Otvaram novu staru temu, ali s nakanom da se ovdje okupljaju samo podaci o kruhovima rađenim u dvije faze s uzgojem kvasa ili bige. Do sada je na forumu bilo nekoliko recepata, ali su raštrkani. Otvaram sezonu:
Mali jednostavni kruh s bigom
Biga:
3dl vode
1/5 žličice (manje od 1/10 vrećice) suhog instant kvasca
20dag brašna (po izboru)
Tijesto:
odležana biga (vidi gore)
20dag brašna
1/2 do 1 žličica soli
1 žličica šećera (opcionalno)
1 žlica masnoće po izboru
Dodaci:
Stavljaju se po mašti, želji i mogućnostima. Ako upijaju vodu onda se stavljaju tako da zamijene dio brašna za bigu (n. pr. pšenične klice) i ne pretjeruje se s njima - 4 žlice je dosta. Ako ne upijaju vodu (bučine koštice, suncokret...) onda se po volji stavljaju na brašno za tijesto i ne umanjuje se količina brašna.
Postupak:
U stroj se izlije voda, na vodu kvasac i kad nabubri i počne tonuti pokrene se stroj na programu za bijeli kruh ili neki drugi koji se pokaže bolji. Nakon desetak sekundi miješanja se dodaje brašno (20dag), koje stroj nastavlja miješati još 3-5 minuta (do prve pauze). Stroj se potom resetira, a na bigu se stavljaju sastojci za tijesto, tako da sol i šećer budu na vrhu hrpice brašna. Stroj se programira za pečenje s odgodom na programu koji traje oko 2 i 1/2 sata. Neki strojevi ovo trajanje imaju na rapid programu, ali se kod nekih strojeva rapid program ne može programirati s odgodom - treba malo eksperimentirati. Odgodu se postavi tako da kruh bude pečen za 6 do 10 sati, a najčešće je to odmah nakon buđenja 8)
Gotov kruh je obično malo blijed, pa je dobro ostaviti ga u stroju na "čuvanju topline" još desetak minuta ili koliko strpljenje dopusti. Kalup se vadi iz stroja i dobro ga je odložiti na 5 do 10 minuta prije vađenja kruha radi lakšeg vađenja metlica. Pri tome će se kruh malo uznojiti, ali to nije problem jer je vruć i jako brzo se suši. Kruh odložiti na čistu krpu.
(sutra slijedi kruh s kefirom)