Probat ću skinuti poklopac i ponovno ga vratiti, možda bolje sjedne. Onaj luft je ipak veći nego što sam procijenila, čak pola cm.
Probat ću skinuti poklopac i ponovno ga vratiti, možda bolje sjedne. Onaj luft je ipak veći nego što sam procijenila, čak pola cm.
kruh s kefirom: čisti pogodak!
prefin je, sinoć sam složila bigu, dodala na vrh ostatak, dodala šaku zobenik pahuljica....jutros mirišeeeee. dok sam se spremila za posao, pustila sam još 10tak minuta na dodatno pečenje da bude malo hrskaviji....fenomenalan je! evo se svi gostimo na poslu
imam pekač godinu dana, i nikako da probam recept s bigom, bila sam ljena
I sad kad vidiš da nije komplicirano, mislim da znam kakvi će ti biti slijedeći kruhovi 8)
da, svih fascinira da uz ništa truda ujutro rano imam topao i svjež kruh, još i domaći :D
jedo pitanje: dok je topao super je ali kad sam došla doma, ostatk kruha kao da je nekako 'tijestast' unutra :/ . okus je super, samo kao da je nekako.. vlažan. pekla sam ga na programu za obični bijeli, traje 3 i ipo sata . možda da probam na kraći program :/ . da nema veze s onim mrcvarenjem tijesta i glutenom koliko sam uspila pokopčat?
Probaj. Ja pečem na programu od 2 i pol sata i super je. Svaki put.
fućkaj ga kratko je trajalo
bigu sam zamjesila kako ide
kefir je bio hladan ali sam dodala dosta toplu vodu ( valjda nije to)
15 dkg graham brašna
ostatak bijelog, zobene pahuljice
razočarala sam se kad sam pogledala, skroz je nizak ostao, i ne pečen
radila sam na rapid 2 i 17 minuta. unutra je meckav
a baš mi se jede kruh
E ne znam. Moguće je da ti brašno nije dovoljno ležalo. I moj zadnji kruh je malo niži, a sve sam radio kao prije: brašno.
Ukoliko nije kratko vrijeme pečenja, onda su ovi problemi rezultat lošeg brašna.Može brašno odležavati, ako je gluten loš ne pomaže mu odležavanje, ili ako je slučajno brašno od proklijale pšenice , dobije se kruh nižeg volumena i vlažnije sredine. Probajte sa brašnom drugog proizvođača.
Nažalost iz deklaracije brašna ne isčitavaju se i njegove kvalitete, a što je i najbitnije. Mene osobno ne brine ako je brašno sa više pepela ( tamnije je, ili ako ima koji 0,...X veću vlagu, a ionako su navedene granične vrijednosti po Pravilniku), ali bi me jako zanimalo da na deklaraciji budu ostale reološke osobine brašna.
Zato nije loše raditi sa namjenskim brašnima , ona bi trebala biti uvijek iste kvalitete.
imam slican problem, kruh je malo vlazniji iako je jako fini..dajte ako mozete napisite koja brasna upotrebljavate
Ta lošija brašna otpuštaju prethodno vezanu vodu, pa je potrebno ići sa manje vode u zamjes. I od tog brašna pravi se kruh, samo se mora tehnologija prilagoditi.
Ovi se problemi sada javljaju zato što je na tržištu vjerovatno brašno od nove pšenice,a kvalitet se razlikuje od prošlogodišnje žetve.
metlica ošla
nona stavila na ulaz u dvorište kruh s mojom metlicom da pokupi žena za kokice. ali žena nije pokupila neznamo ko je, nitko nema koke ni ovce u blizini
zvala sam neki servis, kažu da zovem kasnije
aaaaaa
našla, robot, 31 kuna :D
i dalje je misterij ko je uzeo vreću s kruhom :/
Dragi Davor - e, vec dugo citam tvoje odgovore i moram priznati puno toga sam naucila i svaki puta kada me nesto buni uvijek pogledam da li si mozda pisao o toj temi.
Nakon 2 mjeseca pecenja kruha u pekacu, jucer navecer sam isprobala kruh s bigom (od 7 sati) i predivan je, kada se je poceo vrtiti nakon odgode u 4 sata morala sam ga otici pogledati i nisam mogla vjerovati koliko je kruscic predivno narastao i ispekao se do 7 sati, a tek korica...do sada niti jedan kruscic nije imao tako hrskavu koricu.
Puno hvala na tvojim postovima
potpisujem Tatjanae
na prvom topiku o kruhu samo sam citala o toj bigi i misla kak je to neka nauka za koju su mi potrebne specijalne pripreme i nije mi se opce dalo eksperimentirat - nije mi jasno kak niko vec onda, davnih dana, nije napisao da se to sve ljepo ODMAH stavi u pekac
i ja od nedavno pecem samo kruhove s bigom
i super su :D :D
najbolje od svega je to sto vise mi ne "smrde" po kvascu ko nekad
i ja samo pratila do sad
moram ga napokon napraviti
ja htjela prema vašim uputama zamijesiti navečer kruh pa da ga imamo ujutro, ali nisam izdržala pa sam evo sad napravila bigu
međutim, čitam dalje da biga treba kvasati 10ak sati...a to onda znači da će kruh biti oko ponoći.
koliko najmanje vremna treba stajati prije početka miješanja sa ostalim sastojcima?
da li netko zna? davore?
hvala
Kad se biga zamijesi, do kraja pečenja kruha treba proći od 6 do 10 sati. Najbolje je uzeti nekakvu sredinu. Za vježbanje je najbolje raditi kruh sa kefirom, pa onda ići na druge varijacije. Ja imam pekač koji baš ne voli raditi ono što mu ja zadam, pa sam morala duže vježbati dok nisam pronašla najbolji način. Još kad naiđeš na loše brašno..... uf! Inače čitala sam desetak puta Davorov recept, mjesec dana je stajao isprintan na frižideru, dok se nisam odvažila krenuti, a nije nikakav bauk, samo treba vremena dok se ne uđe u štos.
do kraja pečenja ili do početka pečenja kruha?marijanada prvotno napisa
kod mene program traje 4h, po tome ispada da biga treba stajat samo 2-3h
Treba samo pažljivo, od riječi do riječi čitati Davorov recept jer je zapisano stvarno sve. Samo što nije napisao kad i koliko puta treba udahnuti i izdahnuti dok kruh ne bude gotov. Otkad je Davor taj recept stavio ovdje, mi doma jedemo najbolji kruh na svijetu, poznat još kao "Davorov kruh" 8) , i u fridžu mi je uvijek spremno 1 ili 2 kefira... da ne bi zafalilo kad meni dođe da pečem kruh...marijanada prvotno napisa
Još jednom i uvijek, hvala Davoru!!!
Do kraja pečenja kruha. Moraš naći neki program koji traje kraće od 4 sata (najviše 2,5h).mamma2 prvotno napisa
Vrijeme stajanja bige računa se od pripreme bige do početka rada pekača, dakle to je vrijeme odgode pečenja umanjeno za trajanje programa.
Ja radim bigu oko 21 sat, Program mi traje 3,5 sata, idem sa odgodom od 10 sati, što znači da biga fermentira cca od 21 do 3i30 ( 6,5 sati ). Kruh je pečen oko 7
Nekad idem i ranije sa pripremom, ali hladniji zamjes.
Ovaj gore citirani "uf!" je dio prethodne rečenice i nema veze sa Davorovim receptom. A Davoru svaka čast na temeljitim opisima postupaka svega što preporučuje. Jedino meni treba malo duži zalet dok se ne odvažim skočiti. Tak je s nama horoskopskim Djevicama: duuuuga analiza i onda na sigurno!Dream prvotno napisa
Ima i za to rješenje - odeš na Jyotish konzultaciju i prođe te vezanost za osobine Djevice
Za odgodu bige i izbor programa važno je samo par stvari:
- svi strojevi odgodu prikazuju kao ukupno vrijeme do završetka pečenja kruha, niti jedan ne odvaja čekanje od trajanja programa nego prikazuje zbroj, dakle ukupno vrijeme
- za bigu je idealan kratki program, ali opet ne kraći od 2 i pol sata; dugi programi dugo mijese i smanjuju moć dizanja kruha, a to kod uobičajenog postupka s prevelikom količinom kvasca nije problem
- primjeri dobrog programa su brzi program u trajanju oko 2 i pol sata, program za slatki kruh od oko 3 sata, program za integralni kruh kraći od 3 sata i s predgrijavanjem tijsta, itd.
- neki strojevi imaju uz normalne programe opciju "brzo", a opet kod nekih se program "brzo" ne može odgoditi pa nema svrhu. Treba se malo igrati.
evo mojih rezultata
zamijesila bigu stajala 3h i onda uključila program od 4h...nisam mogla dulje čekati :D
kod mene je program od 4h, a kratki traje 1.55min...pošto vidim da preporučujete kraći program (ja nemam od 3h) upotrijebit ću onda ovaj od 2h
kruh je ispao super..manji nego inače...ali finog mirisa i teksture
davore, hvala :D
kod mene je bio samo problem što sam kruh jedva izvadila iz kalupa
očito kako ide onaj tekući dio prvo pa se sve nekako zaljepilo
lupala sam i lupala sa posudom..uvlačila kuhaču i jedva nekako iščupala kruh
sve u svemu super
sad ću staviti kruh sa kefirom pa sitra javim rezultate
Vjerojatno imaš i nekakav program od 3 sata pa probaj.
Ako kruh teže ide van probaj kalup ostaviti izvan stroja na desetak minuta. Od toga će se kruh malo navlažiti radi kondenzacije, ali će se lakše izvaditi van. Vlaga nije problem jer se topli kruh časkom osuši.
ma nemam program od 3h
ima brzi za cjelovito brašno koji traje 3h ali on ne može na odgodu, pa kao da i nemam.
radila sam danas i kruh sa kefirom. uspio je
trunčicu mi je bolji onaj prvi recept
sretna sam jer su mi oba uspjela
Koji je to stroj?
S tim problemom sam se sreo dok sam imao posuđeni stari Samsung. Nakon malo eksperimentiranja kruhovi su bili OK i na dugom programu, ali mi je nemogućnost odgode na kratkom programu i dalje neobjašnjiv propust :?
panasonic
misle ljudi ako ti treba brzi program, što će ti odgoda
Evo danas ispekoh svoju prvu "ciglu". 8)
Pre nje bili su vrlo pristojni polubeli hlebovi (850 tip, 1050 tip mesavine sa 550 i 405) sa raznim dodacima (mlevene lanene semenke, lesnici, bademi, grozdjice...) i par belih koji su daleko ranije gubili svezinu od polubelog.
I onda odlucih da isprobam ultrabrzi program (58min, kasnije smo ustali, ali ipak da bude svez hleb za dorucak) i dodjoh do svoje prve "cigle", gore naraslo, ali nepeceno, dobro peceno sa strane. Ubacila sam ga u pecnicu na gril i dopekla gornju stranu i ukusan je, ali gnjecav, mali, nikakav.
Imam Unold i za sada sam prilicno zadovoljna.
Spremam se na veliki korak, pecenja prvog sa bigom. :D
MM je bio tesko sumnjalo i sve vreme je prigovarao, ma sta ce nam aparat, to ne moze biti dovoljno dobar kvalitet, ipak su to improvizovani uslovi i .... sada se nudi da on ujutro pravi hleb. Razlika u ukusu je drasticna!
Ono sto me trenutno intrigira je moze li se kvasac sasvim izostaviti i sta u tom slucaju upotrebiti kao zamenu (prasak za pecivo, sodu bikarbornu, jogurt/kefir)?
Imam program sa praskom za pecivo, ali trazi strucu od 900gr, nas cetvoro ne jedemo bas puno hleba, pa nikako da se odlucim. Da li je neko pravio vec hleb bez kvasca i kakvi su utisci?
Umjesto potpunog izbjegavanja kvasca možeš ga smanjiti na minimum, recimo korištenjem bige.
Prašak za pecivo je kemija i nije neki napredak u odnosu na kvasac. Meni ostavlja metalni okus u ustima i izbjegavam ga.
Kefir sadrži neke probiotske gljivice koje se ne razlikuju drastično od običnog kvasca i kruh s kefirom, ali bez pekarskog kvasca, se malo digne. OK je za pojesti, ali je jako zbijen i nije nešto.
58 minuta je jako prebrzo i vjerojatno bi bilo OK za tijesto koje je prethodno izgnječeno. Računaj da se tijesto treba dizati barem pola sata ako hoćeš nešto nalik pravom kruhu. Jako brzi programi vjerojatno imaju smisla samo za gotove smjese s kemijskim dizanjem, recimo poput onih za bezglutenski kruh.
Bigu probaj s programom u trajanju između 2 1/2 do 3 sata, a ako na stroju nemaš takav program odaberi neki duži i eksperimentom nađi najbolje postavke.
moj najkraći program je 3h15min i upravo moj dcrugi kruh ikada je baš ovaj s bigom sa kefirom. mrvicu je gnjecavo unutra (djelomično), tog sam se bojala, ali je okusom preodličan tako da sam sigurna da ćemo metodom isprobavanja i doći do savršene štruce. ova ima 25dag raženog, 25 dag polubijelog brašna, nešto miješanih pahuljica i malo sezama
Dok ne pronađeš idealan program i omjere predlažem da raženo brašno koristiš u manjem udjelu. Zbog manjeg sadržaja glutena slabije veže pa je manja vjerojatnost za dobro dignute kruhove. Eksperimentiranje daje najjasnije zaključke ako radiš s polubijelim brašnom, a korak dalje je koristiti dva različita brašna.
bez obzira što je Davor napisao i broj udisaja između faza - hvala na temeljitosti, ima nas malo sporijih.
Za samoobranu ću objaviti da pekač nije moj nego smo ga kupili svekijima i sad ih pokušavamo nagovoriti da probaju neki od recepata koji nisu došli uz aparat.
Vidim da na početku zamjesa bige zaustavljate stroj. e sad, da li vi domah pokrenete program koji ćete na kraju koristiti pa ga zaustavljate pritiskom na tipku (Power u našem slučaju) ili pokrenete bilo koji program pa onda nakon što je biga zamješana postavljate ispočetka željeni program?
hvala
potrpaš sastojke za bigu i samo klikneš da krene - svejedno je, samo da počne miješati
pustim da miješa 5-10 min (kako kada imam vremena )
nakon toga stavim i ostale sastojke i onda biram program na kojem pečem i tajmiram
pokušala, ispala katastrofa. stranice su se zapekle, iznutra je fino razabran ali je bio sasvim mokar. gornja stranica je bila skroz mekana, ali svekiji se nisu sjetili da ga dopeku nego su ga izvadili van.
dopekli smo ga u pećnici. malo je pomoglo, ali je i dalje ostao mokar.
sad sam napravila još veću štetu je rje pitanje kad će se oni upustiti u izradu s bigom ili bilo kojeg van knjižice s receptima.
uh, ja sam dosad imala 2 neuspjeha s bigom
prvi put sam mislila da je od kvasca (uzela Alnatura, nije se uopće nimalo digao) a drugi put s Di-go malo bolji rezultat, hrskava kora ali iznutra nikakav, vrlo se malo digao
ne znam u čemu griješim, pečem s odgodom od 8-9 sati, program brzi za bijeli kruh - Alaska
e sad 2 pitanjca
1. ima li veze je li program za mali ili veliki kruh
2. budući da pečem ionako preko dana pa mogu promatrati bigu - da li biga uopće imalo (fizički) raste (onako kao svježi kvasac kad se razmuti u mlijeku) jer moja oba puta nije se to predtijesto nimalo podiglo :?
brzi program za bijeli kruh, s odgodom od 7 satiDavor prvotno napisa
@rossa, a koliko traje taj brzi program? Ako traje bitno kraće od 2 i pol sata, onda ipak potraži nekakav normalan program kraćeg trajanja.
@Willow, ako si u prilici promatrati bigu i ako je sve OK, onda bi se i biga trebala malo dići, a kad krene padati trebaju se vidjeti mjehurići. Ako ti je prostor jako hladan onda za bigu treba više vremena. Najbolji rezultati se postignu kad bigu držiš 2x duže nego što joj treba da padne. Znači kad zamutiš bigu prođe neka količina vremena dok padne (vidiš mjehuriće) i nakon još toliko vremena startaš program za kruh.
Eksperimentiranje je najbolje s polubijelim brašnom, a kad dobiješ dobar kruh onda kemijaj po volji.
Pravila sam kruh po prvom receptu, ali ne u pekacu.
Kruh je ispao prefin, jedino mu forma nije bas za izložbu.
Prvo se kao malo razlio, a tek onda počeo dizati.
Ali je fin...
Kod ovako mokrih tijesta ne možeš očekivati da se sama od sebe drže na okupu i zato je dobro posegnuti za kalupom. Kalup se mora prethodno ugrijati u pećnici.
Dosta je tijesto bilo kompaktno, tako da ga nisam stavljala u kalup.
znaci, kalup zagrijem, i onda stavom tijesto i da li onda ostavim tijesto da se diže ili odmah bubnem u pecnicu?
Hvala.
Odmah u pećnicu. Mokra tijesta su jaaaaako tricky za hendlanje rukama i to uglavnom nastojiš izbjeći i zato mi se strašno sviđa da to umjesto mene radi stroj. Tijesto koje se dizalo oko sat vremena s najmanje moguće nasilja istreseš iz posude u kojoj se diže u vrući kalup i fiju u pećnicu. Za potpuni ugođaj kalup poklopiš s ugrijanim poklopcem koji se pred kraj pečenja makne, ali nije sila - može i bez poklopca.
Za inspiraciju pogledaj video na http://video.nytimes.com/video/2006/...ead-bread.html
Radi se o kruhu bez gnječenja, "Pane senza impasto", a super stranica (na talijanskom) u vidu foto stripa opisuje cijeli postupak: http://www.cookaround.com/yabbse1/sh...ad.php?t=33220
[quote="Davor"]@rossa, a koliko traje taj brzi program? Ako traje bitno kraće od 2 i pol sata, onda ipak potraži nekakav normalan program kraćeg trajanja.
sad više nisam kod svekija pa ne mogu garantirati 100% točnost, ali mislim da je ukupno trajao 2 sata i 18 minuta
To bi trebalo biti dosta, ali nikad ne znaš - možda je ipak prekratko.
Sa strojem se treba sprijateljiti, a to znači prilagoditi recept tako da se dobije dobar polubijeli kruh. Potom slijedi čaranje 8)