Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: Istraživanje: višak željeza ometa razvoj

 1. #1
  Davor avatar
  Datum pristupanja
  Jan 2004
  Postovi
  8,949

  Početno Istraživanje: višak željeza ometa razvoj

  Za razliku od dosadašnjeg unisonog kreveljenja kako djeci fali željezo, novo istraživanje ističe kako je višak željeza problematičan za razvoj. O tome piše ovdje: http://www.eurekalert.org/pub_releas...-ism043008.php

  Ovo se posebno tiče prehrane formulom s pojačanim željezom.

 2. #2

  Datum pristupanja
  May 2007
  Postovi
  2,588

  Početno

  Meni je bezveze što neki pedijatri daju bebama željezo a da ne provjere da li im fali. Moja beba je bila 6 mj. isljučivo dojena, a hemoglobin ima iznad gornje granice.

  Ovo istraživanje mi je malo :/ , obzirom na broj testirane djece, a i samo 5 % uzorka ima lošije rezultate.

  The U-M study of 494 Chilean children showed that those who received iron fortified formula in infancy at the 12 mg used in the U.S. lagged behind those who received low-iron formula in cognitive and visual-motor development by age 10 years. Lozoff stressed that most children who received the 12 mg formula did not show lower scores. But the 5 percent of the sample with the highest hemoglobin levels at 6 months showed the poorest outcome.

 3. #3
  Davor avatar
  Datum pristupanja
  Jan 2004
  Postovi
  8,949

  Početno

  Pa da, ali tih 5% ima osjetno pogoršanje kognitivnih sposobnosti. Ovo se najviše tiče djece hranjene željezom ojačanim formulama jer je unos svakodnevan.
  Obrati pažnju da se ne radi o drastično velikom unosu željeza, nego samo malo pojačanom.

 4. #4

  Datum pristupanja
  Oct 2007
  Lokacija
  Zabok
  Postovi
  147

  Početno

  Jedno od pitanja: da li to znači da netko tko svakodnevno jede meso, u kojem isto ima nešto željeza, "samo malo pojačanog", također kroz neko vrijeme ima smanjenje kognitivnih sposobnosti?
  Još jedno: što to točno taj "višak" željeza napravi u organizmu pa da se desi to što se desi?
  Još jedno: da li znaš da crijevo NE MOŽE apsorbirati nikakav "višak" željeza, ono ima svoj kapacitet apsorpcije bez obzira koliko ga ti unosio, i- to je to...
  (ima jedna bolest, zove se HEMOSIDEROZA, kod koje postoji- maksimalno pojednostavljeno- višak željeza u organizmu, ali se ono ne nakuplja u tijelu kao posljedica pojačane apsorpcije nego drugim mehanizmima)

 5. #5
  Anvi avatar
  Datum pristupanja
  Nov 2005
  Lokacija
  Zagreb
  Postovi
  953

  Početno

  Ako se dobro sjećam što sam nedavno pročitala, najčešći uzrok trovanja djece u SAD je upravo preparatima željeza. Crijevo valjda ipak apsorbira višak, da ga ne apsorbira, ne bi se otrovali. Ili?

 6. #6

  Datum pristupanja
  Jun 2005
  Postovi
  2,716

  Početno

  Citiraj Davor prvotno napisa
  Obrati pažnju da se ne radi o drastično velikom unosu željeza, nego samo malo pojačanom.
  Ovdje se itekako radi o velikom "pojačanom" unosu željeza. Ako znamo da se u preparatima za trudnice (kad je povećana potreba za željezom, a i mogućnost anemije) dodaje 20 mg onda je ovih 12mg za dijete od 10 godina drastično veliki unos.
  Obzirom na dozu željeza rezultati uopće nisu loši. Osim toga, podaci su nepotpuni jer je premali uzorak i nema podataka o tome kakvo je stanje djece bilo prije davanja suplementa.

  Ovo je samo još jedno u nizu nepotrebnih istraživanja-očito napravljeno samo zato da se odradi i opravda potrošnja love u nekom labosu te da netko popuni kvotu radova koje mora objaviti.

 7. #7
  Davor avatar
  Datum pristupanja
  Jan 2004
  Postovi
  8,949

  Početno

  Teško mi je ne složiti se s tobom da je unos željeza kroz "ojačane" namirnice pretjeran. Ono što je različito u ovom istraživanju u odnosu na sve do sada (osim možda toksikoloških istraživanja) je da se konačno pronašlo i negativne učinke.

  Nedavno je pisalo i kako su kašalj kod nepušačica rješavali željezom. Činilo se kao da se radi o panacei.

 8. #8
  Becky avatar
  Datum pristupanja
  Mar 2004
  Lokacija
  ...gdje je srce, tu je dom...
  Postovi
  358

  Početno

  Na žalost, moram vas malo razočarati što se tiče stava o "previše željeza", i pojasniti vam nešto malo o metabolizmu željeza.
  Kao prvo, zašto nam je to slavno željezo uopće potrebno? U prvom redu služi za transport kisika, ali sudjeluje i u mnogim za život važnim funkcijama, kao što su sinteza proteina, enzima, ATP-a ("energentski spoj"), metabolizmu lijekova, metabolizmu mokraćne kiseline, ubijanju bakterija itd. Simptomi manjka željeza su: anemija, upale sluznice usne šupljine, malapsorpcija, krvarenje i atrofija sluznice crijeva, poremećaj rada mišića, razdražljivost, nedostatak koncentracije, pažnje, smetnje učenja, umor...
  Najbolja prevencija manjka željeza je u prvo redu pravilna prehrana: dojenje najmanje prvih 6 mj, ako se ne doji poslije 6 mj davati adaptirano mlijeko obogaćeno željezom, dohrana hranom bogatom željezom (meso, perad, riba, jetra, žumanjak, mahunarke, lisnato povrće, neke žitarice) i davanje vitamina C. Fitati koji se nalaze u mahunarkama i nekim žitaricama, kao i tanin iz čaja ometaju resorpciju željeza, zato je dobro obrok s mahunarkama kombinirati s dosta C- vitamina, a prave čajeve (indijski, crni) uopće ne davati maloj djeci.
  Ovdje sam stavila link koji je zapravo poglavlje iz službenog pedijatrijskog udžbenika, gdje su na 2. strani u tablici navedene dnevne potrebe u djece za željezom.:
  http://www.nelsonpediatrics.com/stor...TOKEN=36480111

  E sad nakon ovog, nadam se korisnog, uvoda, voljela bih vam objasniti zašto su u dječjoj dobi potrebe za željezom toliko velike, i veće nego u odraslih.
  U tankom crijevu se ne apsorbira svo željezo koje smo unijeli u organizam, nego samo 10- 30%, što ovisi o brojnim faktorima (da li je željezo u feri- ili u fero- formi, kolika je zasićenost tijela željezom, da li je željezo vezano za hem ili ne, kakav je sastav hrane putem koje se željezo unosi...). Izuzetak je majčino mlijeko, koje je inače siromašno željezom ali je to željezo visoke biološke vrijednosti te se apsorbira gotovo 50% unijetog željeza i stoga su simptomi anemije uzrokovane manjkom željeza u dojene djece izuzetno rijetki, dok se iz kravljeg mlijeka apsorbira svega 5-10%, što bi reklo da se adaptirano mlijeko jednostavno mora obogatiti željezom ako želimo postići dnevni unos.
  Tijelo novorođenčeta ima oko 0,5 g željeza, a tijelo adolescenta i odrasle osobe blizu 5 g. Dakle, za vrijeme rasta moramo namiriti oko 4,5 željeza. To se željezo, između ostalog, najviše ugrađuje u hemoglobin, čija masa se tijekom intenzivnog rasta mnogostruko povećava. Pojednostavljeno, razdoblje najvećeg rasta traje oko 15 godina, te ako podijelimo 4500 mg sa 5500 dana (to je 15 godina), dobijemo iznos od 0,8- znači dnevno trebamo primiti 0,8 mg željeza, a budući da se apsorbira svega 10% željeza unijetog hranom, dnevna potreba za željezom iznosi oko 8 mg. Obzirom da su to samo bazalne potrebe za željezom, moramo dodati još nešto željeza koje dnevno izlučujemo, te se tako dobiju brojke navedene u tablici.

 9. #9
  Davor avatar
  Datum pristupanja
  Jan 2004
  Postovi
  8,949

  Početno

  Link ne radi Najdalje sam stigao ovdje: http://www.nelsonpediatrics.com/toc.cfm

  Ovo si lijepo opisala, ali ti jedan dio nedostaje: vegetarijanci.
  Kod vegetarijanaca su tipično niže vrijednosti željeza, ali za većinu ne možeš reći da pate od anemije. Očito je da i bez suplemenata dobiju željezo, možda ne u suvišku kao mesojedi, ali sasvim dovoljno za zdrav život.

  Do sada sam pronalazio samo izvore s krnjim opisima potreba za željezom kojima se na razne načine pravdalo žestoku suplementaciju. Većinom se radilo o logičkim zabludama i zamjenama teza, poput ideje da je majčino mlijeko slabo jer ima premalo željeza, pri čemu se zanemarila dobra apsorpcija.

  U moru radnji koje veličaju suplementaciju ovo je konačno jedna koja opaža loše strane suplementacije, od autorice koja se već proslavila pro-suplementacijskim radnjama. Tome nasilju je očito jednom trebao doći kraj.

 10. #10
  Becky avatar
  Datum pristupanja
  Mar 2004
  Lokacija
  ...gdje je srce, tu je dom...
  Postovi
  358

  Početno

  Davore, da- vidim i ja da link ne radi, ne znam zakaj. No evo kliknu tu:
  http://www.nelsonpediatrics.com/
  pa onda na Sample Book Chapters- Chapter 41, mislim da bi trebalo otvoriti.
  Vjerujem da si tražio linkove koje navodiš, ali na intenetu imaš cijelo more raznih linkova- i onih koji daju prave informacije, i one koji misle da daju prave informacije. Trebaš znati i gdje tražiti. A ako te kaj zanima, rado ću ti pomoći pronaći ili pojasniti, ukoliko budem imala vremena i znala o tome dovoljno.


 11. #11
  Davor avatar
  Datum pristupanja
  Jan 2004
  Postovi
  8,949

  Početno

  Uspio sam :D
  Dokument mi je fora, osim u dijelovima koji u tanka crijeva opisuju sadržaj formule.
  Isto tako je prilično važno razlučiti suplementaciju od unosa hranjiva kroz - hranu. Tablice daju ukupne normalizirane količine, ali se spretno ograđuje od konkretnih vrijednosti gdje nisu sigurni i na samom početku lijepo veli da su dosta toga naštancali ekstrapolacijom.

  Moja teza: sva hranjiva potrebna za dobar razvoj djece se nalaze u hrani, pod uvjetom da je dovoljno raznovrsna i količinski dostatna.

  Digresija1: u uvjetima nedostatka hrane (siromaštvo) malo je vjerojatno da su i suplementi raspoloživi, dakle, suplementi zapravo nikome ne trebaju.

  Digresija2: svi RDA podaci su dobiveni temeljem promatranja skupine zdravih odraslih, dakle velikom većinom mesojeda. Samim time su i procjene vrijednosti većine hranjiva adekvatne za mesojednu populaciju. Obzirom da se RDA podaci ustanovljavaju u Americi, podaci su relevantni samo za manji dio populacije koji jede jako puno mesa.

 12. #12
  Becky avatar
  Datum pristupanja
  Mar 2004
  Lokacija
  ...gdje je srce, tu je dom...
  Postovi
  358

  Početno

  Davore, evo našla sam ti jedan dobar članak s jednog pedijatrijskog kongresa iz lijepe naše:

  http://hpps.kbsplit.hr/hpps2001-pdf/dok-23.pdf

 13. #13
  Becky avatar
  Datum pristupanja
  Mar 2004
  Lokacija
  ...gdje je srce, tu je dom...
  Postovi
  358

  Početno

  Davore- nitko ni ne kaže da željeza nema dosta u adekvatnoj prehrani. Upravo se i navodi u svim linkovima koje sam ti dala, kao i u svim pedijatrijskim udžbenicima, da je najčešći uzrok sideropenične anemije upravo alimentarne etiologije- dakle neadekvatna prehrana. Terapijom željezom se pribjegava u slučajevima dokumentirane anemije uzrokovane upravo manjkom željeta, naravno uz preporuku za adekvatnom prehranom.
  Obzirom da željeza pod a) nema dosta u kravljem pa tako i adaptiranom mlijeku, pod b) ono se ne apsorbira u dovoljnoj mjeri za razliku od majčinog, dodavanje željeza adaptiranom mlijeku je i te kako potrebno. Pitanje je samo količine- u nas su te količine nešto manje nego u USA, a vode se i rasprave u pedijatrijskim krugovima koja bi to bila optimalna odnosno dovoljna količina.
  Profilaktički se željezo ipak treba davati nekim skupinama djece, koja- vjeruj mi na riječ (vidjela, liječila, pratila)- ako ne primaju željezo, vrlo brzo mogu razviti simptomatsku anemiju pa ponekad trebaju i primjenu transfuzije eritrocita a znaju im se desiti i razne druge komplikacije anemije kao što su napr. srčana dekompenzacija, pogoršanje funkcije disanja...(napr. nedonoščad, djeca male porođajne težine, neki blizanci, djeca koja su dosta krvarila u perinatalnom ili nekom drugom periodu...).
  Ne bih se niti složila da djeci niskog socio- ekonomskog standarda ne treba dodavati željezo. Imam pred očima pothranjenu djecu koja boluju od kvašiorkora ili marazma (no dobro, malo predrastičan primjer, ali ipak), pa mi je malo smiješna ta tvoja teza da nikome ne treba suplementacija. Upravo zato pothranjena djeca (mislim ovdje na širok spektar tvari koje im u prehrani fale, pa tako i na taj naš divni stari dobri metal željezo) boluju od svega i svačega, ali ići u širinu toga bi već bilo OT.

 14. #14

  Datum pristupanja
  Jul 2006
  Postovi
  456

  Početno ...

  M.Odent - preuzeto s Rodine početne stranice:
  U mnogo zemalja se trudnicama redovito radi krvna pretraga koncentracije hemoglobina. Rašireno je vjerovanje da se pomoću ove analize može uspješno detektirati anemija i nedostatak željeza. No, pomoću ove analize se zapravo ne može dijagnosticirati nedostatak željeza zbog toga što se volumen krvi kod trudnica značajno povećava pa zbog toga koncentracija hemoglobina zapravo prikazuje prvenstveno razrjeđenje krvi, rezultat aktivnosti posteljice. Jedno veliko britansko istraživanje koje je uključilo više od 15 000 trudnica (17) je pokazalo da je najveća prosječna porođajna težina bila u grupi žena koje su imale koncentraciju hemoglobina između 8,5 i 9,5. Štoviše, kada koncentracija hemoglobina ne padne ispod 10,5, povećan je rizik za nisku porođajnu težinu, prijevremeni porod i preeklampsiju. Nažalost, rezultat takvih redovitih analiza koncentracija hemoglobina je to što se diljem svijeta milijunima trudnicama pogrešno govori da su anemične i prepisuju im se nadomjesci željeza. Postoji tendencija da se zanemaruju nuspojave uzimanja nadomjestaka željeza (npr. zatvor, proljev, žgaravica, itd.) i da se zaboravi da željezo inhibira apsorpciju cinka, važnog faktora rasta (18). Nadalje, željezo je oksidans koji može potaknuti nastajanje slobodnih radikala i čak povećati rizik za preeklampsiju (19).
  Tipičan primjer 'rutiniziranih' prepisivanja svega i svačega bez 'stvarne' i 'individualizirane' potrebe...
  Možeš ti filati organizam IZVANA - ali ako postoji neki nedostatak iznutra koji onemogućava da se to IZVANA resorbra- žal i bože čitavoga procesa...
  IZuzetna, a prirodna i jeftina biljka u slučajevima anemičnosti - KOPRIVA!!!

 15. #15
  Davor avatar
  Datum pristupanja
  Jan 2004
  Postovi
  8,949

  Početno

  Becky, mislim da shvaćam tvoj pogled na problematiku. Liječnici vide većinom bolesne ljude i rekao bih da imaju poprilično uvrnuti smisao za zdravlje. (bez uvrede)

  Slučajevi koje nabrajaš su sve prije nego uobičajeni i prije spadaju u domenu liječnika specijalista nego u normalan život.

  Uzgred, bolji suplementi se kupuju u vitaminskim zdravljacima pored teretane nego u bilo kojoj apoteci. Ta ekipa se fakat razumije u suplemente.

 16. #16

  Datum pristupanja
  Apr 2008
  Postovi
  10

  Početno

  Becky i Davore, čitam vaše postove i nadam se da će te suglasiti i pomoći mi.Imam 6-o mjesečnu,isključivo dojenu bebu.Ja nikada nisam imala manjak željeza,niti u trudnoći,niti dok dojim.
  Pedijatar nam je bez ikakvih pretraga i ranije savjetovao uzimanje željeza,ali nismo.
  Jučer smo počeli s dohranom,pa sada ne znam je li potrebno početi i nadopunu željeza. Kupili smo sirup Ferrum Lek 50mg/5ml,gdje piše da kod manifestiranog pomanjkanja željeza doza lijeka za dojenčad do godine dana je 2,2-5ml, a kod latentnog pomanjkanja doza je toliko mala da liječenje sirupom nije moguće.Budući da nismo radili nikakve pretrage,ne znamo da li uopće ima manjak željeza niti kako ga prepoznati.

 17. #17
  Maya&Leon avatar
  Datum pristupanja
  Aug 2006
  Postovi
  892

  Početno

  Citiraj c ivana prvotno napisa

  .....Becky i Davore, čitam vaše postove i nadam se da će te suglasiti i pomoći mi......

  .....Pedijatar nam je bez ikakvih pretraga i ranije savjetovao uzimanje željeza,ali nismo.......

  .....Budući da nismo radili nikakve pretrage,ne znamo da li uopće ima manjak željeza niti kako ga prepoznati.......

  Zašto čekati da se usaglase? To se vjerojatno ionako neće desiti

  Uzimanje željeza bez indikacija :?

  Zašto sama ne iniciraš kontrolu željeza u krvi? Koliko mi je poznato, to se radi uzimanjem 3-4 kapi iz prstića bebe.
  Ne moraš ti znati kako prepoznati manjak željeza u krvi (djevojčica moje sestrične uooće ne izgleda kao djete kojem nedostaje željezo - pa ipak je tako - no ona je to saznala klasičnom pretragom!), napravi pretragu - i stvar riješena

 18. #18

  Datum pristupanja
  Apr 2008
  Postovi
  10

  Početno

  Maya&Leon,
  hvala i u pravu si,
  ali kako sama da iniciram bockanje moje bebe ,osim ako stvarno nije pravilo da dojene bebe trebaju nadopunu željeza,ili bar polovica njih.Pa kada bih znala da je tako onda bih se lakše na to odučila.Čitajući postovesaznala sam, da se željezo iz majčinog mlijeka jako dobro apsorbira,pa je to još više pobudilo moju sumnjuje o potrebi nadopune :/ .

  Uostalom kolika je mogućnost da je potrebna
  :?

 19. #19

  Datum pristupanja
  Apr 2008
  Postovi
  10

  Početno

  Maya&Leon,

  koliko je stara djevojčica tvoje sestrične i tko je inicirao pretrage

 20. #20
  zhabica avatar
  Datum pristupanja
  Nov 2007
  Lokacija
  u radosti ...
  Postovi
  3,916

  Početno

  Citiraj c ivana prvotno napisa
  ali kako sama da iniciram bockanje moje bebe :?
  pa zar nije bolje da ga mlo bocnu i uzmu par kapljica nego da uzima lijek koji mu mozda nije potreban? :?

  ja bi radje izvadila krv.

  pitaj dr. uputnicu i izvadi krv pa ces bit mirna. uostalom nakon nekog vremena uzimanja treba ponovo kontrolirat zeljezo i vidit pomaze li lijek a kako ces to znat ako nemas pocetnu vrijednost.

 21. #21
  Maya&Leon avatar
  Datum pristupanja
  Aug 2006
  Postovi
  892

  Početno

  c ivana, pa u stvari zhabica ti je sve rekla

  Djevojčica o kojoj ja pričam je sada stara 16-17 mjeseci, no za manjak željeza su saznali prilikom jedne druge pretrage - nevažno.

  Zatraži uputnicu od pedijatra ili samoinicijativno u privatni laboratorij.

  No, ono što je i tebi upalo u oči jest činjenica da, ukoliko ne postoje osnovane indicije, ZAŠTO zaboga djetetu koje je (isključivo) na majčinom mlijeku davati DODATNO željezo - posebice BEZ pretraga?!
  Čini mi se da živimo u dobu kada se liječnici tako olako razbacuju kojekakvim dodacima prehrani a ovo sa željezom - zaista mi je teško razumljivo.

  Slušaj svoj instinkt - on nas rijetko kada prevari, zatraži pretragu i onda donesi odluku


  .

 22. #22
  Becky avatar
  Datum pristupanja
  Mar 2004
  Lokacija
  ...gdje je srce, tu je dom...
  Postovi
  358

  Početno

  Smatram da je bedasto išta uzimati ako ne treba. Fino se izvade nalazi, pa se prema njima odredi treba li uzimati preparat željeza ili ne. Terapijska doza preparata željeza je 5 mg na kilu tjelesne težine. Profilaktička je manja, ali ti dijete ionako ne spada u skupinu djece kojoj treba profilaksa.

 23. #23
  Becky avatar
  Datum pristupanja
  Mar 2004
  Lokacija
  ...gdje je srce, tu je dom...
  Postovi
  358

  Početno

  Smatram da je bedasto išta uzimati ako ne treba. Fino se izvade nalazi, pa se prema njima odredi treba li uzimati preparat željeza ili ne. Terapijska doza preparata željeza je 5 mg na kilu tjelesne težine. Profilaktička je manja, ali ti dijete ionako ne spada u skupinu djece kojoj treba profilaksa.

 24. #24
  Anvi avatar
  Datum pristupanja
  Nov 2005
  Lokacija
  Zagreb
  Postovi
  953

  Početno

  Evo mi smo u petak mjerili hemoglobin, izašao je 101, dobili smo Legofer.

 25. #25
  Becky avatar
  Datum pristupanja
  Mar 2004
  Lokacija
  ...gdje je srce, tu je dom...
  Postovi
  358

  Početno

  Samo razina hemoglobina nije dosta da se ordinira željezo. Niski hemoglobin upućuje na anemiju, ali njih ima puno vrsta, tako da ne treba uvijek uzrok anemiji biti manjak željeza. Poželjno bi bilo uz krvnu sliku (primarno gledati Hb, Hct, MCV, MCH, MCHC) odrediti i željezo, TIBC, UIBC, feritin.
  Sori ako neki misle da im kompliciram život s ovim, ali samo radim svoj posao i trudim se nekako pomoći

 26. #26

  Datum pristupanja
  Apr 2008
  Postovi
  10

  Početno

  shvatila!
  napraviti ćemo pretrage pa se javimo s rezultatom.
  hvala

 27. #27
  Becky avatar
  Datum pristupanja
  Mar 2004
  Lokacija
  ...gdje je srce, tu je dom...
  Postovi
  358

  Početno

  Eh zaboravila napisati: i retikulociti bi trebali biti u prvoj liniji obrade. Ako se već ne mogu napraviti one "dodatne" pretrage, trebalo bi nakon par dana uzimanja željeza provjeriti retikulocite i vidjeti da li rastu (znači da željezo pomaže) ili ne, pa ako ne rastu raditi dalje pretrage.

 28. #28
  Anvi avatar
  Datum pristupanja
  Nov 2005
  Lokacija
  Zagreb
  Postovi
  953

  Početno

  Becky, rađena je KKS, odstupa jedino hemoglobin (101). Druge pretrage nisu rađene. Cijenim tvoju pomoć

 29. #29
  meliss@ avatar
  Datum pristupanja
  Sep 2007
  Lokacija
  zenica
  Postovi
  292

  Početno

  Becky,

  zamolit cu za mali komentar! Naime, sada trogodisnja djevijcica vec dugo vuce malenu anemiju, uz osnovnu dg VUR II st. bil.
  Ono sto mene zbunjuje jeste da se mnogo trudim za njenu ishranu, te joj ukljucim razne dodatke prehrani, ali njena krvna slika se samo na momenat popravi i uvijek se vraca na staro!

  Takodjer mi nije jasno to sto joj nivo zeljeza nije u skladu sa ostalim parametrima! npr.

  WBC:7.6 RBC:4.06 HGB:11.2 HCT:31.0 PLT:346 MCV:76 MCH:27.6 MCHC:36.2 RDW:14.5

  WBC:6.5 RBC:4.19 HGB:11.1 HCT:33.5 PLT:486 MCV:80 MCH:26.5 MCHC:33.1 RDW:14.2
  Fe: 17,8 UIBC: 66.2 TIBC:84,0

  Da li je njena anemija ozbiljna, tj. treba li koristiti dodatke zeljeza ako je zeljezo 17,8?

  Puno hvala na pomoci, unaprijed

 30. #30
  Becky avatar
  Datum pristupanja
  Mar 2004
  Lokacija
  ...gdje je srce, tu je dom...
  Postovi
  358

  Početno

  Citiraj meliss@ prvotno napisa
  Becky,

  zamolit cu za mali komentar! Naime, sada trogodisnja djevijcica vec dugo vuce malenu anemiju, uz osnovnu dg VUR II st. bil.
  Ono sto mene zbunjuje jeste da se mnogo trudim za njenu ishranu, te joj ukljucim razne dodatke prehrani, ali njena krvna slika se samo na momenat popravi i uvijek se vraca na staro!

  Takodjer mi nije jasno to sto joj nivo zeljeza nije u skladu sa ostalim parametrima! npr.

  WBC:7.6 RBC:4.06 HGB:11.2 HCT:31.0 PLT:346 MCV:76 MCH:27.6 MCHC:36.2 RDW:14.5

  WBC:6.5 RBC:4.19 HGB:11.1 HCT:33.5 PLT:486 MCV:80 MCH:26.5 MCHC:33.1 RDW:14.2
  Fe: 17,8 UIBC: 66.2 TIBC:84,0

  Da li je njena anemija ozbiljna, tj. treba li koristiti dodatke zeljeza ako je zeljezo 17,8?

  Puno hvala na pomoci, unaprijed
  Ovako, prvo me zanima u kojem su vremenskom razmaku vađene ove dvije navedene krvne slike, te da li je malena pila kakav preparat željeza između njih dvije.
  Samo razina željeza nije dovoljna da bismo prepoznali da li djetetu treba terapija željezom ili ne. Ona u krvi u prvoj fazi anemije može biti normalna a da sveukupno željezo u organizmu ipak bude sniženo. Evo zašto: željezo se u organizmu ne nalazi samo u krvi u hemoglobinu nego i u drugim spojevima, napr. feritinu i hemosiderinu (to su glavna "skladišta" željeza u raznim tkivima i organima). Prvo se crpe te zalihe da bi se održala razina željeza u krvi, a tek kad se zalihe iscrpe u većoj mjeri, počne padati i željezo u krvi.
  No da ne kompliciram, prema TIBC i UIBC u tvoje curice se vidi da su te zalihe osiromašene (bilo bi dobro svakako još provjeriti razinu feritina), a i ostali nalazi (Hb, Hct, MCV, RDW) ukazuju na mogući manjak željeza kao uzroku anemije. Kažem mogući, jer se takvi nalazi mogu naći i u drugih vrsta anemija, no prema TIBC i UIBC se vidi da se ovdje konkretno radi o anemiji uzrokovanoj manjkom željeza, koja je još u nekom početnom stadiju ali ako se zalihe željeza ne popune (terapija željezom!, ako ne ide hranom) doći će do njihovog iscrpljenja i manifestne anemije.
  Ali molim te, jako mi je bitno ono kaj sam te pitala o vremenskom razmaku između dva nalaza i uzimanju preparata željeza.

 31. #31
  meliss@ avatar
  Datum pristupanja
  Sep 2007
  Lokacija
  zenica
  Postovi
  292

  Početno

  Becky,
  prije svega, hvala na interesovanju,
  Nalazi su radjeni u razmaku nepunih mjesec dana, i nije uzimala preparate zeljeza. U dva, tri navrata je uzimala sirup REDAPIN ( medex), na bazi cvekle, meda, mat. mlijeci i propolisa. Zatim Revita mat. mlijec sa zeljezom, sjeme koprive u medu, te Multisanostol sa zeljezom, te homeopatiju!
  Naravno, sve ovo u razlicitim vremenskim intervalima, tokom godinu i pol!

  Cisti preparat zeljeza nam predstavlja problem zbog opstipacije koju joj izaziva, (jer inace ne ide na WC svaki dan), a sto nam je primarni problem zbog VUR-a :/

  Imas li ideju kako joj pomoci?

 32. #32
  Becky avatar
  Datum pristupanja
  Mar 2004
  Lokacija
  ...gdje je srce, tu je dom...
  Postovi
  358

  Početno

  Prvo, zašto sam te pitala za razmak nalaza: kad se počne uzimati željezo, za nekih otprilike mjesec dana bi trebalo doći do bitnog poboljšanja nalaza, a ako ne dođe, trebalo bi dijete uputiti hematologu da se dokažu/ isključe drugi uzroci anemije.
  Postoji i anemija kronične bolesti/ kronične infekcije koja se može naći kod VUR-a, ali su nalazi ipak drukčiji od onih koje si navela (najbitnija razlika od navedenih su TIBC i UIBC koji su kod takve anemije sniženi, željezo je u krvi sniženo, ali ga u organizmu uopće ne fali jer ono ostaje "zarobljeno" u tkivnim rezervama pa je zato u krvi nisko, dakle terapija željezom je apsolutno beskorisna i štetna).
  Eh sad, ideja kako pomoći- u svakom slučaju dati željezo. Ja bih vam dala Ferrum Lek ili Legofer, u dozi 5 mg/ kg tjelesne težine dnevno, kroz mjesec dana barem, pa ponovila nalaze i vidjela gdje smo. Očito svi ovi biljni preparati nisu baš urodili plodom, jer su vam nalazi praktički jednaki. A što se tiče opstipacije, slažem se da je problem, posebno kod djeteta s VUR-om tj recidivirajućom mokraćnom infekcijom. Ali možda ti može pomoći promjena prehrane: moja kćer se također zaštopala kad je počela piti željezo, ali sam joj paralelno sa željezom davala puno povrća, šljiva, krušaka, dakle svega što otvara, i malena je kakala bolje nego ikad u životu

 33. #33
  Becky avatar
  Datum pristupanja
  Mar 2004
  Lokacija
  ...gdje je srce, tu je dom...
  Postovi
  358

  Početno

  Prvo, zašto sam te pitala za razmak nalaza: kad se počne uzimati željezo, za nekih otprilike mjesec dana bi trebalo doći do bitnog poboljšanja nalaza, a ako ne dođe, trebalo bi dijete uputiti hematologu da se dokažu/ isključe drugi uzroci anemije.
  Postoji i anemija kronične bolesti/ kronične infekcije koja se može naći kod VUR-a, ali su nalazi ipak drukčiji od onih koje si navela (najbitnija razlika od navedenih su TIBC i UIBC koji su kod takve anemije sniženi, željezo je u krvi sniženo, ali ga u organizmu uopće ne fali jer ono ostaje "zarobljeno" u tkivnim rezervama pa je zato u krvi nisko, dakle terapija željezom je apsolutno beskorisna i štetna).
  Eh sad, ideja kako pomoći- u svakom slučaju dati željezo. Ja bih vam dala Ferrum Lek ili Legofer, u dozi 5 mg/ kg tjelesne težine dnevno, kroz mjesec dana barem, pa ponovila nalaze i vidjela gdje smo. Očito svi ovi biljni preparati nisu baš urodili plodom, jer su vam nalazi praktički jednaki. A što se tiče opstipacije, slažem se da je problem, posebno kod djeteta s VUR-om tj recidivirajućom mokraćnom infekcijom. Ali možda ti može pomoći promjena prehrane: moja kćer se također zaštopala kad je počela piti željezo, ali sam joj paralelno sa željezom davala puno povrća, šljiva, krušaka, dakle svega što otvara, i malena je kakala bolje nego ikad u životu

 34. #34
  meliss@ avatar
  Datum pristupanja
  Sep 2007
  Lokacija
  zenica
  Postovi
  292

  Početno

  OK, hvala, mozemo pokusati 1 mjesec, pa se javimo sa rezultatima!


 35. #35
  Maya&Leon avatar
  Datum pristupanja
  Aug 2006
  Postovi
  892

  Početno

  c ivana da li ste otišli na pretragu?

  evo mi da prijavimo da smo to učinili, uzeli 5 kapljica iz prstića, pedica nam javila da su nalazi u donjoj granici ali ništa što bi zahtjevalo ikakvu terapiju

  :D

  sretno i vama!

 36. #36

  Datum pristupanja
  Apr 2008
  Postovi
  10

  Početno

  Maya&Leon,

  baš ste dragi što mislite na nas

  Nismo još napravili pretrage,zadnjih dana smo riješavali problem atopijskog dermatitisa kod bebinog 2,5 godine starijeg brata.To je nam imalo prioritet,jer pretpostavljam da moja beba nema pomanjkanja,jer je isključivo dojena.
  Ali usvakom slučaju će mo napraviti, i to već idućih dana.


Pravila pisanja postova

 • Ne možete otvoriti novu temu
 • Ne možete ostaviti odgovor
 • Ne možete stavljati privitke
 • Ne možete uređivati svoje postove
 •