-
Grize, štipa, grebe, baca stvari
Haj! Moje dijete ima 17 mj. i već neko vrijeme često zna gristi, štipati i grepsti. Ja sam dosta u malim ožiljcima na licu( nisu tako vidljivi). Kažem mu da to ne smije, on onda još više, a zna mi i baciti nešto u glavu, lupiti me jako po ruci dok spavam, i pritom se smije, njemu je to zabavno.Stoput mu kažem ne, to nije lijepo raditi, i zna ponekad i baciti flašicu, kada više neće piti ili žlicu ili kruh, sve pobaca iz hranilice na pod, kažem mu ne to raditi, i baš kada mu to kažem on me gleda i namjerno baci, kao da izaziva.
Ne znam jel je to samo faza i treba li me brinuti, jer ja stvarno svaki slobodan trenutak provodim s njim i posvetim se njemu, mada kada je bolestan je tata na bolovanju, zbog prirode mog posla ( ja ne smijem), a bolestan je svaka dva tjedana jer ide u jaslice.
U jaslicama je za sada dobar, ne radi zasad te nepodopštine. jednom kada sam došla doma, bila sam umorna i legla, on je bio s tatom doma, i iz čistog mira me lupio jako po ruci, dok sam ležala i drijemala, a prije toga mi je bacio plastičnu kutijicu na mene, i ja onako iznervirana od udarca, lagano sam ga udarila o lijevo rame, i rekla da to ne smije raditi, ne znam šta više da napravim, on je pao na pod, i ostao tako na trbuhu, nije se htio diči, pa sam ga ja digla i lijepo mu objasnila da to ne smije. On je imao facu ko da će zaplakati, ali nije i počeo mi mirno dodavati igračke, sa suzama u očima. Bilo mi je jako žao radi toga, ali mislila sam da će to upaliti, ali ne upali, i dalje radi sve isto. Jel ste vi imale iskustva sa takvim stvarima i kako se postaviti?? :? Ja mislim da je ovo za bacanje stvari najbolje ignorirati, a za griženje i sl. se izmaknuti što više možeš i ne previše prodike držati, samo reći jednom ne, valjda kuži šta je ne.
-
sigurno je da on trazi tvoju paznju, možda kako je krenuo u jaslice, ti na posao, pa te se poželi... sve je to normalno i ako razumiješ da mu je stalo do tebe, da si se možda (nesvjesno) udaljila od njega (posao/umor i sl) možda uspijes nekako srediti da kvalitetnije provodiš vrijeme s njim, pa da mu se ne učini sve tako strasno, da mu se učini kao da te ipak "ima". (namjerno ne velim više vremena da provedeš s njim, jer smatram da i majka ima pravo na malo odmora i mira i svog slobodnog vremena, koje i takvo malo dijete treba poštivati, posebice kad je otac tu koji se itekako može kvalitetno zaigrati s njim)
no, kako god bilo, i kako god on svoje emocije izražavao, ne trebaš mu dopustiti ih izražavati na taj način. znači ujedno s tvojim "shvaćanjem" poruke koju ti šalje, ti njemu moraš poslati povratnu da se tako ne smije ponašati.
možeš li mu uhvatiti ruku u letu ? ono kad vidiš da će krenuti, pa mu uhvatiš ruku i jasno i glasno (s ljutitom facom) mu veliš ne, i ne dozvoliš da baci to što je namjeravao il da te udari. il ako ne uspiješ, reci mu odrešito ne, i udalji se od njega. kad je takav ne želiš se družit s njim. možda shvati.
kad je moja bila veća i jednom-dva puta pokušala baciti stvarčicu, rekla sam joj da onda ta igračka ide u smeće, jer njoj to očigledno ne treba. jednom učinjeno, dozvoljeno da stvarčicu uzme iz kante. nikad više nije bacala stvari iz ljutnje i obijesti. no pretpostavljam da je tvoj premali da to shvati.
-
G je također stara 17 mjeseci. Mogu reci da baš ne grebe i ne grize, ali zato baca igračke. Neki dan je bila jako nezadovoljna pa me nekoliko puta jako uštpnula za obraze i jednom ugrizla. Samo sam joj mirno rekla da to nije lijepo i da to mamu boli. Ona je rekla svoje - ne,ne - i ponovila. Pa smo mi onda ponavljale, ja da to nije lijepo, a ona štipanje. To se dogodilo drugi put pa se nadam da neće češće, pripisala sam to nervozi i iscrpljenosti. Kako već više od 2 mjeseca ide iz viroze u virozu, zadnja je bila crijevna, vidljivo je nervozna i iscrpljena. A i ja, što ona osjeti.
Što se tiče bacanja bočice s vodom, uzmem bočicu i maknem je. Nakon nekog vremena pitam ju da li je žedna pa joj vratim bočicu ako kaže da je. Isto tako s hranom i igračkama. Nikad joj ne uzimam stvari ako to bacanje protumačim kao igru. Inače to se pokazalo najučinkovitije.
Probaj samo maknuti stvar pa nakon minutu - dvije pitaj želi li natrag.
-
moj G. je počeo sa ujedanjem i grebanjem i udaranjem kad je imao oko godinu i po i to još nije prestalo.
Tako da nikakav savijet niti utjehu nemam.
Sve se nadam da će proći...
-
Ja ne ignoriram udarce. Kažem odlučno NE. Ne događa se to često, obično Lana kad je nešto ljuta na mene, zna me puknuti. Kažem joj: Ne, ne želim da me tučeš. Ozbiljno je, onako strogo pogledam i odmah mala promijeni ploču!
-
on traži tvoju pažnju.ignoriraj ga kad god počne divljati,ostavi ga samog da se smiri okreni se na drugu stranu od njega.kad je dobar obavezno pohvali za svaku sitnicu,skontat će brzo razliku!
-
Moja Emanuela ima 8,5 mjeseci i već duže vrijeme "grebe, štipa,! OK čupa za kosu, tako se igra još je mala, ali zadnjih par dana se počela "kočiti" bacati, u smislu da sjedi na meni a htijela bi mi skliznuti niz koljenja na pod, na noge, još ne puza, a kamoli da bi hodala, počne se tako bacat kočiti i plakat- inače ima svu pažnju svijeta, ne samo moju i tatitinu već sve moguće rodbine, prijatelja, bake, dide,tetaka....
Je li to normalna faza za tako malo dijete ili......? :?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma