za pečenje paprika koje idu u ajvar
za pečenje paprika koje idu u ajvar
http://www.ordinacija.hr/zdravi-tanj...irup-od-mente/
Ima okus caja od mente sa secerom. Mislim da bi bio ukusniji da ima unutra i limuna ( ne samo limunske kiseline).
mislim tda je to na istu foru kao sok od bazge, koprive, cvijeta kadulja.
Pila sam ga na moru u jednom restoranu - ak ništa drugo, dobra fora
Robujem navici... Treba mi za sterilizaciju boca, jer u vikendici nemam suđericu. Ali nije to tak bitno - boce se mogu oprati u suđerici doma i takve zatvorene odnijeti. Snaći ću se... Ove godine sam imala majstore (preuređivali dječju sobu - promjena parketa + stavljanje pločica u predsoblje) tako da mi nije na pamet padalo puno se zafrkavati sa zimnicom ni doma ni u vikendici, ali namjeravam cijelu tu cirkusijadu prebaciti u vikendicu. Tamo mi voće raste, ne trebam ga nikamo nositi.
Ja punim boce iz suđerice. Al ne treba mi suđerica biti blizu. Nikad mi se niš nije pokvarilo zbog boca. Par puta sam stavila loše čepove, sad kupujem redovno nove, par puta nisam dovoljno konzervirala, al to su neke druge greške.
Marta me savjetovala oko plana za ljetnu kuhinju u zagrebackom dvoristu. Rostilj/peka, pec na drva , sudoper , reso na dva plina i radna ploha. Vec muza polako pripremam na zahvat. ( i tako moramo preuredivati dvoriste , to jos nismo).
To ti je ideal, kombinacija snova svake zimničarke, majke i domaćice.
Tak je.
A osim toga tada može i veliko suđe, pasirka i slično stajati tamo, da ne zauzima mjesto u "redovnoj" kuhinji. I staklenke isto (vječito mi je kuća zatrpana time - špajza, balkon i podrum). A može se koristiti i kao skladišni prostor.
Za sada u vikendici imam skoro sve - vodovod i sudoper (svoju staru kuhinju iz stana preselili smo onamo), veliki stol unutra, standardni stol vani... samo još peć na drva i plinski rešo s bocom. Bit će mm sretan ako se iduće godine budem zabavljala samo time. Pun mu je kufer mog ljetnog rušenja i adaptiranja stana u kojem živimo (tri sezone bez predaha).
Staklenke samo operete u suđerici i to je to? S tabletom ili bez? Ja ih obavezno još nafrljim na 100 u pećnicu... Suvišno?
Sirius, mi u šupi imamo ljetnju kuhinju, jedan štednjak s pećnicom i plinom, par elemenata, stol... ali štednjak ipak izvadimo na dvorište (ima više zraka) i kuhamo pekmez, bakalar... pečemo paprike ne roštilju... super je! preporučam.
U suđerici, s tabletom (zapravo s polovicom tablete, ali tako perem suđe i inače osim ako je baš jako masno i zamazano).
U pećnicu ih nakon toga stavljam iz navike, a zadnje vrijeme samo ako se nisu osušile u suđerici (a zna se dogoditi, kad mi se žuri).
***
Baš sam se sjetila da bih u vikendici za sterilizaciju staklenki mogla koristiti i mikrovalnu (imam je tamo; nije neka sofisticirana, ali postoji).
Ne stavljam u pecnicu nakon suderice. Stavim samo boce za sok koje imaju usko grlo pa ih perem rucno.
A koliko nakon suđerice punite staklenke? Dok su još vruće?
Vidim da ima laganini varijanti... Bolje da ni ne pričam kako ja to radim.
Kad ispraznimo staklenku operem ju u suđerici, zatvorim i tako čeka punjenje za x mjeseci. Pa kad dođe vrijeme zimnice operem sve staklenke u ručno u sudoperu, prvo namačem u vrućoj vodi, pa ispirem isto tako vrućom, da budem sigurna da sam dobro isprala deterdžent. Onda ih drmnem u pećnicu na 100 stupnjeva.
Vadim ih jednu po jednu i punim isti tren.
