Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 118

Tema: Postoji li dječja pasta za zube bez fluora?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Postoji li dječja pasta za zube bez fluora?

Sad će reći evo ga opet s čudnim idejama.

Naime što, trebam klinca poslati u vrtić, a tamo traže da klinci imaju četkice i paste. Kako su neki od tih koncepata oštro sukobljeni s mojim viđenjem održavanja higijene zubi, pokušavam umanjiti štetu pronalaženjem najmanje lošeg rješenja.

Fluor je u žestokom sukobu sa svime čemu svjedočim zadnjih godina, a i meni su se zubi zaistač prestali kvariti tek otkad koristim pastu bez fluora. Problem s pastom koju koristim (Vicco) je što ju (momentalno) nemam odakle nabaviti, a imam samo obiteljsko pakiranje od 200g u rezervi. Naravno da je malo prejakog okusa za klince.

Četkice za zube za klince su u pravilu pretvrde, ali uz malo truda se dade naći i takva koja neće odmah ogoliti zubne vratove. Nego malo kasnije.

Zašto mi je to važno: klinac ima 5 i pol godina, nema niti jednog karijesa ili bilo kakvog oštećenja iako zube pere u prosjeku jednom u dva tjedna. Onako za igru.
    (Didaskalija: uzdah zgrožene publike)
    To pripisujem pažnji nas roditelja da tuđa slina nikada ne dođe u njegova usta, a ne trogodišnjem dojenju. Biserno bijeli zubi nisu posljedica bjesomučnog četkanja nego odsustva zaraze.

Dakle, postoji li nekakva fensi-šmensi zubna pasta za klince bez fluora radi koje mi malac neće morati nikome objašnjavati zašto ju koristi?

(za četkicu ću se već nekako snaći)

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

pridružujem se zahtjevu...
    baš sam to i ja tražila... al nikako da nađem

moja mala ima 2,5 godina i ponekad ti malači znaju mali dio progutati (pa kad sve to zbrojimo), a ja nikako nebi da to guta, tek nešto osnovno zbog navike, bez fluora...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bok,
    postoji zubna pasta za klince "First Teeth" (moja poznanica ju je naručila preko neta) koja uopće ne sadrži fluor već mliječne enzime. na žalost, to je otprilike sve što znam o toj pasti.
    sve što pišeš o fluoru je istina i mi smo to čuli od naše zubarke. mi kupujemo pastu za djecu od Welede (imaš u svakoj Biofarm trgovini).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo što piše na pasti od Welede:

"Calendula Toothpaste

Natural oral protection

Peppermint free Weleda Calendula toothpaste gently cleans your teeth using natural chalk. Regular use helps protect against build up of plaque. Weleda Calendula Toothpaste is free from fluoride, detergents, synthetic fragrances, colors and preservatives"

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Re: Postoji li dječja pasta za zube bez fluora?

Citiraj Davor prvotno napisa
    nego odsustva zaraze.

)
    moš mi u kratkim crtama objasniti poveznicu sa toliko hvaljenim fluorom?

plizz
    ne govorim strane jezike, engl. slabo

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

urtekramova djecja pasta za zube, sigurno bez fluora, ima u bio&bio. tamo su znali imati i weledinu djecju, mislim da je i ta bez fluora.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Vidiš što je pravovremena i dobra informacija! Hvala puno. Nisam ni znao da te paste uopće postoje.

MGrubi, fluor je jednostavno loš, a najfora je da nema apsolutno nikakvog povoljnog učinka na stanje zubi. Dakle nema poveznice. Pokvarene zube uzrokuje Streptococcus mutans, a djeca ga uglavnom dobiju od svojih mama koje "čiste" dudice svojom slinom :bljuc:

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Pokvarene zube uzrokuje Streptococcus mutans, a djeca ga uglavnom dobiju od svojih mama koje "čiste" dudice svojom slinom :bljuc:
    Davore, kao prvo, hvala što si otvorio temu.
    Moje dijete isto ide u vrtić, ne duda , a vjerujem da se isto tako može zaraziti i od ostale djece u grupi.
    I isto tako zaraziti i mlađu sestru jer im ne branim da popiju vodu iz iste boce. :/

Istina je da ne mogu rifljanjem zubi oprati streptokok, ali ih svejedno peru.
    U biti, moj post ide na onu tvrdnju o bespotrebnosti pranja zubi :/

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Moje dijete isto ide u vrtić, ne duda , a vjerujem da se isto tako može zaraziti i od ostale djece u grupi.
    pa upravo tu najviše. zato se uglavnom četkice i ne nose u vrtić. jer bi bilo: jao, vidi tvoje super četkice, daš meni malo ?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Poslid, unutra je paraben
    Ako nikako drukčije zažmirit ću na paraben.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moje dijete (5 god.) koristi Weleda Kinder-Zahngel i zadovoljni smo. Nekad smo ga kupovali u Biofarmu, pa naručivali iz Njemačke kad nije kod nas bilo...
    Evo prepisujem s tube: Weleda Kinder-Zahngel ist frei von scahaeumenden Tensiden, von Suss-und Zuckeraustauschstoffen sowie von synthetischen Aroma-, Farb- und Konservierungsstoffen. Ohne Zusatz von
    Flouoriden.

Možda bi vam to odgovaralo.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mislim da je to - to. Čini mi se da imaju dućan u Teslinoj. Evo, znam kamo ću na pauzu :D

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Weleda ili http://www.urtekram.dk/ - mislim da i njihove paste bez fluora drže po tim bio dućanima. Inače, Welede smo se najeli - jako je ukusna i nije štetna

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj cvijetak prvotno napisa
    Weleda ili http://www.urtekram.dk/ - mislim da i njihove paste bez fluora drže po tim bio dućanima. Inače, Welede smo se najeli - jako je ukusna i nije štetna
    a propos welede, imaju sad novog importera za hr koji se valjda tek treba "dokazati", pa su nabili uzasne cijene. mene je frapiralo da onaj babywash kosta 129 kn. što je oko 28 fr, ako preračunam, a mislim da ga ja kupujem za nekih 19 fr. u ch. čisto da znate, cure.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

trebalo bi biti u ljekarnama i biljnim
    paste od ESI-dječja je bez fluora a ima i za odrasle bez fluora cijena
    33-38kn

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Malo silazim s teme...

Davore, ja svojoj mišici znam izgickati naprimjer lješnjak ili neštoskroz tvrdo. Zubi joj jesu malo žuti iako stalno
    riba.

Što to znači, da je dobila karijes od mene? :/

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Od jednog lješnjaka - ne vjerujem, ali primjer je nažalost dobar.

U Teslinoj više ne drže weledu, kažu Bio&bio.

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ako gdje nađeš javi, čekam

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I MM stalno uzdiše protiv fluora.
    Dobro je, nije jedini kojeg znam :uzdaholakšanja:

Gdje si kupio pastu za vas?
    Može li se naručiti preko neta a da cijena ne ode nebu pod oblake?

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ajde probaj ovdje Biovega, "Vita" savska cesta 102

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Serpentina, Vicco sam naručivao preko Indijca koji je imao dućan u Zagrebu, ali ga više nema i sada sam u potrazi. Postoji još jedna tuba na zalihi i nije još panika. Proizvodi se samo za indijsko tržište i zemlje SAARC-a pa nema previše šanse da se nabavi nekim drugim kanalima. Pasta je ajurvedska i naravno potpuno neškodljiva, veganska, jestiva ... i sadrži vađradanti biljku za jake zube. Što reć, SUPER.

Varijanta B mi je neka druga ajurvedska pasta sličnih svojstava, iako znam da neće biti ovako dobra.

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

nama je naša zubarica dala pastu Aminflourid da I.s njom opere zube jednom tjedno,bez ispiranja..dakle premazuje s florom :/ šta reći na to

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U Teslinoj više ne drže weledu, kažu Bio&bio.
    Bio&bio i Biofarm nisu isti dućan. U Teslinoj je Biofarm (ili ima i Bio&bio?)

Bio&bio drže stavri od Urtekrama

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Imam jedno pitanje na ovu temu pokvarenih zubica i dobivanja karijesa od odraslih. U proslosti su mame prozvakale hranu (zapravo usitnile) i onda ju davale svojoj djeci da jedu jer nije bilo raznoraznih miksera i inih stvarcica za pasiranje hrane. jesu li onda ta djeca dobivala karijes?
    i zapravo koji virus uzrokuje karijes?

moram priznati sad me bas to muci, ja inace njoj dam piti iz svoje case i ne razmisljam previse o tome pa si mislim da bas to nije uzrok ne tako bajnim zubicima. ah covijek uci dok je ziv

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

To žvakanje hrane pa davanje djeci mi je stravično.Takvo nešto mi nikad nije ni palo napamet.Iako imam dobre zube,isto tako ja sam odrasla osoba koja puši,pije kavu,itd itd..teško da bi išta pozitivno dobili iz mojih usta .Inače imaju savršene zubice svi troje.Najstariji je dosad imao dva malo pokvarena zubića,kćer još nijedan.Vjerujem da,iako redovito peru zube (sa bilo kojom dječjom pastom za zube) i održavaju higijenu usta,zdravlju njihovih zubi pridonosi i to što nema lizanja hrane prije nego njima dam.To mi je tako odbojno i bezveze

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nevena, obrati pažnju na fotografije ljudi od prije ~50 godina ili više, osobito ako se smiju: imaju ruku preko usta. Fotografije srećom ne konzerviraju miris, nego samo sliku.
    Uzročnik je bakterija Streptococcus mutans.

Serpentina, dala si mi misliti o naručivanju preko neta i ... postoji. Zadnji put kad sam tražio nije postojalo. Evo, pogleć:
    http://www.emporiumonnet.com/beauty_...nti-Paste.html
    O pasti možeš više pročitati ovdje:
    http://www.viccolabs.com/paste.php

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Davore,nije baš da su svi bili bez zubi.Npr moji baba i did su umrli sa svojih 80-ak godina sa svim zdravim zubima,bez ijednog posjeta stomatologu.Neki su i prije znali da se usna šupljina na neki način mora dezinficirati pa su to radili rakijom

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ewa prvotno napisa
    nama je naša zubarica dala pastu Aminflourid da I.s njom opere zube jednom tjedno,bez ispiranja..dakle premazuje s florom :/ šta reći na to
    Da je kucnuo zadnji trenutak za promijeniti zubaricu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

davore thanks nisam nikad obracala paznju na slike ali sad hocu.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj nevena prvotno napisa
    Imam jedno pitanje na ovu temu pokvarenih zubica i dobivanja karijesa od odraslih. U proslosti su mame prozvakale hranu (zapravo usitnile) i onda ju davale svojoj djeci da jedu jer nije bilo raznoraznih miksera i inih stvarcica za pasiranje hrane. jesu li onda ta djeca dobivala karijes?
    koliko mi je poznato, razvoj tj. epidemija karijesa je usko povezana sa prehranom pretrpanom šečerom

pogledaj majmune. mamjmunice sažvaču i daju mladunčetu jesti. bez karijesa, ne idu u zubara, zar ne?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa ... zagledaj se malo bolje...

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Opcija Lush pasta za zube pada u vodu, danas mi reče prodavačica da ih neće biti tako skoro u ponudi. Prestanak proizvodnje do daljnjega.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

U Bio&Bio imaju i Urtekram i Welledu

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Zaintrigirao me je topic. Koliko ta bakterija obitava u ustima? Da li se jednom zauvijek useli ili se pranjem, dezinfekcijom ili čimveć uništava?

