Pokazuje rezultate 1 do 39 od 39

Tema: CRP-krv

  1. #1
    Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,594

    Početno CRP-krv

    cure- jel zna netko da li crp mora biti nula?

    danas sam dobila nalaz, referentna labosa je od 0-10, meni je 4.
    jel to ipak poviseno ili je poviseno tek kad je van referentne?

    pliz- doktor mi je tek oko pet na poslu pa da ne izludim....

  2. #2
    egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,302

    Početno

    koliko sam ja shvatila crp ukazuje na neku upalu. ako je referentna vrijednost do 10, nemas oko cega brinuti.

    eugenu je prije 1,5 mj, dok je imao salmonelu, bila 140.

  3. #3
    Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,594

    Početno

    crp mi je 4- kaze doktor da se ne moram brinuti.

  4. #4

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Postovi
    679

    Početno

    Podižem i molim malu pomoć...
    CRP mi je 87. Jel' moguće da je toliki od upale sinusa/grla?

  5. #5

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    591

    Početno

    daisy, mislim da je moguće.

  6. #6

    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    1,754

    Početno

    moj je 20 , ali meni piše da je normalno 0-5...

    da li je moguće da je to od viroze ili crp pokazuje da se radi o nekoj kroničnoj infekciji?

  7. #7

    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    136

    Početno

    Cure, bok!

    Evo i mene, baš ste mi fino naletjele s ovom temom!

    Meni je CRP već mjesecima 15-23 (isto piše da bi trebao biti do pet), a sedimentacija 40-60 (piše da treba biti do 20). Prvo se činilo da imam bronhitis, pa upalu mjehura, pa ureaplazmu, sad nemam nikakvih simptoma, a vrijednosti su visoke. Ima li tko sličnih iskustava?

    Da bude veselije, idem na IVF i ne znam bih li to trebala spomenuti doktoru. Ne želim paničariti jer se osjećam zdrava, a opet se bojim da će mi reći da to moram riješiti i da će to onda trajati mjesecima, a imam četiri banke i nemam baš vremena za razbacivanje. Zahvaljujem na svakom inputu!

  8. #8

    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,811

    Početno

    Reci doktoru, zamisli da se ispostavi nakon par mjeseci trudnoće da je nešto što je trebalo srediti prije. Možda će ti biti dovoljna kura antibiotika, a ako imaš vremena možeš pokušati s urednijim životom i zdravom prehranom. Svakako bi bilo dobro naći gdje je žarište. Autoimune bolesti također povećavaju crp.

  9. #9

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,519

    Početno

    Ako nisam pogresno shvatila....povisen CRP moze ukazivati i na reumu. Mamazika ispravi me ako grijesim...

  10. #10

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    591

    Početno

    Citiraj Neti prvotno napisa
    Cure, bok!

    Evo i mene, baš ste mi fino naletjele s ovom temom!

    Meni je CRP već mjesecima 15-23 (isto piše da bi trebao biti do pet), a sedimentacija 40-60 (piše da treba biti do 20). Prvo se činilo da imam bronhitis, pa upalu mjehura, pa ureaplazmu, sad nemam nikakvih simptoma, a vrijednosti su visoke. Ima li tko sličnih iskustava?

    Da bude veselije, idem na IVF i ne znam bih li to trebala spomenuti doktoru. Ne želim paničariti jer se osjećam zdrava, a opet se bojim da će mi reći da to moram riješiti i da će to onda trajati mjesecima, a imam četiri banke i nemam baš vremena za razbacivanje. Zahvaljujem na svakom inputu!
    draga, nikako na ivf dok su ti tako povećane vrijednosti. to bi bilo jako neodgovorno. moraš reći doktoru. pusa.

  11. #11

    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,811

    Početno

    ....povisen CRP moze ukazivati i na reumu
    Da. U autoimunim bolestima dolazi do upale, a crp je marker upale. Povišen je i u bolestima srca.

  12. #12

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Postovi
    6,586

    Početno

    Neti, spomeni to doktoru. Ja sam cijeli život imala povišenu sedimentaciju (i do 80), crp i do 30, nitko od dr nije obraćao pažnju na to do moje dr na faksu. Najprije su mislili da su zubi ili ginekološki ili nešto slično, ali sve to je bilo u redu. onda su me uputili internistu reumatologu, i on je nakon pretraga dijagnosticirao artritis (bez ikakvih tegoba i simptoma), vjerojatno reaktivni kao posljedica kronične upale mandula. Lani su mi ih izvadili, i nakon toga se sedimentacija spustila na 25, a CRP je bio u granicama normale. Sad u trudnoći sedimentacija mi opet raste, oko 50 je, ali će se nakon trudnoće vjerojatno opet spustiti.
    Svakako nemoj to ignorirati. Pusa.

  13. #13

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    Špansko-Knežija
    Postovi
    564

    Početno

    CRP je vrlo "osjetljiv" test tako da pokaže i najmanju upalu tj. vrijednost može biti visoka i kad se radi o maloj upali... ja sam u trudnoći dobivala injekcije fragmina i na mjestu uboda bi uvijek bila mala upala i crp mi nikada nije bio ispod 20 (ista stvar je i kod inzulina, dijabetičari uvijek imaju lagano povišen crp)...
    svakako to treba reći liječniku iako mislim da oni provjeravaju crp prije IVF-a, a 7 dana antibiotika će to riješiti... sretno

  14. #14

    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    136

    Početno

    Bok, cure!

    Hvala na odgovorima.
    Evo i mog updatea: rekla sam ginekologu prije IVF-a, rekao je da sedimentacija i CRP ne utječu na kvalitetu jajnih stanica (a sad izgleda da je to moj problem - uz valjda milijun drugih koje još nisu otkrili), a da će mi poslije punkcije dati antibiotik (i pitao je kako sam se osjećala poslije prošle punkcije - sve pet.) Za trudnoću se ne moramo bojati jer ovaj put jajne stanice nije ni bilo pa imam još mjesec dana za pretrage.
    Bila sam i na Zaraznoj gdje su mi rekli da CRP od 22 nije ništa, da je 100 za zabrinjavanje te da bih, da imam zaraznu bolest od jeseni već ozdravila ili otegnula papke.
    Sad se moja doktorica zainatila pa me šalje na UZV abdomena i imunologu. Veli da to može raditi tko ima puno vremena jer pretrage traju unedogled! (Ja nije da imam vremena viška, ali, srećom, svoj sam gazda pa ne trebam tražiti šefa da me pusti s posla).

    Pusa svima!

  15. #15
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,131

    Početno

    Crp 12
    Da li je to za antibiotik ili ne?

  16. #16
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    10,754

    Početno

    u pravilu ne
    ali nekad nije ni 100 za antibiotik, a nekada je 4

  17. #17
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    zagreb zapad
    Postovi
    16,529

    Početno

    Klinicka slika je bitna. CRP je samo pomoc uz klinicku sliku i eventualno druge parametre iz krvi.

  18. #18
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,131

    Početno

    U ožujku sam dobila Klavocin, nisam ga popila i za par dana sam bila ok.
    Sad sam u ponedjeljak imala 38, bez glasa, zeleni sekret samo ujutro. U utorak mi je dala amoxil, nisam ga uzela nakon toga temperatura 36.5 do 37.1... grlo je kaze dr ok.
    U petak sam na svoju ruku izvadila crp...
    Osjećam se dobro... mrvu umorno... sinusi se i dalje cijede, glas još nije skroz ok....
    Grlo ne boli, ali opet onaj suhi kašalj kojemu samo voda pomaže.

    Ja sam i dalje bliže odluci da se probam i ovaj put izvuci nez antibiotika... ali me ovaj crp malo pokolebao...

    Aleks.... heeelp.
    Posljednje uređivanje od Mojca : 14.04.2018. at 14:30

  19. #19
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,131

    Početno

    I najvaznije, nema onih groznih glavobolja od sinusa.

  20. #20
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    10,754

    Početno

    sinusi ne moraju dizati upalne parametre
    a samo si crp vadila?
    kks?
    tu crp sigurno nije važan kod odluke uzeti antibiotik ili ne
    vidi kako će biti, ako budeš bolje ok, ako se ovako nastavi ja bih ga uzela
    ako amoxil, koji nije lijek izbora za sinuse (ali ja ga sebi uzmem i pomogne mi) onda barem 2x1 gr, a ja na početku uzmem par dana 3x1 gr, i minimum 10 dana
    uz toaletu nosa fiziološkom, operilom i nekim kortićem

  21. #21
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,131

    Početno

    Samo crp.
    Prolazila sam pored Brayera i dobila inspiraciju

    Inhaliram, ispirem, uzimam Sinupret i 1 x na dan Nasonex.

  22. #22
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,131

    Početno

    Izvaditi ću kks u ponedjeljak

  23. #23
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    10,754

    Početno

    onda kad se već bodeš, izvadi i crp
    da vidimo dinamiku
    ali ne znam zašto to radiš privatno?

  24. #24
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    zagreb zapad
    Postovi
    16,529

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    onda kad se već bodeš, izvadi i crp
    da vidimo dinamiku
    ali ne znam zašto to radiš privatno?
    Ima love i voli biti fino usluzena kod privatnika.

  25. #25
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,131

    Početno

    Hahha.
    Da baš.

    Zato jer moja doktorica smatra da je to suvišno.
    Kks ću napraviti preko croatie.

  26. #26
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,131

    Početno

    Aleks, imam doma i klavocin i amoxil...
    Da li je klavocin bolji izbor?

  27. #27
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    4,976

    Početno

    Nisam lijecnik, ali zasto uzimas atb u ljekarni i radis zalihu doma?

  28. #28
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,131

    Početno

    Pa zato jer imam doktoricu koja za sve daje antibiotike, a više puta se pokazalo da nisu potrebni. Recimo prošli mjesec... jer nikad ni sad sigurna u nužnost uzimanja.

  29. #29
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,131

    Početno

    U utorak će biti tjedan dana da sam ih dobila... za sad se nosim bez njih.
    Možda ću ih morati uzeti... A možda ne. A recept za antibiotik stoji tri dana.

  30. #30
    ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    23,484

    Početno

    Ako se dobro sjecam i ako sam dobro shvatila, zeleni sekret (i moj subjektivni osjecaj smrada u nosu) je bio mojoj opcoj triger za antib. Jedino jednom kad mi je kcer bila manja i kad se zaredalo 2-3 antib u tipa pola godine smo radile pauzu, al mislim da sam tada i kod otoronca bila
    .i da smo tad pokusavali bez izvuci uz inhaliranje.

  31. #31
    ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    23,484

    Početno

    To je sve bilo bez temp i drugih simptoma...sinusi su mi znali bit slaba tocka.

  32. #32
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,131

    Početno

    To sam i ja mislila za zeleni sekret, pa sam procitala da moze biti i znak virusa...

  33. #33
    ellica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    593

    Početno

    Glledas kks i crp.Moja je imala crp 50,a kks ok u temperaturi i rece dr.viroza.
    I bila je.
    Drugi put crp 8,kks super i fuuuuul zeleni sekret iz nosa (za koji sam ja mislila da treba antb)temp.do 38 pola dana,pa nista i tako par dana i dr.nije dala antb. I fakat je proslo.
    Tako da sam cro ne znaci nista.

  34. #34
    silkica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    U srcu daleko
    Postovi
    787

    Početno

    Meni su objasnili da je povišen crp znak bakterijske infekcije.Ako je povišen crp,onda ne može biti viroza ili gripa.

  35. #35
    ellica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    593

    Početno

    Eto nasa privatna ped.ocito ima suprotna saznanja,kao i sinova endokrinologica.
    U oba slucajeva povisrnog crp-a kao sto sam napisala nije koristen antb.i crno-na bijelo je napisano viroza.
    Ocito da moze.

  36. #36
    silkica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    U srcu daleko
    Postovi
    787

    Početno

    Kod nas je povišen crp značio bakterijsku(esherihija coli) upalu bubrega i to 3 puta.I redovno smo kod simptoma(povišena temperatura) morali raditi nalaze,između ostalog i crp.Ako je npr.imala povišenu temperaturu i crp uredan,smatrali su da je viroza.Ali 3x je crp bio visok (dosta,dooosta visok) i ta 3x je bila upala bubrega.

  37. #37
    j-la avatar
    Datum pristupanja
    May 2013
    Postovi
    2,863

    Početno

    Citiraj ellica prvotno napisa Vidi poruku
    Glledas kks i crp.Moja je imala crp 50,a kks ok u temperaturi i rece dr.viroza.
    I bila je.
    Drugi put crp 8,kks super i fuuuuul zeleni sekret iz nosa (za koji sam ja mislila da treba antb)temp.do 38 pola dana,pa nista i tako par dana i dr.nije dala antb. I fakat je proslo.
    Tako da sam cro ne znaci nista.
    Moja doktorica, u koju imam puno povjerenje, mi je ovako objasnila. Povišen crp znači upalu u organizmu, bakterijsku ili virusnu. Zato se radi kks da bi se vidjelo koja je.

  38. #38
    ellica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    593

    Početno

    J-la upravo to.
    Silkica naravno da moze biti bakterijska,ali i virusna
    Dok je moj sad 16,5godisnjak bio mali za svaki crp iznad 5 je isao antb.,danas to vise nije tako.
    Hrpa smjernica se mijenja.

  39. #39
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    zagreb zapad
    Postovi
    16,529

    Početno

    Citiraj silkica prvotno napisa Vidi poruku
    Meni su objasnili da je povišen crp znak bakterijske infekcije.Ako je povišen crp,onda ne može biti viroza ili gripa.
    Najcesece znak bakterijske infekcije , ali ne iskljucivo.
    Osim toga to je parametar koji se uz klinicku sliku promatra da li raste ili pada.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •