Ja sam činila i činim i jedno i drugo. Prvenstveno slijedim njegov interes, ali i nudim sadržaje koje smatram dobrima za njega. Kuća nam je puna knjiga, instrumenata itd. tako da već samo to okruženje djeluje poticajno na njega. MM i ja bavimo se zanimljivim stvarima, a isto tako i drugi članovi obitelji, tako da ima štošta što je upijao od nas. U mnogim stvarima slijedi mog tatu koji je prirodoznanstvenik i stariju sestričnu koja je isto tako darovita i rastura astronomiju i prirodoslovlje. Ja sam uvijek jako pazila na kvalitetu slikovnica i knjiga - bilo mi je važno da budu jezično ispravne i kvalitetnog sadržaja, od beletristike do znanstvenopopularne literature za djecu. Za knjige se brinem ja, a kad mu netko drugi pokloni knjigu to su obično one koje je on čitao prije neke 3 godine. Puno s njim razgovaramo o raznim temama, vodimo ga svuda, govorimo o povijesti, prirodi - uvijek smo mu govorili stvari onakve kakve jesu, nije baš volio pojednostavljivanje, kako bi isto tako slijedimo njegove interese. Potičemo ga i na taj način da jako vodimo računa o osobama koje s njim rade, koliko god je to u našoj moći.

Ono što svakako želim izbjeći je gomilanje izvanškolskih aktivnosti. M još ne ide u školu - kreće ujesen. Iako je već prošle godine znao čitati, pisati i računati barem do 100, nismo ni pomišljali na to da ga damo u školu sa 6 godina, zbog emotivne nespremnosti. Sada je posve spreman za školu. Od pete godine ide u glazbenu školu i u vrtiću uči engleski. Par puta je isprobavao razne sportove, ali nije se našao u tome, pa smo prekinuli. Sad želi nogomet, pa ćemo ga upisati u školu nogometa kad navrši sedam godina. Valjda će se naći u nekom sportu kad bude stariji, a ako i ne, ništa zato. Budući da sad završava drugi razred glazbenog vrtića namjeravamo pauzirati s muzičkom u prvom razredu OŠ, a ako ne bude, htio nećemo ga dalje ni upisivati. U muzičku smo ga dali, jer ima sluha, okružen je glazbom, jer je MM glazbenik i neizmjerno voli klasičnu glazbu. (Od 3. godine kad je on u autu, sluša se samo 3. program.) Ali, ako ne bude htio svirati, ne mora. Sigurno će učiti još jedan jezik, to mu odlično ide.

Moja ideja je da darovito dijete, barem ovakvo kao što je on, mora imati slobodnog vremena, da bi slobodno, nestrukturirano otkrivalo sebe i svoje interese. Međutim, kad bi on za nešto baš "grizao", kao M. od mim, ja bih to dozvolila i podupirala. Ako bih vidjela da dijete pretjeruje, razgovarala bih s njim i otvoreno rekla svoje bojazni.

Dakle, mislim da smo mi dužni našu djecu poticati i osiguravati im poticajnu okolinu, ali ne ih i pretrpavati.

U pogledu škole, imam bojazni kao i mim - to jest da će mu biti prelako, pa neće naučiti raditi. Kad sam ja išla u školu, učenici koji su bili posebno uspješni u pojedinim predmetima dobivali su drugačije, recimo to tako, teže zadatke i mislim da je to bilo dobro. Ne samo to što bih voljela da stekne solidne radne navike nego i da nauči ono što ne zna, a ne da se dosađuje slušajući ono što on već odavno zna.