Ja nisam nikako za akceleraciju i mislim da nismo pogriješili što M. nismo upisali prošle godine u školu. Ne znam, možda ću promijeniti mišljenje za koju godinu, ali kako sad gledam na to, neće nikada ni biti akceleracije. Škola ne znači samo ovaj intelektualni, obrazovni dio nego i socijalni. Vi svi znate da je "darovitost" samo opći pojam za vrlo različitu djecu, odnosno, da su kombinacije njihovih sposobnosti vrlo individualizirane. Tako kod mog M. u samom vrhu njegovih sposobnosti između ostaloga stoje i socijalne vještine, što je zapravo neobično za darovitu djecu. Te sposobnosti odražavaju i njegove jako izražene socijalne potrebe. Njemu je grupa djece izuzetno važna i mislim da ne bi bilo dobro da bude odvojen od svojeg godišta i da bude najmlađi među dječacima. Među dečkima postoji određena hijerarhija i njemu je vrlo bitno da se dobro pozicionira u tome. Izuzetno lijepo i dobro komunicira s djevojčicama - različito nego s dečkima. Ima lijepa prijateljstva s njima. Mislim da ni za te odnose ne bi bilo dobro da bude godinu dana mlađi - cure se ionako ranije razvijaju, pa bi on za njih bio bebek, a to bi teško podnio. Ne bih htjela da tako izvisi kod svih cura (još pogotovo kad je tako zgodan 8) ). Uglavnom, jako sam protiv akceleracije. Pitanje dosade namjeravam rješavati na dva načina - prvo i najvažnije je dobra učiteljica koja će ga prihvatiti takvog kakav je i pobrinuti se da on dobiva dovoljno inputa. Drugo, što može raditi i učiteljica i mi doma, jest da on ide u dubinu - dakle isto gradivo, samo dublje i detaljnije od ostalih.

Pikulica, kad pričaš o N. stvarno mi zvuči kao da je to moj M. Ne znam, mim i pikulica, imate li kakva iskustva sa Tanjom Sever. Ljudi imaju različita mišljenja, a mi smo zadovoljni njezinim radom. Pikulica, mislim da bi testiranje kod nje odgovorilo na ova tvoja pitanja o tome kako raditi s N., kamo ga usmjeriti, gdje leže njegove jače strane. Ovo što govoriš o kratkotrajnosti pažnje je karakteristično i za njegovu dob. I kod M. je zapravo slično, s tim što primjećujem da, kada zna da je nešto obaveza, ipak to i izvrši, premda ga ne zanima. To se da riješiti. Ja sam znala da M. ima izuzetne sposobnosti i prije testiranja, ali sad znam točno strukturu tih sposobnosti i mogu vam reći da mi je puno lakše usmjeravati ga. M. ide i na radionice kod TS, zajedno s još jednim darovitim dječakom. Mislim da je to jako dobro za njega.