Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Hipertireoza i dojenje

  1. #1
    oleandrina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    94

    Početno Hipertireoza i dojenje

    Zna li netko kako jatrogena hipertireoza može utjecati na dojenje, tj. na mlijeko?
    Naime, u trudnoći mi se pojavila hipotireoza, uzimala sam Euthyrox, a sada, 2 mjeseca nakon poroda počela sam se malo čudno osjećati i otišla na kontrolu hormona štitnjače. Očito je štitnjača proradila jer su mi hormoni dvostruko viši od gornje granice, a TSH jako nizak. Doktorica mi je dakako rekla da prestanem uzimati E. I sad me zanima izlučuje li se taj višak hormona u mlijeko i kako onda utječe na bebu?

  2. #2

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    114

    Početno

    Nemam osobnih iskustava, ali našla sam ovo o Euthyroxu:

    http://www.merck.de/servlet/PB/menu/1347030/index.html

    Treatment with thyroid hormones should be given consistently during pregnancy and breast-feeding in particular. Dosage requirements may even increase during pregnancy. So far there have been no reports of any risk to the fetus despite extensive use during pregnancy. Even in high-dosed levothyroxine therapy the thyroid hormone quantity secreted into breast milk during lactation is not sufficient to cause development of hyperthyroidism or suppression of TSH secretion in the infant.

  3. #3
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,511

    Početno

    a sto kaze tvoj endokrinolog za dojenje, to bi stvarno njega trebala pitati???

    euthyrox se bez problema pije za vrijeme dojenja, ali on samo nadoknadjuje manjak hormona. nemam pojma kako tvoj vlastiti visak hormona utjece na mlijeko :?

  4. #4

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    114

    Početno

    Koliko sam shvatila, oleandrina ima problem s umjetno izazvanom hipertireozom. Doza Euthyroxa koja je odgovarala trudnoći postala je prevelika nakon poroda, ali se nije mijenjala sve do kontrole. A na kontroli se onda ispostavilo da je to previše za nove uvjete, pa je postala hipertireotična (jel se tako kaže).

    Zanimljivo bi također bilo znati kako ovakva, jatrogena hipertireoza utječe na laktaciju.

  5. #5

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    114

    Početno

    Isprike, površno sam čitala Lutonjicu, pa sam malo glupo odgovorila, pojašnjavajući joj ono što je ona dobro shvatla. :lupam se po glavi:

    Mislim da je isto, bilo da je prisutan višak tiroksina iz štitnjače, bilo da se radi o onome uzetom izvana, jer radi se o istom kemijskom spoju. Poanta je da T4 ne prelazi u mlijeko u znatnijoj koncentraciji, kako piše na uputstvu od lijeka.

  6. #6
    oleandrina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    94

    Početno

    Kako sam to rješavala preko telefona, jer sam vezana uz kuću zbog neprestanog dojenja, dr. me prvo pitala kako se osjećam s obzirom na nalaz, a tek onda rekla što je. Prilično me začudilo, a ja zbog problema s dojenjem i bebinog premalog dobivanja na težini i zarobljenosti u kući, osim najnužnijih izlazaka (kod doktora), više ni ne znam što me toliko iscrpljuje. Postala sam skoro kao avet.
    Očito je preuranjenu hipotireozu izazvala trudnoća (ponovo me čeka u nekoj idućoj fazi života doživotno, vjerujem), ali se sad dogodilo ovo. Dr. ništa posebno nije rekla, samo da bi problem bio nedostatak hormona u trudnoći, za što znam i sama, a da za dojenje nema neki utjecaj. Nadam se da je tako, iako ne vjerujem da se to jako često događa, s obzirom da se nigdje ne spominje, eventualno bi moglo biti o dojenju i neliječenoj genetskoj hipertireozi, ali se i te stvari na vrijeme otkrivaju, ni o tom nisam ništa našla. A što sad nego čekati da se iščistim od tog viška i nadati se da nije prelazilo u mlijeko (visok je i fT3), ili iz njenog probavnog sustava u krv.
    Valjda jedino da pitam Merck imaju li oni za mene korisnih saznanja o takvom slučaju.

  7. #7
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,511

    Početno

    oleandrina, oprosti, ali takve stvari se ne rjesavaju preko telefona :/
    stitnjaca nije za zezanje, pogotovo ako si trudna ili dojis.
    nadam se da i je lijecnica o kojoj pricas endokrinolog, a ne ginekolog ili lijecnik opce prakse (precesto se petljaju u disbalanse hormona stitnjace, bez da pacijenta salju endokrinologu, i to je nedopustivo).

    btw, ja imam hipotireozu "zaradjenu" najvjerojatnije u trudnoci, ali ne znamo sigurno jer smo neravnotezu hormona primijetili tek 3 mjeseca nakon poroda.
    dakle, 3 mjeseca nakon poroda moji nalazi su ukazivali na HIPERtireozu (kao i sada kod tebe), ali sam se s endokrinologom dogovorila da cemo pricekati s terapijom da vidimo sto je (je li to od trudnoce, je li od poroda, je li privremeno, ili trajno...). 2 mjeseca kasnije, stvar je bila potpuno obrnuta, odnosno sve je ukazivalo na HIPOtireozu. i tako je ostalo. vec sam 3 godine na euthyroxu.

    dakle, kao prvo, obavezno endokrinologu. kao drugo, i moja beba je dojila, tada jos po cijele dane, ali sam se s endokrinologom dogovorila da cu biti odmah na redu kako bih se sto prije vratila doma (izbivala sam od kuce nekih sat i pol). a to je bilo u bolnici.
    a ti mozes otici i privatniku, pa uzeti i bebu sa sobom.
    ne zezaj se sa stitnjacom
    sretno

  8. #8
    oleandrina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    94

    Početno

    Krasno.
    Lutonjice jesi ti imala kakvih problema s laktacijom u tom periodu hipertireoze? Ja sam zdušno isključivo dojila "24h", a nedavno sam u jednom trenu od očaja prije spavanja počela prihranjivati s nekih 100ml prije spavanja, no sad smo opet prestali. Koliko su tebi bile povišene razine fT3 i fT4?
    Dr. mi je zapravo prvenstveno dijabetologinja na VV jer sam i ja prvenstveno dijabetičarka , ali da bi to bila mora biti i endokrinolog, iako me bez problema stavila na Euthyrox, što je u trudnoći bilo ok, a sad je više zabrinutosti pokazala za mene s takvim nalazima negoli za dojenje.
    Iduće što ću napraviti je pitati pedijatricu za mišljenje i čekati odgovor od Mercka.

  9. #9
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,511

    Početno

    ovako, ja sam isto na VV, ali kod endokrinologa, a ti si vec tamo kao dijabeticar, trebalo bi ti biti lako doci do njega, zamoli svoju dokicu

    sto se tice dojenja, da, dojile smo 24 sata dnevno, bilo je jako naporno... to 24/7 dojenje je prestalo negdje oko 3. mjeseca, ali je ona i nakon toga ostala beba koja, u odnosu na druge iste dobi, doji puuuuuuno cesce i puuuuuuno duze nego ostale bebe (podoji su i nakon njene navrsene godine dana trajali po 45 minuta, znala je traziti svakih sat i pol, dva....). znaci, takvo dojenje ne pripisujem stitnjaci, nego tome da je ona jednostavno takvo dijete, bila i ostala (sad ima 3,5 godine i jos uvijek doji).

    i moj endokrinolog, i zarina pedijatrica su dali zeleno svjetlo za dojenje uz euthyrox.

    nalaze cu sad potraziti, pa ti napisem vrijednosti

  10. #10
    zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Split, Lijepa nasa
    Postovi
    4,633

    Početno

    i moj endokrinolog, i zarina pedijatrica su dali zeleno svjetlo za dojenje uz euthyrox
    potpisujem
    tj pedijatra nisam ni pitala, ali nema bojazni sto se tice nadomjesnih hormona stitnjace

  11. #11
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,511

    Početno

    ovako, prvi nalaz:
    TSH 0.04
    FT4 31.7
    FT3 12.5
    dg. blaga hipertireoza, terapija nihil, mogu dojiti s takvim nalazom

    iduci nalaz:
    TSH 4.1
    FT4 8.0
    FT3 4.9
    dg. pocetna hipotireoza najvjerojatnije u sklopu tihog tireoiditisa koji je bio uzrokom pocetnih povisenih hormona stitnjace, terapija euthyrox 50, mogu dojiti

    poslije su svi nalazi ok, osim u ovoj drugoj trudnoci kada pocinjem piti euthyrox 100

  12. #12
    oleandrina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    94

    Početno

    Pogledala sam za svoju dr., ona je internist – dijabetolog, ali se ne boji Euthyroxa niti bi ja da mi nisu skočili ti hormoni nakon poroda, od terapije 50ug. Lutonjice, nalazi su nam slični pa neću inzistirati na endokrinologu još, nego čekati iduće. Kako se zove tvoj endokrinolog?

    TSH 0,005
    fT3 17
    fT4 35

    Kako je Zara napredovala na težini i visini tih prvih mjeseci? Kod nas je sve na donjoj granici, a ja neumoljivo dojim, i nakon svih «optužbi» i prijedloga o prihranjivanju, iako je pedijatrica zaključila da je beba dobra, da ne može reći da je neuhranjena, ali da joj mogu probati dodavati nakon jela na sisama (zar obrok na sisi postoji, kod nas toga nema kad zna trajati sat, dva pa vrlo skoro ponovo…).

  13. #13
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,511

    Početno

    dr žmire, ordinacija mu je na istom katu kao i ona za dijabetes, krvne pretrage radimo u istom laboratoriju

    zara je u prvih mjesec dana dobila 700 g i 7 cm. za ostale preglede se ne sjecam vise, ali mi pedijatrica nije nijednom preporucila prihranjivanje (ali znam da je kasnije dobivala manje od 700 g mjesecno, najvise je dobila bas u tih prvih mjesec dana)

  14. #14
    velika.jabuka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Postovi
    221

    Početno

    da ne otvaram novu temu, i ja imam problema s HIPERtireozom dva mjeseca nakon poroda, a prije i za vrijeme trudnoće sam imala HIPO i pila Euthyrox 50 pa 75.

    Zanima me da li je to umjetno izazvani hiper radi previsoke doze i da li je uopće moguće da netko tko ima dijagnosticiran Hashimoto i predviđen problem sa usporenim radom štitnjače za cijeli život odjednom može dobiti trajnu hipertireozu??

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •