Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: Dijete raste i to ga boli

saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno Dijete raste i to ga boli

Naime MIslav mi se često tuži na bolove u nogama, uglavnom u potkoljenicama i člancima. Liječnike smo obišli i dijagnoza je - boli ga zbog naglog rasta. Nismo dobili nikakvu preporuku za lijekove osim lupoceta (kojeg ne planiram koristiti jer dok bi on počeo djelovati bol već prestane). Boli ga ugl. naveče kada legne i u noći se zna probuditi i plakati. Malo ga popusti pa opet zaspi. Ima netko iskustva i preporuku kako da mu olakšam bolove (po mogućnosti nešto prirodno)?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

I moju djecu boli, a bolilo je i mene dok sam bila mala. To je toliko neizdrživa bol, a pošto sam je iskusila i znam kako je grozna, ja svojima dam žličicu Lupoceta i za 15 minuta bol prolazi.
    Boli ih otprilike dva puta mjesećno. Ali nema pravila. Ponekad dva dana za redom, pa neko vrijeme ništa. Doktori su nam rekli da nije zabrinjavajuće sve dok ne boli često, već se javlja ovako povremeno.
    Primjetila sam da je bol intezivnija ako su dan prije skakutali i norili prejako.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Moja mala ima 10 god,nju tako boli od negdje 7 god,najviše navećer u predjelu bedra i koljena,ne obadvije noge nego lijeva ili desna.Rekli smo pedici i ona je potvrdila da je to od rasta.Kada je počinje boljeti ili joj ja masiram nogu ili joj povežem šal (ne prejako )koji prije stavim malo na radijator da se ugrije.Nadam se da će to s vremenom prestati.

D 1998.
    I 2007.

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno Re: Dijete raste i to ga boli

Nemam ništa ti reći za savjet, samo da se ja sjećam da je mene tako negdje oko 9-10 godina staristi znalo boljeti u nogama i preponama. Nije bilo tako jako da bih plakala, niti se događalo noću, ali se sjećam da bi me tako presjekla bol da sam morala sjesti. Također je bilo zbog rasta

aqua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

I mi se upisujemo na ovu listu. Kad počnu suzice jer boli onda ju nježno mazimo i masiramo nogu koja je u pitanju. Mislim da naše suosjećanje zapravo najviše pomogne :/ I također je obično u pitanju večer, onako prije spavanja (srećom još nikad nije bila noć).

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Nogice treba izmasirati jer se tetive ne rastežu toliko brzo kao kost i zbog toga dolazi do boli, a tu jedino pomaže masaža

Darijae avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Luka se još ne žali ali baš sam neki dan MM kako je mene luđački bolilo kad sam rasla a on me u čudu gleda ka da sam vanzemaljac

Pups avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Uh, podsjetili ste me sad na te užasne bolove kojih se sjećam iz nižih razreda osnovne, noge od koljena na niže... užasss. Suosjećam s dječicom iskreno.

mery_200 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Bas sam o toj boli razmisljala zadnjih par dana. Sjecam je se iz djetinjstva i predobro. Itekako su pomagali topli rucnici. Zagrijani na radijatoru i onda noge zamotati. Sretno vama i klincima.

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ja sam imala mjesecima grčeve u potkoljenicama po noći dok nisu otkrili da mi preko nogu prolazi nezdravi podzemni tok. čim su premjestili krevet grčevi su prošli.

zaštiti se možeš i sa slamaricom ispod madraca jer slama spriječava ta loša zračenja.

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

H. isto ima bolove možda u prosjeku jednom do dva puta mjesečno (nekad češće, nekad rjeđe), ali samo u zglobovima (ne potkoljenica i prepone). Isto isključivo noću. I mi imamo "dijagnozu" rasta. Ali meni je to čak i malo zbunjujuće, jer moje dijete bole zglobovi, a ja se sjećam da je mene kad sam bila dijete boljelo isključivo u preponama ili potkoljenicama.
    Jedan mi je liječnik (samo jedan i to u neformalnom razgovoru) spomenuo da bi to možda moglo imati veze i s čestim upalama grla, povećanim krajnicima, odnosno kroničnim žarištem Ne znam :?

Što radimo...ništa, malo masiramo ako joj paše i tamo gdje joj paše, malo se mazimo...malo je ljuljuškam dok se ne smiri i ne zaspe...ujutro se probudi bez bolova.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Evo, ja sam u čudu :shock: . Čula sam da rast može boliti (prijateljica koja je narasla 15 cm u godini dana), ali sam misilila da je to rijetkost. Vidim da nije...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

I mene su jako boljela koljena kad sam bila mala, isto su rekli doktori da je to od rasta.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

I mene su jako boljela koljena kad sam bila mala, isto su rekli doktori da je to od rasta.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

moje klince još ne ali mene natkoljenice i nadlaktice u 7. i 8. razredu.... ajmeeee...mislim da me osim zuba tako ništa nikad nije bolilo...
    jednom nisam čitav vikend mogla stajati na nogama
    masiraj...

saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Cure hvala vam na savjetima. Vidim da vi ugl. grijete bolno mjesto, ja sam imala neki gel za opuštanje mišića, ali onaj što hladi. Zašto grijati? Ja sam masirala tek toliko da nešto radim, a sada vidim da upravo to pomaže. Nekako mi analgetici nisu dragi, ako bude zaista potrebno onda ću posegnuti za njima. Inače moj suprug je prolazio kalvarije zbog naglog rasta. Ima čak i strije na leđima koje je dobio u osnovnoj školi kada je naglo izrastao pa je to vjerovatno i genetski predisponirano. Potražiću tjekom vikenda u nekim knjigama s travarijama nešto što bi moglo pomoći.
    I ja sam primjetila da se nakon većeg fizičkog napora (što je za mog ljenjivca duža šetnja) pojave bolovi.
    BHany mislim da u našem slučaju kronična žarišta nisu problem jer mi je Mislav od proljeća jednom bio na antibioticima, prilično je dobrog zdravlja.
    Baš mi ga bude žao ...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja nisam naglo izrasla, ali se jako dobro sjećam te grozne boli u nogama...
    Grijanje mi je pomagalo. Sjećam se kada me starija sestra pokrivala i grlila po noći

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja bi rekla da nema veze s brzinom rasta - stariji sin mi je rastao puno brže od mlađeg i nikad se nije žalio da ga boli - a mlađi jedno vrijeme jako često (sad možda 1 puta mjesečno).

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Naš je klinac s 10 išao i na fizikalnu terapiju u Klaićevu, radili su neke vježbe koje pomažu tim tetivama. Žalio se na bolove, kad nije prolazilo otišli smo doktorici opće prakse, ona nas poslala ortopedu, a tamo smo dobili 10 termina za vježbe + još nešto (struja čini mi se).

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mi smo u još jednoj krajnosti. Osim bolova po cijelom tijelu klinci dobe tem do 38 C. I to rasu ko gljive. Po 3-4 cm u 24 sata. Dr. rekao to se rijetko vrlo rijetko događa sli mi smo takvi. Što nam pomaže. Kupanje u gruboj morskoj soli i paracetamol protiv tem. i bolova. Kod nas hlače ujuto normalne a navečer iznad koštice na stopalu.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Darijae prvotno napisa
    Luka se još ne žali ali baš sam neki dan MM kako je mene luđački bolilo kad sam rasla a on me u čudu gleda ka da sam vanzemaljac
    I ja ovaj topic čitam kao vanzemaljac. Prvi put čujem.
    Moja M. se ponekad žali da je bole noge, ali to obično nije kad smo u parku, nego kad se treba popeti na 4. kat. Ja obično nosim bebu (9 kg) i vrećice iz trgovine i ne mogu nositi i nju (16-17 kg). Kako mogu znati bole li je noge stvarno ili joj se samo ne da penjati? :/

kobila_suzy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj saška prvotno napisa
    Cure hvala vam na savjetima. Vidim da vi ugl. grijete bolno mjesto, ja sam imala neki gel za opuštanje mišića, ali onaj što hladi. Zašto grijati? Ja sam masirala tek toliko da nešto radim, a sada vidim da upravo to pomaže. Nekako mi analgetici nisu dragi, ako bude zaista potrebno onda ću posegnuti za njima. Inače moj suprug je prolazio kalvarije zbog naglog rasta. Ima čak i strije na leđima koje je dobio u osnovnoj školi kada je naglo izrastao pa je to vjerovatno i genetski predisponirano. Potražiću tjekom vikenda u nekim knjigama s travarijama nešto što bi moglo pomoći.
    I ja sam primjetila da se nakon većeg fizičkog napora (što je za mog ljenjivca duža šetnja) pojave bolovi.
    BHany mislim da u našem slučaju kronična žarišta nisu problem jer mi je Mislav od proljeća jednom bio na antibioticima, prilično je dobrog zdravlja.
    Baš mi ga bude žao ...
    Taj gel sto hladi je vjerovatno na bazi paprene metvice, koja ima analgeticko djelovanje.

Lokalno se moze nanositi etericno ulje ruzmarina kt kafor, do 10%, ali samo iznimno, tj ne svaki dan i ne kao prevenciju, nego bas za trenutni analgeticki ucinak.

Spazmoliticki, etericno ulje petit grain gorke narance.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

za Mislava.

I Frana užasno često bole potkoljenice,ruke, prepone zbog rasta. Često zna i plakati. Obično mu masiramo i malo ga popusti. I baš smo se iznenadili kad smo neki dan uvidjeli da je od Božića narastao 5 cm. :shock: Nije ni čudo da ga boli.
    Ja se sjećam da je mene kao klinku isto to jako boljelo, mama me masirala i pomagalo mi je. Ali je trebalo duuugo da popusti.

Ajme, koje košarkaše ćemo mi imati!

saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj kobila_suzy prvotno napisa
    Spazmoliticki, etericno ulje petit grain gorke narance.
    Na hrvatskom, od te naranče ulje umasirati?

Zvjerka ne mogu vjerovati da je moguće toliko izrasti za jedan dan! Mi smo za vas bebe. Baš ću izmjeriti Mislava da vidim koliko je ustvari narastao.

Ivancice znaš da moj nije rođeni sportaš i ja ću se šokirati ako se bude nekim sportom htio baviti, ali sigurno će biti visok kao tata .

kobila_suzy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dakle, na hrvatskom, etericno ulje se zove petit grain gorke narance (ulje koje se dobiva destilacijom listova gorke narance). Stavlja ga se 5 % u neko brzoupijajuce ulje, npr makadamiju. Dakle 10 kapi etericnog na 10 ml baznog. Ista stvar i sa ruzmarinom kt kamfor (analgeticko djelovanje).

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

i moj stariji sin ima te bolove od rasta, najvise kod gornjeg djela stopala. Mnogo vas spominjete da se to pojavljuje pred vecer prije spavanja, no mom sinu se to dogadja vec usred noci, kad svi spavamo. Tada ga bol budi. Jedino sto radim je masiram nogice dok ne prodje.
    Negdje sam citala/cula da pomaze kalij - pa poticem da jede banane. E sad, jel to pomaze ili ne, mislim da ne skodi....

i nekad pred vecer dajem casu mineralne vode, jer navodno i to pomaze, upravo zbog minerala...

saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

kobila_suzy hvala na savjetima, e sad ivancica će vjerovatno znati gdje se to u Osijeku može nabaviti.
    Zoila i nama se dogodi i usred noći da se probudi.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj zvjerka prvotno napisa
    Mi smo u još jednoj krajnosti. Osim bolova po cijelom tijelu klinci dobe tem do 38 C. I to rasu ko gljive. Po 3-4 cm u 24 sata. Dr. rekao to se rijetko vrlo rijetko događa sli mi smo takvi. Što nam pomaže. Kupanje u gruboj morskoj soli i paracetamol protiv tem. i bolova. Kod nas hlače ujuto normalne a navečer iznad koštice na stopalu.

isto je kod nas....
    Lovro bi nekad preko vikenda narastao da bi se ja šokirala...ode kod tate u petak,a u nedjelju je naočigled višlji...također i ovo sa hlačama.
    A kaj se bolova tiče i ja ih se dobro sjećam, joj hvala ti mama kaj si me masirala i utopljavala.
    Čak sam završila i kod kardiologa jer me stalno bolilo u prsnom košu u predjelu srca, pa u se moji uplašili da nije nešto, kad ono čika doktor kaže...ma to vam je od rasta...rebra pritišću pa je boli

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

je li ova pojava normalna i kod djeteta od 3 godine?
    konkretno koljena (jedan dan jedno, drugi drugo, uglavnom navečer kad legnemo)
    Posljednje uređivanje od Maya_78 : 25.12.2011. at 22:34

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj mery_200 prvotno napisa Vidi poruku
    Bas sam o toj boli razmisljala zadnjih par dana. Sjecam je se iz djetinjstva i predobro. Itekako su pomagali topli rucnici. Zagrijani na radijatoru i onda noge zamotati. Sretno vama i klincima.
    I mene je kao klinku jako boljelo, a pomagala je masaža pa onda topli ručnici.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Maya_78 prvotno napisa Vidi poruku
    Pa, ja mislim da je, jer se sjećam da je mene znalo bolit i prije polaska u školu.
    a možda je kod tvog djeteta u pitanju i udarac-kakav pad?

silkica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Mene je užasno bolilo rame.A jednom sam završila na hitnoj jer se nisam mogla pomjeriti od bolova,toliko me bolila i najmanja koščica u tijelu.Za godinu sam narasla 20 cm :/.I dosta se udebljela.Iz tog perioda nosim strije skoro po čitavom tijelu,najviše na koljenima i kukovima.Baš mi je žao mališana,a ako ga boli bolje mu je dati lupocet.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

i ja bih dala Lupocet barem prije spavanja da se dijete odmori

saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Vjerujem da je normalno. Ako se radi o bolovima od naglog rasta, boli dok dijete raste. Kod nas (ja sam začetnica teme) se još uvijek (iako rjeđe) zna dogoditi da ga bole i to ugl. noge. Sada ipak ima čvršći san pa se više ne budi zbog toga.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja starija kći (7,5 godina) se već godinama žali na bolove uzrokovane rastom, a mlađa (5,5 godina) ih još nijednom nije spomenula (a ima periode kad se baš brzinski izduži). Dakle, rekla bih da nema pravila.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •