Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 146

Tema: kravlje mlijeko???

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno kravlje mlijeko???

kada dr kaze *ne* kravljem mlijeku da li to znaci da je takodjer zabranjeno djetetu davati i mlijeko iz tetrapaka (znam da je i to mlijeko kravlje al je preradjeno i sta sve ne) odnosno da li su isto tako zabranje i mlijecne kasice poput onih (kršitelj koda)ovih mlijecnih kasica za laku noc i drugih

:? :? :?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

mliječne kašice za djecu ispod 12 mj se rade na izdojenom mlijeku ili adaptiranom
    čisto kravlje (bez obzira na vrstu) nije pametno davati ispod 12mj jer je preteško za bebinu probavu (a i može izazvati alergiju koje se nećete moći riješiti do najmanje 2,g.)

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Nikako kravlje mleko, ni iz tetrapa, pa i ono je kravlje! A kasice se prave sa adaptiranim mlekom!

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ma znam ja da je i mlijeko iz tetrapaka kravlje al rekoh obradjeno je pa mozda...

elem...znaci sve mlijecne kasice su sigurne cak i za djecu koja ne smiju jesti kravlje mlijeko....to me je interesiralo...jer malena je smaze za sekund...i bilo bi mi jako zao da je moram lisiti i tog zadovoljstva

tnx

L 18.09.2006.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Mislim da mama2006 pita za gotove kašice "za laku noć", u staklenci, a ne one koje se rade doma iz praška. Ne znam kakvo mlijeko je u njima (ovima u staklenci, valjda adaptirano :? ), dobro pročitaj deklaraciju. Na njoj bi trebalo pisati.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

eo upravo citam i pise follow on formula (punomasno mlijeko 50%)...znaci da je adaptirano... ne znam kako mi je to prije promaklo...inace, kako smo tek od skora poceli sa dohranom obavezno citam sastav i to...vec sam svima dosadila...sto godina mi treba da kupim par kasica..i eo opet mi je promaklo...

idemo mi sad jednu ponjupati..nema veze sto jos nije mrak

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

A kao zamjena za kravlje mlijeko moze se dati rizino s kalcijem.

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ako netko ne smije konzumirati kravlje mlijeko onda se to odnosi i na kašice u staklenci koje sadrže mlijeko ili mliječne tvari (tipa kašice za laku noć, gotovi Linovi ala keksolino, čokolino - bez obzira čime ga miješali u sebi već imaju mliječnog u prahu). Neke gotove kašice tipa 'za laku noć' uglavnom sadrže adaptirano mlijeko što znači ADAPTIRANO KRAVLJE - bez obzira je li adaptirano ili ne još uvijek je kravlje mlijeko!! Znači, NE - tetrapak mlijeko (obično), adaptirano (ako nije posebno hipoalergeno tipa pregomin), jogurt, maslac, vrhnje.... i sve tvari koje to sadrže - treba dobro čitati deklaracije.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Marketing formue je zlo.

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mi imamo curu od 2g. a i danas tetrapak koristimo u krajnoj nuždi. Nismo koristili kravlje do pune godine, ali znam žena koje jesu bez problema. Mislim da se u gotovim kašicama ne koristi cjelovito kravlje mlijeko jer su one ipak po svemu prilagođene određenom uzrastu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kaleb pije mlijeko namijenjeno djeci - majčino mlijeko, a griz, palentu, zobene/prosene pahuljice i slične večere radimo na rižnom ili zobenom mlijeku.
    Kravlje mlijeko mu ne mislim uvoditi, uopće. Jesti će prerađevine (jogurt, svježi sir...).

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mi smo imali veliku sreću pa smo imali jednu dragu "kavu", čiji vlasnik nam je prijatelj, te znamo šta je jela i gdje. I to mlijeko smo pili nakon 12 mjeseci. Sad pijemo i ono iz samoposluge, ali nam je "kiso meko" ili ti "jogi" puno draže.

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

to što je mlijeko iz tetrapaka ne znači da je prerađenije, već da ima samim time više aditiva kojim im se povećava trajnost pa su samim time i štetnija od kratkotrajnih mlijeka. Ja izbjegavam trajno mlijeko jer se ježim kad vidim da traje 3-4 mjeseca. :shock: Mislim da bi najidealnije bilo domaće, dobro prokuhano i razrijeđeno vodom. Ili ako ne onda kratkotrajna mlijeka u onoj kvadratnoj ambalaži. Meni je dobro Đurđevačko.

Ali kakvo god bilo ne prije 12 mj!!!![/b]

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mislim da se nepotrebno plašiš tetrapaka. Trajnost mlijeka se postiže UHT postupkom, a to znači grijanje na 120-140°C u trajanju od pola do 2 sekunde i potom brzo hlađenje. Time pocrkaju sve bakterije, antitijela i slično - apsolutno neizvedivo u vlastitoj režiji. Zakon im onemogućuje dodavanje bilo kakvih aditiva ili konzervansa, osim mlijeka u prahu

Daleko je gadnija pojava što krave po bijelom svijetu tretiraju hormonima rasta, od kojeg im se povećava produkcija mlijeka. Posljedice toga su hormon rasta u mlijeku, kao i antibiotici koje moraju davati sirotim životinjama radi prečestih mastitisa. Nedavno je Megle privremeno obustavio otkup mlijeka od kooperanata radi cijelog niza problema, uključujući kontaminaciju bakterijama (nehigijena) i antibioticima. Zaključili su da ih nitko ne može natjerati da otkupljuju neispravno mlijeko. Postoje proizvođači koji nemaju tako osjetljiv želudac.

Moj izbor je i dalje UHT.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Nama je pedica rekla NE kravlje mlijeko prije 2. rođendana

silvy avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

e citam ove postove i razmisljam....citala sam da NE VALJA to KRAVLJE mlijeko, a moja mama je brata njime odhranila i to na savjet ljecnika...imali smo kucnog prijatelja ljecnika i kad je vidio da mama kupuje adaptirano rekao je zasto truje dijete kad joj mama (moj baka) moze davati zdravo kravlje mlijeko koje samo treba dobro prokuhati....

za vikend bili na putovanju i sretnem masa ljudi koji su isto odhranili na kravljem djecu...i onako muz i ja razmisljamo, pa kako su zene prije, kada nije bilo adaptiranog i kada nisu mogle dojiti, odhranile svoju djecu???
    i sto je najgore mi se danas cuvamo svega a na sve smo alergicni..kako to definirati??? zanima me VASE MISLJENJE!

gledala sam emisiju na BBC da sto se vise pazimo to smo vise izlozeni alergijama!!!

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I ja sam othranjena na kravljem(počela sa 15 dana starosti ) pa, iako će mnoge sad pomislitei-Gle krave,pila je mlijeko za telad,ja ću reći da mi ništa ne fali.Danas je inn otkrivati toplu vodu pa moderne majke odbacuju bočice,dude,pelene čak itd....a ona čije dijete ima najmanje navika jedne klasične bebe je pobjednica!!!

Šalu na stranu,prije žene nisu imale izbora ako nisu dojile pa su morale davati čisto kravlje.Danas ipak imamo puno više izbora i literature o prednosti majčinog i nedostacima kravljeg.A što fali svima nama othranjenima na kravljem,ne znam.Moji su papali kravlje od 8 mjeseci pa nikad nikakvih problema.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj silvy prvotno napisa

za vikend bili na putovanju i sretnem masa ljudi koji su isto odhranili na kravljem djecu...i onako muz i ja razmisljamo, pa kako su zene prije, kada nije bilo adaptiranog i kada nisu mogle dojiti, odhranile svoju djecu???
    i sto je najgore mi se danas cuvamo svega a na sve smo alergicni..kako to definirati??? zanima me VASE MISLJENJE!
    kada sam ja "fantazirala" sa "svojim" dojenjem, sjedalicama, dohranom tek od 6 mj. itd. pitali mene a kako su onda ljudi u srednjem vijeku. meni je to poptuno blesavo pitanje jer kao prvo životni vijek tada je bio potpuno drugačiji nego sada. osim toga mislim da je bitno prilagoditi se uvijetima i vremenu u kojem čovjek živi.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    Danas je inn otkrivati toplu vodu pa moderne majke odbacuju bočice,dude,pelene čak itd....a ona čije dijete ima najmanje navika jedne klasične bebe je pobjednica!!!
    .
    E ovo je tacno. samo ne kapiram to odbacivanje bocice, dude, palca, kad je bebama urodjeno da sisaju, svi znamo da sisaju palac jos u stomaku, a mnoge mame to oduzimaju deci, kao da ce sisati palac ceo zivot!

Inace, mislim da se mi Balkanci mnogo opterecujemo nekim stvarima, ovo sme, ovo ne sme, nikako pre 6 meseci, u principu stalno nesto pametujemo... Vidim da u Italiji to bas i nije tako- majke su mnogo opustenije.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa
    Citiraj silvy prvotno napisa

kada sam ja "fantazirala" sa "svojim" dojenjem, sjedalicama, dohranom tek od 6 mj. itd. pitali mene a kako su onda ljudi u srednjem vijeku. meni je to poptuno blesavo pitanje jer kao prvo životni vijek tada je bio potpuno drugačiji nego sada. osim toga mislim da je bitno prilagoditi se uvijetima i vremenu u kojem čovjek živi.
    Potpisujem.

Danas su nam dostupna i saznanja koja prije ljudi nisu imali, npr. o štetnosti kravljeg mlijeka za djecu (isto tako o dobrobiti isključivog dojenja prvih 6 mjeseci, o štetnosti hodalica, cry-out metoda i sl.). I preporuke se mijenjaju u skladu s novim spoznajama (ili ćemo ko noj zabit glavu u pijesak i pravit se da ništa ne znamo).

Zato ovo što Sarina_mama zove "opuštenost", ja bih nazvala prije "ignorancija". I ne-edukacija.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

MartinaP, u potpunosti si u pravu, da su danas mnogo vece mogucnosti informisanja i edukacije. Samo mi je malo cudno da velika vecina nacije kako ti kazes needukovana i ignorise takve stavove. Pa sam u tom smislu rekla opustenije mame - to ne znaci da nisu edukovane, da ih bas briga, ga ignorisu neka pravila, da nemaju sredstva informisanja ili da jednostavno ne zele da se informisu. Pa i one su brizne mame i informisu se i vode racuna o mnogim pisanim i nepisanim "pravilima", samo su malo "opustenije" i "fleksibilnije" nego mi.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

U mojoj okolini (s obzirom na radno mjesto dosta se susrećem s mladim majkama) zaista puno žena hrani svoju malu djecu onako kako bake, tetke i ostali ukućani misle da treba, iako pedijatar kaže drukčije . Znači prežgana juha, jaje, kravlje mlijeko... Sve puno prije nego se danas preporuča. Informacije su im dostupne, ali nisu svi zainteresirani da dođu do njih.

Naravno da ima i puno mama koje se educiraju, čitaju, pitaju, ali ima puno i ovih drugih.

I sama patronažna sestra mi se tužila da je dosta mama uopće ne sluša (ona im je dijelila letke o dojenju i dohrani onako kako se danas preporuča), i misle da su to, citiram, "budalaštine".

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

E, to mi je stvarno van svake pameti! Kad vidim da bebi daju kravlje mleko, jaja, smoki, i jos mnogo toga da ne nabrajam,...!

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Mislim da se nepotrebno plašiš tetrapaka. Trajnost mlijeka se postiže UHT postupkom, a to znači grijanje na 120-140°C u trajanju od pola do 2 sekunde i potom brzo hlađenje. Time pocrkaju sve bakterije, antitijela i slično - apsolutno neizvedivo u vlastitoj režiji. Zakon im onemogućuje dodavanje bilo kakvih aditiva ili konzervansa, osim mlijeka u prahu

Daleko je gadnija pojava što krave po bijelom svijetu tretiraju hormonima rasta, od kojeg im se povećava produkcija mlijeka. Posljedice toga su hormon rasta u mlijeku, kao i antibiotici koje moraju davati sirotim životinjama radi prečestih mastitisa. Nedavno je Megle privremeno obustavio otkup mlijeka od kooperanata radi cijelog niza problema, uključujući kontaminaciju bakterijama (nehigijena) i antibioticima. Zaključili su da ih nitko ne može natjerati da otkupljuju neispravno mlijeko. Postoje proizvođači koji nemaju tako osjetljiv želudac.

Moj izbor je i dalje UHT.
    Znam šta je Ultra High Temperature postupak sterilizacije samo i nije jasno zašto kad otvorim tetrapak sa trajnim mlijekom zapahne me miris neke teže kemije???? Nešto kao aceton.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Čujte, ja sam radila sve u saradnji sa svojom pedijatricom (nažalost nisam isključivo dojila već smo nakon 3 mj. prešli na adaptirano) ali je dohrana počela nakon 6. mj., počelo se sa jednostavnim bezglutenskim žitaricama, voćem i povrćem, pa meso itd..., već kako ide.
    Jednog dana pita mene mama kad ću E. dati jaje. Ja je začuđeno pogledam i kažem da to ne ide prije 9. mjeseca, a ona kaže da su oni (mame moje generacije) imali preporuku da u 3. mjesecu daju žumance :shock: !? A ja sam živa zdrava i normalna i nemam nikakvih alergija. Isto tako sam naišla na ženu, koja živi na selu i ima svoju kravu, i u nekoj konverzaciji se požalila kako njena najmlađa kčerka neće kravljeg mlijeka ni mliječnih proizvoda, i stalno je bolesna, dok su dvije starije uvijek bile zdrave, a dojila ih je samo prva 3 mjeseca i onda su prešli na kravlje :? .
    Znam ja da su istraživanja daleko odmakla od vremena kad sam ja bila beba, da je adaptirano bilo cool u nekom periodu tih istraživanja, ali se ne mogu oteti osjećaju da ni preporuke svjetskih pedijatara nisu apsolut, i da se mogu prilično rastezati.
    Ovo ne važi za majčino mlijeko koje je Bog dao da se bebe njim hrane i tu nema nikakve nauke i filozofije!

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj emira prvotno napisa
    Znam šta je Ultra High Temperature postupak sterilizacije samo i nije jasno zašto kad otvorim tetrapak sa trajnim mlijekom zapahne me miris neke teže kemije???? Nešto kao aceton.
    Od kojeg proizvođača? Meni Dukatovo mlijeko smrdi, pa kupujem samo Vindijino. Ponekad kupimo tetrapak, i ne osjetim nikakav miris :?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Sa mnom je u rodilistu bila zena koja je svojoj djeci davala kravlje mlijeko od rodjenja i rekla da ce tako nastaviti i s ovom bebom (3. dijete). Uzaludni su bili moji pokusaji da je odgovorim, cak je rekla da joj je pedijatrica savjetovala da to ne radi, ali da su to budalastine, ionako smo svi odrasli na kravljem.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Da, svi smo mi nekad pili kravlje,a li tada krave nisu filali svim i svacim kao sto ih filaju danas. Emi dajem rizino s kalcijem i ne vidim zasto bi MORALA piti kravlje.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Joj i ja nevidim razlog zasto piti kravlje mlijeko, pa barem kao sto ste vec napisale, danas su nam tako dobro dostupne informacije. A za one mame koje jos rade prezgano brasno itd., nemam rijeci

india avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Kaleb pije mlijeko namijenjeno djeci - majčino mlijeko, a griz, palentu, zobene/prosene pahuljice i slične večere radimo na rižnom ili zobenom mlijeku.
    Kravlje mlijeko mu ne mislim uvoditi, uopće. Jesti će prerađevine (jogurt, svježi sir...).
    identično.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

prije je puno vise beba umiralo nego sada, moguce da su i alergije imale neke veze s time

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Štanga. Nemoj brkati prehranu s urođenim zdravstvenim problemima. Radi se o ogromnom nesrazmjeru.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

mislis da mozes sa sigurnoscu reci da onda nije bilo alergija? znam zenu kojoj je dijete zamalo umrlo kad mu je dala mandarinu sa 2 mjeseca, takodjer znam slucaj u splitu kad je zena bebu od 4 mjeseca nahranila punjenim paprikama i zavrsila s njom na hitnoj jer je dijete cijelo nateklo.
    mislis da ljudi ne rade svakakve bedastoce iz neznanja, to neznanje je sada dosta manje jer postoji puno siri izvor informacija

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mddaaaa.... samo opet velim, radi se o ogromnom nesrazmjeru. I danas zastrašujući broj djece umire od urođenih problema, a kako je tek prije bilo - ne želiš znati.

Moja baka je rodila (mislim) 13 djece, a od toga su preživjele njih 3. Ostali su postradali na razne načine, a najviše nedugo nakon rođenja. Tko onda uopće gleda alergije?

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja bi da mi netko objasni što to konkretno znači da kravlje mlijeko nije dobro davati djeci?(mislim na bebe od 9,10 mjeseci)Što se dogodi ili se može dogoditi tijelu,crijevima?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Primila sam mail s ovim sadržajem - nemojte se odmah uspaničit, ali dobro je imat na znanje ...
    ---------------------------------------------------------------------------------
    SVIMA ONIMA KOJI OVO JOŠ NE ZNAJU!!!!!!!!

Dakle, kolegica prevoditeljica bila u Bruxellesu s predstavnicima Vindije,
    Sirele i Lure. Isli su tamo kako bi vidjeli na koji se način moraju u
    proizvodnji mliječnih proizvoda prilagoditi standardima EU-a.

Uglavnom, ona je slusala kako se rade ti sirevi i mlijeka i meso kod nas
    (sve je legalno, na zalost) - muka joj je bila par dana....

Idemo po redu:

S i r e v i nemaju grama mlijeka u sebi, potpuno su umjetna tvorevina. Kad
    bi bili prava, onda bi koštalo deset puta skuplje, a mlijeko, da je mlijeko,
    bi kostalo 20 kn.

Naime, mlijeka krave skoro da vidjel e nisu. S tim da ih pumpaju steroidima i
    antibioticima, izbjeljivačima, umjetnim vitaminima,...

Za djecu su ti proizvodi VRLO opasni. Isto i voćni jogurti koji imaju toliko
    šećera da djeci definitivno povećavaju agresivnost. Drugim riječima,
    marketinški trikovi s mlijekom i kalcijem (ima puno boljih izvora kalcija od
    mlijeka - to je čisti mljekarski lobi) su nas naveli na to bespotrebno i
    ŠTETNO ispijanje mlijeka. Ono odrasloj osobi UOPĆE ne treba, pogotovo
    ženama.

Sve važi i za kisele mliječne proizvode, posebno LGG koji su zaista
    bakterije koje se dobivaju uzgojem kulture bakterija od mrtvaca - kako
    ljudi, tako i krava (dobro ste pročitali, m r t v a c a).

Mlijeko koje se koristi za proizvodnju tih stvari se uvozi, nije naše.

S o j i n o mlijeko kao zamjena je bolje, ali budući da se ne može (ili
    može, ali teško) provjeriti jel ta soja GMO ili nije, bolje i to
    izbjegavati.

Glede s a l a m a , p a š t e t a - NEMAJU mesa u sebi. Zato i jest ČAJNA
    kobasa, recimo. Da bi bila mesna, mora imati barem 20% mesa, a i to je
    rijetkost.
    Sve se opet napucava steroidima.

Krave koje se uzgajaju za telad koja će se klati daju bolje mlijeko, al ne
    prodaje se nama to mlijeko, nego ono lošije (dakle, telići dobivaju bolje).
    Dok, recimo, za Japan se uzgajaju krave na poseban način: posebni travnjaci,
    sve organski uzgojeno, krave imaju masažere, idu na pašu, prije klanja ih se
    uspava jer inače, ako se životinja zakolje, ona je u stresu, i taj adrenalin
    se prenosi na meso koje ljudi jedu...

M e g g l e bi trebalo izbjegavati jer dolazi iz Poljske, pa nije sigurno
    jel ozračeno ili nije.

i tako dalje, i tako dalje..
    -----------------------------------------------------------------------------------
    Ovo je nešto iz treće-četvrte ruke; ali original ide iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

la_mama, ovo što si dobila na mail je lažnjak, bio je već negdje topic o tome

dosta ti je pročitati ovo

ali original ide iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva
    misliš da bi stvarno ministarstvo izdalo ovakvo priopćenje

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Nije bilo priopćenje, primila sam mail - rekla sam da je iz treće-četvrte ruke :/

Datum pristupanja
    Nov 2006

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Hvala na informaciji, nisam pratila ostale topic-e

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja bi da mi netko objasni što to konkretno znači da kravlje mlijeko nije dobro davati djeci?(mislim na bebe od 9,10 mjeseci)Što se dogodi ili se može dogoditi tijelu,crijevima?
    Pokazalo se da bilo koja količina kravljeg mlijeka u dojenačkoj dobi mijenja crijevnu floru, a ako se izuzme alergije i preosjetljivosti najgori ishod je nekrotizirajući enterokolitis. Kravlje mlijeko u periodu dohrane treba promatrati tek kao jednu od namirnica, mora biti skuhano radi antitijela koja ne odlaze pasterizacijom, a kao i bilo koja potencijalno alergena supstanca uvodi se oprezno. Najbolje je početi s jogurtom u kojem su većina bjelančevina (alergen) rastavljene na aminokiseline, a sadrži bitno manju količinu laktoze (potencijalna preosjetljivost). O jogurtu vidi tekst na portalu:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=77&Show=2114

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Pokazalo se da bilo koja količina kravljeg mlijeka u dojenačkoj dobi mijenja crijevnu floru, a ako se izuzme alergije i preosjetljivosti najgori ishod je nekrotizirajući enterokolitis. Kravlje mlijeko u periodu dohrane treba promatrati tek kao jednu od namirnica, mora biti skuhano radi antitijela koja ne odlaze pasterizacijom, a kao i bilo koja potencijalno alergena supstanca uvodi se oprezno. Najbolje je početi s jogurtom u kojem su većina bjelančevina (alergen) rastavljene na aminokiseline, a sadrži bitno manju količinu laktoze (potencijalna preosjetljivost). O jogurtu vidi tekst na portalu:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=77&Show=2114
    Hvala puno Davore,to me je zanimalo

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

drage moje,

ja inace nisam svakodnevni forumas pa danas vidim da sam propustila pravu diskusiju...poucno...

hvala svima na misljenju...uvazavam... mi cemo tek raditi alergo test, tek smo zapoceli sa dohranom, a okolina me smori pitanjima sto joj ne dajem ovo ili ono, kako smo mi podigli svoju djecu,,, ma znate na sta mislim...iz kurtoazije ne odgovaram na to ali ipak pomislim da je meni moje dijete najvaznije i da to sto, fala Bogu, ino dijete nije snosilo posljedice ne pravilne ishrane ne znaci da moje nece a ja bih ako je ikako moguce to voljela izbjeci...

sezona je pocela. mislim na voce i povrce...kombinacija je bezbroj...**** 2 pijemo i vrlo smo zadovoljni pa cemo tako i da nastavimo...a kravlje mlijeko ce da ceka...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam ovaj topic o kravljem mlijeku na svoju nesreću uspjela propustiti.

Inače Tea ima neurodermitis skoro od rođenja i jedino što sam uspjela otkriti da joj stvarno smeta jesu agrumi. Znači dok je dojila ako bi ja pojela naranče, ona je dobila osip i koža joj je bila hrapava i crvena - po licu naročito. Već negdje poslije godinu dana probala sam joj dati malo naranče, reakcija je bila ista i sad smo ih ukinuli skroz do daljnjeg.

Ali ipak njoj je koža na licu u lošem stanju stalno i koliko god sagledam njezinu prehranu, a hrani se zdravo, jedina namirnica koju konstantno konzumira je baš kravlje mlijeko. Dok je dojila (do 17 mjeseci) ja sam stalno konzumirala kravlje mlijeko, bilo sa žitaricama, bilo u Nescaffeu (znači oko pola litre dnevno). Jel moguće da je mogla imati reakciju na kravlje mlijeko koje je dobila preko mojeg mlijeka?
    Meni je pedijatrica skrenula pažnju na sve moguće alergene, ali nikad na mlijeko.

I sada dok više ne doji, ona sama popije oko 1 dcl mlijeka u prosjeku svaki dan. A tu su i sirevi, jogurti, zobene pahuljice s mlijekom.

Željela bih provjeriti da li je to njeno crvenilo na licu (lice joj je ko šmirgl papir, grozno) reakcija na mlijeko ili sam ja paranoična nakon čitanja svega ovoga? Zamijenila bih kravlje mlijeko rižinim i zanima me dali moram isključiti i sve ostale proizvode od mlijeka i ako ne moram, koje smijem davati? Koliko bi otprilike trajao period u kojem bih možda mogla zaključiti dali se radi o alergiji?

Ako zaključim da je alergična, dal sam zapravo ja krivac jer sam joj počela davati kravlje mlijeko prije dvije godine?

Nadam se da će se naći neko dobre volje da mi odgovori, jako bih cijenila savjet.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam ovaj topic o kravljem mlijeku na svoju nesreću uspjela propustiti.

Inače Tea ima neurodermitis skoro od rođenja i jedino što sam uspjela otkriti da joj stvarno smeta jesu agrumi. Znači dok je dojila ako bi ja pojela naranče, ona je dobila osip i koža joj je bila hrapava i crvena - po licu naročito. Već negdje poslije godinu dana probala sam joj dati malo naranče, reakcija je bila ista i sad smo ih ukinuli skroz do daljnjeg.

Ali ipak njoj je koža na licu u lošem stanju stalno i koliko god sagledam njezinu prehranu, a hrani se zdravo, jedina namirnica koju konstantno konzumira je baš kravlje mlijeko. Dok je dojila (do 17 mjeseci) ja sam stalno konzumirala kravlje mlijeko, bilo sa žitaricama, bilo u Nescaffeu (znači oko pola litre dnevno). Jel moguće da je mogla imati reakciju na kravlje mlijeko koje je dobila preko mojeg mlijeka?
    Meni je pedijatrica skrenula pažnju na sve moguće alergene, ali nikad na mlijeko.

I sada dok više ne doji, ona sama popije oko 1 dcl mlijeka u prosjeku svaki dan. A tu su i sirevi, jogurti, zobene pahuljice s mlijekom.

Željela bih provjeriti da li je to njeno crvenilo na licu (lice joj je ko šmirgl papir, grozno) reakcija na mlijeko ili sam ja paranoična nakon čitanja svega ovoga? Zamijenila bih kravlje mlijeko rižinim i zanima me dali moram isključiti i sve ostale proizvode od mlijeka i ako ne moram, koje smijem davati? Koliko bi otprilike trajao period u kojem bih možda mogla zaključiti dali se radi o alergiji?

Ako zaključim da je alergična, dal sam zapravo ja krivac jer sam joj počela davati kravlje mlijeko prije dvije godine?

Nadam se da će se naći neko dobre volje da mi odgovori, jako bih cijenila savjet.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

neke tvari iz kravljeg mlijeka tijelo jednostavno "prebaci" u majčino mlijeko
    ja nisam smijela konzumirati ništa mliječno jer je mala imala (dojena) gadne grčeve
    ako sumnjaš na mlijeko izbaci joj ga iz jelovnika ili odi na testiranje alergija
    za zamjenu imaš sojino, rižino, zobeno. ... dođe ti na isto ,jer su obogaćena kalcijem , samo malo skuplja

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

mojoj curi se javila alergija na kravlje mlijeko preko mog dojenja sa mjesec dana starosti. pedijatrica mi nije znala dati savjet kad sam je pitala zasto mi se dijete pocelo osipati po licu, nego sam ja to sama nasla na internetu. prekinula sam konzumirati ista mlijecno, i osip se povukao. alergija preko majcinog mlijeka je rijetkost ali je moguce. danas jede jogurt bioaktiv, abc sir od mlijecnih proizvoda to joj ne smeta, jer kako sam citala oni ne sadrze laktozu, mlijecni secer. pije rizino mlijeko obogaceno kalcijem

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mala anica, hvala.
    Ja sam zaključila da je stvarno alergija na mlijeko. Nisam joj dva dana davala kravlje mlijeko i povuklo se crvenilo. Navečer sam otišla na aerobik i baka joj je dala mlijeko i kad sam došla doma opet crvenilo, a ujutro čak i ranice. Nije mi krivo da joj je dala mlijeko - sad bar znam.
    A ja sam joj jučer dala abc sir na kruhu i nikakva reakcija, isto tako i gaudu. Znači smije i bio aktiv?
    To zapravo znači da samo ne smije piti kravlje mljijeko?
    Rižino mlijeko sam tražila u Billi, plodinama, kauflandu i nema, ostao mi je još Dm - to budem danas pogledala.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

TeinaMama, moguće je da je reakcija samo na mlijeko, a ne na sireve, jogurte i sl. Probaj davati jedan po jedan proizvod 2-3 dana (isti način kao na početku dohrane), da vidiš ima li reakcije. Ali u ta 2-3 dana samo 1 mliječni proizvod (jednu vrstu), ako dođe do reakcije da znaš zbog čega.

Rižino mlijeko imaš u DM-u, obično i obogaćeno kalcijem. Mislim da je ovo s kalcijem bolje za dijete.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hvala!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •