i mene je zacudio naslov teksta iz jutarnjeg jer su mi oboje djece prije 5. godine prepricavali snove (konkretno jucer 3-godisnji sin) pa sam isla procitati tekst. Naslov je skovan povrsno dok u tekstu zapravo navodi da "djeca mlađa od pet godina rijetko sanjaju", te nadalje da su "znanstvenici otkrili vezu između razvoja kognitivnih sposobnosti i sanjanja", a buduci da ovdje najcesce govorimo o djeci koja su natprosjecna u kognitivnim sposobnostima - evo objasnjenja. ako je dijete od 3 godine kognitivno na razini 6-godisnjaka onda vjerovatno moze i sanjati kao 6-godisnjak.
sto se tice nocnih mora i strahova opcenito, moja kcer (s dijagnosticiranom darovitoscu) ih gotovo uopce nije imala, dok ih moj sin (nikad ga nisam vodila na obradu ali bih rekla da je i on darovit) ima izrazite strahove i ceste nocne more - ne bih rekla da to ima veze s darovitoscu. moji inace isto odlicno verbaliziraju sve smetnje, preosjetljivosti i strahove sto smatram pravom blagodati - uvelike olaksava zivot i njima i nama.
jos htjela podijeliti svoje iskustvo koje bi moglo biti utjesno za sve koji se boje skoledanas sam bila po ocjene za polugodiste i na razgovoru s uciteljicom - moja kcer kojoj su prije samo dvije godine strucnjaci coprali svakakve grozomorne prognoze s polaskom u skolu, se prekrasno uklopila u svoj razred, obozava skolu, sve joj ide od ruke, uciteljica je cijeni, hm, da, ponovo mi je ali vise kroz salu rekla da se "malo previse ludira" ali posto je medju najmladjima u razredu uciteljica kaze da nema nikakvog razloga za brigu, i da ce je to proci.
mozda ce nekoga zanimati iskustva s obrazovanjem darovitih u US, nedavno sam bila na predavanju o darovitima kojeg je drzala nasa skolska psihologica zaduzena za darovite. Prema njezinoj definiciji daroviti su oni koji imaju izvanredne intelektualne ili kreative sposobnosti te su im zbog toga potrebni posebni programi. tu spadaju su sva djeca koja imaju IQ 130 i iznad, s tim da u program za darovite mogu biti ukljuceni i oni koji imaju manje od 130 pod uvijetom da pokazuju darovitost u nekom podrucju (najcesce umjetnici). U svakom slucaju filtriranje darovitih je nesto sto je obaveza skole na nivou drzave te se pokusava pronaci sto vise nacina da bi se program pruzio svima kojima je potreban.
Sva djeca prolaze testiranje tijekom 2. razreda. Osim toga u bilo koje vrijeme roditelji ili ucitelji mogu zatraziti testiranje djeteta. Testiranje se sastoji od testa inteligencije, postignuca na skolskim tesovima, izvjesata ucitelja i izvjestaja roditelja. Tada se sastaje tim strucnjaka i utvrdjuje se (ili se ne utvrdjuje) darovitost. Potvrda o darovitosti NE ZNACI da ce dijete u svakoj skoli i do kraja skolovanja trebati posebne programe za darovite. Cesto im dodje dijete iz neke druge skole sa potvrdom o darovitosti, da be se ustanovilo da mu u novoj skoli posebni program uopce nisu potrebni. Sve ovisi o skolskom kurikilumu, u SAD-u se jasno zna koje su skole bolje, a koje gore (a time i povoljnije tj. nepovoljnije za iznadprosjecne), no ja mislim da je vrlo slicna situacija i kod nas, barem na podrucju Zagreba.
Kad se jednom utvrdi da je poseban program za darovite potreban on se provodi na tri nacina: akceleracija, obogacivanje programa i specijalizirano ucenje (istrazivacki rad i posebni program). Obogacivanje se odvija unutar razreda, a provodi ga ucitelj uz pomoc skolskog strucnjaka za darovite koji izradjuje program za pojedinog studenta i pomaze ucitelju u provodjenju istog. Akceleracija se najcesce provodi u matematici i to tako da je sva djeca testiraju te onda jednostavno dijete koje zna unaprijed gradivo se samo na sate matematike preseli u visi razred. Specijalizirano ucenje su programi koji podrazumijevaju izvanrazredne aktivnosti (poput istrazivackog rada koji se provodi u knjiznici, raznih kompjutorskih software-a itd.
eto toliko sam saznala, dobila sam jos i gomilu nekakvih linkova koje do dan danas nisam uspjela pregledati. nekako jednostavno vise nisam toliko zabrinuta kao prije. ako nekoga zanima poslat cu da sad ne zatrpavam topic.