Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Utvrđivanje očinstva - kada i kako najranije?

 1. #1

  Datum pristupanja
  Feb 2006
  Postovi
  3,526

  Početno Utvrđivanje očinstva - kada i kako najranije?

  Prijateljica od dragog mi prijatelja je nedavno zatrudnijela i evo.. situacija je malo tricky pa želi znati kada može provjeriti očinstvo (DNA) i kojim sve metodama?

  Hvala vam unaprijed!

 2. #2
  Leina mama avatar
  Datum pristupanja
  May 2006
  Lokacija
  Zagreb
  Postovi
  551

  Početno Re: Utvrđivanje očinstva - kada i kako najranije?

  Kad sam bila pred kraj trudnoće na pregledu kod doktora, dok sam ja bila priključena na CTG, u istoj su ambulanti pokušavali riješiti jednu škakljivu situaciju, u kojoj se majka također raspitivala za utvrđivanje očinstva.
  Znam samo da su joj tada sestre rekle da se očinstvo ne može utvrditi prije nego se dijete rodi, ak ti to šta pomaže...

 3. #3
  sorciere avatar
  Datum pristupanja
  Nov 2003
  Lokacija
  zagabria
  Postovi
  8,973

  Početno

  http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/fset.html

  DNK ANALIZA U HRVATA

  Sve više slučajeva utvrđivanja očinstva
  U prvih pet mjeseci ove godine zagrebačkom su Općinskom sudu predane 53 tužbe za utvrđivanje očinstva, što znači da u 2007. godini u prosjeku više od 11 muškaraca mjesečno, sa zagrebačkog područja, nije sigurno da su očevi svoje djece

  U usporedbi s podacima prošlih godina, može se reći da u 2007. svjedočimo svojevrsnom boomu provjeravanja očinstva, otkriva Jutarnji list. U 2005. predane su 34 tužbe za utvrđivanje očinstva, što je manje nego u nekoliko mjeseci ove godine. Prošle godine predano je 27 tužbi.

  Budući da laboratoriji ne vode statistiku te se može zaobići sudska procedura, točan je broj nemoguće utvrditi. Svi muškarci potvrde očinstva mogu dobiti DNK analizom u jednom od tri zagrebačka laboratorija: na Zavodu za sudsku medicinu, Zavodu za tipizaciju tkiva na Rebru i Zavodu za transfuziju u bolnici u Petrovoj.

  'Majci, ocu i djetetu uzimamo uzorak krvi i sline, zatim se provjeri podudarnost očeva i djetetova DNK, a u roku od mjesec dana šaljemo nalaz. Test se može napraviti i bez prisutnosti majke, a može se doći ili na zahtjev suda ili privatno' - objašnjavaju u jednom od tri spomenuta centra, inzistirajući na anonimnosti zbog odsutnosti nadređenog.

  U drugom centru očinstvo, osim analizom krvi i sline, može utvrditi i uzimanjem živog korijena kose.

  DNK laboratoriji postoje i u općim bolnicama u Osijeku i Splitu. U Hrvatskoj je nešto više od 100-tinjak slučajeva godišnje.

  Ta se brojka odnosi na jedan laboratorij, a prema podacima glasnogovornika zagrebačkog Općinskog suda, suca Ivice Veselića, od početka 2005. do kraja svibnja ove godine pred tim sudom vodi ukupno 114 postupaka radi utvrđivanja očinstva.

  Cijela procedura, uz trošak ispitivanja koji iznosi 6000 kuna, propisana je Obiteljskim zakonom. Do suda se dolazi nakon što Centar za socijalnu skrb kontaktira majku koja u djetetovu rodnom listu nije upisala ime oca.

  Potom se kontaktira potencijalnog oca koji može osporiti očinstvo, a kao dokaz tražiti upravo opisanu metodu, zbog čega se nerijetko odlazi na sud.

  U praksi, piše Jutarnji, postoje i slučajevi posthumnog utvrđivanja očinstva, kada sud mora donijeti odluku o ekshumaciji pokojnika.

  Za 150 eura očinstvo se može utvrditi i preko interneta. Laboratorij u Njemačkoj za provjeru DNK jamči anonimnost i zainteresirane upućuje da trebaju “samo uzeti bris usta” oca i djeteta, a rezultate će dobiti na kućnu adresu.
  Jutarnji list/T-Portal
  utorak, 17.7.2007

 4. #4
  Mukica avatar
  Datum pristupanja
  Nov 2003
  Lokacija
  Bestovje
  Postovi
  6,895

  Početno

  imas skoro isti takav topic ovdje dokazivanje očinstva..

 5. #5

  Datum pristupanja
  Feb 2006
  Postovi
  3,526

  Početno

  Hvala vam! Pogledala sam i drugi topic i našla još korisnih linkova. Hvala. Možete slobodno brisati topic ako treba.

  Thanks.

Pravila pisanja postova

 • Ne možete otvoriti novu temu
 • Ne možete ostaviti odgovor
 • Ne možete stavljati privitke
 • Ne možete uređivati svoje postove
 •