Pozdrav svima, nova sam na forumu, ali već duže vrijeme posjećujem ovaj podforum, a još duže sam u ovim nesretnim vodama. Odlučila sam vam se pridružiti jer postoji puno pitanja koja me me muče, a mislim da i moje iskustvo može nekome pomoći da pronađe neke informacije.

Ukratko:

suprug - 1983 - oligozoospermia
ja - 1983 - teži oblik endometrioze, sa 18. god operacija oba jajnika (tumori veličine šake, žarišta po crijevima), kada su mi izvadili većinu tkiva jajnika. Nakon toga 8 godina suspresije rada jajnika i od 2008 god prestajem piti hormone i kreće naša zajednička borba.

Prvih par godina se sve svodilo na prirodne pokušaje, bez provjeravanja hormonske slike jer smo po procjeni doktora bili relativno mladi. Sumnje su krenule nakon što u dva navrata nisam dobila mestruaciju, a trudnoće nije bilo. Tada sam prvi puta izvadila sve relevantne hormone i rezultati su bili poražavajući. FSH 19 IU/L, AMH 1,5 pmol.

Odabrali smo Sv. Duh i Doktora Baumana da prati naš slučaj. Dijagnoza je odmah bila da bi bilo najbolje ići na donaciju jajne stanice, ali s obzirom da smo i dalje imali ispod 30 godina, odlučili su probati doći do bolje hormonske slike da bi mogli probati koji pokušaj sa mojim js, što smo prije malo više od godinu dana i postigli. Zadnji FSH je bio 7 (LH 10,8) i tada smo krenuli u postupke.

Ovdje bih naglasila da je moj prvotni loš nalaz vjerojatno bio toliko grozan i zbog drugih psihičkih utjecaja (istovremeno smo prolazili jako tešku osobnu situaciju koja nam nije dozovljavala da se u potpunosti posvetimo sebi).

Naš MPO put izgleda ovako:
2014 10mj - IVF stimulirani (24 Decapeptil, 34 Menopur, 1 Ovitrelle) - 2 (i 3 jadni) folikula - 1js - ET 5. dan 1 blastocista - beta negativna
2014 11mj - AIH PRC - trebao je biti IVF 2 folikula, ali nije bilo embriologice taj dan i morali smo na AIH - beta negativna
2014 12mj - AIH PRC - trebao je biti IVF, ali su pukli folikuli - beta negativna
2015 3mj - IVF PRC - 2 js - obje TRIPLOIDNE, prekidamo postupak

Napravili smo kariogram, i moj i suprugov nalaz su uredni. U međuvremenu se pojavio i endometriom na lijevom jajniku - koji je bio zdraviji jajnik nakon operacije. Sve punkcije su i do tada rađene na desnom jajniku.

2015 7mj - IVF (Klomifen, Gonal 300ij, Ctd 3 amp, Ovitrelle) - 2js. ET 1 4staničnog embrija na 2 dan + Estrofem. Beta negativna

Klomifen i Estrofem su napravili svoje - Endometrioza se naglo pogoršala. Cista na jajniku je i dalje prisutna (2-3cm), ali uz to su počeli bolovi u zdjelici, donjem dijelu leđa. Nakon 2 mjeseca na Lyndinette pilulama, dobila sam grozne bolove sa temperaturom. Procjena je da se endometrioza proširila na crijeva. Htjeli smo na IVF u PRC u 10-om mjesecu, ali na zadnjoj folikulometriji doktor je rekao da ne žele raditi postupak jer ne mogu nikako promašiti cistu. A to znači hospitalizacija, antibiotici... odgodili smo na idući mjesec.

U međuvremenu doktor odlazi, doktorica Turudić nas priprema na opciju donacije js, doktorica Sirovec razmišlja o liječenju endometrioze. Ja razmišljam o operaciji - ali niti jedan doktor za sada nije bio za tu opciju.

2015.11 - IVF PRC - 1js (danas). Rezultate ćemo pričekati, brine me što je PRC zadnji put dao triploidne embrije. Možemo se samo nadati da će sutra biti dobre vijesti.