Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Kako pečete kestene?

  1. #1
    Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    4,158

    Početno Kako pečete kestene?

    Prvo jedan , jer ja ne znam ispeći kestene kako spada.
    Dakle, treba li ih zarezati prije pečenja, koliko dugo peći, na kakvoj tavi, jel bolje plin ili struja?
    Neki dan kad sam ih pekla nekoliko ih je u tavi eksplodiralo , rekla sam maloj da bolje da ode u drugu sobu, preopasno je.
    u mislima s Virgo30

  2. #2
    Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    2,942

    Početno

    Zarezem ih plitko poprecke po sredini i s njima na plocu na najjace
    mali lavic, 2004.

    Podupiruca clanica

  3. #3
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    8,967

    Početno


    valjda nisi sve zarezala. i meni se to jednom desilo.

    ja ih zarežem, poškropim vodom da budu vlažni i stavim u pećnicu, na infru, i vrtim ih, odnosno svako toliko pomiješam da se ravnomjerno zapeku.
    J '01 i M '07

  4. #4
    Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    4,158

    Početno

    Nisam ih uopće zarezala , i kako onda neće eksplodirat.
    mony, šta direkt na ploču, bez tave?
    u mislima s Virgo30

  5. #5
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    15,171

    Početno

    Moraju biti zarezani, po mogućnosti samo smeđa kora, a unutarnji dio da ostane cijeli (da se ne raspadnu).

    Ja ih pečem na gruntu u klasičnoj tavi s rupama, direktno na vatri.

    Doma pečem na plinu, u staroj teflonki. Kad su gotovi, ostavim u tavi, poklopim poklopcem i gore stavim krpu, da se malo ovlaže i za 10-15 min udri čistiti!

    Inače, jučer sam ih kuhala za kesten pire, ali od pirea ništa! Djeca su mi 50% pojela, a 50% će sigurno danas!
    Bolje biti dio rjesenja nego dio problema!

    L - 2000
    E - 2001

  6. #6

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    745

    Početno

    jel treba zarezivati kestene i za kuhanje?
    P, 07/2001.
    M, 12/2004.

  7. #7
    adonisa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    288

    Početno

    ja ne zarezujem kestne kad ih kuham
    2007.
    2012.

  8. #8
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    15,171

    Početno

    Citiraj tinars prvotno napisa
    jel treba zarezivati kestene i za kuhanje?
    Ne.

    Ja ih kuham u ekspres loncu cca 15 min ako su za jesti, a malo dulje ako su za pire (zarežem kuhane, pa onda samo istisnem sadržaj kao pastu za zube ).
    Bolje biti dio rjesenja nego dio problema!

    L - 2000
    E - 2001

  9. #9
    Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    4,158

    Početno

    Kako znate kad su pečeni?
    u mislima s Virgo30

  10. #10
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    15,171

    Početno

    Citiraj Dijana prvotno napisa
    Kako znate kad su pečeni?
    Kad na smeđoj kori počnu tamniti, uzmem jedan i probam. Obično opečem i prste i jezik... !
    Bolje biti dio rjesenja nego dio problema!

    L - 2000
    E - 2001

  11. #11
    alkemicar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Lokacija
    suncani jug :)
    Postovi
    795

    Početno

    ja sam ih baš jučer pekla
    zarežem, stavim na lim pa u pećnicu. svako nekoliko malo okrenem da se ravnomjerno popeku

    a kad su gotovi... pa miris mi kaže da je skoro vrijeme, pa nakon što počme mirisati, još cca 10 min
    ---
    M. 14.07.2010.

  12. #12
    renci avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    n. zagreb
    Postovi
    480

    Početno

    ja ih zarezane stavim na tepsiju, 30 min na 180 stupnjeva, pećnica (20 god stara) je na struju.
    budu super, provjereno već puno puta zadnjih tjedan dana!
    rodina savjetnica za dojenje
    ponosna majka četvero djece!

  13. #13
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,423

    Početno

    Prije pečenja svaki kesten malo zarežemo. Pečemo u specijalnoj posudi sa rupicama direktno na vatri. To je specijalnost MM
    Najljepši darovi u životu
    A - 76
    N - 79

  14. #14
    Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,883

    Početno

    zarežem, pečem na tavici s rupama na direktnoj vatri. Nakon što su gotovi stavim u posudu, sasvim malo pošpricam vodom i prekrijem krpom da se upare. Nakon 10-ak minuta su mmm
    Sven, 11. 3. 2003.
    Leon, 17. 3. 2008.

    podupiruća Roda

  15. #15
    Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    4,158

    Početno

    A tih tava s rupama valjda ima u trgovačkim centrima? Nisam ih dosad vidjela. Kupila bi jednu, jer izgleda da ćemo ove jeseni često peći kestene, dijete mi je naime jučer pojelo pola kila. :shock:
    Može li toliko kestena naškoditi djetetu?
    Eh da, jučer sam ih ZAREZALA , ispekla, i bili su mljac.
    Još nešto, otvorite li svakog ipak prije konzumacije, ja sam naime u jednom krasnog izgleda našla odebljeg pečenog crvića, bljuc. Ne bi mi bilo ništa vjerojatno ni da sam ga pojela, ali ipak :/
    u mislima s Virgo30

  16. #16

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    745

    Početno

    I ja sam ih jučer ipak pekla. cca 20 min na plinu i bili su super!

    No, iako sam ih zarezala, 2 su se razletjela (srećom sam za svaki slučaj poklopila tavu rupičastim poklopcem. Ali su mi mrvice propale kroz rupice u posudi - bilo ih je posvuda.

    Ja ih pečem u dijelu jednog starog expres lonca - mislim da je služio za kuhanje na pari. Služi svrsi.
    Koja je uopće funkcija tih rupica (osim da mrvice eksplodiranih kestena propadaju kroz njih)?
    P, 07/2001.
    M, 12/2004.

  17. #17
    Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Bestovje
    Postovi
    6,895

    Početno

    Citiraj Dijana prvotno napisa
    A tih tava s rupama valjda ima u trgovačkim centrima? Nisam ih dosad vidjela. Kupila bi jednu, jer izgleda da ćemo ove jeseni često peći kestene....
    imas dobru tavu s rupama u konzumu za jedno 25-30 kn
    vidla daje reklamiraju na tv
    ja imam takvu vec godinama i ljepo se u njoj ispeku
    jedino sto se zadimi cijela kuhinja
    *samohrana majka *ex Roda *Cuvarica Snova

    Oskar 061299 & Melita 250402 & Lavinijin Emil 041290

  18. #18
    Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    2,942

    Početno

    Citiraj Dijana prvotno napisa
    mony, šta direkt na ploču, bez tave?

    Da.
    Nisu mi tako fini iz tave ko direkt s ploce.
    A onda ti i stan mirise ko po kestenjari, onaj jesenski miris, pa onda ogulis i koju mandarinu 8)
    E, da, okrecem ih nozem.
    A kad su peceni - vidis
    mali lavic, 2004.

    Podupiruca clanica

  19. #19
    Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    2,942

    Početno

    Zaboravih rec da sam u pecnici jednom radila i nikad vise - presuhi su mi - uopce nemaju vise okusa
    mali lavic, 2004.

    Podupiruca clanica

  20. #20
    alkemicar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Lokacija
    suncani jug :)
    Postovi
    795

    Početno

    ja sam jučer opet pekla
    od ovolike priče o njima, opet sam se poželjela
    ---
    M. 14.07.2010.

  21. #21
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,195

    Početno

    prijavljujem se kao ekspert u zarezivanju kestena. Najbolje mi se čiste ako im zarežem jedan veliki smajl, najveći što stane na kesten, a ne samo malu crticu.
    Pečeni su kad kora ima crne mrlje izvana s obe strane, znači kad počne ugljeniti a nije još cijeli kestem pocrnio.
    Ja ih doma pečem bez tave na peći na drva, ali u zg-u sam ih pekla svakako, i na tavi i na plinu... može i u pećnici, ali mislim da se previše isuše, koliko se sjećam znala sam i dolijevati vode u posebnu posudicu u pećnici da bude zrak unutra vlažniji.

    Kad se kuhaju ne treba ih zarezati.
    Znam da neki ljudi prvo lagano popeku kestene, onda ih čiste i tek onda kuhaju, ali meni to nema smisla, jer kad nisu do kraja pečeni teško se čiste. Bolje imati pasirku, i propasirati da se riješite onih komadića unutarnje kožice.

  22. #22
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    8,715

    Početno

    Citiraj Mony prvotno napisa
    Citiraj Dijana prvotno napisa
    mony, šta direkt na ploču, bez tave?

    Da.
    Nisu mi tako fini iz tave ko direkt s ploce.
    A onda ti i stan mirise ko po kestenjari, onaj jesenski miris, pa onda ogulis i koju mandarinu 8)
    E, da, okrecem ih nozem.
    A kad su peceni - vidis
    e, baš tako!

    kakve tave, plinovi, pećnice... :/

    apetitlih neki topik, odoh izvadit kestene koje sam jučer dobila, odrezati im komadić sa strane - i upaliti kolo...

    dok sam rezala "smajliće" - imala sam često izrezane prste :? ... ovako mi je jednostavnije

  23. #23
    Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    4,158

    Početno

    Napalile ste me me na to kolo. Na koliko ga okrenete, na najjače?
    u mislima s Virgo30

  24. #24
    Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    4,158

    Početno

    Nisam se htjela keziti dva puta.
    u mislima s Virgo30

  25. #25
    Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Na svom mjestu.
    Postovi
    1,906

    Početno

    Uuuuuuh, sezona je počela, već sam pojela sigurno kilu i pol kestenja.


    Prvi put sam ih pekla u onoj tavici za pečenje kestenja s rupicama, direktno na plinskoj ringli.

    Šištali su, prštali su, zadimila se cijela kuhinja (otvorena vrata od terase), trunja po cijelom štednjaku, imala za ribanje pola sata poslije, ali su bili izvrsni.
    Naravno, prije pečenja obavezno zarezati. Ja ih zarezujem poprečno, malo onaj trbušasti dio, i malo ravni dio, oštrim nožićem, tako da ne režem po kestenu, nego samo ljusku.


    Drugi put sam ih zarezala, stavila u tepsiju i gurnula u pećnicu ugrijanu na 225°C na 15-20 minuta.
    FANTASTIČNO!!!

    Pečeni su super, nema čađi, prsti čisti, kuhinja čista...ona tavica je mrtva što se mene tiče

  26. #26
    maaja79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    bih
    Postovi
    178

    Početno

    meni su isto iz rerne odlicni
    s tim sto je prvo zagrijem na najvisu temperaturu (mislim 275°C)
    ne budu presuhi ako se izvade na vrijeme

    i zarezujem nozicem za guljenje krompira, tako najbrze ide

    probala i u mikrovalnoj
    nakon 3 minute budu onako, nakon 5 zagore
    irvin 19.10.2006
    zara 20.11.2008
    mamino pikule

  27. #27
    njokica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    243

    Početno

    Citiraj cvijeta73 prvotno napisa

    valjda nisi sve zarezala. i meni se to jednom desilo.

    ja ih zarežem, poškropim vodom da budu vlažni i stavim u pećnicu, na infru, i vrtim ih, odnosno svako toliko pomiješam da se ravnomjerno zapeku.
    Tako ih moja mama peče, a ja probala -ali moj NOVI štednjak nema infra
    btw pečem ih na el. ploči, prije toga ih zarežem s obje strane.

    Inače tradicionalno smo uvijek pekli na plin, i to tako da uzmeš (ako imaš) jedan stari pleh (mi smo inmali onaj od teflona), s čekićem i nečim šiljastim izbušiš rupe, pa tako pečeš na plinskom štednjaku
    D. 21.1.2008.
    stigao braco 6.6.2013.

  28. #28
    ivananeda avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    PARACIN,srbija
    Postovi
    289

    Početno

    Na koliko w u mikrovalnoj?
    UVEK RASPOLOZENA

  29. #29
    zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Lokacija
    Zg, Kvatrić
    Postovi
    837

    Početno

    Za izbjegavanje ribanja plinskog štednjaka nakon pečenja kestena u tavi: prije pečenja prekriti štednjak s aluminijskom folijom na kojoj je rupa kroz koju viri plinski ring. Poslije samo pokupiš i baciš.
    Mišek 11/4/2003
    Picek 9/11/2005

  30. #30
    Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    4,158

    Početno

    Palac gore za pečenje na ploči + palac gore za zarezivanje kestena guljačem za krumpir. Kesteni izvrsni, prstići čitavi. :D
    Cure, puno hvala.
    u mislima s Virgo30

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •