iskreno me zanima kako bi se vi postavile u ovoj našoj trenutnoj situaciji.
naime, juraj ima najboljeg prijatelja (sina od moje najbolje prijateljice) koji je dvije godine stariji od njega i kojega strašno voli. do sad su se super slagali, mogli su se cijeli dan igrati, bez ijedne svađe, uživali su biti zajedno. no, u zadnje vrijeme taj njegov prijatelj ima stalno potrebu da pokaže kako je viši/brži/jači/spretniji od juraja (što uglavnom i je) i to na ružan način - bježi mu dok voze biciklu, potrči pa mu se sakrije i sl. i tu se moj maleni skroz rastuži i počne plakati iako uopće nije neki plačljivko - proveli smo zajedno vikend i ne pamtim kad je zadnji put toliko plakao kao u zadnjih par dana. taj prijatelj je iz obitelji vrhunskih sportaša i stalno je opterećen time da bude brži i bolji u svemu (naravno, tu je i odgoj u pitanju - ipak je sportašima bitno samo prvo mjesto - sve ostalo se ne broji). a mog juraja je to počelo boljeti (a mamu još više). čak ne plače on zato što je ovaj brži, nego zato što mu kvari igru. a, ustvari, iako juraj nije nešto silno povrijeđen i uzbuđen zbog činjenice da ga ne može uhvatiti - meni se uopće ne sviđa taj obrazac ponašanja i uspoređivanja djece ja sam bolji, pametniji, brži i sl. (ili je to normalno?). i još k tomu, juraj ide u vrtić, a on u drugi razred - možda su došli u period kad su dva različita svijeta?
kako se postaviti? pustiti ga da uči životnu školu - da će uvijek biti bržih i boljih od njega? uputiti ga da mu odbrusi "slušaj ti, samo ti trči brže, ja baš sad neću trčati niti voziti biciklu" (ja sam nekako za ovu opciju)? rečenica - bitno je sudjelovati, a ne pobijediti - koliko to igra u ovoj dječjoj dobi?
:?
jel ima j.j. koju pametnu o tome?