Ja bih rekla da je najbolje pustiti ga jedanput bez spavanja, pa vidjeti što će se dogoditi. Imala sam nekoliko puta takve situacije , iako obično redovito spava, sam je sebi nametnuo određeni ritam i sam traži spavanje svaki dan u određeno doba. Evo baš smo danas bili u takvoj situaciji jer je on zadnja dva dana bio bolestan, nije mogao spavati i sve se poremetilo. Danas ga odem leći u običajeno vrijeme i počinju scene, vrištanje i plakanje. Nisam popustila jer znam što će se dogoditi iz prijašnjeg iskustva, bit će cendrav i umoran, onda će oko 17 h zaspati doslovno stojeći od umora, navečer neće moći zaspati prije 23 h i eto belaja... Plakao je doslovno dvije minute, a onda samo naslonio glavu na mene i zaspao - san mu je ipak bio potreban. Da znam otprije da može izdržati bez dnevnog spavanja, ne bih forsirala. Ovako, forsiram i u rijetkim slučajevima kad ne želi.
Još nešto, njega definitivno razbudi igra i stimulirajuće aktivnosti prije spavanja. Oprezno s kupanjem, i to često zna mnogu djecu razbuditi. Nama najbolje odgovara ako gleda crtić ili ide u laganu šetnju prije spavanja, to ga dodatno umiri i brže zaspe.