Sad će reći evo ga opet s čudnim idejama.
Naime što, trebam klinca poslati u vrtić, a tamo traže da klinci imaju četkice i paste. Kako su neki od tih koncepata oštro sukobljeni s mojim viđenjem održavanja higijene zubi, pokušavam umanjiti štetu pronalaženjem najmanje lošeg rješenja.
Fluor je u žestokom sukobu sa svime čemu svjedočim zadnjih godina, a i meni su se zubi zaistač prestali kvariti tek otkad koristim pastu bez fluora. Problem s pastom koju koristim (Vicco) je što ju (momentalno) nemam odakle nabaviti, a imam samo obiteljsko pakiranje od 200g u rezervi. Naravno da je malo prejakog okusa za klince.
Četkice za zube za klince su u pravilu pretvrde, ali uz malo truda se dade naći i takva koja neće odmah ogoliti zubne vratove. Nego malo kasnije.
Zašto mi je to važno: klinac ima 5 i pol godina, nema niti jednog karijesa ili bilo kakvog oštećenja iako zube pere u prosjeku jednom u dva tjedna. Onako za igru.
(Didaskalija: uzdah zgrožene publike)
To pripisujem pažnji nas roditelja da tuđa slina nikada ne dođe u njegova usta, a ne trogodišnjem dojenju. Biserno bijeli zubi nisu posljedica bjesomučnog četkanja nego odsustva zaraze.
Dakle, postoji li nekakva fensi-šmensi zubna pasta za klince bez fluora radi koje mi malac neće morati nikome objašnjavati zašto ju koristi?
(za četkicu ću se već nekako snaći)