođaja.

  11. #11
    andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,374

    Početno

    heh...mene ipak zanima koliko se, ove dvije prve vrste /sa snijegom i sa makom/, moraju peći, bar otprilike :?

  12. #12
    mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,835

    Početno

    15-20 min na 180 C, otprilike (i ne otvarati pećnicu za to vrijeme), Kolačići budu fino prhki kad odstoje koji dan.

  13. #13
    colly avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Lokacija
    na moru
    Postovi
    57

    Početno

    Ja bi se upustila u izradu ovih kolacica pa ako mi netko moze pomoci i odgovorit mi na par pitanja bila bi jako zahvalna.

    1. Da li se ovi kolacici pod brojem 2 najprije ispeku pa onda pune marmeladom ili se najprije napune pa onda peku?

    2. Kada kolacice pod brojem 4 premazemo sa smjesom bjelanjaka i secera da li se to stavi prosusiti u pecnicu ili ne?

    Stvarno bi voljela da mi sve ispadne kako treba pa ako mi netko moze pomoci jer sam malo :?

  14. #14
    mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,835

    Početno

    Citiraj colly prvotno napisa
    Ja bi se upustila u izradu ovih kolacica pa ako mi netko moze pomoci i odgovorit mi na par pitanja bila bi jako zahvalna.

    1. Da li se ovi kolacici pod brojem 2 najprije ispeku pa onda pune marmeladom ili se najprije napune pa onda peku?

    2. Kada kolacice pod brojem 4 premazemo sa smjesom bjelanjaka i secera da li se to stavi prosusiti u pecnicu ili ne?

    Stvarno bi voljela da mi sve ispadne kako treba pa ako mi netko moze pomoci jer sam malo :?
    Evo odgovori:
    Marmelada se peče skupa s kolačićem, dakle napuniš i pečeš.
    Ova bijala masa od bjelanjaka i šećera u prahu se ne stavlja u pećnicu. Njome se ukrašava, jako je gusta i osuši se na zraku

  15. #15
    thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,861

    Početno

    ja pitam isto što i buby. dakle, jel to za tzv. nikakve domaćice isto

  16. #16
    mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,835

    Početno

    Citiraj thalia prvotno napisa
    ja pitam isto što i buby. dakle, jel to za tzv. nikakve domaćice isto
    Ne samo da je za ne talentirane domaćice, nego je i za klince koji žele sudjelovati. Djeca mogu pikati cvjetiće s drškom kuhače, stavljati višnju u košarice, umakati gotove perece u čokoladu, ukrašavati pistacijom.

  17. #17
    thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,861

    Početno

    Citiraj mama_jos_malo prvotno napisa
    Citiraj thalia prvotno napisa
    ja pitam isto što i buby. dakle, jel to za tzv. nikakve domaćice isto
    Ne samo da je za ne talentirane domaćice, nego je i za klince koji žele sudjelovati. Djeca mogu pikati cvjetiće s drškom kuhače, stavljati višnju u košarice, umakati gotove perece u čokoladu, ukrašavati pistacijom.
    jeij! onda radim to ovaj vikend. super :D

  18. #18
    saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    1,051

    Početno

    Citiraj mama_jos_malo prvotno napisa
    Citiraj thalia prvotno napisa
    ja pitam isto što i buby. dakle, jel to za tzv. nikakve domaćice isto
    Ne samo da je za ne talentirane domaćice, nego je i za klince koji žele sudjelovati. Djeca mogu pikati cvjetiće s drškom kuhače, stavljati višnju u košarice, umakati gotove perece u čokoladu, ukrašavati pistacijom.
    Istina, mi smo jučer imali šou program. Ja sam doduše podjelila smjesu na dva djela, u jedan sam stavila 10 dkg lješnjaka (prženih), a u drugi 10 dkg badema. Pravili smo božićne borove, zvjezdice i zvona (i pokoju gljivu po želji moje kćeri ). Kasnije sam otopila čokoladu sa malo šećera i margarina i premazala keksiće pa posipala sa listićima badema. Jako su fini, posebno ovi s lješnjacima. Košarice ću posuditi od mame pa ću probati i njih...

  19. #19
    Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    ZG
    Postovi
    2,809

    Početno

    ajme, ovo je odlično, možda da probam bar 2 vrste odjednom :D

  20. #20
    colly avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Lokacija
    na moru
    Postovi
    57

    Početno

    mama_jos_malo, puuuuno hvala

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •