Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: komarci....

marči avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno komarci....

I ZA VELIKE I ZA MALE:

Eteričnim uljima protiv dosadnih insekata
    Ubodi i ugrizi insekata znaju biti neugodni, pa čak i bolni budući da crvenilo, otekline i svrbež mogu potrajati i do nekoliko dana. Problem je tim veći ako ste osjetljivi na ubode, ali i na sredstva za zaštitu od insekata. Rješenje problema možete potražiti u prirodnoj zaštiti, točnije eteričnim uljima koja mogu poslužiti kao repelenti i sredstva za njegu kože koja se nanose na mjesta uboda ili ugriza
    Da biste se zaštitili od dosadnih komaraca najbolje je koristiti eterična ulja lavande, citronele, geranije, cedra ili čajevca.

Glavni sastojak proizvoda s insekticidnim ili repelentnim učinkom je tzv. deet, koji može nadražiti oči i kožu te izazvati reakcije na koži poput osipa, iritacija i čireva. Posebno problematični znaju biti proizvodi koji kombiniraju zaštitu od insekata i sunca. Da bi zaštita od sunca bila učinkovita, potrebno ju je redovito i često obnavljati (skida se znojem i vodom), a repelentna sredstva preporučljivo je nanositi što rjeđe. Stoga se prirodna sredstva zaštite nameću kao najzdravije rješenje.

Repelenti na bazi eteričnih ulja jednostavni su za pripravljanje i nemaju štetnih nuspojava. No, treba znati da su neka eterična ulja fototoksična (čine kožu osjetljivijom na UVA i UVB zrake), pa se ne nanose neposredno prije izlaganja suncu. U protivnom bi se mogla pojaviti hiperpigmetacija, što se često događa kod primjene parfema s izraženom gornjom notom. zato pripazite koristite li ulja bergamota, limuna, tagetesa, anđelike...

Repelentni sprej za zrak

Za pripremu repelentnog spreja za zrak i sredtstva za njegu kože potrebna su vam čista eterična ulja Primavera life.

Sastojci:
    20 ml alkohola
    30 ml vode
    7 kapi ruže geranije
    6 kapi cedra
    4 kapi peperminta

Način pripreme:
    U smeđoj bočici volumena 50 ml pomiješajte alkohol i vodu te dodajte navedena eterična ulja ili njihovu mješavinu. Bočicu zatvorite i snažno je protresite prije svake upotrebe.

Repelentno ulje za njegu kože

Sastojci:
    100 ml baznog ulja koje biramo prema stanju kože
    12 kapi lavande
    10 kapi limun trave
    8 kapi ruže geranije

Način pripreme:
    U smeđoj bočici volumena 100 ml pomiješajte navedena eterična ulja ili mješavinu iz recepta za pripremu repelentnog spreja te dodajte 100 ml baznog ulja. Bočicu zatvorite i blago rotirajte kako bi se sadržaj potpuno pomiješao.

Ulje od lavande djeluje umirujuće i koristi se kod uboda komarca, pčele, ose, mrava i opeklina od meduza

Želite li zaštititi kožu djece, potrebno je koristiti manje koncentracije. Za djecu od dvije godine naviše koristi se 0,75-postotna koncentracija tj. predložene količine eteričnih ulja smanjimo na pola.

Ako ste malo zakasnili s pripremom repelenta ili vas je insekt ipak nekako uspio ubosti, preporučljivo je bolno ili nadraženo mjesto namazati uljem. Nadraženo mjesto mora se tretirati ovisno o vrsti insekta koji vas je napao, a eterična ulja za njegu kože ublažit će bol i ukloniti osjećaj neugode.

Na mjesto gdje vas je bocnuo komarac najbolje je nanijeti nerazrijeđeno ulje lavande, čajevca ili njihovu mješavinu, a svakih sat vremena možete ponavljati postupak. Ukoliko je mjesto nateklo i iziritirano, stavite hladne obloge od destilirane vode i nekoliko kapi lavandina ulja.

Recepti za tretiranje uboda ili ugriza komarca, krpelja, pijavice, pčele i meduze mogu se primjenjivati i kod djece starije od dvije godine.

Na mjesto gdje vas je ugrizao krpelj ili pijavica nanesite čisto eterično ulje čajevca. Nakon dvadeset minuta krpelja ili pijavicu odstranite prstima (ako nisu sami otpali). Eterično ulje čajevca se nanosi tri puta dnevno tjedan dana kako bi se izbjegla infekcija.

Kod uboda pčele potrebno je pincetom odstraniti žalac, a zatim na ubodeno mjesto staviti hladan oblog pripremljen od jedne žličice (5 ml) sode bikarbone i jedne žlice (15 ml) cvjetne vodice lavande ili destilirane vode pomiješane s nekoliko kapi eteričnog ulja kamilice ili lavande. Obloge treba mijenjati sve dok oteklina ne splasne, a ovaj recept pomaže i kod ugriza mrava.

Ukoliko ste imali neugodan susret s meduzom, prvo je potrebno pažljivo ukloniti pipke, a nakon toga zahvaćeno mjesto temeljito oprati vodom i sapunom. Potom treba nanijeti čisto eterično ulje lavande te zahvaćenu zonu ohladiti ledom.

Na mjesto gdje vas je ubola osa stavite hladni oblog natopljen mješavinom jabučnog octa i dvije kapi eteričnog ulja lavande ili čajevca. Oblog mijenjajte dok oteklina ne splasne, a za djecu koristite samo eterično ulje lavande bez dodavanja jabučnog octa.

T-Portal
    srijeda, 13.6.2007.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Aloe vera gel ...za najmanje bebice (u biljnim ljekarnama...uzmite što čišću aloe veru..mi imamo onu od 99.9 %)

za one malo veće i odrasle: aloe vera gel + ulje čajevca (isti proizvođač...skoro pa čista aloe vera)

Niti jedno ne šteti. Klinca možete namazati cijelog (Lovri namažem i lice..to obično najčešće strada). Komarci bježe ko ludi.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Aloe vera gel ...za najmanje bebice
    Znači, samo namažem alo vera gelom otkrivene dijelove tijela bebi i obeshrabrim komarce?
    Stvarno mi ih je dosta!

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Osobno sam osjetljiva na Aloe veru, a kad smo malom jednom stavili Johnson ulje s aloe verom dobio je osip (možda nije bilo od toga, ali se poklopilo, pa sad nisam sigurna...)

Jučer smo navečer izašli, lice malog izgleda ko gljiva ludara, više od deset uboda po glavici... Moram nači neko rješenje

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

...Karlu se jednom čak oko bilo zatvorilo uslijed uboda komarca baš u tu stranu lica-okulista preporučio Mexatrol kapi za oči- i prošlo...-zadnjih dana uboda nema jer ga ko' ludi mažemo stalno s Dipterolom.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

devet_mjeseci, javi ako pronađeš nešto djelotvorno.
    Moj bebac ima 5 mj. pa se još ne češka po mjestima uboda i brzo mu prođu, a mi ostali smo kao oboljeli od variole vere.
    Ne pomažu nikakvi aparatići u kući ni paljenje spirala u dvorištu. Prije ćemo se mi potrovati nego istrijebiti tu leteću gamad. Mrziiiiiiiiim ih!!!

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Aloe vera gel ...za najmanje bebice (u biljnim ljekarnama...uzmite što čišću aloe veru..mi imamo onu od 99.9 %)

za one malo veće i odrasle: aloe vera gel + ulje čajevca (isti proizvođač...skoro pa čista aloe vera)
    Danas sam kupila taj gel za odrasle, moram hitno potražiti to isto za bebe... Ovdje nisu imali. :/

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi za ubode koristimo kremicu od travara. davnih dana smo kikica i ja dobile svaka po jednu (i još uvijek ih imamo ). mala kutijica - a izdašno...

kikica je znala imati plikove promjera 10 cm, nakon sat vremena s kremicom - 1-2 cm. dobra je za ubode insekata, ogrebotine, opekotine... na svašta sam ju stavljala (ponekad od očaja )... i sve je ispalo sjajno... navodno je napravljena na bazi meda i trava.

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

A za tjeranje letečih živina? (prije nego ubodu)

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ja koristim lavandu! Etericno ulje nakapam , par kapi, na medu koji je Kati u kreveticu. A znam i par na prozorsku dasku.Zasad uspjevamo!

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    kikica je znala imati plikove promjera 10 cm
    same here. sad na moru su ga toliko ispikali i imao je tako jaku reakciju da smo morali ici doktoru :/ . kad ga je doc vidla, nije mogla vjerovati da je to od komaraca. to su bili oteceni plikovi puni one zute gnojne vode :shock: , uzas zivi. po svuda, cijela jedna ruka, lice, guza.. ma katastrofa prava. dobio je neku inekciju pa se otok povukao do navecer. a bio je tu noc namazan dipterolom od glave do pete. drugi dan u ljekarni kupili raid sprickavac s tekucinom, i 2 s tableticama, postavili po svuda (nakon izvrsenog genocida). vise ih nije bilo 8)
    naravno, od onda je spavao obucen u duge hlace i majcu i carape. zlu ne trebalo. nikad u zivotu nisam vidla tako groznu reakciju na ubod, a bome ni toliko uboda odjednom (imao je na glavi 13 komada, a na desnoj ruci 20 :shock: !!) jos na tu malu njeznu kozu..
    mrzim ih. oh, kako ih mrzim.

trinity avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

samo da kazem da je za djecu bazno ulje bademovo

mi smo ovaj gornji tekst nedavno vidjeli u nekom casopisu (tena ili sl.) kod frizerke i odmah iskopirali stranice.
    doma sam sve lijepo smuckala i mazemo se s uljem koje bas lijepo mirise po toj limun travi.
    i tekucina i ulje nam stoji u tamnoj bocici, to je, kazu, vazno

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mi koristimo Autan i one bočice što se utaknu u struju.
    Tijekom dana našpricamo sprej protiv buba i sve zatvorimo da pocrkaju. Černobil je ekološka oaza prema našem stanu. Stvarno moramo nešto poduzeti. Iskušat ću ove recepte.

marči avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj devet_mjeseci prvotno napisa
    A za tjeranje letečih živina? (prije nego ubodu)
    u bio&bio sam kupila sprej (u staklenoj boci bez pritiska) citronelle i čajevca za prostorije-potpuno na biljnoj bazi, tamo sam kupila i ostala eterična ulja i svaku večer prije spavanja, po kap ulja stavila na dlan, dodala baby losion za tijelo i namazala cure...komarci su nas zaobilazili vrlo uspješno.

trinity avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

ja sam kupila sprej s lavandom i u njega dodala ostala etericna ulja. u tom spreju vec u sastavu ima nesto alkohola pa njega nisam dodavala.

inace svi ti proizvodi su od primavere koje sam ja kupila, a za bazno ulje za bebinu kozu se moze koristiti i hladno presano djevicansko maslonavo ulje ako ne nadjete bademovo

a ovo je link na tekst s vrha stranice: http://www.tportal.hr/lifestyle/zdra...2/0202006.html

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj trinity prvotno napisa
    samo da kazem da je za djecu bazno ulje bademovo

mi smo ovaj gornji tekst nedavno vidjeli u nekom casopisu (tena ili sl.) kod frizerke i odmah iskopirali stranice.
    doma sam sve lijepo smuckala i mazemo se s uljem koje bas lijepo mirise po toj limun travi.
    i tekucina i ulje nam stoji u tamnoj bocici, to je, kazu, vazno
    Da zato što se na taj način očuvaju vrijedni sastojci koje bi inače uništila izloženost svjetlu.
    Bravo za podsjećanje na sve ovo, nakapala čistu lavandu na ubode u pola čitanja vaših postova, već je ublažilo svrbež, a svrbilo je ko nikad i floceta gel mi je već dosadilo mazat

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

podižem malo jer su počeli pikati
    pod najmanje bebice spadaju i one od 11 mj.

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

podižem malo jer su počeli pikati
    pod najmanje bebice spadaju i one od 11 mj.

monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mog starijeg M. prije 15 dana ugrizao komarac za ruku i završili na hitnoj, dobio injekciju jer mu razni gelovi, kreme, sirup Claritin ništa nisu pomogli.

Otok ogroman, vruć, užaren promjera 7 cm, a na mjestu uboda crna modrica promjera 2 cm.
    Dežurna pedica mislila ga slati na slikanje ruke jer je mislila da se udario.

Sinoć ga ponovo ugrizao i isto je užasno oteklo ali nema na svu sreću više modricu.

Glupo mi ga cijelog mazati s repelentima autan i sl. a ovo mi se neda praviti! Stvarno neznam šta da radim, bojim se ići na more ustvari bojim se ići van predveče!

Imali neka jednostavnija metoda?
    Možda neko radi ove sprejeve

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

prošle godine smo bili na krku i jedna mi je mama rekla da njen otac (mještanin) nabere lavandu i lovor i to u košari stavi u sobu. Jel neko to probao?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

mi stavimo grastu s bosiokom (bosiljkom) na prozor, par puta uvecer protresemo grancice.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako se vec desilo da komarac ugrize, ASAP to mjesto utrljajte secer (ono prst liznes, umocis u secer i namuljas po mjestu uboda). U roku od x sekundi prestaje svrbiti i iritirati. Dokazano

Ljeti nikud ne idem bez secera (savrseno dodju one vrecice iz kafica )

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj gitulja prvotno napisa
    prošle godine smo bili na krku i jedna mi je mama rekla da njen otac (mještanin) nabere lavandu i lovor i to u košari stavi u sobu. Jel neko to probao?
    mi. nista.
    ni nabrano ni ko et. ulje.

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

bas sve citam i mislim da cemo kod homeopata na savjetovanje...

prekjucer navecer na uhu i kraj uha pojavila se takva reakcija na ubod komarca (najvjerojatnije) da smo zavrsili ujutro kod pedijatrijce i dobili kortikosteroidnu mast ...koja nije pomogla :/
    danas se pocela polako povlaciti, ne mazem vise, ne volim takve agresivne metode i smisljam kako cijelu obitelj zastititi od uboda. mene i malisukomarci inace pikaju ko blesavi, mm izbjegavaju pa me uopce ne razumije...

autan se dosad pokazao kao efikasan inace, ali kako je novo cudo na putu sklonija sam prirodnijim metodama.

probat cemo ovo, mozda pomogne..

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mi smo prošle godine koristili par puta chiccov roll on za djecu protiv uboda komaraca. Navodno je na prirodnoj bazi, ali iskreno mislim da tjera komarce mirisom. Nisam ju mazala cijelu, nego bih povukla roll-onom crtu po podlakticama, potkoljenicama i obrazima i nisu je pikali.

Kad se ubod već desi meni je THE BEST stvar koju sam probala Aknopur ulje (kupuje se preko akvizitera Royal Sales-a). To je mješavina eteričnih ulja i nije baš namjenjena za komarce već za akne, ali ja si mjesto uboda namažem s tim i nakon dvije minute nestaje svrbež ,a otok i crvenilo do slijedećeg dana je minimalno.

monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj saska7 prvotno napisa
    bas sve citam i mislim da cemo kod homeopata na savjetovanje...
    Ako doznaš šta pametno podijeli s nama

Mog je starijeg M. ugrizao komarčina u predjelu nadlaktice i onda mu je natekla skoro sva ruka.
    Nisam ga vodila pedici jer hoću da izbjegnem bocanje. Bili smo prije 15 dana.

Mazala sam s Fenistilom i odustala od njega jer je preblag. Synopen probala par puta i ništa se nije dešavalo jer su otok i crvenilo širili se. Davala sam mu malo Claritina, ali sve je to skupa jedno veliko ništa.

Onda sam otkinula list aloe i s tim mazala neka 3-4 puta i poslije prvog mazanja otok je popuštao i koža nije više bila tako napeta. Smanjivalo se i crvenilo.
    Jutros nema više ništa, sve se lijepo povuklo :D

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Ako se vec desilo da komarac ugrize, ASAP to mjesto utrljajte secer (ono prst liznes, umocis u secer i namuljas po mjestu uboda). U roku od x sekundi prestaje svrbiti i iritirati. Dokazano

Ljeti nikud ne idem bez secera (savrseno dodju one vrecice iz kafica )
    a ose :? + šećer

ja isto naberem bosiljka i lavande pa na prozor i na kantunal... i oko kuće imamo šumu od mirišljavog bilja... (eukaliptus nisam uspjela uzgojiti )

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj štrigica prvotno napisa
    a ose :? + šećer
    Nismo jos nikad imali slucaj da je osa kruzila oko nas zbog kolicine secera 8)

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ne usuđujem se staviti u sobu el. aparat protiv komaraca.
    prošle godine smo ga imali i bilo je super, al sad je naše sunce s nama, pa se bojim da mu to ne našteti. možda netko zna koliko su štetni za bebe ti el. aparati protiv komaraca?
    ili ih mogu bez problema koristiti?
    kod nas je najezda komaraca. jadan je sav izboden, pogotovo noću dok spava

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

anchie baš ću probat...

sinoć sam nabrala stručak lavande (rezano na dugo) i u kombinaciji s ružmarinom napravila buketić vezala konopcem i objesila na zid... sad imam i ukras i obranu protiv komaraca.... samo imam pitanje... strah me da to ne pusti štogod po zidu... oće mi ostat fleka?

Ora avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Koliko sam informirana eterična ulja se ne preporučaju primjenjivati na djecu mlađu od godine dana (tako mi je reklo nekoliko aromaterapeuta).

Po mom iskustvu komarce odbija tamjan i limunova trava.
    Ispred prozora imamo tegle s tamjanom i zaista nema komaraca. Pa sad jel slučajnost ili ne ne znam, ali pomaže.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

oftopik ali blizu svima koji ne žele koristiti umjetna čuda za suzbijanje moljaca i tarme sada je pravo vrijeme da poberete cvijetove lavande i uz dodatak listića ružmarina i paprene metvice napravite male zavežljaje za u ormare... (ja koristim najlon čarape kao vrećice)...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Prošlo ljeto smo tjerali komarce na način: U neku manju posudu nalijala bih cca 2 dcl vode i 1-2 dcl octa (bilo kojeg), staviš posudu u sobu i nema komaraca. Istina, smrdi poprilično, ali beba je bila mala i nismo se usudili upotrebljavati neka "kemijska sredstva". Kupila sam one sprave za uštekati u struju, ali piše da se ne smiju koristiti ako imaš akvarij (ribe proplivaju leđno), a mi ga imamo. Mada ako je opasno za ribe, nisam sigurna da bih to željela u blizini svojeg ili bebinog nosića. Ovako smo smrdili po octu, ali bez uboda. :D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •