Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: razlika u lijekovima kod aih ili ivf

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno razlika u lijekovima kod aih ili ivf

cure možete li mi reći kakva je razlika u lijekovima prilikom stimulacije kod inseminacije i ivf tj. da li se koriste isti lijekovi?
    imam pco tako da mi je svakako potrebna stimulacija lijekovima.
    hvala

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Kod PCO treba naročito paziti da ne dođe hiperstimulacija. Klomifen ili femara se koristi za AIH, blaži je lijek i razviju se tipa maks 3-4 jajne stanice - to je željena reakcija, sve preko toga su cistice i nezrele stanice. Taj lijek košta tipa 50 kn. Za stimulaciju IVF se u pravilu koriste gonali, menopuri i slični lijekovi, jedino Bauman sa Sv. Duha kombinira još i klomifen uz to - razviju se do maks 20-tak stanica, sve preko toga je hiperstimulacija di prevladavaju ciste i nezrele stanice. Ti lijekovi koštaju od 4000 - 8000 kn, ovisno koliko ženi treba da odreagira (pravilo - mlađe manje ampula, starije više amopula, ako je ovulacija prirodno kasnije tipia 18 dc - više ampula). Ti lijekovi se ono čekaju godinu i nešto ako želiš iskoristiti svoj HZZO IVF pokušaj, klomifeni ne. Kod PCO treba bit naročito oprezan zbog hiperstimulacije, prilikom stimuliranog IVF-a pomogne priprema s antibebi da se smanji broj cista, nadam se da si u jednoj od sljedećih klinika koje su baš MPO specijalisti (a da nisi kod socijalnog ginekologa ili kod gino privatnika "opće prakse"):

državne:
    - Vuk Vrhovec
    - Sv. Duh
    - Petrova
    - KB Rijeka ili Osijek

privatne:
    - Poliklinika CITO - ST
    - Poliklinika Vili - ZG
    - Poliklinika IVF - ZG
    - Poliklinika Škvorc u Samoboru

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dakle koliko sam ja shvatila kod inseminacije se u sklopu sa klomifenima(imala sam stimulaciju sa klomifenima 2 x i ništa) mogu koristi i gonali (da li postoje i neke druge opcije ili samo gonali) dok kod ivf-a se primjenjuju puno "jači " lijekovi?

za hiper stimulaciju znam ali to je rizik-nažalost.

moram ovaj mjesec odraditi hsg a onda ćemo vidjeti dalje da li ćemo pokušati aih ili ivf, pa zato baš i pitam sve ovo, ako moram prolaziti svu tu torturu sa stimulacijom lijekovima ( s obzirom na moj pco) da li odmah probati ivf?

naša zg franka je u jednom postu napisala da njezin gin. prilikom pregleda 4d uzv može utvrditi tj. vidjeti i bez hsg-a prohodnost jajovoda? ja se ne bih složila ali molim vaše mišljenje dok već odgovarate na moje prvotno postavljeno pitanje?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Postano: uto ruj 18, 2007 1:00 pm Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

dakle koliko sam ja shvatila kod inseminacije se u sklopu sa klomifenima(imala sam stimulaciju sa klomifenima 2 x i ništa) mogu koristi i gonali (da li postoje i neke druge opcije ili samo gonali) dok kod ivf-a se primjenjuju puno "jači " lijekovi?

GONALI SU TI TI JAČI LIJEKOVI. BAUMAN ZNA ISKOMBINIRAT GONAL I KLOMIFEN, I TO SE ONDA NE RAČUNA KAO STIMULIRANI IVF I NE ČEKA.

za hiper stimulaciju znam ali to je rizik-nažalost.

moram ovaj mjesec odraditi hsg a onda ćemo vidjeti dalje da li ćemo pokušati aih ili ivf, pa zato baš i pitam sve ovo, ako moram prolaziti svu tu torturu sa stimulacijom lijekovima ( s obzirom na moj pco) da li odmah probati ivf?

OVISNO O REZULTATIMA HSG-A I TVOJIM GODINAMA. AKO IMAŠ MANJE OD 38 I HSG JE OK, IMA SMISLA NAPRAVITI 3 INSEMINACIJE (AKO JE MUŽEVLJEV SPERMIOGRAM DOVOLJNO DOBAR ZA INSEMINAIJU).

naša zg franka je u jednom postu napisala da njezin gin. prilikom pregleda 4d uzv može utvrditi tj. vidjeti i bez hsg-a prohodnost jajovoda? ja se ne bih složila ali molim vaše mišljenje dok već odgovarate na moje prvotno postavljeno pitanje

I RENDGENSKI HSG IMA TOČNOST SAMO 60% UZV HSG NEŠTO MALO MANJU, ALI LI-LA, ZA RAZLIKU OD LAPRASKOPIJE KOJA JE 100% TOČNA ALI JE OPERACIJA PA SE RAĐE IDE PRVO NA HSG, A AKO JE NALAZ DUBIOZAN - NE ZNA SE JESU LI PROHODNI ILI NISU, ONDA NA LAPRASKOPIJU. 4D UZV - ZABORAVI.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I da - IVF stimulirani ti je isto stimulacija s lijekovima, ne kužim pitanje kao zaobišla bi inseminaciju, jer je to tortura stimulacije s lijekovima, a išla bih odmah na IVF - IVF ti je puno jača tortura stimulacije s lijekovima, inseminacija je u odnosu na to mačji kašalj, ali s PCO-om treba i kod nje pazit.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma imam toliko toga za pitati pa sve nadrobim u jedno pa normalno da se ne kuži što je pjesnik htio reći

dakle navršavam 30 godina, spremam se na hsg (nikada nisam prije radila), spermiogram je zasada dobar jedino što se mučimo sa e.coli u ejakulatu.
    moja nedoumica je bila po pitanju lijekova koji se koriste kod oba postupka s obzirom da imam pco.
    naime jasno mi je da je inseminacija puno lakša (prije 7 godina sam prošla dvije i obe su bile neuspješne ali sam tada bila stimulirana sa metrodinom, koji se više bar ovdje ne spominje) nego ivf što se tiče samog postupka, ono što mi nije bilo jasno su lijekovi koji se sada koriste kod stimuliranja, da li su isti kod oba postupka pogotovo kod žena s pco sindromom, što si mi ti lijepo i slikovito objasnila da nisu i to sad kužim.
    Iz toga proizlaze moje nedoumice da li da još jednom probam inseminaciju-koja je manje invazivna ali i sa manjim postotkom uspješnosti ako hsg bude uredan) ili da ne gubim vrijeme i probam sa ivf-om?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

S klomifenom nisi imala hiperstimulaciju, jel' da? Probaj onda još jednu i razmišljaj o IVF-u, ako imaš problema s hiper, iskustva nekih žena su ti da se davanjem kortikosterioda dexhametason (na Sv. Duhu i nigdje drugo - ne moraš ni spominjat ako si drugdje) ili uzimanjem antibebi koji ciklus prije (ovo je raširenije) sprječi hiperstimulacija. Ako OK reagiraš (ne moraš nužno s PCO imat hiperstimulaciju), onda sve ovo zanemari.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Vidim da nisi bila na klomifenu, pažljivo će te dr. stimulirat ako si kod ovih MPO kužera pa se ne moraš brinut, nemoj samo kod socijalca ili privatnika koji se sa svime bavucka, ja bi kod onog koji je više-manje verziran baš za MPO.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako si kod ovih MPO kužera pa se ne moraš brinut, nemoj samo kod socijalca ili privatnika koji se sa svime bavucka, ja bi kod onog koji je više-manje verziran baš za MPO
    .

ovo je zlatan savjet i vjeruj mi potpuno si u pravu.

hiperstimulaciju nisam imala -hvala bogu, mada znam za tu mogućnost ali da sam imala osjećaj da imam 1 tonu na jajnicima-priznajem da jesam.

Lambi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Dali se hiperstimulacija javlja samo kod žena sa pco ?Molim vas odgovor

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne nužno, žene s pco su u rizičnoj skupini, ali može biti hiperstimulirana i žena koja ga nema, naročito ako je mlađa.

Više o hiperstimulaciji imaš u našem tekstu na portalu:

KAKO PREPOZNATI OHSS

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

suprefact spray 2 paka
    menopur ampule 30 kom8 75 IU
    ovitrellae ampule 1 pak
    cerotide amp 0,25 mg 5 kom
    utrorogestan vag 3 pak (Crinon 8 % gel 1 pak sa 15 aplikatora)
    estraderm TTS 100 1 pak (choragon amp od 1500 IU)
    andol a 100
    folacin
    bromergon
    moja shema za prvi put,nije mi bas jasno sta znaci ovo u zagradama,al je moja shema za moj prvi ivf.
    ima toga poprilicno..
    a kod aih samo klomifen/femara od 3-8 dana ciklusa, stoperica i utrogestan vag
    pa sad vidi koja je razlika

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ups, cetrotide se pise.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

katarina - ako razmišljaš preskoćit AIH, onda možeš preskoćit i HSG. Za IVF ti nije bitna prohodnost jajovoda.

Ja sam imala hiperstimulaciju, a nemam pco.

Sretno!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da ću prvo probati još jednu inseminaciju i to nakon hsg-a ako bude uredan nalaz, pa kud puklo da puklo, možda ipak ovaj put upali.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

BAUMAN ZNA ISKOMBINIRAT GONAL I KLOMIFEN,
    da li i negdje drugdje kombiniraju gonal i klomifen?npr na VV, ako da da li se on plaća na VV kao takav?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

btw zaboravih napomenuti da mi je hsg uredan, kod muža zadnji spermiogram rađen u petrovoj- normozospemia, dakle mislim da smo idealni kandidati za inseminaciju.
    kod mene je ovulacija problem-pco.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj katarina prvotno napisa
    btw zaboravih napomenuti da mi je hsg uredan, kod muža zadnji spermiogram rađen u petrovoj- normozospemia, dakle mislim da smo idealni kandidati za inseminaciju.
    kod mene je ovulacija problem-pco.
    ja sam stimulirana Klomifenom i Gonalima
    imala isti problem kao ti i možda da probate prvo inseminacijom jer je kod TM sve ok, a kod tebe problem ovulacija
    kombinaciju lijekova odredio Šimunić na IVF-u
    odradila i hsg i laparoskopiju
    sretno

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja sam radila 3 AIH u Petrovoj, i sva tri puta sam pila klomifen od 3-5 dana ciklusa. Zatim od 5-10 Gonali. Moji nalazi su svi ok. Prvi put sam najbolje reagirala 6 fol. drugi put 3, treći put 1, što imam inače u normalnom ciklusu. Kad sam pitala čemu gonali i klomifen, rekli su mi da je to tako jednostavno, a da je bitno da JS kvalitetna. Zanji postupak igrom slučaja samo femara, dobila 3 fol., i to samo sa femarom. Ja sam klomifenu i gonalima rekla zbogom, pogotovo kad mi nitko ne može objasniti zašto. Mislim da je to bacanje novaca za AIh. Stvarno ako ti M ima jako dobar sperm. onda ok.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

:D bok cure!ja sam bila na AIH u četvrtak na vv kod dr A(simpa zar ne)?Ovo mi je treča s time da je jedna bila uspješna;("2001 curica):Ovaj put mi je dao Klomiće iEstrofem(nikad trošila do sad).dan prije aih mi je spomenuo nekakvu cistu (da mi se nešto pretvara u cistu)AIH je napravljena jajašce prsnulo sve ok:ali kako kaže doki mužič zakazo(premala konc spermića i losa morf.sve u svemu je doki bio iskren i to mi se jako sviđa kod njega a ja baš ništa ne očekujem ovaj put,jer čuda se ne dešavaju meni!dali je koja imala sličnu situaciju ičudom ostala trudna?pusica

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •