Tiwi prvotno napisa
Nego, jel mi može netko reći, kako se otkrije krvarenje u mozgu?
UZV mozga. Moja Ana je imala krvarenje prvog stupnja, sad je potpuno nestalo. Ali, koliko sam shvatila, jako puno djece ima krvarenja i ne moraju nužno bit povezana s poteškoćama tj. nije jedan na jedan jednadžba, tipa krvarenje mozga = poteškoće, znači svaka beba s krvarenjem ne mora razviti poteškoće, daleko od toga. Sve je to ipak fluidno, i teško je ošacat bebu od 2 mjeseca i lako se i "nabilda" slučaj, ali, po meni - rađe puhat na hladno (doduše, ja sam u svemu taj tip). Sretna što smo našli super fizioterapeute koji vježbaju po tom Bobathu, koji je drugačiji od, kako sam shvatila, više rigoroznog Vojte kojeg djeca ne vole, a taj Bobath ide na te prirodnije vježbice - kretnje, vrtnje i sl. i to ispada doslovno zabava za mamu i bebu u dosta slučajeva, i nemamo uputu rigoroznog vježbanja, čak naprotiv, kad su vidjeli da ja malo počinjem "brijat" u tom smjeru, i privatnici i Goljak-ekipa mi ukazuju da ne pretjerujemo i staju mi na kočnicu.
Čak mi je i moja pedijatrica išla jako postepeno, svjesna toga da se lako zavrti priča, i tek kad je imala više tih nekih faktora rizika (asimetrija u Mooru, držanje prstića u šakici, hipotonija) nas je poslala dalje, govoreći nam da to sve još uvijek ne mora značit nikakvu patologiju i da bebice imaju svoj razvojni put.