Beto je skraćeno od Roberto, a ja sam Robertova mama Esma iz Belog Manastira u Baranji.na fizikalnu terapiju idemo privatno u Zagreb u Polikliniku kod dr POLOVINE jer nam je osječki ortoped dr Žulj rekao da su oni jedini koji mogu pomoći Betu jer je rođen s MMC-om, HYDROCEPHALUSOM i NEUROGENIM MJEHUROM.Beto je prilikom poroda imao veliki otvor na leđima (koji oni nisu vidjeli u trudnoći na 3D UVZ) tako da je njemu leđna moždina bila napolju , a živci za noge nisu se razvili u donji dio tijela tj. noge nego su urasli pod kožu pa tako da je on oduzet od struka prema dolje, a sfinkteri mu ne rade pa ne može kontrolirati ni urin ni stolicu.Odmah poslije poroda išao je na operaciju da mu zatvore otvor na leđima da ne bi došlo do meningitisa i tada su mi rekli da Roberto neće nikada hodati i da neće moći kotrolirati urin i stolicu, te da neće ni sjediti samostalno a kamo li da će puzati crnje vijesti u tom trenutku nisam mogla doživjeti, a o šoku da i ne govorim s obzirom da u trudnoći ništa nisam znala.Naravno i meni su spomenuli tu famoznu FOLNU KISELINU uz objašnjenje da se PRIRODA POIGRALA . Nakon tri tjedna od prve operacije Beto je imao još jednu operaciju i to ugradnju pumpice ne zato da mu je OG rastao već zato što mu je moždani likvor počeo curiti na rani pa je postojala mogćnost da mu se rana raspadne.Poslije 6 mjeseci pumpica se pokvarila pa smo opet išli na operaciju i od tada je dobro i nadam se da će tako i ostati (Betu je sada 2 godine).Od kada idemo na fizikalnu kod dr Polovine a to je nešto više od godinu dana on je puno napredovao,sjedi samostalno i sve ostalo što uz sjedenje ide, puže pa čak je počeo pomicati lijevu nogu u koljenu, a to je kažu veliki napredak da se i oni čude dakle već je pobio one prve dijagnoze i nadam se da će jednog dana uspjeti stati na svoje noge. Idemo mi i u Bizovac na vježbe ali to je gubljenje vremena jer oni ni ne pregledaju dijete kako treba, a kamo da pokažu kvlitetne vježbe , inače mi vježbamo i po BOBATHU i po VOJTI. Za mjehur idemo u HELENU kod prof Cvitković i ona je za sada zadovoljna jer su bubrezi za sada u redu ali moramo se kateterizirati 5puta dnevno ali bitno je da nemamo česte uroinfekcije i da imamo svaki dan stolicu jest da je tvrđa ali za sada profesorica to tolerira. Za sada toliko ako koga nešto zanima a ja sam sigurno nešto i propustila neka slobodno pita. Pozdrav od malog BETA i njegove mame ESME.![]()