Citiraj nadica_b prvotno napisa
1. razred nikako preskočiti jer on služi za uspostavljanje reda i discipline u glavama đaka - ne smiješ odgovarati dok ne dobiješ riječ, izdržati sjediti 45 min, fiziološka zrelost mjehura npr...
Akceleracija na početku 2. razreda da, ali samo uz dobru pripremu i škole i djeteta.
Mi smo imali akceleraciju, pa znam što pričam iz vlastitog iskustva. Nije svako darovito dijete za akceleraciju
U kojem ste razredu to napravili?
Meni je ipak žao što nisam M. probala upisati u 2. razred jer je kompletno gradivo znala, a disciplinu i koncentraciju za školu je imala od 5. godine. Tete u vrtiću su rekle da je sa 6 zrela za školu, ali kod kuće je bila veća maza nego u vrtiću i nije pokazivala svoju bebastu stranu tetama tako da sam nekako više vjerovala sebi nego njima. Možda pogrešno, ali... Nekako mi se sad čini da je taj 1. razred trebalo preskočiti jer je stekla renome nekoga kome sve ide od ruke, čini mi se da je učiteljica ponekad previše ističe kao najbolju pa maloj rastu krila, ne mora se ni malo mučiti...Možda da je krenula odmah u 2. razred ne bi bilo tako. No, sad je kasno da se pitam što bi bilo. Ustvari se bojim da se ne uobrazi, da ne bude opterećena statusom najbolje, a najviše se bojim da ne pogriješim u odgoju takvog djeteta. Koga god sam pitala za savjet svi kažu: "Budi sretna što imaš takvo dijete". No, nije to baš tako lako. Najlakša stvar je naći informacije i baviti se njome: darovita djeca su baš dar za roditelja koji je voljan uložiti trud. Ali što ako je sve to njoj ipak previše? Nekad u razgovoru zaboravim da je dijete, često imam osjećaj da razgovaram s malom odraslom osobom.... Ja bih ustvari htjela da se igra lovice i da joj to bude dosta. Jednim dijelom.... Drugim dijelom bih voljela da postoji institucija koja bi pomogla roditeljima da takvo dijete usmjere, da nam pomognu da ih odgajamo u smijeru koji djeca biraju, potiču nas da budemo bolji roditelji....I sad ispada da se od svega najviše bojim da nisam dovoljno dobar roditelj svojoj kćeri.
Baš me zanima ima li netko starije dijete takvog profila i kako izlazi na kraj s njim. Vi mame malaca-tek ćete vidjeti kak će vam biti zanimljivo u školi kad vam npr. klinci, kao moja M. nakon 2 dana škole, pristojno pitaju učiteljicu:"Oprostite, a kad ćemo početi učiti nešto konkretno?"