Tak sam i ja radila i s godinama olabavila... jer mi je teško planirati da budu vruće staklenke drito iz suđerice. Često mi se znalo dogoditi da nisu gotove na vrijeme (recimo za kupine ili ribizle koje želiraju jako brzo, džem je znao biti gotov prije suđerice) ili obrnuto, da mi se ohlade...
Gledam da su vruće samo ako unutra ide nešto vruće (uglavnom slatka zimnica i sos od paradajza) da ne puknu, ali to nisam doživjela od djetinjstva. Nekad je bila drugačija kvaliteta stakla i staklenke su bile krhke i dragocjene.
Staklenke za pasteriziranje - unutra ionako rukom ulažeš krastavce i paprike pa nema veze jesu li hladne ili vruće... ionako ih poslije iskuhavaš. Volim ih gurnuti u pećnicu kao i ti, ali opustila sam se.
marta ja pecem paprike u pecnici.
rostilj imam elektricni, nije mi za to, a ploca mi je staklokeramicka plinska. imali za mene pomoci?
Mojca sto se tice mikrobiologije dovoljno je oprati samo u sudjerici, a osim toga sad i one imaju cak 70C. cisto pristojno.
stas ih jos prziti u pecnici.
Drugačije ne znam (do sad), radim kako je radila moja baka. A onda još i savjete tražim po kuharici od pred 50 godina.
Vidiš da pitam, ne bi li si oslobodila malo vremena.
Ja isto.
Probala i druge načine, ali ovo mi se za sada pokazalo najboljim - imam plinske plamenike u kuhinji + jedan električni, ali nije to dosta za ispeći brdo paprika. Bolje mi je šibnuti ih u pećnicu, kao i patlixhan, he he he...
U vikendici imam jedan električni pekač od lijevanog željeza i taj je isto dobar za manje količine (ako se radi salata od pečenih paprika) ali ne i za ajvar, kad treba toga ipak biti više.
Ali nismo takvi obožavatelji ajvara da bi me to uzrujavalo.
Osim toga, moja kolegica ima neki recept gdje se paprike uopće ne peku nego samo kuhaju u octenoj vodi. DObro je ali ne ko moje. Možda ga treba jače upržiti ako povrće nije pečeno.
ja ni ne radim ajvar. koliko ga mi jedemo toliko ga kupim (1-2 male teglice) ili dobijem od dobrih vrijednih dusa. ja radi samo pecene paprike za salatu i za smutiti brzi namaz sa sirom kad dolaze gosti.
i ja sam sad skuzila da moja zimnica stoji u zamrzivacu. sokovi od bazge i visnje (mrzim kad pocnu mijenjati okus), sad sam spremila te paprike pecene.
i krecem paradajz oguliti i smiksati i naravno u zamrzivac.
covjek bi rekao da imam ogroman zamrzivac, a zapravo imam 4 ladice.
spajka, fora je u količini. ovaj vikend sam ispekla 20kg paprika. to bi se u rerni ispeklo nikad, a možda ni tad i još bi potrošila milijun kuna struje. za količine treba roštilj ili peć na drva.
za 3 kg voća za pekmez ne treba ništa, to moš skuhat i na rešou u studentskoj sobi.
Mojca, ja operem tegle u suđerici, a ako se ohlade, stavim ih kraj šerpe na šparet da se malo podgriju. nikad mi nijedna nije pukla. čim ih napunim, odmah stavljam čepove (baš sam danas kupila novih u Lidlu) i slažem u kutiju obloženu dekom. tegle doooobro ušuškam i ostavim 2 dana da se polagano hlade, jer se na taj način vakuumiraju, odnosno, povuku čepove lagano prema unutra, tako da se moraš malo pomučiti da bi ih otvorio kasnije.
Ja vjerujem u nove poklopce za svaku sezonu.
Ne radim velike kolicine zimnice, nesto malo pekmeza koji bez problema izdrzi dvije godine, a nemam ni hladnu ni mracnu spajzu. Sve vruce ovako ko marta stavljam u vruce flasice, ususkam na par dana dekicama i to je to. E da, spremam u kartonske kutije da barem budu na tamnom.
Ove godine sam radila i paradajz, ali on sigurno ne bude imao priliku prezivjeti dvije godine.
kako sam sretna kad čitam ovo o šparketima, vajnglama i ljetnjoj kujini
naime, moja je upravo ušla u pogon
i to ti olakša cijelu priču
a i aj sam tip od tih spika, oko vatrice...
u prilog teme, moja zimnica:
10 l sirup bazga - popilo se
3 l sirup malina-popilo se
10 tegla krastavaca
15 mahuna, zadnje koje sam zaljevala slanom vodom po receptu što je gore netko linkao čini mi se mutna voda, nisam probala
3 tegle cikle
3 l sok od rajčice
imam barem još dva puta toliko u planu jer mi je vrt super ove godine...
staklenke perem u suđerici i još malo ugrijem u rerni jer ne mogu baš nariktati svaki put da se "potukaju"
eh, jedino ti zatvarači/čepovi nisu novi a točno vidim da bi to mogao biti problem...
u svakom slučaju i njih prokuham u vodi..
sve stavljam u jednu plastičnu posudu pa preko deku i pustim da se ohladi 24 sata, onda skladištim
u svoju ljetnu, tamo imam dosta polica zatvorenih pa mi je taman
ja operem u sudjerici, onda, kad mi je pekmez/pindzur cca 1/2h prije kraja stavom u rernu na 100'C,
kad je pekmez gotov vadim vrelu staklenku, punim pekmezom, vadim poklopac, jos ga prebrisem alkoholom, zatvorim i stavim naopako u sudoper, vadim iz rerne novu staklenku i tako dok ne zavrsim
onda ih prebrisem sto je pocurilo, i u normalnom položaju vratim u zagrijanu rernu na 100
kada mi se ugasi lampica ugasim rernu i ostavim da se hladi, i nakon 24h jos bude lagano mlako
nista mi se nije pokvarilo ni nakon nekoliko godina
Kako zamrzavate tikvice? Jeste li sta spremile do sda
Sent from my iPhone using Tapatalk
Upravo sam ocistila 2 kg pecene paprike za zamrzavanje.
i sa iznenadenjem sam otkrila da je ciscenje pecene paprike jedna vrlo opustajuca aktivnost.
kako stvari stoje , mozda na kraju i ajvara bude.
u pecnici mi se suse rajcice , za susene rajcice u maslinovom ulju , i za pastu od istih.
pravim prvi put, pa sto bude.
Ja tikvice naribam i tako ih zaledim. Koristim ih za popecke.
A paprike samo ispecem i zaledim. Cistim ih i gulim kad ih odledim. Gule se s nevjerojatnom lakocom.
Jel vec vrijeme za ajvar? Bio netko na zelenoj trznici na Zitnjaku? Po koliko su paprike?
Ja sam mislila da sam gotova, ali je mm dobio hrpetinu paprika, pa sam paradajzerice prokuhala i ukiselila, ovako: http://www.coolinarika.com/recept/pa...arene-paprika/
Babure sam izrezala na filete (da mi više stane u staklenke), malo prokuhala, možda 2 minute, pa zalila istom tekućinom u kojoj su se kuhale. Valjda bu dobro.
Kolegica mi je obećala ajvar u razmjenu, a ja se još premišljam oko džema od šljiva, ako bude kakvih donacija (tehnološka sirovina za kolače).
ti ko da me poznajes meni te paprike isto na kraju ostanu u dobrom sjecanju.
za rajcice mi ove godine nije neko vrijeme, ja sam ih susila jedne godine i onda smo ih redovito u salate sjeckali. bilo je super.
meni je predaleko ta trznica, ali ako ih se po centrima nadje za 5-6 kn vjerujem da i tamo mozes naci nesto povoljno.
Ma ni meni nije blizu ali tamo dodju Makedonci iz Strumice - najbolja paprika!
Kakve budu te paprike i koliko vam stoje
Sent from my iPhone using Tapatalk
Mi imamo shemu da u petak popodne ispečemo paprike i ostavimo ih preko noći. Onda ujutro zasjednemo Lovro i ja detaljno čistiti ono što nam Andrija guli i dodaje. Kad skupimo količinu damo Vidu da samelje. Istovremeno kuham partizane u loncu, pa i njih bacim u flajšericu u nekon povoljnom trenutku.
koje?
ako pitas za smrznute rog paprike, meni budi super. vadim ih iz leda, brzo se odmrznu. zacinim cesnjakom.
a koliko stoje, pa jako ovisi, da li smo na njih "zaboravili" ili ne. do proljeca uglavnom ostavim paket dva za taj namaz sa sirom, za nenadane goste.
X
Doduše, moji ove godine nisu puno sudjelovali kod kisele zimnice (još stignu) ali ne znam kako bih bez njih očistila koštice iz brda višanja, ispasirala ribizl i kupine, a napokon sve su to uglavnom sami i ubrali. Ove godine nemam šljiva, ali da imam, i to bi oni propustili kroz šake. Još čekam vinogradarske breskve, ako mi sve ne istrunu.
Eh, da - gdje ih se još može iskoristiti: kod čišćenja krastavaca (pranje četkicom) i bilo kakvih pranja voća i povrća. Moj E. voli i miješati džemove na vatri, a L. je obično pomoćna radna snaga (odnosi smeće i stavlja nove vrećice, donosi papire i stare novine.
Pomoć djece kod pripreme zimnice definitivno nije zanemariva.
Ma ne da nije zanemariva, nego kod mene doista igraju važnu ulogu.
Lako tako.
Isdtina, moram pohvaliti moje ukućane, drugu turu miješana salate radili smo svi skupa, na dvorištu, u sat vremena smo oprali, očistili i narezali sve... skužila sam da se paprika super reže na salamoreznici mali fresh expres je super za mrkvu i luk... mm jer ribao zelje, jedino sam paradajz narezala nožem.
marta, u pravu si! Bez njihove pomoći količine bi bile puno manje, a vjerojatno i raznolikost.
Zimnica je timski rad.
mm rijetko sudjeluje, ali on je obično zadužen za nabavku staklenki (pljačkanje mamine špajze) što ponekad napravi i s pretjeranim uspjehom.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 05.09.2014. at 10:25
Mojca, to je jedini suvisli način.
Zimnica nije posao za jednu osobu, osim u slučaju da se radi o manje od 5 kg nečega, to je podnošljivo, ali samo jednokratno. Moja djeca vole sudjelovati u tome i sudjeluju već godinama, vole mljeti, prati, čistiti, miješati, a ja volim to s njima raditi, jer me svaki put pozitivno iznenadi ta njihova efikasnost i predanost. Često ja budem sva našpanana, ajmo ovo, ono, daj to, pusti ono i pokušavam sve hendlati, a onda se totalno omekšam kad skužim da se doista mogu osloniti na njih.
ja svoje nisam upregala, jer ne radim puno toga, ali se sjecam svoje uloge u djetinstvu. bome sam radila.
sjecam se kolicine jabuka koje je trebalo oguliti i naribati, mrzila sam to. neki dan sam vidjela super klipic
za visnje sam nabavila onaj rucni aparatic, jer branje mi nije trauma bila, ali to odkostavnje. stim da smo mi imali par stabala visanja i da smo ih cak i prodavali na placu. onda vam je jasno koliko sam ih morala odkostati za : dzem, zamrzivac, sok....... i sve sto je mami doslo kao inspiracija. MM nikao nije jasno zasto ga ja toliko volim, pristupam mu s tolikom dozom postavanja i ljubavi
Istina, prvu turu sam radila sama, sve sjeckala u stanu... MD i Smjehuljica su za to vrijeme na dvorištu radili peku... krepala sam, cijelo tijelo me boljelo...
Rekla sam... ovo je prvi i zadnji put... ali kako se i njemu i njoj salata svidjela, a i bilo je puno zelenih paradajza na vrtu, rekla sam ajmo još jednom, ali svi skupa... i nisam ni osjetila da sam nešto radila.
marta, kakvu flajšericu koristiš?
Ja sve rješavam Moulinexovim prastarim multipraktikom ili štapnim mikserom, nema flajšerice. Ali dogodilo mi se da premiksam...ufff...pa zato pitam, iako sumnjam da ću se upustiti u dodatni trošak.