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mene isto malo zdrmao.
    Nikada nisam slinila dudice/hranu/ništa, jako pazimo da ne pije iz čaša, jede beštekom i sl. koji je netko drugi koristio. A usta puna karijesa :/
    Redovito pere zube, jedino što on po noći pije (mora) vodu, čaj bez dodatka šećera (jedini šećer je onaj biljni iz samog čaja) i otopinu natrij i kalij klorida.
    Od kuda mu onda toliki karijesi?
    Davore, imaš li kakvo objašnjenje?
    I kako uklanjate ostatke hrane? Daj pliz napiši kako malcu održavate higijenu usta, jako me zanima.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno Re: Postoji li dječja pasta za zube bez fluora?

Zašto mi je to važno: klinac ima 5 i pol godina, nema niti jednog karijesa ili bilo kakvog oštećenja iako zube pere u prosjeku jednom u dva tjedna. Onako za igru.
    ko da si moje dite opisao!! ona isto ne pere zube jer nece. meni je bila malo frka ali bili smo u zubara, zubi su svi zdravi, bijeli, ... ma divota...

znaci ne triban se brinuti

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ma da? Malo mi je to previše. Da dijete ne pere zube :?
    I mene zanima ta Davorova teorija (ili čija već) i kako oni to prakticiraju.

I šta je to s tim fluorom?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

bitnost pranja zubi nije toliko u čistoći mliječnih (mada mliječni zubi nisu nebitni), nego u stvaranju navike. koja se ne stvara pod "stare" dane.

evo ti kahna, ako te interesira što struka misli o fluoru, za sve ostalo imaš davora.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mene sad zanima kako zaustaviti prelazak karijesa sa mliječnih na trajne??? Pitam preventivno i da se pripremim, mada još nemamo ni polovicu mliječnih.

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Davore šta kažeš na to da se na zapadu preporučju paste za zube bez floura samo iz razloga što je njihova voda flourirana i zato izbjegavaju paste s florurom-navodno to je jedini razlog

kod nas voda nije flourirana i taj flour je potreban zubima da bi se caklina zaštitila od karijesa

ovu informaciju sam dobila od jednog starog stomatologa-napominjem vrlo načitanog..

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Jedna lasta ne čini proljeće pa ni jedna doktorica nije cijela struka.
    ja sam svojedobno isto čitala dosta članaka o štetnom djelovanju fuora na organizam, a isto tako znam da su stomatolozi podijeljeni oko toga.
    Moje cure peru zube uglavnom s pastama bez fluora, a tu i tamo, 1-2x tjedno s fluorom.
    I dalje mislim da je u toj dobi bitnije četkanje, nego pasta

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mislim da je najbolje za Weledinu se pastu "ogrepsti" kad vam netko putuje u Njemačku ili Švicarsku (to su bili moji kanali, vjerojatno ima i drugdje). Cijena je cca 25kn.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    bitnost pranja zubi nije toliko u čistoći mliječnih (mada mliječni zubi nisu nebitni), nego u stvaranju navike. koja se ne stvara pod "stare" dane.

evo ti kahna, ako te interesira što struka misli o fluoru, za sve ostalo imaš davora.
    Hvala, ja sam isto mišljenja, odnosno tako sam naučila, da se pranjem zubi fluor ugrađuje u caklinu.
    Odnosno nakon cca 3 min. - od tuda i preporuka za četkanje 3 min.
    Samo četkanje iliti mehaničko otklanjanje ostataka hrane sprečava razvoj bakterija jel micice nemaju kaj papati.

Eto, moje mišljenje pa neka me netko razuvjeri argumentima.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Davore, Urtekramove paste uopce ne sadrze fluor, niti jedna.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj ewa prvotno napisa
    Davore šta kažeš na to da se na zapadu preporučju paste za zube bez floura samo iz razloga što je njihova voda flourirana i zato izbjegavaju paste s florurom-navodno to je jedini razlog

kod nas voda nije flourirana i taj flour je potreban zubima da bi se caklina zaštitila od karijesa

ovu informaciju sam dobila od jednog starog stomatologa-napominjem vrlo načitanog..
    Kod nas voda nije dodatno flourirana, ali se isto tako ne zna točno koliko naša voda ima prirodno fluora (ništa, malo, puno).

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj branka1 prvotno napisa
    Jedna lasta ne čini proljeće pa ni jedna doktorica nije cijela struka.
    Moje cure peru zube uglavnom s pastama bez fluora, a tu i tamo, 1-2x tjedno s fluorom
    pa upravo to preporučuje struka. u kratkom tekstu koji sam navela vide se različita mišljenja tj. aktualna razmišljanja na tu temu. najviše iz tog razloga sam objavila baš ovaj članak, ne toliko što ga je napisala doktorica. al',avaj, možda je i ta jedna doktorica bila previše?! tko će ti ga znati... :/

kahna, čistim, ergo sum.

bilbo7 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Moj klinac je u jasličkoj dobi znao jesti čokolino po noći i to me brinulo za njegove zubiće. Pitam ja medicinsku sestru u vrtiću da li mlijeko kvari zube ak se jede po noći, a ona meni - ne brinite,mama, ujutro bu jači. A i mi djeci dajemo tabletice fluora tako da štitimo zubiće. Kasnije, stomatolog mu je premazivao mliječne zube sa fluorom i karijes nije imao sve do 8 godine. Princeza ima sada, sa 5 godina, prvi karijes i to smo uspješno riješili. U vrtiću samo trljaju zubiće četkicom (bez ikakve paste) i ne dobivaju fluor, a doma pere sa pastom za mliječne zube. Ne kužim da karijes uzrokuje virus, da se to prenosi tuđom slinom i slično...Moji klinci su dovoljno velliki da im ne dajem dude i ne žvačem hranu

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Dok je još tema vruća, iznosim i svoje mišljenje. Odkako je počela borba oko fluora, sklonija sam misliti o njemu negativno, iako su nas na fakultetu još prije petnaestak godina učili drukčije. Tako je onda svakodnevno otapanje tabletice fluora kod trudnica i male djece pozdravljano i preporučivano, a danas je otkriveno ne samo da je neučinkovito nego je po nekima i štetno. Lokalno premazivanje i četkanje fluoridiranim pastama i danas je preporuka struke, ali svojoj djeci četkam zubiće isljučivo pastom bez fluora (Weleda Kinderzahngel).
    O prijenosu bakterija krivih za razvoj karijesa slinom iz jednih usta u druga postoje razne teorije, no činjenica je da su pradavne majke (ne one prije 50 g.!) zaista usitnjavale hranu djeci prvotno je prožvakavši u svojim ustima. U isto doba, karijes nije bio tako gorući problem, pa je za zaključiti da prijenos uzročnika slinom nije bio od veće važnosti. Činjenica je da su ljudi jeli puno zdravije, a rafiniranih namirnica i šećera nije bilo.
    Ipak, ne bih podcjenila važnost higijene, jer u cijeloj priči zaboravljamo na genetuku, pa tako neki sretnici mogu prati zube 2x tjedno i imati savršene zube, a drugi ih četkaju 3x dnevno pa nisu te sreće. No, takve nelogičnosti su više iznimka nego pravilo.
    Za kraj, nakon što sam kad je S. prije dvije g. krenuo u vrtić zamalo napravila frku jer tamo nemaju običaj prati zube, kad sam smirenije sagledala situaciju, odahnula sam što nisam. Zamišljam situaciju gdje u najboljem slučaju 3 tete poslije ručka dijele 20-tak četkica, na njih stavljaju 20-tak vrsta zubnih pasta po željama roditelja, trljaju zube svakome po 3 minute, jer djeca do 6 godina to nisu motorički u stanju sama dobro izvesti...I još paze da same ili djeca ne zamjene pribor - malo previše, možda za petero njih u grupi jednog lijepog dana, ili za predškolce. Zato lijepo roditelji četkice u ruke, pa barem poslije doručka i večere prionite na posao!

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

genetuku=genetiku

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •