Pozdrav svim rodinim forumašicama! :D
Imam vrlo neugodno iskustvo sa patronažnom sestrom. Naime, znala sam da želim dojiti i prije nego sam i zatrudnjela, no problemi (klasični) i slaba podrška patronažne skoro me odvratila od dojenja. Naime, imala sam oštećene bradavice uslijed čestih podoja, naš kokić je često plakao i tražio da bude na cici non stop, a ja kao novopečena majka nisam imala samopuzdanja dovoljno i bila sam izvan sebe što učiniti. Dojenje nam se ustalilo tek sa 2 mjeseca u potpunosti, no nakon prvog vaganja je srećom bilo sve ok i mali je dobio gotovo 1,5 kg od izlaska iz bolnice.
No, ono što sam htjela istaknuti da mi patronažna nije pružala podršku u dojenju kakvu bi trebala i kakvu sam očekivala. Naime, nakon što sam ja gotovo svaki dan izvan sebe bila u prvih mjesec dana dok ga nismo izvagali i skužili dobija super na težini, ona je nama govorila ovim riječima, ne znam mama možda ćete morati nadohranjivati, pa nije to ništa loše, pa probajte mu dati bočicu. Znala me dovesti do suza jer sam ja strogo za dojenje. I u rodilištu ništa nije bolje. Večer prije nego što smo trebali izaći iz bolnice, dojke su mi se napunile mlijekom, a sestre su me samo znale uplašiti i reći da imam uvučene bradavice, da će mi se dojke upaliti ako se ne budem izdajala, itd...
Srećom da nisam posustala i da sam uspjela,... evo dojim mog maleckog više od 4 mjeseca i ni nijedan problem nismo zapravo imali, niti sa uvučenim bradavicama, niti sam se izdojila ijednom.
Nisam nažalost bila u rodinoj školi dojenja prije poroda, no načitala sam se dosta o tome sa njezinih stranica i imala sam podršku prijateljica koji isto tako doje. Također, jednom prilikom rodin SOS telefon nas je oduševio i još uvijek sam i zahvalna jer smo bili na izmaku snaga sa dojenjem!
No, da sam ostala samo na poduci i podršci iz rodilišta (koje nije bilo) i znanju i podršci patronažnih sestri ne znam što bi bilo do danas sa mojim dojenjem!!!
Kakva su vaša iskustva? Mislite li i vi da je sustav podrške dojenju loš?!