Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Integralni kruh (pecnica, ne pekac!)

  1. #1
    Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    5,055

    Početno Integralni kruh (pecnica, ne pekac!)

    Spremam se eksperimentirati s integralnim kruhom i pecivima. Ima li netko pouzdan recept? Onako.. bazni. Koji ce onda podnijeti moje eksperimente sa sjemenkama i raznim brasnima.

    Gledala sam malo po internetu i izgleda da svi recepti imaju u sebi barem nesto bijelog ili polubijelog brasna. Je li to stvarno potrebno? Iz kojeg razloga?

    Bas gledam u recept za 'integralni francuski kruh' s coolinarijke: 55g razenog ili nekog drugog integralnog brasna, 420g bijelog brasna... ?!?!??!?! Pa sto ga cini integralnim? Dobra volja pekara?!

    Moje umijece pecenja svodi se na jedan jedini kolac - biskvit s jogurtom i 100% integralnim brasnom, s zlicicom meda umjesto secera i uglavnom visnjama ili jabukama. Rezultat se ni po cemu ne razlikuje od bijelog biskvita s jogurtom, osim sto, cini se, integralno tijesto ne reagira na kvasac ili prasak za pecivo jednakom brzinom (i volumenom) kao bijelo. Znaci li to da mogu i kruh ispeci na ovakav nacin? Samo zamijeniti sastojke?

  2. #2
    Sramežljiva avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Postovi
    251

    Početno

    Evo recept sa slovenskog pakiranja integralnog brašna.

    50 dag integralnog brašna
    1,5 čajne žličice soli
    1 čajna žličica šećera (poravnanog vrha)
    2,5 dag zdrobljenog kvasca
    1 žlica kiselog vrhnja
    oko 3,5 dcl mlake vode

    Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto i pustiti ga pokrivenog da miruje 20 minuta. Još ga jednom izmijesiti, oblikovati u štrucu, položiti na namašten lim i pustiti da se diže na toplom oko pola sata. Ispeći u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva C. Nakon 15 minuta temperaturu sniziti na 200 stupnjeva i peći još oko pola sata. Da bismo dobili hrskavu koru, prije pečenja staviti u pećnicu lončić vruće vode.


    Eto! Ja nisam radila, ali nadam se da će ti biti od pomoći.

  3. #3

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,470

    Početno

    Ja najcesce pravim integralni kruh od pira. Inace, moje iskustvo je da se najobicniji, totalno crni kruh da najbolje ispeci od pira ili psenice. Znaci, nemam neki poseban recept; kg brasna, cca jusna zlica soli i vrecica suhog kvasca. Kad se digne, jos jednom dobro promijesati i opet pustiti da se, da prostis, digne i staviti peci u lagano nauljenu pa brasnom lagano posutu tepsiju. Peci mrvicu duze nego sto bi pekla bijeli kruh.
    Moze ovako i integralna pogaca samo sto onda umjesto kvasca ide jedan prasak za pecivo.

  4. #4
    Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    5,055

    Početno

    Hvala, hvala.

    Eksperimenti slijede ovaj vikend!

  5. #5
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,301

    Početno

    kruh trio

    s polubijelim, crnim i raženim brašnom

  6. #6
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,301

    Početno

    sorry, nisam dobro linkala

    kruh trio

  7. #7
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,356

    Početno

    ja sam radila sa mješavinoma:
    30-50% crnog brašna
    50-70% integralnog brašna
    sve sjemenke : sezam, lan, suncokret, bučine
    puna žličica soli
    mlaka voda
    suhi kvasac

    dizati , oblikovati i još jednom dizati

    meni je takav super

    od 100% integralnog brašna mi bude malo suh

  8. #8
    sasana avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    477

    Početno

    Koliko dugo peći i na kojoj temperaturi?
    Luna,12.06.2004.
    +
    Tara
    http://lb1f.lilypie.com/xaXKp2.png

  9. #9
    sasana avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    477

    Početno

    Koliko dugo peći i na kojoj temperaturi?
    Luna,12.06.2004.
    +
    Tara
    http://lb1f.lilypie.com/xaXKp2.png

  10. #10
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,356

    Početno

    dok zamiriše
    ja ti redovno zaboravljam gledati na sat

    kad-kad bude kasno

    cca 40min na 180°
    pošto je duplo gušći od bijelog treba mu više vremena da se ispeče, a stavim na tu temp, da mi ne izgori prije nego li se ispeče

    kad je gotov, izvadim ga i umotam, još vručeg, u vlažnu kuhinjsku krpu (ne jako vlažnu, samo malo), da korica ne bude previše tvrda
    pustim da se ohladi

  11. #11

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,470

    Početno

    Meni kruh ne bude suh jer tijesto s int. brasnom napravim da bude malo rjedje, tj. mljeckavije nego s bijelim brasnom.

  12. #12
    Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    5,055

    Početno

    Super mi sve ovo zvuci, bas vam hvala!

    Jedva cekam da se pocnem igrati. =)

  13. #13
    Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    5,055

    Početno

    Eksperiment #1: integralne zemljice s crnim sezamom i bucinim sjemenkama.

    Prezadovoljna sam s rezultatom. =D

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •