Eto odlučila se i ja na taj korak.
Znam da ima nekoliko topica o njemu, ali nisam vidjela konkretne preporuke za neku marku. ako ima, molim uputite me.
Ako je reklama, može na pp
Eto odlučila se i ja na taj korak.
Znam da ima nekoliko topica o njemu, ali nisam vidjela konkretne preporuke za neku marku. ako ima, molim uputite me.
Ako je reklama, može na pp
Lagostina.
Inače već sam postala o ovoj istoj tematici i sad kad sam pokušala pronaći taj topic nema. Vjerojatno izbrisan :/ .
molim obrazloženje i gdje ga ima za kupiti. I koliko košta?
A iskustva sa Zepterom i AMCom?
Zepter, definitivno.
Najbolji na svijetu! :D
Nije da reklamiram ali od kad sam ga dobila preporodila sam se, nemam osjećaj da kuham i da gubim na vremenu, sve ubacim u lonac, u roku par minuta najviše 5 digne se gumbić koji označuje da je došlo do procesa kuhanja te smanjim na minimalno, uključim timer i bavim se svojim poslom. Najduže jelo se kuha 1sat i to smrznuta junetina i to tvrda, ostalo od 5-10 min., krumpir je gotov za 7min. sarma za pol sata...
A kako je tek ukusna riba!
Ne smijem dalje o jelu, na dijeti sam!
Zepter :D
No ja sam makrobiotičarka, pa bi ti mogla do detalja objašnjavati razliku koja se osjeti u riži.
I budem, ak' te zanima
Zepter :D
No ja sam makrobiotičarka, pa bi ti mogla do detalja objašnjavati razliku koja se osjeti u riži.
I budem, ak' te zanima
Da odmah (i prije postavljenog pitanja) odgovorim o kojem se Zepteru kod mene radi Syncro-click-2 poklopac za brzo kuhanje
Radi se o poklopcu koji ide na sve Zepterove lonce istog promjera.
Dobila sam ga na poklon al sam čula da je papreno skup oko 3,500kn
ali ak ga koristiš svaki dan ispleti se investicija!
Pozdrav!
p.s. (nemam nikakve veze s Zepterom, čak nisam bila ni na jednoj prezentaciji, a voljele bih).
Zaboravih reći da ta cijena uključuje i lonac od 9l
A jel imate iskustva sa Zepterom da ponekad para izađe van prije nego što je gotovo i onda treba nešto raditi ispočetka...super sam sad to objasnila, ali čula sam jedno takvo iskustvo
Samo vi meni objašnjavajte do besvjesti, može i na pp.
Mara, ja nisam makrobiotičarka i ne namjeravam skroz preći, ali sam u zadnje vrijeme počela malo proučavati knjige od JBPejić i namjeravam početi nešto po tome kuhati. Dakle, svaka info je dobrodošla
..i mi isto.I to imam dva ista-jednog kupili a drugog dobili kao vjenčani poklon.I još sam misllal ma što će mi dva ali sada mi baš trebaju.Irchi prvotno napisa
I ja imam Lagostinin, dobila ga također kao vjenčani poklon i stvarno je fenomenalan. Ma u normalnom loncu skuhana juha nikad nema takav okus ko ova iz expresa, kao niti meso i sve ostalo.
Podižem
FISSLER !!!!
Zakon lonac! Samo u njemu i kuham i to sve!
Super je!
Ne cuje se (ne pisti dok se jelo kuha), ima economy i energy save nacine kuhanja!
Super za odrzavanje, jednostavan za koristenje,, .... sve super!
Mana - lonac od 6l kosta oko 800kn! Kupljeno kod nas u Merkuru!
Ako ce netko kupovati ovaj lonac - moja preporuka:
kupite 2u1, odnosno 2 express lonca ovaj od 6l+manji od cca 3-4l,
to je komplet, pase isti poklopac, kosta oko 1500kn ali imate 2 lonca !!!
Meni je sada jako zao sto nisam kupila ta dva u kompletu... jer sada taj manji samostalno kosta isto kao i ovaj veci !
Ovo je taj lonac:
http://www.fissler.net/Pressure_cook...w,jpg.9.0.html
Vidjela sam da i AMC ima onaj poklopac koji zapravo od svakog lonca napravi ekspres što je praktično.
Ja imam nekakav obični, ne znam proizvođača ali me svakodnevno vjerno služi godinama.
Mara baš me zanimaju detalji o razlici u kuhanju riže.
Moj prvi ekspres lonac je kupio muž, i držeći se one zablude koja govori da je veće i bolje, kupio onaj od 9l
Možete misliti kako je izgledalo kuhanje riže za nas dvoje u tom loncu, a nismo ga mogli zamijeniti jer ga nije kupio u Hr
Lagostina. Kupila sam ga u mercatoneu prije par mjeseci i super je.
300 kn. 7 litara.
Ma ja sam kao prvi eks. lonac imala onaj naj naj običniji i u njemu mi je riža često zagorila, no otkako saqm prešla na zepter syncro preporodila sam se. a još paše na sve zepter posude tog promjera.
No on se isplati ukoliko imaš zepter posuđe.
Da nemam odlučila bi se za fissler i to onaj 2u1
Nedavno sam dobila Lagostina ekspres lonac i zadovoljna sam.
Zasad kuham samo cuspajze, a koliko vidim po knjizici s receptima moze se kuhati doslovno sve. Problem je sto su upute na talijanskom pa nista ne razumijem.
Jel normalno da onako jako pisti svakih 5-10 minuta?
Jel moze netko pliz napisati:
Koliko se kuha (nakon sto pocne pistati)
a) pileca juha
b) teleća juha
c) juha od povrca
d) tjestenina
e) riza
f) grah, slanutak i sl.
g) leca i sl?
lonni prvotno napisa
Ja ovako.
a) 40 min
b) 1 h
f) 25 min
...nakon što "zapipšti" ...a inače i moj pišti svakih par minuta,valjda to tako ide...
I ja imam Lagostinu, 7L. Zadovoljna sam, brzo se skuha, ali meni nekako okus onog što je skuhano u običnom loncu nije isti kao kad isto jelo skuham u ekspresu.
Negdje sam čitala da se dosta važnog iz hrane gubi kad se kuha pod tlakom pa zato izbjegavam ekspres ako baš nisam u gužvi. Radje kuham na pari sve što mogu.
..ja-čim dulje..ide brže kad ga stavim u sudoper u hladnu vodu dok prestane pištiti i onda ga jošpustim malo na sobnoj temp..za svaku sigurnost-ja čekam minimalno sat i pol..da ne bude buuuuuuuuuuuuuuuummm!!!!Andora prvotno napisa
kazu da je fissler zakon
i krenuli ga kupiti kad ono 1000kn :shock:
mislim, vjerujem da vrijedi, al puno brate, puno
lagostina je, nadam se jeftinija
jel zna tko cijene?
Ja sama ispustim paru podizuci onaj pipak na poklopcu. I kad para vise ne izlazi, otvorim. Jel to krivo?a koliko traje dok ga mo'š otvorit?
Naime ni ja ne zelim:buuuuuuuuuuuuuuuummm!!!!
Zar nije bila spika da je ekspres zdraviji od obicnih lonaca?Negdje sam čitala da se dosta važnog iz hrane gubi kad se kuha pod tlakom pa zato izbjegavam ekspres ako baš nisam u gužvi.
Ja sam svoj dobila, LeaB je gore napisala da je 300 kn za onaj od 7L.jel zna tko cijene?
da... mislim da se običnim kuhanjem gubi ono važno iz hrane, jer ako kuhaš zatvoreno onda zatvoreno i ostane - osim buuuuuuuuuuummmm, onda ipak sve ode u neku stvar
Ja sam sad zbunjena.
Osim što još uvijek ne znam koju marku da kupim, sad neki kažu da je zdravije u ukusnije u loncu, neki da je zdravije NE u loncu
Osim toga, koja je poanta kuhanja u njemu ako poslije treba čekati sat i pol da se otvori?
Ekspres lonac jako pišti ako se kuha na prejakoj vatri, inače samo malo šušti.
Meni ekspres lonac služi za kuhanje žitarica, stavim točan omjer žitarica i vode, navijem sat, kad odzvoni-gotovo je.
Integralna riža kratkog zrna kuha se 50min.
Što se tiče čekanja nakon kuhanja, dovoljno je 5min, a ako se baš jako žuri može se staviti u hladnu vodu.
Nema nikakav bum jer se sigurnosni ventil može lagano podizati dok para ne izađe van(bar na ovom mome).
Branka tako je to kada tražiš mišljenje a mišljenja se razlikuju- :?
Branka, ovo ti se kod LeeLo potkrala greška oko otvaranja.
Moj se može, a imam Fissler, otvarati isto nakon laganog podizanja ispušnog ventila ili pod hladnom vodom.
ivke, ma znam
i htjela sam različita mišljenja, ali mi se teško odlučiti
ja imam tefalov clipso
kostao je oko 700 kn, nisam ga jos upotrijebila, ali namjeravam ovih dana.
ne znam za druge, ali ovaj se ne moze otvoriti ako je pod tlakom. malo bi me bilo strah upotrijebiti te koji mogu
ma, kakav buuuuum?!? pa zar se još prodaju ekspres lonci koji se mogu otvoriti iako su još pod tlakom???? (di? da poklonimo šefu kad bude isao u penziju )
a sad ozbiljno: moja lagostina se fizički NE MOŽE otvoriti dok tlak ne padne na atmosferski jer jedan plastičan pipac, štapić koji iz poklopca ulazi u ručku to onemogućava. Trebala bih ga slomiti ukoliko bih željela otvorit lonac dok je još pod tlakom.
Jel ima samo jedan model Lagostine ili više njih? KOliko košta i gdje se može kupiti?
Ja sam svoj (Lagostina) kupila u Mercatoru, koštao je oko 400 kuna i super mi je. Ne znam koliko je litara.
Isto sam kuhala u njemu žitarice po makrobiotičkim pravilima, vjerujem da je u Zepteru lakše, meni se znalo dogoditi da mi se primi dok nisam savladala tehniku -- stvar je samo u laganoj vatri, a imam i prigušivač plamena.
Ali za 'obično' kuhanje nemam nikakvih problema.
Ja bi svom poklonila odmahFoška prvotno napisa
Hehe, ima nas još! LOL, mislim da bismo mogli osnovati klub prezadovoljnih djelatnika koji svome šefu/šefici za poklon žele kupiti ekspres lonac sklon eksplodiranju. Još bismo u nekom dućanu ostvarili i popust na količinu!roko006 prvotno napisa
Rule of thumb za duljinu kuhanja je podijeliti sa 3 vrijeme kuhanja u običnom loncu - meni štima
s time da se računa i vrijeme nakon što je štednjak isključen, sve dok je pokazivač tlaka na poklopcu dignut (na Fissleru se moraju vidjeti 2 bijele crte)
i kažu polijevati hladnom vodom odozgo, ne stavljati u vodu
Ja imam Lagostinin vec 2 godine, ali osim supe i jos par stvarcica ne znam nista drugo da skuvam u njemu :/ .
Dajte recepte ili me uputite gde mogu da ih nadjem :? .
Ja sam s tim loncem dobila i knjizicu recepata, ali su na talijanskom pa samo gledam slike.
A po slikama sve se moze kuhati - rizota, saftovi, razni deserti...
Ja ipak kupila Lagostinu. Bacam se na proučavanje.
Ali znate kaj mi nije jasno. Kako se kuha npr juha ili neko varivo gdje treba neke nairnice staviti ranije, a neke kasnije jer im treba različito vrijeme da se skuhaju? Otvarati ga? ali to je komplicirano i nestane tlak i....ne znam ne zvuči mi logično
može se otvarati ali da je komplicirano - je, i na kraju s otvaranjima traje jednako dugo ko u običnom loncu... ja to izbjegavambranka1 prvotno napisa
Kad kuham juhu, prvo u otvorenom zakuham meso, pa onda ubacim povrće ili strpam sve zajedno, poklopim i opet bude super. Koje varivo, misliš na kelj ili mahune u koje strpaš krumpir? Pa možeš to slobodno kuhati sve zajedno.branka1 prvotno napisa
Inače ako želiš dodavati namirnice kasnije nije to neki problem, lonac staviš pod hladni mlaz vode i to ne na ventile već okolo po poklopcu i samom loncu. I onaj sigurnosni filter koji ti dozvoljava da ga otvoriš pada za manje o minute. Utrpaš ono što trebaš i ponovo zatvoriš i to je to.
I jedna napomena prvo kuhaš na najjačem plamenu, a kad počne pištati smanjiš na najmanji. I oprezno kod kuhanja riže, tjestenine i one hrane koja radi pjenu kod kuhanja, nikad ne smiješ napuniti lonac više od 2/3.
Pitaj ako još nešto trebaš. Ja sve što se može kuham u ekspresu.
Ja imam 2 od Laagostine (5 l i 9l) i Fissler od 3 l i 7 l. Lagostinu smo jednu dobili, a drugu kupili u Trstu i ne znam koja je bila cijena jer smo si nakupovali još stvari,a Fisslerove nam je kupila moja mama u Austriji (jedan set za sebe, jedan za nas) i mislim da je komplet bio oko 200€. Oba su odlična i Lagostina i Fissler.
evo upotrijebila sam ga danas, prvi put. skuhala sam kokosju juhu i odlicno je ispala, lonac nije eksplodirao, a juha super ukusna. super je sta se povrce ne raspadne, a bilo je skroz skuhano.lara26 prvotno napisa
moram priznati da sam se malo bojala i onako sa pristojne udaljenosti ocekivala kad ce para propistati.
juha je bila gotova u 20 min i bila je
Irchi
ajde please nabaci par ideja. Iz tvog iskustva, sto je najbolje kuhati u ekspres loncu, a za sto nema razlike u odnosu na obicni?[/quote]Ja sve što se može kuham u ekspresu
Grah, mahune, kelj, krumpir za pire, cijeli krumpiri, klipovi kukuruza, kestenje, rižota razna, saftovi, gulaši, sva mesa na naglo (svinjetina, junetina, piletina), sarma, punjene papirike, ćufte, juhe, povrće i ne mogu se više sjetiti. Uglavnom sve tako radim, ako ne želim kuhati pod pritiskom koristim lonac kao i svaki drugi. Nitko ne kaže da moraš obavezno staviti poklopac .lonni prvotno napisa
[/quote]lonni prvotno napisa
Meni sva jela skuhana u expressu imaju puno bolji okus nego kuhana u običnom loncu.
Ma nema šanse dobit tak saftnu govedinu ak kuhaš u običnom loncu, pa tak i svo drugo meso, ko da sve izađe iz njega a iz expresa ima puni okus.
A da ne pričam o suhom kuhanom mesu koje je 10 puta ukusnije iz ekspresa, a isto tak i svo povrće.
thx cure!
Sad nesto ne kuzim za snicle na naglo i za saft te gulase. Kako to radite u ekspres loncu? U kojem trenutku zatvarate kod safta?
Moze neki konkretan primjer? Pa da pobacam sve ostale lonce, ionako nemam mjesta u kuhinji.