Srdačan pozdrav svim mamama ovog foruma. Takođe sam rođen pre više od 40 godina sa istim problemom kao vaša deca, dakle Spina Bifida mijelomeningokela. Takođe smo se i moja majka i ja mnogo namučili sa nestručnim lekarima i sa dosta teškoća u lečenju tako da u potpunosti saosećam sa svima vama. Kod mene je situacija nakon dosta operacija i napora sledeća: Ortopedski-krećem se otežano ali bez pomagala. Nisam imao operacije, jer u vreme detinjstva nije bilo garancija uspešnosti, već samo dosta fizikalne terapije. Ipak i takvo kretanje sa deformacijom stopala mi je omogućilo završavanje redovnih škola i fakulteta. Za vas mame kojima su rekli da im deca neće nikada prohodati malo nade jer je to rečeno i mojoj mami.Urinarna inkontinencija-vrlo uspešno rešena u periodu 98-99 od strane genija urogenitalne hirurgije i retkog doktora dostojnog tog zvanja pokojnog prof Save Perovića. Naime, prof je sa svojim timom napravio kontinentnu stomu na donjem delu stomaka kroz koju se vrši uriniranje kada se u nju stavi kateter nelaton ch 8 ili 10. Kada u njoj nije kateter stoma drži i iz nje nema curenja ni kapi. Slično kao guma i ventil na biciklu. Prečnik te stomice je 2-3 mm i apsolutno je nevidljiva nestručnim licima. Zahvaljujući njoj normalno živim,radim, putujem po Evropi, idem na more, i čak imam i sexualna iskustva. Plivanje i boravak u vodi ne omogućava ulazak vode. Kateterizacija je bezbolna a vremenom se oseti i pritisak i bešici. Stoma je nakon 12 godina morala da se malo koriguje i to je uspešno obavio naslednik i učenik pokojnog profesora prof Djinović. Inkontinencija feces-Takođe uspešno rešio tim prof Perovića pre 16 god. Napravljena još jedna mala stoma, takođe podseća na mladež, kroz koju se daje klizma i koja se uliva na početak debelog creva. Tako pacijent sedne na wc, jednom u 48h ispere celo debelo crevo i nakon toga je miran i čist. Nikakvih socijalnih problema i pelena nema. Jedino čovek nije siguran prilikom proliva, ali tada ostaje kod kuće. Jedina po meni mana ovoga je duže vreme koje se mora provesti na wc,okvirno sat vremena dok sva voda i sadržaj ne izađu. Vremenom se čovek nauči kada je kraj i kada je sve završeno. Ali zato vodi normalan društveni i socijalni život. Dakle za sve vas čija deca imaju slične probleme stojim na raspolaganju i samo napred. Vaša deca mogu biti jako uspešni ljudi jednog dana. Kada su navedene operacije vezane za rešavanje problema inkontinencije u pitanju dodatne informacije možete naći na FB gde će te naći Fondaciju Sava Perović na čijem čelu je takodje divni i genijalni prof Djinović. Prof Djinović takodje koliko mi je poznato radi ovde kao konsultant u klinici Belmedic u Beogradu, i još nekima. Srećno i borite se. Sve dodatno u inbox. Pozdrav!