Evo jedan podulji. Namijenjen je prvenstveno posvojiteljima starije djece, višestrukim posvojiteljima, i vidi se da se radi o drugoj državi. Ipak mi se čini koristan i zabavan.
Nisam možda dobro shvatila neku rečeničnu konstrukciju ili odabrala točnu riječ, ali nadam se da je bit jasna.
Brenda McCreight
SAVJETI ZA RODITELJE POSVOJITELJE
Brenda McCreight autorica je tri knjige: Recognizing and Managing Children with Fetal Alcohol Syndrome/Effects: A Guidebook, Parenting Your Older Adopted Child i Eden's Secret Journal: An Older Child Adoption Story. Sada savjetuje posvojiteljske i udomiteljske obitelji. Majka je četrnaestero djece, dvanaestero posvojene
Ljudi me često pitaju što trebaju znati za uspješno posvojiteljstvo i roditeljstvo starije djece. Nemam čarobni odgovor (oprostite, ali zaista ne mislim da postoji takav), ali imam neke prijedloge za učiniti to lakšim.
BUDITE SPREMNI MIJENJATI SE
Kad se starije dijete pridruži obitelji, trebamo naučiti koje su njegove potrebe i kako im izaći u susret. Ne mislim jednostavno čitati o djetetovoj povijesti i dijagnozi, mislim iznaći što dijete treba od nas roditelja. Trebamo se zapitati "Što ovo dijete treba od mene da budem njegova mama na način koji će mu učiniti život boljim i pomoći da postane član obitelji?"
Prečesto idemo na konferencije i terapeutima nadajući se otkriti kako promijeniti ponašanje našeg djeteta. Prva sam koja priznaje da njihovo ponašanje može biti izazovno (u redu, može biti grozno) i teško za živjeti s njime. Tako, kad idem na radionice naučiti kako da izađem na kraj s nekim poremećajem, ja presložim ponuđene strategije da vidim što ja mogu učiniti drugačije. Pitam se "Kako mogu promijeniti sebe da olakšam njemu da popusti? Što činim da olakšam mom djetetu život u ovoj obitelji? Moram mijenjati sebe da postanem mama kakvu moje dijete treba (i mislim treba, ne želi).
Čudesni dio toga je da moja djeca ne trebaju da budem savršena ili u pravu cijelo vrijeme. Oni samo trebaju da pokušavam zaista jako, i trebaju me da budem prilagodljiva, i trebaju da imam realistična očekivanja o tome što oni mogu u ovom trenutku.
Ne sugeriram vam da promijenite svoje vrijednosti ili srž svog bića, to sve ostaje isto i to je temelj za sve što nudite svom djetetu. Ali vaše vještine i vaš pristup će biti različiti za svako dijete, jer će ono što svako treba od vas biti različito od onog što drugo treba, ili što vi očekujete da ono treba. To je stalni proces mijenjanja. Nagrada je da možemo postati čvršće s nogama na zemlji, sposobniji, više ljubeći i (za neke) duhovniji ljudi nego smo ikad sanjali da možemo biti. To je djelomično zašto ja imam toliko djece; ja nastavljam pokušavati biti bolja osoba. Ali, kao što me djeca podsjećaju "Još nisi tamo, mama".
RAZVOJ STRPLJIVOSTI
Važan izazov za mnoge roditelje je da trebaju razviti više strpljivosti. To je bilo teško za mene (ja sam doista stvorena da vodim vojsku ili zatvor s najvišim stupnjem osiguranja, ili možda neki planet - bilo što gdje će mi ljudi dati potpunu i trenutnu poslušnost), ali podsjećam se da moja djeca trebaju da pričekam dok nauče ponašati se i pripadati. Nakon svega, moja djeca su čekala godinama prije nego su dobila trajnost i stabilnost svoje vlastite obitelji, pa je jedino pošteno da ja pričekam dok oni nauče kako da žive s nama. Roditelji mi govore "prošlo je šest mjeseci, i još imamo te probleme." Ako je dijete imalo pet ili deset godina kad je posvojeno, šest mjeseci je kap u moru. Istina je da će naša djeca vjerojatno imati teškoće tijekom cijelog perioda što ih podižemo.
Strpljenje također znači razvoj šireg pogleda. Iako je to teško kad smo u krizi, i dalje trebamo raditi na tome. Trebamo reći "Mogu čekati dok ne osjetiš neku vrstu ljubavi prema meni. Neću otići nikuda. Mogu čekati ostatak tvog života." To nije toliko strpljenje na dnevnoj bazi, prije cjeloživotno strpljenje. Za nas - kao što je i za našu djecu - čekanje je dio paketa posvojenja.
VOLITE DJECU ZBOG TOGA TKO SU SADA
Čula sam toliko ljudi da kažu "Volim ong tko će moj sin postati za pet godina. Vidim toliko potencijala." Možete li zamisliti kako taj osjećaj izgleda sinu? Zvuči kao da ćete voljeti drugo dijete - budućeg sina koji možda nikad neće postojati.
Nedavno su moji prijatelji posvojili brata i sestru, šest i devet godina. Već su iskusili posvojiteljsko roditeljstvo sa 17 druge djece. Ipak, ta nova djeca bila su izazov s kakvim se moji prijatelji nisu susrelio ranije i prvi mjeseci su bili kvrgavi dok se njihova nova kći borila protiv povezivanja s njima.
Jednog jutra moja prijateljica Paula nazvala me s izvještajem "Angela je provela cijelu noć rezbareći "Mama je ___" i "J___ mamu" i druge stvari o meni preko cijele kuće. (Oni imaju drvenu kuću s mnogo prostora za rezbarije - trebali su znati bolje.)
Suosjećala sam s prijateljicom i pitala kako bi ona imenovala taj problem. Odgovorila je "Nema problema. Napisala je svaku riječ ispravno!"
Očito je propustila bitno, pa sam je pitala je li se nešto drugo zbivalo tamo. Nakon kratkog razmišljanja, Pola je dodala "Imaš pravo. Ona ne može imati poremećaj zadržavanja pažnje - ovo je trajalo cijelu noć! Tako sam ponosna na nju."
Nisam prestala pokušavati doseći dno te epizode, pa sam zamolila da ponovo sagleda što se dogodilo. Nakon nekoliko tihih trenutaka razmišljanja, Paula je uzbuđeno odgovorila "Opet si u pravu. Pisala je "mama" a ne "Paula". Ona se povezuje . Kako sam mogla propustiti nešto tako važno!" Konačno sam shvatila da sam ja, a ne Paula, bila ta koja je propustila što je tu važno.
Voljeti našu djecu zbog toga što su sada također znači poznavanje i vrednovanje njihovih jakosti. Ona imaju tako mnogo etiketa i dijagnoza da može biti lako zaboraviti da su oni mnogo više od toga. Na NACAC-ovoj radionici na kojoj sam bila nedavno govornici su govorili o darovima - kao kreativnosti i spontanosti - koji idu s ADD-om. Moj najstariji sin, koji ima fetalni alkoholni sindrom (FAS), ima darove duhovnosti i oprosta koji su dublji i čišći od ičega čemu sam svjedočila ranije. Ponekad mislim da mu je FAS - iako je uzeo mnogo - dao razinu ljubaznosti i plemenitosti duha koja pobuđuje strahopoštovanje.
FOKUSIRAJTE SE NA PREDANOST
U ranim godinama posvojenja starijeg djeteta, trebamo prebaciti naš fokus s ljubavi i povjerenja na predanost. Mnoga od naše djece nemaju razloga da vjeruju ikome i ne znaju kako izgledaju osjećaji roditeljske ljubavi. Njihovo iskustvo im govori da će se u trenutku kad popuste svoju budnost sve raspasti. Roditelji posvojitelji trebaju dokazati da je to kraj puta. Mi moramo biti tu za njih opet i opet. Ono što ponekad izgleda kao nesposobnost vašeg djeteta da uči iz svojih grešaka, zapravo je njegova potreba da se pokažete nepokolebljivi. Čak kad nam se ne sviđaju naša djeca i kad oni ne vole nas, moramo ostati predani njihovom položaju u našoj obitelji.
Mi također moramo zaslužiti odanost koju očekujemo od njih. Ako imate novorođenče vi zaslužujete odanost i ljubav u prvoj godini. Vaša beba kmeči i vrpolji se i strašno je zahtjevna mala smetnja, ali vi se brinete za nju i njegujete ju unatoč nedostatku sna, frustraciji i potpunom uništenju vašeg društvenog života.
Starija djeca trebaju osjetiti isti nivo predanosti. Ona možda neće uvijek prepoznati ljubav, i nisu uvijek spremna da je pruže, a u ranom razdoblju posvojenja starijeg djeteta ono može zamijeniti vašu predanost za tvrdoglavost, ili može misliti da ste jednostavno čudni. Ali predanost je, a ne ljubav i povjerenje, ono što će nas provesti kroz dane kad ništa drugo ne vrijedi ni za koga.
PRIHVATITE POSVOJENJE ZA CIJELI ŽIVOT
Posvojenje je zauvijek. Tu gdje živim mnogi profesionalci prolaze kroz fazu govorenja djeci da će biti smještena u svoje "obitelji u kojima će odrasti" radije nego u njihove obitelji "zauvijek". Profesionalci se boje da posvojenje neće potrajati. Ja svejedno zovem posvojiteljske obitelji "obiteljima zauvijek" jer to su one. Djeca mogu doći i otići iz naših života iz različitih razloga, ali to ne znači kraj posvojenju.
S 15 godina moj najstariji sin, Jason, bio je pokora za čovječanstvo, potpaljivao je požare, krao aute (i razbijao ih jer nije znao voziti) i bio je jako agresivan prema svom mnogo mlađem bratu. Nasilnost ga je učinila suviše opasnim za život u našem domu, i nismo bili sigurni što učiniti. Srećom, njegovo ponašanje prouzročilo je intervenciju zakona, i sud mu je ljubazno ponudio alternativno mjesto za život, ali samo na kratko vrijeme. Kad je otpušten iz centra za pritvor, trebala sam odlučiti je li sigurno da dođe doma. Bila sam stvarno u strahu za svog mlađeg sina, pa sam uredila da Jason ostane sa svojom biološkom bakom. To je bila najbolja stvar koju sam ikad učinila.
Međutim, nisu svi mislili tako, i bili su brzi reći mi to. Profesionalci i prijatelji optuživali su nas da smo izbacili našeg sina i "poništili" posvojenje. Naglašavala sam da nismo uopće razbili obitelj. Plaćali smo potporu za dijete njegovoj baki, moj sin je telefonirao noću i često nas posjećivao. Nikad nismo pomislili da je on izvan obitelji, bio je samo izvan kuće. I njemu nije nikad palo na pamet da nije naš. Nakon što je prošao kroz to teško razdoblje, upadao je u kuću i iz nje dok nije konačno uspješno dosegao neovisnu odraslu dob. Nikad nisam brinula da ću izgubiti Jasona, i on nikad nije brinuo da će izgubiti nas. On je uvijek i zauvijek moj sin, ali to je bio proces koji smo trebali proći radi svačije sigurnosti.
Kad se takve situacije pojave u vašoj obitelji, prisjetite se da je vaša predanost zauvijek. Vaše posvojenje, vaša obitelj ne okončava zato što imate krizu ili jer vaše dijete treba više pomoći nego mu možete pružiti kod kuće. Bit ćete djedovi i bake djeci vaše djece. Bit ćete u dobru i zlu - zauvijek. Možda naša djeca ne mogu uvijek živjeti s nama, no to ne znači da ćemo ih mi napustiti.
CIJENITE DRUGE RODITELJE POSVOJITELJE
Imam duboko poštovanje za posvojiteljske obitelji jer se većina od nas dobro hvata u koštac s preobrazbom iz tipične obitelji u obitelj koja svakodnevno izlazi na kraj s izazovima o kakvima su naši prijatelji i rodbina samo čitali. Roditelji posvojitelji počinju kao posve obični ljudi, a onda posvoje dijete koje im dramatično promijeni život. Moramo odustati od toga da budemo poput ostalih obitelji, i moramo odžalovati taj gubitak i fokusirati se na ono što smo stekli.
A što smo to dobili? Dobro, recimo svemir pun boja, raskoši i ljepote. Učiti vidjeti svijet kroz oči djeteta s FAS-om znači učiti gledati preko granica, učiti vidjeti mogućnosti u svim stvarima. A učiti vidjeti svijet očima djeteta koje je bilo prekomjerno povrijeđeno znači naučiti vrednovati sve što je dobro i ispravno i časno u nama i našim životima. Svi trebamo cijeniti jedni druge i vrednovati znanje i vještine i radost i uspjeh koji možemo ponuditi.
Da bismo cijenili i vrednovali naše obitelji, trebamo raditi stvari kao otići na NACAC konferencije. Konačno, posvojenje nije naš hobi, to je naš život. Trebamo provesti neko vrijeme s drugim putnicima istom cestom. Kad to učinimo, odlazimo kući našoj djeci kao jači i predaniji roditelji. Za mene, vrijeme s pripadnicima moje posvojiteljske kulture (kao u NACAC-u) gdje možemo doprinjeti i ojačati jedni druge, nije luksuz nego potreba.
BUDITE ODANI I BEZ STRAHA
U osnovi, mi roditelji posvojitelji moramo biti odani i bez straha. Odani našoj djeci i u gustom. Trebamo biti odani onima tko su sada i onima tko će možda postati. Moramo odano zadovoljiti njihovim potrebama i biti njihovi roditelji. Također moramo biti bez straha - ne smijemo se bojati promijeniti sebe u osobe kakve trebamo biti. Moramo biti dovoljno hrabri da se proširimo sa svakim novim djetetom, tako da svako od njih može naći sigurnost i stabilnost koju treba.
http://www.nacac.org/adoptalk/adviceforparents.html

Odgovori s citatom
Moje dijete je jedan od najboljih i najobožavanijih "učitelja" koje sam imala. Svaki dan učimo jedno od drugih, razvijamo se i nadam se postajemo bolji.
I nama.. više od spontanog koji se upravo odvija boli praznina svega onog što smo već zamislili za nju.
!
Kao roditelj posvojenog djeteta dopustila sam da me roditeljstvo promijeni na način koji prije nisam mogla ni zamisliti, i to bez onog osjećaja da gubim jer sam popustila ili odustala.
Ako neće - neće, i kad nije čas - nije, zna bit grub, bezobrazan i otresit kad je loše volje, i ništa nećemo postići upuštanjem u raspravu. To smo davno naučili i za puno bezazlenije probleme: prvo riješit trenutnu situaciju, a rasprave o načelima i objašnjenja idu kasnije.
) osim uspomena na prethodni život, prije posvojenja, važno je zabilježiti i sačuvati uspomene na prve dane dolaska djeteta. To se baš u tim tekstovima ne spominje, bar nisam vidjela.