Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Grize, štipa, grebe, baca stvari

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno Grize, štipa, grebe, baca stvari

Haj! Moje dijete ima 17 mj. i već neko vrijeme često zna gristi, štipati i grepsti. Ja sam dosta u malim ožiljcima na licu( nisu tako vidljivi). Kažem mu da to ne smije, on onda još više, a zna mi i baciti nešto u glavu, lupiti me jako po ruci dok spavam, i pritom se smije, njemu je to zabavno.Stoput mu kažem ne, to nije lijepo raditi, i zna ponekad i baciti flašicu, kada više neće piti ili žlicu ili kruh, sve pobaca iz hranilice na pod, kažem mu ne to raditi, i baš kada mu to kažem on me gleda i namjerno baci, kao da izaziva.
    Ne znam jel je to samo faza i treba li me brinuti, jer ja stvarno svaki slobodan trenutak provodim s njim i posvetim se njemu, mada kada je bolestan je tata na bolovanju, zbog prirode mog posla ( ja ne smijem), a bolestan je svaka dva tjedana jer ide u jaslice.
    U jaslicama je za sada dobar, ne radi zasad te nepodopštine. jednom kada sam došla doma, bila sam umorna i legla, on je bio s tatom doma, i iz čistog mira me lupio jako po ruci, dok sam ležala i drijemala, a prije toga mi je bacio plastičnu kutijicu na mene, i ja onako iznervirana od udarca, lagano sam ga udarila o lijevo rame, i rekla da to ne smije raditi, ne znam šta više da napravim, on je pao na pod, i ostao tako na trbuhu, nije se htio diči, pa sam ga ja digla i lijepo mu objasnila da to ne smije. On je imao facu ko da će zaplakati, ali nije i počeo mi mirno dodavati igračke, sa suzama u očima. Bilo mi je jako žao radi toga, ali mislila sam da će to upaliti, ali ne upali, i dalje radi sve isto. Jel ste vi imale iskustva sa takvim stvarima i kako se postaviti?? :? Ja mislim da je ovo za bacanje stvari najbolje ignorirati, a za griženje i sl. se izmaknuti što više možeš i ne previše prodike držati, samo reći jednom ne, valjda kuži šta je ne.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

sigurno je da on trazi tvoju paznju, možda kako je krenuo u jaslice, ti na posao, pa te se poželi... sve je to normalno i ako razumiješ da mu je stalo do tebe, da si se možda (nesvjesno) udaljila od njega (posao/umor i sl) možda uspijes nekako srediti da kvalitetnije provodiš vrijeme s njim, pa da mu se ne učini sve tako strasno, da mu se učini kao da te ipak "ima". (namjerno ne velim više vremena da provedeš s njim, jer smatram da i majka ima pravo na malo odmora i mira i svog slobodnog vremena, koje i takvo malo dijete treba poštivati, posebice kad je otac tu koji se itekako može kvalitetno zaigrati s njim)

no, kako god bilo, i kako god on svoje emocije izražavao, ne trebaš mu dopustiti ih izražavati na taj način. znači ujedno s tvojim "shvaćanjem" poruke koju ti šalje, ti njemu moraš poslati povratnu da se tako ne smije ponašati.

možeš li mu uhvatiti ruku u letu ? ono kad vidiš da će krenuti, pa mu uhvatiš ruku i jasno i glasno (s ljutitom facom) mu veliš ne, i ne dozvoliš da baci to što je namjeravao il da te udari. il ako ne uspiješ, reci mu odrešito ne, i udalji se od njega. kad je takav ne želiš se družit s njim. možda shvati.

kad je moja bila veća i jednom-dva puta pokušala baciti stvarčicu, rekla sam joj da onda ta igračka ide u smeće, jer njoj to očigledno ne treba. jednom učinjeno, dozvoljeno da stvarčicu uzme iz kante. nikad više nije bacala stvari iz ljutnje i obijesti. no pretpostavljam da je tvoj premali da to shvati.

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

G je također stara 17 mjeseci. Mogu reci da baš ne grebe i ne grize, ali zato baca igračke. Neki dan je bila jako nezadovoljna pa me nekoliko puta jako uštpnula za obraze i jednom ugrizla. Samo sam joj mirno rekla da to nije lijepo i da to mamu boli. Ona je rekla svoje - ne,ne - i ponovila. Pa smo mi onda ponavljale, ja da to nije lijepo, a ona štipanje. To se dogodilo drugi put pa se nadam da neće češće, pripisala sam to nervozi i iscrpljenosti. Kako već više od 2 mjeseca ide iz viroze u virozu, zadnja je bila crijevna, vidljivo je nervozna i iscrpljena. A i ja, što ona osjeti.
    Što se tiče bacanja bočice s vodom, uzmem bočicu i maknem je. Nakon nekog vremena pitam ju da li je žedna pa joj vratim bočicu ako kaže da je. Isto tako s hranom i igračkama. Nikad joj ne uzimam stvari ako to bacanje protumačim kao igru. Inače to se pokazalo najučinkovitije.
    Probaj samo maknuti stvar pa nakon minutu - dvije pitaj želi li natrag.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

moj G. je počeo sa ujedanjem i grebanjem i udaranjem kad je imao oko godinu i po i to još nije prestalo.
    Tako da nikakav savijet niti utjehu nemam.
    Sve se nadam da će proći...

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja ne ignoriram udarce. Kažem odlučno NE. Ne događa se to često, obično Lana kad je nešto ljuta na mene, zna me puknuti. Kažem joj: Ne, ne želim da me tučeš. Ozbiljno je, onako strogo pogledam i odmah mala promijeni ploču!

tetamaja6 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

on traži tvoju pažnju.ignoriraj ga kad god počne divljati,ostavi ga samog da se smiri okreni se na drugu stranu od njega.kad je dobar obavezno pohvali za svaku sitnicu,skontat će brzo razliku!

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moja Emanuela ima 8,5 mjeseci i već duže vrijeme "grebe, štipa,! OK čupa za kosu, tako se igra još je mala, ali zadnjih par dana se počela "kočiti" bacati, u smislu da sjedi na meni a htijela bi mi skliznuti niz koljenja na pod, na noge, još ne puza, a kamoli da bi hodala, počne se tako bacat kočiti i plakat- inače ima svu pažnju svijeta, ne samo moju i tatitinu već sve moguće rodbine, prijatelja, bake, dide,tetaka....

Je li to normalna faza za tako malo dijete ili......? :?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •