kljucic prvotno napisa
Moglo bi se reći da je to pitanje koje se pitam ama baš svaki dani za baš svaku stvar koju u dućanu primim u ruke. Da pretjerujem rekla bih da je to moj životni moto.
S jedne strane, jako me živciraju reklame koje mi pokušavaju isprat mozak i uvjerit me da mi je neki proizvod neophodan. Veliki sam protivnik instant proizvoda/rješenja i svih "blagodati" koje nosi ovo "moderno" društvo. Jer "napredak" našeg društva je motiviran hedonizmom, lijenošću i zaradom i sve mi je to nekako neprirodno. Kad vidim reklamu, tek tada sigurno neću kupit taj proizvod. Toliko mi je to odbojno. I uostalom, vrijeđa moju inteligenciju. I prođe mi kroz glavu: "Šta sve ljudi neće izmislit i pokušat prodat."
Vođena tom mišlju, uvijek pokušavam naći "home made alternativu" (koja mi se u 90% slučajeva čini i kao bolja). A tu onda pomogne i stezanje remena pa sam prisiljena kupovati samo najnužnije i "ne trošiti novce na gluposti".
Da li sam skromna ili me je život natjerao da kupujem/koristim stvarno samo ono najnužnije? Ili sam mazohist pa si svjesno uskraćujem puno toga?
Ili me jednostavno toliko to sve živcira da NE ŽELIM kupiti ono što mi STVARNO ne treba?
Zadnji komad odjeće koji sam kupila: traperice u second hand shopu za 50 kn, tek toliko da nisam stalno u trenirkama dok ne vratim predtrudničku kilažu (nije puno ostalo)
Kozmetika: pasta za zube, sapun za lice, krema u boji, obična krema, šampon, regenerator, gel za tuširanje, mlijeko za tijelo (piling je home made med+kukuruzna krupica, zakon!), dekorativna kozmetika (traje duuuugo jer se ne šminkam svaki dan i ne kupujem novu dok ne potrošim što imam)
Hrana: ne kupujem one junk oblizeke, samo namirnice u osnovnom obliku
Kućanski aparati: e tu me zaboli glava svaki put kad vidim za što sve postoji kućanski aparat ili neko kuhinjsko pomagalo!!!
Sredstva za čišćenje: prašak za veš (bez omekšivača, vanisha itd.), sredstvo za pranje suđa (nemam perilicu jer za nju onda isto treba xy proizvoda), sve ostalo čistim sa octom i sodom
Za bebu: koristimo platnene (tetra+švedica+papirić), min. kreme za guzu, brišem joj guzu vodom i blazinicama (dakle, ne trebaju nam vlažne maramice), prematamo se na stolu/krevetu, tuširamo se skupa (bez ikakve kozmetike, termometra za vodu itd.), pregibe tu i tamo namažem uljem i tijelo kad ju masiram poslije kupanja, nosim ju u marami, kašice joj većinom kuham.
Gdje je kod vas ta granica potrebno/nepotrebno?