Citiraj argenta prvotno napisa
Ja se nadam da u Zadru više neću rađati, samo ne znam gdje ću naći rodilište u kojem mogu 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu roditi u položaju u kojem bi ja htjela, bez dodatnih usluga, bez prijetnji, i bez ismijavanja mojih želja.
Mislim da bismo sve to htjele znati. Stvarno je tuzno sto se toliko moramo boriti za osnovna ljudska prava sebe i svoje djece.
Ja mislim da je takvo rodiliste nemoguće naci, cak i izvan Hrvatske. Tesko da bi tako pristupili i kod ambulantnog poroda, a kamoli u bolnici.

Nina, mi zene i bolnicko osoblje smo u svojim pogledima na stvar jednostavno na dvije razlicite planete.

Moramo imati na umu da postoji dio osoblja koji je do odredjene granice vrlo otvoren za promjene koje se u svijetu koriste dovoljno dugo da ih vise ne smatraju smjesnim novotarijama. I neki koji zive u zacementiranom uvjerenju da rade najbolje na svijetu i šire. Neki od njih cak nemaju niti osnovne vjestine komunikacije, niti misle da ih trebaju u zivotu, a kamoli da ce preispitivati svoj pristup. Vecina je vjerojatno negdje izmedju.

E sad, ovaj dio osoblja koji je blagonaklon promjenama sigurno vodi neke malo ratove u svojoj sredini i sigurna sam da im nije lako kolegama argumentirati neke stvari. (Kad je Rukavina dosao u rodiliste i pokusao uvesti rutinu podoja odmah po porodu, uvjeravali su ga da tek rodjene bebe ne mogu sisati.) Ali i jedni i drugi, kao i svi mi u nasim sredinama i zivotima (ako smo dovoljno mudri) moraju raditi kompromise. Meni je pristup jednog ginekologa sklonog prirodnom porodu jos uvijek nedovoljno prirodan da se tako izrazim. A kako li mi je tek kad cine kompromise Ti si, cini mi se, puno ocekivala. Naravno, s pravom.

Mi smo tu samo objekti nazalost, a moje malo privatno tuzno misljenje o tome je da je jedini nacin da preskocimo tu ulogu objekta - doci u rodiliste sto je kasnije moguce. Na sam izgon.

A ona prica dan kasnije i borba oko nadohrane koja je puno mucnija od poroda (barem meni uvijek bila) je nesto na sto moramo utjecati i nemamo niti jedan razlog da u njoj pristanemo biti objekti. Tad si mozemo i moramo dozvoliti ulogu majke lavice.

Pale, napisi pismo predstojnici neonatologije i pozali joj se na ovaj pristup. Nisam znala da se ne prima manje od 40 ml izdojenog mlijeka. To je katastrofa! Bilo bi dobro da se konacno i nedonoscad pocne davati majkama na podoj, ali to ce potrajati cini mi se. Jer sve i da se pocne u stvarnosti postivati onaj 6. korak od 10 koraka uspjesnog dojenja (ne davati djeci nista osim majcinog mlijeka) kod zdrave, donesene djece, tesko da ce to biti tako u slucaju nedonoscadi.