Stranica 12 od 16 PrviPrvi ... 21011121314 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 551 do 600 od 800

Tema: Izazovi feminizma

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
    pa to sa sportom jeste zanimljiv problem, ali meni osobno nedovoljno zanimljiv da bih se osjećala ugroženo od strane trans žena
    vjerujem da će se pronaći neko rješenje

Oko sporta sam i ja ambivalentna, stvarno ne znam dovoljno o tome da bih bilo sto argumentirala.
    Najdublje sto sam dosla je epizoda the good fighta gdje su rekli da je testosteron zasad najbolji marker spola.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    A meni je baš to primjer glatkog prijelaza na inkluzivnost koji ne zvuči čudno: dobro jutro svima - normalan pozdrav
    Da žena nije izjavila to u članku o inkluzivnosti, tko bi pomislio "baš čudno što ova žena kaže dobro jutro svima"?
    Bas, pa ja cesto kad pozdravljam kazem bok svima

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Bas, pa ja cesto kad pozdravljam kazem bok svima
    Sigurno češće nego dame i gospodo

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Googlala moju neomiljenu rec - ginekologinja - i naisla na ovo:
    https://www.osce.org/files/f/documents/5/7/454309.pdf

Bacite pogled, ima svasta

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

‘Vodič za upotrebu rodno osetljivog jezika u javnoj upravi u Srbiji’ je na linku ali latnicom pisano.
    Posljednje uređivanje od kli_kli : 15.09.2021. at 16:39

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Tog sustava vise nema.
    Nema, ali ponavljam, mnoge dobre stvari koje je donio i koje se s mukom zadržavaju (pravo glasa žene su ovdje dobile tek 1945, a pravo na rad i normalno radno vrijeme je sada jako ugroženo) ljudi su uzimali zdravo za gotovo.

Cijeli taj rodni cirkus upravo je i usmjeren tome da se skrene pogled sa puuuno važnijih stvari, a to je smanjivanje ljudskih prava općenito, ne samo ženskih... TO je pravi problem, a ne magistar/magistrica. Tko se zalaže za prava ljudi koji su ostali bez posla? Kome se može požaliti zlostavljani otac ili brojni očevi koji su nakon rastave izgubili kontakt sa svojom djecom jer ih sudovi po inerciji dodjeljuju majkama? To su teme, a ne nazivlje.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Meni je nevjerojatno da su ljudi poduzeli koješta u jezičnom smislu kako bismo bilo što inkluzivniji radi trans osoba, a do danas nisu smislili pametniju riječ za history :maggie: :northernexposure:
    Posljednje uređivanje od Angie75 : 15.09.2021. at 16:54

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj emily prvotno napisa Vidi poruku
    ali po toj logici zašto onda ženski rod ne bi bio defaultni
    ako je svejedno

ako postoji naziv u ženskom rodu za neko zanimanje, ja ne vidim razlog da se ne koristi svugdje, pa tako i na službenim dokumentima (dapače, posebno na službenim dokumentima)
    To sam ja predlozila na svojoj instituciji kad se pisao statut. Jer u statutu pise da se sve zamjenice, clanovi i sl muskog roda, odnose i na zenski rod. Moj najozbiljniji prijedlog je bio da se onda sve napise u zenskom rodu i stavi da se odnosi na musko. Al svi su mislili da se salim. A salila se nisam.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Moj najozbiljniji prijedlog je bio da se onda sve napise u zenskom rodu i stavi da se odnosi na musko. Al svi su mislili da se salim. A salila se nisam.
    Da, people with his dingaling su default, ma koliko mi mislili da smo dosli do stratosferskih visina da su default zene pa nije nikakav bed da ih se razvodni u people with uterus.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Da, people with his dingaling su default, ma koliko mi mislili da smo dosli do stratosferskih visina da su default zene pa nije nikakav bed da ih se razvodni u people with uterus.
    Pa people with uterus nije sinonim sa “zene”, upravo je u tome poanta, tako da ne znam o kakvom razvodnjavanju pricas. To je siri skup. Zene, muskarci i xy koji imaju maternicu.
    Jedino ako ti mislis da je zena sinonim za osoba s maternicom.

Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Možda se nisam dovoljno udubila u temu, ali po čemu je “menstruating people” OK izraz kad ima masu žena koje još/više ne menstruiraju...nije li to politički nekorektno prema njima, čak i dobno-zdravstvena diskriminacija.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ardjo ti s neba al bome u rebra.

Istina bome stoji i to.

Jenn, sad sam u guzvi al javim se sutra na temu sporta.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Argente prvotno napisa Vidi poruku
    Možda se nisam dovoljno udubila u temu, ali po čemu je “menstruating people” OK izraz kad ima masu žena koje još/više ne menstruiraju...nije li to politički nekorektno prema njima, čak i dobno-zdravstvena diskriminacija.
    Ne kuzim, pa obraca se ljudima koji menstruiraju, ako ne menstruiras onda nisi u toj skupini i nitko ti se ne obraca niti te naziva zenom, ne-zenom i sl.

Imas npr plakat na kojem pise people who menstruate should xy, na koji nacin to vrijedja zenu koja ne menstruira? Pa plakat se ne odnosi na nju.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Meni su u jednu ruku dosta zanimljive reakcije na ovoj temi.

Stoljećima se žene bore da ih se ne poistovjećuje s maternicom i majčinstvom. Muško-ženske biološke razlike i ženina maternica su otkad
    je svijeta i vijeka izvor opresije, razlog zašto se žene podjarmilo u patrijarhalni brak, vezalo uz kuhinju i odgoj djece, govorilo im se da im je tamo mjesto
    i da ne smiju u školu, na posao, da ne smiju ovo ili ono. Da su zbog toga ovakve i onakve, preemotivne, histerične, brižne, usmjerene njegovanju i ljudskim odnosima.

Stoljećima se borimo da maternica nije ono što nas definira. Da bismo sad došle do ovoga.
    Ne želimo nekog drugog pustiti u skup "osoba s maternicom" jer se bojimo da se pojam Žena ne razvodni?

Neće, bez brige.

Ali zanimljivo, da.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Pa da, koristi se. Meni para stvarno usi npr gdja xy, clan uprave, gdja yx, predsjednik toga i toga, gdja yy, tajnik uprave. Ono...sta vam je, people with or without uterus?

A propos pretjerivanja s terminologojom inkluzivnosti, neka uk uciteljica je prestala pozfravljat razred s good morning girls ans boys i sugerira prijelaz na everyone... jer nije korektno rec girls and boys. Po meni - pretjerivanje.

Nasmijala si me baš, ali slažem se.
    Ovisi u biti o razlogu zbog kojeg se to radi. Recimo nama je šef na poslu ulazio u ured sa pozdravom 'kako ste ljudi?'. Baš bi bilo čudno nekako da je govorio 'kako ste žene i muškarci?'

Ali s druge strane, da je koristio isključivo izraz ljudi i osobe samo zbog toga da ne istakne nečije biološko obilježje, bome bi i to bilo čudno. Meni.

Imali smo već neku temu koja je na kraju obrisana čini mi se, na njoj sam spominjala one vrtiće koji se furaju na neutralnost pa djeca kao nemaju rod, nego su 'ono'. Valjda ide sve na neku foru da će oni odlučiti što su, kako li već. Eto, po meni su takve stvari problematične.

A sad, vezano za trudne ljude i trudne žene.. pa ne znam. Činjenica je da je trudna osoba zapravo trudna žena. Ono što Jadranka kaže, biološki. Iako je meni potpuno svejedno hoće negdje pisati da su to trudni ljudi. Briga me, meni to ionako automatski znači trudne žene. Doduše ako bi netko htio u komunikaciji sa mnom da ga nazivam trudnim muškarcem, pa okej, mogu.

Btw meni u diplomi piše magistra, mislila sam da je to uobičajeno.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Argente prvotno napisa Vidi poruku
    Stvarno se nisi udubila, aj razmisli malo
    Ako prodaješ tampone, prodaješ ih osobama koje menstruiraju. Bile one žene, djevojčice, muškarci ili nešto četvrto.
    A žene koje imaju mirenu, su izvadile maternicu ili ušle u menopauzu ti nisu tržište. Dakle proizvod za osobe koje menstruiraju je stvarno puno točniji opis nego proizvod za žene.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja mislim da je najveci problem u tome sto nitko ovdje ne poznaje nijednog trudnog trans muskarca
    Sto ne znaci da ih nema, ili da ih nece biti

Ovako je sve u domeni nevjerojatnog - trudan muskarac, pa tko je to vidio?
    Mislim da je opcenito tesko privoliti ljude na empatiju i inkluziju, a pogotovo kada se radi o manjini koja je toliko ekstremna i rijetka (na ovim prostorima). Pa mi smo jedva sposobni biti inkluzivni prema nacionalnim manjinama.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Meni su u jednu ruku dosta zanimljive reakcije na ovoj temi.

Stoljećima se žene bore da ih se ne poistovjećuje s maternicom i majčinstvom. Muško-ženske biološke razlike i ženina maternica su otkad
    je svijeta i vijeka izvor opresije, razlog zašto se žene podjarmilo u patrijarhalni brak, vezalo uz kuhinju i odgoj djece, govorilo im se da im je tamo mjesto
    i da ne smiju u školu, na posao, da ne smiju ovo ili ono. Da su zbog toga ovakve i onakve, preemotivne, histerične, brižne, usmjerene njegovanju i ljudskim odnosima.

Stoljećima se borimo da maternica nije ono što nas definira. Da bismo sad došle do ovoga.
    Ne želimo nekog drugog pustiti u skup "osoba s maternicom" jer se bojimo da se pojam Žena ne razvodni?

Neće, bez brige.

Ali zanimljivo, da.
    Ja se ne identificiram s maternicom i majcinstvom. Ali smatram i jedno i drugo izvorom svoje (s naglaskom na svoje) zenske snage.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Najdraze mi je mail zapocet s "drage kolegice, kolege" - sto cu kad mi nisu bas dragi!

No grupi novih studenata uglavnom pisem, Postovane kolegice, postovani kolege.
    Posljednje uređivanje od Jadranka : 15.09.2021. at 20:57

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja se ne identificiram s maternicom i majcinstvom. Ali smatram i jedno i drugo izvorom svoje (s naglaskom na svoje) zenske snage.
    Pa ok, nisam mislila da se ti idemtificiras, ali nije li ti cudno da se bojimo da se “ne razvodni” identifikacija zena s trudnocom i majcinstvom? Jos u feministickom kontekstu.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Pa ok, nisam mislila da se ti idemtificiras, ali nije li ti cudno da se bojimo da se “ne razvodni” identifikacija zena s trudnocom i majcinstvom? Jos u feministickom kontekstu.
    Nije mi cudno. Posebno jer sam bas citala o tim istrazivanjima koja su donedavno zene dozivljavale bas kao muskarce s maternicom i gdje su se u svim studijama (navodno zbog straha za fetuse/bebe) testiranja i sl. provodila na muskarcima i zenama u menopauzi. A zena (bioloska zena) je jako drugacija. Kad se u rijecniku pomice fokus (i da, bas je bitno sto se to radi u medicinskim casopisima) sa zene kao bioloskog pojma, onda to nikako nije dobro. Uglavnom, mislim da se slazem sa svime sto je Ina napisala.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Mislim, i zena u menopauzi je zena. To sam glupo napisala. Htjela sam reci da postoje neke bitne karakteristike iskljucivo zenskog tijela, i da su neke od njih uocljivije za vrijeme reproduktivnog peridoa. Iako su i inace uocljive.

No, poanta je da je bitno da se zene u medicini tretiraju kao zene.
    Posljednje uređivanje od Jadranka : 15.09.2021. at 21:09

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Slazem se da je bitno da se istrazuje specificno biolosko tijelo zene.
    Takodjer sam citala o tome koliko je medivina prilagodjena muskarcima, ali to je tako oduvijek, puno puno prije svjesnosti o postojanju trans osoba, tako da trans pokret nikako za to nije odgovoran i iskreno ne vidim kako ima veze s tim.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

A ne vidim isto tako kako ce kvalitetno provedeno istrazivanje na zenama biti kompromitirano inkluzivnim rjecnikom.
    Niti kako ce lose istrazivanje poboljsano “pravim”.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Ja mislim da je najveci problem u tome sto nitko ovdje ne poznaje nijednog trudnog trans muskarca

Mislim da je opcenito tesko privoliti ljude na empatiju i inkluziju, a pogotovo kada se radi o manjini koja je toliko ekstremna i rijetka (na ovim prostorima). Pa mi smo jedva sposobni biti inkluzivni prema nacionalnim manjinama.
    Ali i da poznaješ nekoga, opet bi bilo u domeni nevjerojatnog. Mislim, možda ne tebi osobno, ne znam, ali evo meni bi bilo. Rekla sam već, i dalje ja tu osobu mogu nazivati muškarcem ako tako želi, zašto ne. I mislim da bih time ipak izrazila empatiju, znači uvažila sam njegove želje i poštujem ih, ali i dalje imam svijest o tome da je ta osoba žena. Jer znam da jeste, ne mogu ja to saznanje sebi izbrisati. Zato mi i jeste nevjerojatno, ne bi mi se to promijenilo da nekoga osobno poznajem.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Riri, nikad ne znas. Ta populacija je kod nas dosta rijetka tako da mozda nikad neces ni imati priliku da se naviknes.
    Sjecam se moje mame prije 15-ak godina po pitanju gej populacije. Nije konzervativna, ali kako nije imala doticaja s tom populacijom, mislila je da je sve to pre***avanje. S vremenom, kako je klima postala drugacija, i vise ljudi se pocelo outati, i shvatila je da poznaje neke gej ljude, sad je jedna jako gej friendly osoba.
    Hocu reci, stvar je u izlaganju. Ja poznajem jednu trans osobu, koja je u djetinjstvu bila muskarac, a sad je zena. Nije lako, ali sad je gledam potpuno kao zenu. I cak i da je i dalje smatram muskarcem, stvarno je najmanje sto mogu uciniti da je oslovljavam onako kako ona zeli biti oslovljavana.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Riri, nikad ne znas. Ta populacija je kod nas dosta rijetka tako da mozda nikad neces ni imati priliku da se naviknes.
    Sjecam se moje mame prije 15-ak godina po pitanju gej populacije. Nije konzervativna, ali kako nije imala doticaja s tom populacijom, mislila je da je sve to pre***avanje. S vremenom, kako je klima postala drugacija, i vise ljudi se pocelo outati, i shvatila je da poznaje neke gej ljude, sad je jedna jako gej friendly osoba.
    Hocu reci, stvar je u izlaganju. Ja poznajem jednu trans osobu, koja je u djetinjstvu bila muskarac, a sad je zena. Nije lako, ali sad je gledam potpuno kao zenu. I cak i da je i dalje smatram muskarcem, stvarno je najmanje sto mogu uciniti da je oslovljavam onako kako ona zeli biti oslovljavana.
    Ma naravno, slažem se, zato i kažem da mi nije problem bilo koga oslovljavati kako god želi, to je njihova osobna stvar i ja poštujem takve želje. Samo kažem da sve i da upoznam trudnog muškarca da bih i dalje znala u glavi da je žena i da ne mogu to samo tako obrisati. Zato mi ne može nikako izaći iz nevjerojatnog, odnosno nemogućeg. Ma ne znam se izraziti baš. Previše mi toga u glavi dok pišem i onda više ne znam napisati.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nije mi cudno. Posebno jer sam bas citala o tim istrazivanjima koja su donedavno zene dozivljavale bas kao muskarce s maternicom i gdje su se u svim studijama (navodno zbog straha za fetuse/bebe) testiranja i sl. provodila na muskarcima i zenama u menopauzi. A zena (bioloska zena) je jako drugacija. Kad se u rijecniku pomice fokus (i da, bas je bitno sto se to radi u medicinskim casopisima) sa zene kao bioloskog pojma, onda to nikako nije dobro. Uglavnom, mislim da se slazem sa svime sto je Ina napisala.
    Bice smo citale istu knjigu.

Jen, mislim da se ne slazem s tobom i / ili sa sasom (ne sjecam se tocno koja je to bila potegla) jos iz nekih starih rasprava, ne znam koja je od vas spominjala prostituciju kao zenski empowerment, i jos je bio neki znanstv rad citiran kako zene to ownaju i imaju agency, nesto turbofolk u srbiji itd. Tu sam vise na strani emse, a ne slazem se ni s ovim jer mi to vuce na slicno (ne na ownanje prostitucije nego na nesto sto ja percipiram podvaljotkom) i bas mi je savrseni trojanski konj da eto, ako necete da vas maternica definira, sta vam sad smeta da vam je uzmemo.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 15.09.2021. at 22:19

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da, i ja ko riri, zato se moram zestoko koncentrirat kod catlyn. Ne znam nikog takvog pa i to otezava Al ako taj zasad meni apstraktni neko hoce da ga oslovljavam zer, a onda nek postuje da ja hocu da me ne oslovljavaju 'people with uterus', nego zena. Jer sam isto zena i da moram izvadit maternicu, sve drugo je bioloski zensko, od misicnr mase, gradje kukova, manja adamove jabucice itd. dok god ne krenem u tranziciju. Zasto je problem u koristenju rijeci "zena" da je i to politicki nekorektno? Koja je razlika toga i mestrovicevog indijanca?

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Nije sasa rekla nego ja, ali si krivo zapamtila, ili si me ocito krivo kuzila cijeli vrijeme.
    Nikad nisam rekla da je prostitucija empowerment, vec da empowerment moze biti bilo sto sto osnazuje agency.
    Sadrzaj tu nije presudan, vec subjektivan osjecaj da je osoba uzela stvar u svoje ruke.

Meni je ovo pitanje empatije, i postovanja drugih ljudi za samoidentifikacijom.

Ali eto, ocito se ne mozemo sloziti, pa nek ostane tako.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Slazem se da je bitno da se istrazuje specificno biolosko tijelo zene.
    Takodjer sam citala o tome koliko je medivina prilagodjena muskarcima, ali to je tako oduvijek, puno puno prije svjesnosti o postojanju trans osoba, tako da trans pokret nikako za to nije odgovoran i iskreno ne vidim kako ima veze s tim.
    Ne kazem da ima veze s tim u proslosti. A odakle potjecu "trudne osobe" u sadasnjosti, tj. tko je utjecao na kovanje fraze, to isto ne znam, niti komentiram.

I slazem se da nece naslov niti fraze popravit losu studiju ni pokvariti dobru, no problem koji ja vidim je ovako nesto. Da se zadrzim na ovom pojmu o kojem se raspravlja (ali moze se to i prosiriti). Ako medicinski casopisi (ili tko god) uvode pojam "trudnih osoba" umjesto pojma trudnih zena, namjera je vjerojatno da se taj pojam uvede i u svakodnevni rijecnik, da se proglasi korektnijim od "trudnih žena". I onda se polagano i suptilno i mozda sasvim malo, al ipak, smanjuje ta svijest da je ta osoba ipak zena i da je bas zato trudna. Ne mislim da netko to doslovno zaboravi, daleko od toga. Al jednostavno se promjenama jezika unose promjene i u razmisljanja. A, ako smo svi osobe (a nismo zene, muskarci, azijati, adrikanci, sto god, sto je sve i biolosko obiljezje, a ne samo kulturno), onda se, vjerojatno za pocetak malo i suptilno gubi i ono sto cini ta obilkezja - no, dok se u kulturi i moze izgubit, u bioloskim osobinama ne moze - medjutim, ako jezik umanjuje razlike, istrazivanje ih moze previdit. A svrha znanstvenog rada, npr. nije da bude inklizivan nego da bude sto precizniji i odredjeniji.

A, ako netko tko je trudan zeli da ga se oslovljava kao muskarca, s tim nemam ni ja problema. Niti mu namjeravam objasnjavati da je bioloski zena. Uopce nije rijec o tome da se ponedince oslovljava kako oni zele. Iako mozda dijelom i je, jer ocito i zene zele da ih se smatra zenama i da ih se ne propitije oprezno o tome sto su i tko su. Ajmo radije stvorit drustvo u kojem onima kojr se krivo oslovi jer eto... nece biti problem ispraviti sugovornika i reci mu, oprostite, obracajte mi se kao...

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Da, i ja ko riri, zato se moram zestoko koncentrirat kod catlyn. Ne znam nikog takvog pa i to otezava Al ako taj zasad meni apstraktni neko hoce da ga oslovljavam zer, a onda nek postuje da ja hocu da me ne oslovljavaju 'people with uterus', nego zena. Jer sam isto zena i da moram izvadit maternicu, sve drugo je bioloski zensko, od misicnr mase, gradje kukova, manja adamove jabucice itd. dok god ne krenem u tranziciju. Zasto je problem u koristenju rijeci "zena" da je i to politicki nekorektno? Koja je razlika toga i mestrovicevog indijanca?
    Ma zar su zaista makli taj spomenik?

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ina, ako imas skupinu zena, oslovit ces ih sa zene.
    Ako imas skupinu zena i bioloskih zena koje se identificiraju kao muskarci, isto ces ih osloviti sa “zene”? To mi je stvarno tesko za povjerovati, koliko te poznajem.

P.s. meni je ta skulptura indijanca ionako bila pomalo bezvezna. Ali zato placem za bakićem...

Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Stvarno se nisi udubila, aj razmisli malo
    Ako prodaješ tampone, prodaješ ih osobama koje menstruiraju. Bile one žene, djevojčice, muškarci ili nešto četvrto.
    A žene koje imaju mirenu, su izvadile maternicu ili ušle u menopauzu ti nisu tržište. Dakle proizvod za osobe koje menstruiraju je stvarno puno točniji opis nego proizvod za žene.
    Ae, istina. “Nisam se udubila” je ustvari žešći understatement, tek sam sad išla pogledat što je JK rekla za menstruirajuće osobe Zamislila sam da se taj izraz koristi u širem kontekstu nego što je tržište uložaka, sori.

Mi površni (a ima nas masu) nevoljko koristimo te složenice ne iz ideoloških već iz praktičnih razloga. Izrazi “osobe koje menstruiraju”, “osobe s invaliditetom”, “spol dodijeljen pri rođenju”, pa čak i “potpomognuta oplodnja” su nezgrapni. Lakše bi se primile neke dobre kovanice.

Što se tiče ugrožavanja ženstva uravnilovkom, s time se ovako na prvu ne slažem. Ali jesam u dvojbi rasipa li feminizam time fokus koji bi trenutno trebao usmjeriti na veće borbe.

Općenito imam tu dvojbu i s drugim temama, konsolidirati snage na jedan, većini važniji front, ili gerilski napadati tamo gdje trenutno postoji kritična masa dovoljno jaka za to gurati.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

.

A, ako smo svi osobe (a nismo zene, muskarci, azijati, adrikanci, sto god, sto je sve i biolosko obiljezje, a ne samo kulturno), onda se, vjerojatno za pocetak malo i suptilno gubi i ono sto cini ta obilkezja - no, dok se u kulturi i moze izgubit, u bioloskim osobinama ne moze - medjutim, ako jezik umanjuje razlike, istrazivanje ih moze previdit.
    Nismo svi osobe, postoji onaj pokret osoba koje ne žele biti osobe, čak i u Hrvatskoj. Ne znam što su oni točno, to mi je već bilo previše za shvatiti.

Zezam se (iako stvarno postoji), ali eto, još nismo došli ni do osoba s maternicom, a već imamo za smisliti što sa osobama koje nisu osobe, a imaju/nemaju maternicu. Kaos.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ne kazem da ima veze s tim u proslosti. A odakle potjecu "trudne osobe" u sadasnjosti, tj. tko je utjecao na kovanje fraze, to isto ne znam, niti komentiram.

I slazem se da nece naslov niti fraze popravit losu studiju ni pokvariti dobru, no problem koji ja vidim je ovako nesto. Da se zadrzim na ovom pojmu o kojem se raspravlja (ali moze se to i prosiriti). Ako medicinski casopisi (ili tko god) uvode pojam "trudnih osoba" umjesto pojma trudnih zena, namjera je vjerojatno da se taj pojam uvede i u svakodnevni rijecnik, da se proglasi korektnijim od "trudnih žena". I onda se polagano i suptilno i mozda sasvim malo, al ipak, smanjuje ta svijest da je ta osoba ipak zena i da je bas zato trudna. Ne mislim da netko to doslovno zaboravi, daleko od toga. Al jednostavno se promjenama jezika unose promjene i u razmisljanja. A, ako smo svi osobe (a nismo zene, muskarci, azijati, adrikanci, sto god, sto je sve i biolosko obiljezje, a ne samo kulturno), onda se, vjerojatno za pocetak malo i suptilno gubi i ono sto cini ta obilkezja - no, dok se u kulturi i moze izgubit, u bioloskim osobinama ne moze - medjutim, ako jezik umanjuje razlike, istrazivanje ih moze previdit. A svrha znanstvenog rada, npr. nije da bude inklizivan nego da bude sto precizniji i odredjeniji.

A, ako netko tko je trudan zeli da ga se oslovljava kao muskarca, s tim nemam ni ja problema. Niti mu namjeravam objasnjavati da je bioloski zena. Uopce nije rijec o tome da se ponedince oslovljava kako oni zele. Iako mozda dijelom i je, jer ocito i zene zele da ih se smatra zenama i da ih se ne propitije oprezno o tome sto su i tko su. Ajmo radije stvorit drustvo u kojem onima kojr se krivo oslovi jer eto... nece biti problem ispraviti sugovornika i reci mu, oprostite, obracajte mi se kao...
    Ja se u biti slazem s tobom, i mislim da u nekom normalnom drustvu ne treba hodati po jajima i bojati se kako ces nekog osloviti. I da bi trebali biti normalno reci sori ja bih voljela da me se oslovljava ovako, aha sve ok.

I zbilja ne smatram da je bit inkluzije brisati sve nase identitete, dapace.

Ali nismo jos u tom svijetu, pa, baby steps. Mislim da je to isto znak dobre volje i spremnosti prihvacanja. Ako se odmah dizemo na zadnje noge i dizemo gard, kamo to vodi?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ako to nije kulturna aproprijacija, ja onda ne znam sta je. A mi ne vristimo, nego jos mea culpa, ne smijes tako, gazimo jedna drugu po prstima, misli na inkluzivnost itd. A te neke objektivno-med. probleme neravnomjernog natjecanja i non level playoig fielda koji jest povijesno bio the zenski proble....nek to rjesavaju sportasice assigned female at birth. Dok su muski uspjesno iz svojih redova izbacili s olimpijada trkace s protezama. Nije da je meni sport ludo bitan isto, al kad tad udaris u te objektivne stvar. Ja sam stara i ovo je mojih 5 centi i smatram de feministicom. A ta preoblikovanja ce i odredjivat novu stvarnost i bit ce sve vise fluidnih i zbunjenih koji se nece snalaziti tko su i vjer. ce se i sama biologija promijeniti, a medicina ce omoguciti rast pripadnika 'srednjeg spola' kao sto nam je sad omigucila nenormalno dug zivot pa vidimo koje to probleme nosi (overpopulation). Normalno da ja ne bih solidarno umirala za boljitak planeta zemlje i znate da se grabim se za svaki lijek i cjepivo zubima i nogama jer razmisljam ipak o sebi prije nego o planetu. Al mislim da nista nije stacionarno i sumnjam da je bioloski zadano da sad ima x celebrityja koji zapravo nisu hepi ko musko, pa ni ko zensko, pa onda se nece izjasnjavat itd. Mislim da je to dobrim dijelo.drajvano vremenom u kojem zivimo. Na njem postoji izreka nesto ala muka izbora. To ce zakacit generaciju nase djece, vidjet cemo kako ce se izborit s tim. I s jedne strane to, sve je fluidno i za opisat sto si (ako si zena) treba tri recenice waivera sto to sve ne iskljucuje, a s druge opet talibani.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ako se odmah dizemo na zadnje noge i dizemo gard, kamo to vodi?
    Jasnoci i borbi za vidljivost zena, a tek smo nosom provirile. jer peterlin, koja je zivila kao u idealnom dobu, bode u oci ako je -ica na DIPLOMI kao ZANIMANJE. Jer je to degradacija zanimanja. U toj smo mi fazi. A ovo po jajima je zivot na marsu, a nama tek nos iz zemlje provirio.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 15.09.2021. at 22:58

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Slažem se sa Inom vezano uz ovo neizjašnjavanje. Upravo to komentiram sa prijateljicom (iz Hrvatske, Dalmacija). Kaže da ima dijete u okolini koje je krenulo u srednju školu, znači 14-15 godina, i da ima u razredu nekoliko djece koji nisu on ili ona, nego ono. Nekoliko djece. Pa zar je moguće da se nekoliko djece te dobi u JEDNOM razredu osjeća kao ono i da stvarno misle da su ono, a da to nije vezano uz današnje vrijeme i neko pomodarstvo? Ja mislim da je nemoguće, ne znam. To mi djeluje kao da su djeca zbunjena i ne zvuči mi baš dobro iskreno.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Riri92 prvotno napisa Vidi poruku
    To mi djeluje kao da su djeca zbunjena i ne zvuči mi baš dobro iskreno.
    X. Toga je masu, do razmisljanja o zamjenicama koje bi trebalo isprobavati. Postotno to ne stima (i kad uzmem u obzir da prije ljudi nisu mogli bit sto jesu to ne mpgu bit te brojke) osim ako ljudski rod dosad nije zivio u lazi i zapravo za vecinu ljudi spolova ni nema, nego su neki izmisljeni konstrukt assigned at birth (a ja se bzvz nerviram).
    Posljednje uređivanje od ina33 : 15.09.2021. at 23:29

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A apropos 'mahanja uloscima', drago mi je da su fakulteti i osn. skole pocele stavljat uloske koji se mogu kupiti/uzeti za slucaj nezgode, i da je menstruacija normalizirana. Zene je tek pocinju ownati i ako o njoj normalno govore ne izgleda (nekom mladjem) da s time paradiraju i masu. A vec bi je se trebale odrec i predat peopleu i kobasi od 3 reda objasnjavanja tko sve menstruira i sto se cime smatra. To ce mi bit ok tek kad u istoj mjeri sve za muske postane takvo - strucnjak za ljude s penisom, osobe koje se identificiraju ko musko, a nemaju prostatu itd., pri cemu su ukljuceni ovi, ovi i ovi. Znaci - u istoj mjeri, kad i musko bude raspisano u 3 reda obrazlaganja sto se pod tim podrazumijeva.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Točno to, postotno ne štima. I mislim da je dokaz za to i činjenica koliko se brzo dogodilo. Ja sam srednju školu završavala prije 10 godina. Mislim da ne bih pretjerala kad bih rekla da mi nismo ni znali da možemo biti 'ono'. I u samo 10ak godina se dogodi da se po nekoliko djece u razredu osjeća kao ono. Ne znam što će biti za još 10-15 godina kad moja djeca budu u toj dobi ali očito je da fenomen samo raste.

Vjerojatno ćemo i mi dočekati postojanje neutralnih vrtića na Balkanu, pa će i naše bebe odmah po rođenju biti roboti bez bioloških obilježja dok si sami ne izaberu što su. Naravno, u dobi od već 3-4 godine jer je valjda normalno u naprednim društvima da već tad znaju kako se žele izražavati.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A ne vidit da nije isto, da muski i zenski polozaj nisu ni izdaleka isti tj da -ica i -stra u diplomama ili na radnim mjestima - clanica uprave - jos uvijek nekima strse (i to ne u hrv, nego u svim jezicima koji imaju rodove, isto strsi i na spanjolskom il talijanskom), isto kao i ulosci i saga o maternici s reklama, dok penisi kao umjetnicka djela i grafiti su normalan dekor gradova, tram stanica, urbanih zidova, na koji nitko ni ne obraca paznju, toliko prisutni da se ni ne primjecuju, da su pozadinska buka... pa tvrdit da smo ista pozicija. Nismo. Nismo jos ni izbliza. Pa zasto onda padosmo bez buke i postasmo people. A sig. sam npr. da u americi svaka ethnicity ponosno istice svoj heritage i buni se na aproprijaciju.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 16.09.2021. at 00:00

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Riri92 prvotno napisa Vidi poruku
    Naravno, u dobi od već 3-4 godine jer je valjda normalno u naprednim društvima da već tad znaju kako se žele izražavati.
    Da, npr sin od Charlize Theron il kcer od Jolie Nemam odgovor jel to konkretno u tako ranoj dobi moda, hir ili iskonsko odredjenje. Nek se s tim bave psiholozi. A da je tipa petina djecjeg odjeljenja ono i promislja koju ce zamjenicu stavit u potpis, to je, cini mi se, novokreirani svijet.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 16.09.2021. at 00:04

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Da, npr sin od Charlize Theron il kcer od Jolie Nemam odgovor jel to konkretno u tako ranoj dobi moda, hir ili iskonsko odredjenje. Nek se s tim bave psiholozi. A da je tipa petina djecjeg odjeljenja ono i promislja koju ce zamjenicu stavit u potpis, to je, cini mi se, novokreirani svijet.
    Da. Sin Charlize Theron je baš sa 3 godine odlučio da je djevojčica. Za Jolie nisam ni znala. Nije mi neka namjera ulaziti u bilo čije roditeljske sposobnosti, ali recimo, Tara je sa 3 godine lupila da bi joj bilo super da je ona mačka, a ne čovjek. Ne znam što smo trebali, valjda prihvatiti i početi joj stavljati posudicu sa hranom na pod. Mislim ono, 3 godine...

Ne znam, nisam psihologinja, ali prihvaćanje takvih stvari kod djece mi se čini kao užasno opterećenje i prevelika odgovornost za njih.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja mislim da je i to dihotomno razmišljanje u kojem smo mi odrasli isto umjetno, ja se sjećam sa biološke psihologije kad smo učili da ni sa biološke strane nije to samo 0-1, već imaš više stepenica i zna skrenut ovdje na jednu, ondje na drugu. Iz neke buduće perspektive, mislim da će i naše vrijeme izgledat nakaradno s tom podjelom ženske ovakve cipele, muški onakve.
    Ali slažem se, vjerojatno broj onih koji sada se izjašnjavanju alternativno je neki veći. Meni to uvijek izgleda kao: ako neki predmet koji pluta na površini, držiš ispod površine pa pustiš, on će prvo iskočit iznad površine na kratko. Tako i ovo, tek sad uopće postoji mogućnost, a za mlade je normalno da se traže.
    Mislim da se tu nekad i pobrkaju stvari, da li sam gender fluid ili možda samo ne želim živjet stereotip? Ali da će doć s vremenom do toga, a šta ima veze da u međuvremenu se oslovljavaju ono, mislim nije to neko rizicno ponašanje.
    Trans osobe s druge strane, nema kod njih, barem ovih koje sam upoznala, toga. Njima je jasno: ja sam to i jako jako patim jer sam u krivom tijelu.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

tangerina, upravo pitanje 'da li sam gender fluid ili mozda samo ne zelim zivjet stereotip' je oznacilo razdoblje zapoceto radjanjem kod jedne moje poznanice. Imala je platformu pa je i u medijima bilo o tome, ali mislim da ju je proslo
    s druge strane, pravcata gender dysphoria je intenzivno stanje koje ne prolazi i, koliko znam, javlja se dosta rano. ljudima koji to zive ceo zivot zaista, po mom misljenju, treba da se omoguci da se osecaju sto ugodije. sticajem okolnosti pratim jednu osobu koja 'zivi tranziciju' i nepobitno je da ih mnoge stvari koje nama ne padaju tesko vrlo lako izbace iz psihicke ravnoteze. jedna od tih stvari su licne zamenice. s obzirom na to, ne ulazim u detalje, ako mi neko kaze da je they, ima da tu osobu oslovljavam s they

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ma sve je to ok Kli Kli. Ako ti kaze they, zoves ga s they. To je valjda "ono" u hrvatskom. Al neces okolo ljude ispitivat jeste li they ili sto god... nego ces se valjda obracat po spolu. Doduse, tu je engleski dosta drugaciji od nasih jezika. Kako bi nekog tko se osjeca kao "ono" pitao jel nesto kupio. :Jesi li kupilo?" Pa da sad to random govorimo ljudima dok ne skuzimo kako se osjecaju premda je sigurno da se zanemariv broj ljudi tako osjeca... i da cemo samo uvrijediti ovu gomilu drugih ljudi predlazuci neku neutralnost dok ne dobijemo potvrdu ocitog.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ja se u biti slazem s tobom, i mislim da u nekom normalnom drustvu ne treba hodati po jajima i bojati se kako ces nekog osloviti. I da bi trebali biti normalno reci sori ja bih voljela da me se oslovljava ovako, aha sve ok.

I zbilja ne smatram da je bit inkluzije brisati sve nase identitete, dapace.

Ali nismo jos u tom svijetu, pa, baby steps. Mislim da je to isto znak dobre volje i spremnosti prihvacanja. Ako se odmah dizemo na zadnje noge i dizemo gard, kamo to vodi?
    A meni se bas cinilo da tolerantno raspravljamo. Nikakve zadnje noge i gard.
    Posljednje uređivanje od Jadranka : 16.09.2021. at 08:25

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Pa ok, pitala bih "A, kako se vi zovete"? I onda bih ga/nju oslovljavala u skladu s imenom. Pa, ako joj/njemu to ne odgovara, neka mi kaže. Neću ja nagađati i ispipivati.
    Iz mojeg iskustva, sasvim je razumno pitati nekoga kako zeli da ga oslovljavamo. Ne dogadja se cesto jer, cak i ovdje gdje mogu reci da znam dosta osoba koje su gender fluid, trans ili nesto trece i peto, ako izgleda kao zena i dalje je najcesce zena, odnosno ako izgleda kao muskarac, najcesce je muskarac.

Rekla bih da je ovo tocno - u sridu.

Ako je poznavanje nekog iskljucivo online uistinu poznavanje (a trebalo bi biti), onda sam upoznala muskarca koji je bio trudan (upoznali smo se nakon trudnoce). Bliski prijatelj je assigned female at birth, s dvije trudnoce, dva poroda i dva sina. Tranzicija je zapocela tek nakon drugog poroda jer su se ostvarili neki drugi uvjeti. U braku je s muskarcem, bioloskim ocem ovo dvoje djece. Upoznali smo se dok je bio zena. Prijateljicina kcer je prije nekih godinu dana pocela traziti oslovljavanje s they.

Vjerojatno je meni sve to skupa stvarno poprilicno normalno zbog sad vec puno godina raznih edukacija unutar savjetovanja o dojenju (a doje i osobe koje nisu zene, relativno cesto) i okruzenja u kojem se nalazim.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •