Citiraj mama courage prvotno napisa
koliko sam shvatila te radionice su uglavnom za starije i uglavnom su koncipirane da se socijalizacija te djece unaprijedi, a ne njihova darovitost ?? :?
Da, upravo tako. Ne radi se o dodatnim intelektualnim i umjetničkim sadržajima nego o poboljšavanju socijalnih vještina djece i njihove emotivne strane. Oni su manjina kamo god došli i moraju se naučiti nositi s time - kako zadovoljiti sebe, svoje potrebe i sposobnosti, a pri tome biti uklopljen među ostale. Mnoga darovita djeca osjećaju se različitima od drugih i većini je upravo svojstveno da imaju loše razvijene socijalne vještine. Kod mog M. (srećom) nije tako - njemu su socijalne vještine upravo jedna od najrazvijenijih osobina i strašno mu je stalo do djece i do toga da bude uklopljen. Ali, i kod takve djece koja su socijalno vješta i prilagodljiva također dolazi do problema, jer njih njihova okolina u mnogočemu ne razumije i to ne samo djeca nego i odrasli. Zato mu je potrebna stručna pomoć.

Mi inače uopće ne forsiramo M. s puno sadržaja. On voli slobodne forme učenja koje su vođene njegovim interesima. Odgovaramo mu na pitanja, čitamo knjige, idemo u muzeje. Slova je naučio zato što je sam tako htio, tako i sve ostalo. Izvan vrtića ide samo u glazbenu školu, dva puta tjedno. Volimo da ima slobodnog vremena. Njemu je potrebno vrijeme i mogućnost da samostalno kreira svoje aktivnosti.