Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: patronazne i njihova pomoc kod dojenja

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno patronazne i njihova pomoc kod dojenja

Bas me zanima kakva s iskustva...

I zato stavljam pod ovaj podforum, jer je njihova uloga vjerojatno ociglednija ukoliko je netko imao problem/e s dojenjem.

Moja patronazna nase dojenje nije ni komentirala.
    Nije ni vagala maloga.
    Samo je jednom rekla kako glavica treba biti malo vise, na sto sam joj ja rekla da je bitan polozaj bradavice u ustima, a glavicu lako ja podignem rukom, ako je potrebno.

Tijekom daljnjih 5 ili 6 posjeta nismo se dotakli teme dojenja (pomagala mi je oko kupanja, cega sam se jako bojala )

Kakva su vasa iskustva?
    Jesu vam se mijesale u vase znanje o dojenju?
    Ako gledate iz ove perspektive, jesu davale krive savjete, ili su bile od velike pomoci?

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Meni je patronažna jako puno pomogla. Nažalost danas je u penziji.
    Ja sam dojila kroz šeširiće (zbog ragada) tako da se cice nisu mogle isprazniti kak spada, Lucija je bila gladna, a meni su prsa bila kao lubenice.
    Onda je došla patronažna (teta Danica ) i prvo mi rekla da sam jako hrabra (kad mi je vidjela cice). Zatim me izdojila, što je bolilo za poludit ali nakon toga je Lucija mogla dobro prihvatit bradavicu i normalno dojiti.
    Moja sestra (vlastita, ne patronažna) mi je također pomogla, da se oslobodim šeširića i dala mi savjete kako da dojim (na zahtjev, objasnila mi o skokovima u razvoju i sl.)
    Da nije bilo njih dvije, sumnjam da bih uspjela.
    Sa Nikolom mi nije trebala pomoć, to je od početka išlo glatko.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Nije mi nista pomogla, samo se kada smo probali ponuditi H dojku, cudila i cudila da nikada nije vidjela da beba nece dojku i da se place cim joj priblizis. Tako, od nje samo cudjenje, okretanje ocima u stilu "pa sta je to s vasom bebom"...nikakve pomoci.

franjica

Početno

moja patronazna je super!
    uvijek sam dobila od nje samo podrsku. o dojenju sam s njom razgovarala i prije poroda, a kad sam rodila i kad je prvi put dosla, pomogla mi je da se ispravno namjestim i odgovarala mi na sva pitanja koja sam imala. odgovori su bili uvijek u skladu s najnovijim saznanjima o dojenju. dojiti kad beba trazi, ne treba vodu , caj i sl. , nadohrana tek nakon navrsenih 6. mjeseci ...
    bila mi je i velika podrska (uz cure s foruma) kad sam zavrsila s apscesom da desnoj dojci, sto mi je u tim trenucima puno znacilo.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kada sam prvi puta rodila (prije 11 i pol god.) imala sam nakon CR sepsu. Po izlasku iz bolnice došla nam je patronažna sestra koja je, kada je vidjela moju ranu i otvoreni trbuh, pobjegla glavom bez obzira, a da dijete nije niti pregledala. Nakon nje došla je druga patronažna sestra koja je u prvih mjesec dana 2 puta tjedno pregledavala i čistila moju ranu, a isto tako je gledala i bebicu.

Provjeravala je pupak, okupala je bebicu prvi puta zajedno samnom, klas. pregledi kukića, zubića, fontanele kako zarasta i svega ostalog...razgovarala je samnom o razvoju i problemima. U prvim danima, koliko sam smjela dojiti prije nego sam počela piti antibiotike, učila me kako pravilno dojiti.
    Kasnije je dolazila rijeđe, no svaki puta je samnom pričala o razvoju i prehrani bebe. Vrlo je vedra i vesela i prije svega pozitivna osoba!

Svaka čast sestri Sonji iz doma zdravlja u Španskom!!!

A ove godine kada sam rodila drugu mrvicu, došla mi je patronažna iz doma zdravlja Samobor (jer smo se preselili u okolicu Samobora). Ta je pak bila totalno u strahu, rekla mi je da su kukovi labavi, da treba nositi remenčiće, da je nogica ukoso...totalne bed stvari. Isto tako je rekla da se rana od carskoga gnoji te da jako loše izgleda. Dojenje - koma - ne možete vi to - kaže ona, bradavice su vam uvučene i to ne ide zato niti neće ići. Jedino što me je ta sestra naučila je kako da bebici sa štapićima i fiziološkom otopinom očistim nosić, bez da ga mučim sa pumpicom.
    Nakon prvog njenog posjeta rekla sam joj da se ne slažem sa njezinim zaključcima i zamolila ju da nam više ne dolazi, a nju prijavila njenoj nadređenoj u domu zdravlja.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Nama je patronažna donijela pisane materijale o dojenju (kao da su prepisani s Rode ), ali se Andrija u 3 dana između njena prva 2 dolaska toliko naočigled zbuckao, da je ona izjavila da nam oko dojenja očigledno nije potrebna :D

tibica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Moja patronažna je u principu jako dobra žena i sposobna sestra. Prodojeći nastrojena i oduševljena činjenicom da koristimo platnene pelene. Nježna prema bebi i jako angažirana. Malo je pokleknula i preporučila nam malo nadohrane u večernjim satima jer je malecka jako slabo dobivala na težini, ali je svejedno bila oduševljena što nismo prihvatili njezin savjet i uspjeli uspostaviti dojenje. Ona je morala dati takav savjet jer ih tako uče, ali osobno je bila za isključivo dojenje.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Stvarno mi je lijepo procitati pozitivne primjere iznesene gore. Nekim patronaznim stvarno treba dignuti spomenik

Ja nazalost nisam bila te srece (a iz iskustva savjetovanja na telefonu mogu reci da je vecina patronaznih poput moje ). (ipak one ne rade samo s bebama, one se brinu i za starije ljude itd. tako da ako stvarno znaju o dojenju to je vjerojatno nauceno samoinicijativno)

Moja prica...

Strasno, strasno sam se educirala o dojenju za vrijeme trudnoce. Nitko oko mene nije dojio. Meni je to bila strasno velika motivacija (uvijek idem obrnuto od svih oko sebe ). "Ja cu uspjeti, pa ne moze to biti tako nemoguce"... Upijala sam sve moguce i nemoguce probleme na dojenju (jos tada na starom forumu). Spremila se na sve (osim na lose savjete od med struke ).

Dosli smo iz bolnice, sve 5. Mali sisa ok. Inzistirala sam na dobrom polozaju (jako sam se bojala ispucanih bradavica). ALI... moj lima je sisao STALNO.. ma kakav ritam. Da je mogao bio bi pristekan od 0-24. I ja sam mu davala da sisa koliko god sam mogla. MM mi je bio strasno velika podrska. I ja sam znala da je to sve ok i u granicama normale.

Dosla je patronazna, pitala koliko cesto sisa. ja rekla "hm.. pa stalno"... Ona klima glavom da to nije dobro. Zatim mi popipa grudi i konstatira "vi nemate dovoljno mlijeka" ( sad mi je smijesno, tada mi bogme nije bilo). I jos je k tome kod presvlacenja lima imao malo zelenkastu stolicu. Utuvila nam je u glavu da je mali gladan, da to nece ici i da ja trebam izdojiti i vidjeti koliko imam mlijeka. Ja i MM smo ostali ovak

Razmisljali smo sto cemo... MM me u potpunosti podrzavao sto god odlucim.. A moje samopouzdanje se rasulo k'o kula od karata. I samo sto MM nije otisao kupiti izdajalicu (razmisljala sam i da posudim), ja odlucim ipak svoje dvojbe podijeliti s curama na forumu. Spasile su me Brdo njih (s nekima sam na kraju radila na SOS telefonu ) me savjetovalo da samo nastavim dojiti na zahtjev, da gledam i pratim bebu i da stjeram patronaznu. Moje samopouzdanje je bilo vraceno

MM me podrzavao i sljedeci dan kad je dosla patronazna da vidi koliko sam izdojila, MM joj je rekao "mi smo odlucili da to necemo raditi. Davat cemo djetetu da sisa koliko hoce i kad hoce". I to je bio kraj price... Tj. kraj price je bio 4.5 godine kasnije

A da sam poslusala patronaznu... bili bi na adaptiranom ZAGARANTIRANO, jerbo ja nisam jedna od onih zena kojima ide izdajanje (u 4.5 god nisam izdojila vise od decilitar kad se sve zbroji ). I kolicina izdojenog mlijeka bi bila mizerna, i ja bi bila proglasena "kak definitivno nemam dovoljno mlijeka".. i to bi bilo to.

Tako da nazalost ima jaaaako puno losih savjeta koje patronaznje daju (vazu djecu cesce od 1x tjedno, savjetuju uvodjenje adapt za laksi san, "testiraju" jel dijete gladno tako da nakon podoja jos daju bocicu ili caj, vode se time koliko dijete cesto sisa pa procjenjuju jel gladno ili nije... itd.. itd.).

Drago mi je da su primjeri iznad mog pozitivni. Mozda stvari krecu na bolje. Te se nadam da ce biti sve vise patronaznih koje ce se istinski educirati o dojenju i znati pomoci mamama umjesto da im sabotaziraju dojenje

Drzite se cure koje tek trebate roditi, i nemojte ocekivati da medicinska struka zna rijesiti probleme u dojenju, jer vecina njih nazalost nezna. Oni su educirani o tome kak je dojenje super i zdravo, ali ako postoji problem, vecina ih nazalost nezna rijesiti problem i nude rjesenje u obliku dohrane

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

anchie76 moja priča je gotovo jednaka tvojoj ali ja sam na žalost poslušala djelomično savjet patronažne i dala adapt. , no i dalje prvo sisamo, a onda dobije adapt. Nadam se da ćemo ga se u dogledno vrijeme i riješiti.patronažna je u globalu ok žena, koja podržava dojenje, ali ja sam stvarno imala jakooo malo mlijeka (tek 5 dan je nadošlo u malim količinama)i žena je savjetovala da nadopunim adapt. a ja popustila unatoć tome što sam se skoro 9 mj pripremala, educirala i vjerovala da je sisanje najpriodnija stvar i da ću uspjeti u tome, da će beba sisati bar do god. dana, ali....Još jedna pohvala patronažnoj što je pitala i mene kako sam, pogledala šavove od epiz. i zaista se potrudila pokazati i reći mi sve što me zanimalo.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

savjeti moje patronažne:

- isključivo dojenje
    - praćenje broja mokrih pelena i stolice
    - šeširića se treba riješiti čim prije
    - zelene stolice nisu stolice gladi (pregledala je stolicu jer je mene to užasno brinulo, bojala sam se da je gladan )

- na izlasku iz bolnice pitajte koje adaptirano su mu davali pa i vi to kupite, nek se nađe
    - ne može visiti na sisi cijeli dan, napravite malo veće razmake između podoja
    - dajte mu dudu pa nek se igra s njom a ne sa sisom
    - to vam je velika greška što spava s vama u krevetu

meni je bila od pomoći jer sam neke njene savjete prihvatila, a neke zanemarila. u trudnoći sam čitala dosta o dojenju, pa me nije zbunila... ali nekog drugog možda je.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

došla jednom i to je to. inače je simpa, al vidjelo se da baš ne zna o dojenju. srećom je MM otkrio Rodu!! i sos tel!!
    a da sam slušala med sestre u rodilištu...def ne bi dojila il bi izdajala nakon svakog podoja...daj zamisli :shock: nakon svakog podoja reče gl sestra
    a ono oj mišek dobio čak 2kg u 1mj... (znam ne moraju sva djeca tako...al eto kad su već zapele da nema dovoljno )

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

D je stalno bio na cici, vukao bi par sekund a onda stao i zaspao. zelene stolice, nemir ako nije na cici i nije gutao.
    rekla mi je da je to jednostavno ljena beba, nek mu dam adaptirano, mogu probati svako malo na cicu ali nem ašanse da uspijem. inače je bila skroz ok, nekako me je u drugim stvarima podigla, nahvalila me da znam dosta, da dobro presvlačim, i ostalo.......eto, nije me savjetovala kako treba. u biti njena riječ mi je onda bila zakon. jedina je bila 'stručna' u to doba pored mene i vjerovala sam joj sljepo. mislim da ću je idući put pozvati i pokazati joj kako se pravilno doji, i malo ispričati o dojenju

nisam znala ni za rodu, mm me podržavao u dojenju ali smo oboje vjerovali da je D gladan, tako da je adaptirano bilo 'podržavano'
    uh, kad se sjetim..........

mišura avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Moja patronažna je bila super! Gledala je kako dojimo i hvalila nas. Kad nije bila sigurna da li Josip dobiva dovoljno na težini donijela je vagu i uvjerila se. Nikad nije spominjala adaptirano, a za varalicu mi je rekla da sama odlučim jer može zbuniti bebu! Jedino je rekla da kad jako bljucne (a to je bilo često) mogu dati Josipu žličicu vode da mu ne ostane želučana kis. u jednjaku, al to nisam radila.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kad sam rodila prvo dijete patronažna je došla,objasnila pravilan položaj iako sam sama shvatila da dobro sisa,rekla mi je da je dojenje najbolje i najzdravije za bebu i da samo tako nastavim.Idući put kad je došla i izvagala ga i kad je vidjela koliko se popunio(ne sjećam se točno koliko je bilo ali bilo je jako puno ) rekla je da je to to.Nakon drugog poroda došla je druga patronažna,prijateljica moje mame.Nije se uopće petljala,rekla je da zna da sve znam u vezi dojenja i da bi bolje naučila ja nju nego ona mene.Treći put je opet ona došla,donijela poklone za djecu,popila kavu i pošla

-tajana- avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Moja je bila OK, gledala je kad sam dala Niki papati i rekla je da pravilno sisa. Budući da Nika nije znala podrignuti rekla mi je da joj dam čaj od komorača, ali isključivo na žlicu, ni slučajno na bočicu.

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

budući da moja N ne dobiva na težini po tablici moja patronažna je meni savjetovala da po podoju dajem jednu ciku 15 minuta, ostatak da izdojim i dam na bocu. također je rekla da joj dam bocu ad mlijeka ako nemam mlijeka u ciki. kad sam joj rekla da želim dojiti ona je odgovorila da ako dajem bocu ne znači da ne mogu i dojit u isto vrijeme. nisam je poslušala. inače je moje stanje s dojenjem u prvim danima od izlaska iz rodilišta bilo kao i kod anchie76 . činilo mi se da je N stalno na cici.
    kad u pet dana ( od ponedjeljka do petka) N nije dobila ni grama na težini patronažna nas je poslala hitno pedijatru-da ne bi dijete dehidriralo.
    srećom pedijatar je rekao da se ne mogu sva djeca uklopit u tablice i preporučio da ustrajem na dojenju!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj -tajana- prvotno napisa
    da joj dam čaj od komorača, ali isključivo na žlicu, ni slučajno na bočicu.
    drže se čaja ka pijan plota
    aj , barem nije na bočicu

ribica tina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

naša patronažna je stalno ponavljala da ne dam više od 15-20min da sisa,
    da radim razmake-2tj-2h,3tj-3h i sa mj.dana na 4h.
    ak popustim da će joj cica biti i frustracija i hrana i utjeha i igra....
    tek sa trećom sam našla RODE i toliko toga je sjelo na svoje mjesto....e,da sam ranije znala....
    pokušala sam reć patronažnoj da dojim kad me traži,a ona je počela....
    "....nemojte mi rode spominjati,nađe se 5 baba i dijele pamet po svijetu...."
    ne znam zašto ove ovdje patronažne imaju averziju naučiti neš drugačije ako je bolje... :/
    zamolila sam ju da više ne dolazi....i nije 8)

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

moja patronažna je super......vrlo pozitivna osoba a sa prvim djetetom mi je puuuno i pomogla jer mi maleni nije znao pravilno povući bradavicu pa kad mi ga je pravilno postavila na dojku i pokazala par položaja sve je išlo glatko(u bolnici sam se mučila i nitko mi nije pomogao niti išta objasnio)... i sa drugim djetetom mi je dala par dobrih savjeta a i nekako mi je najvažnije da super pričamo i da smo stvorile dobru komunikaciju pa se onda i event. problemi lakše riješe....i nema te glupe bablje savjete tipa doji toliko i toliko i ovako.....bitno je da ja osjećam bebu...nekad će joj trebati samo da popije...nekad samo da se pomazi...tako da su ti savjeti u najmanju ruku debilni..u svakom slučaju normalna je osoba.....

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Irmela thanks...evo i da je pohvalim.....

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    Idući put kad je došla i izvagala ga i kad je vidjela koliko se popunio(ne sjećam se točno koliko je bilo ali bilo je jako puno ) rekla je da je to to.
    Iako je u vasem slucaju ovo bilo ok i potvrda da radite sve ok... Patronazne imaju tendenciju pre cesto vagati djecu! Dijete se ne bi trebalo vagati cesce od 1x tjedno. NIkako cesce, a kamoli prije i poslije podoja. Dojena djeca dobivaju vrlo skokovito na tezini, recimo par dana mogu skoro nista, i onda dosta. I ak je patronazna vagala tih dana kad je dijete dobivalo malo, hop.. eto vas na adaptiranom u sekundi.

Sve one to rade u najboljoj namjeri.. ali na zalost rijetke su koje zaista znaju dati kvalitetne i dobre savjete

Djenka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Moja je bila zaista prodojeća, svaki dan mi dolazila pomagati kod položaja slij. tjedan dana, donosila mi letke, ohrabrila me kad sam pomislila da nešto nije u redu, nije vagala i bila je velika motivacija i podrška za isključivo dojenje zbog svog uloženog truda i želje da pomogne. No ponekad su čudni putevi Gospodnji, i mala jeste završila hospitalizirana i podosta dugo liječena zbog dehidr.i pothranjenosti, tu je dojenje propalo, nastavilo se 6mjesečno izdajanje.
    E sad, nemam šta loše reći na patron., žena je mislila najbolje, ali kod drugog djeteta, MM i ja, joj nećemo dopustiti dolazak. Shvatili smo da bi bolje i prije reagirali, vjerovali intuiciji, da nismo imali vjeru i podršku stručne osobe.
    Ali, što se tiče njege bebe ostali su mi njeni dobri savjeti, sviđa mi se način koji nam je pokazala održavanje higijene i to.

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

meni uopće nie pomogla oko dojenja...spasila nam pupak koji je otpao nakon 20 sati što je ona otišla, inače bi slinio još dugo (jer su mi u bolnici krivo rekli)....

a za dojenje.....kako sam rekla da često sisa ona rekla da nemam mljeka (bez vaganja bez diranja sise..ništa)...i tad sam mu dala adaptirano...(imao je 7 dana)....srećom 2 forumašice (Lutonjica i Leonisa )....me spasile....nisam znala da imaju skok tako rano....svugdje sam čitala za skok sa 6 tjedana i 3 mjeseca.....

i štucao je kad sam ga presvalčila na što je ona rekla da jmu je zima pa mu je MM palio grijalicu par minuta prije presvlačenja a zapravo kad mu dignem guzu on počne štucat...to radi i danas ponekad...a ne od hladnoće..

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

sam je pogledala kak sisa i to je to...nit je šta rekla nit je šta pokazala....

Djenka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Eh zaboravih napisati loše savjete.
    Najlošiji su bili u vezi pelena, tipa; jednokratne pelene jako upijaju pa se vama zbog neiskustva čini da ova pelena nije piškena, te drugi savjet, stavite iskorištenu pelenu u jednu ruku, a neiskorištenu pelenu u drugu, vagnite i osjetiti ćete da je punjena. To je definitivno bio loš savjet jer su pelene bile suhe, ali mozak radi tako da ti se ova zgužvana uvijek čini teža. I još mi smetalo što mi je stalno ponavljala da do 4 tjedna ne idem vani s malom, te izbjegavam posjete, iako mi nije ni padalo to na pamet, zbog tadašnje epidemije gripe, što sam joj i govorila, ali badava sam joj govorila. Svaki put bi mi ponavljala to tako žestoko, kao da sam se taj čas vratila iz šetnje s malom.
    Ali privatno mi je najgore bilo kad sam ju srela u Domu zdravlja, ja sva luda jer smo išle na još jedno vađenje krvi, tek nas pustili iz Klaičeve, ona zna cijelu priču i jedino što me pitala je bilo da li dojim, ništa tipa da li je mala zdrava, hoće li se dobro oporaviti, da li ste vi pred slomom živaca i tak to... samo ju zanimalo da li dojim.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •