Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 132

Tema: Da li mi to STVARNO treba?

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno Da li mi to STVARNO treba?

Moglo bi se reći da je to pitanje koje se pitam ama baš svaki dani za baš svaku stvar koju u dućanu primim u ruke. Da pretjerujem rekla bih da je to moj životni moto.
    S jedne strane, jako me živciraju reklame koje mi pokušavaju isprat mozak i uvjerit me da mi je neki proizvod neophodan. Veliki sam protivnik instant proizvoda/rješenja i svih "blagodati" koje nosi ovo "moderno" društvo. Jer "napredak" našeg društva je motiviran hedonizmom, lijenošću i zaradom i sve mi je to nekako neprirodno. Kad vidim reklamu, tek tada sigurno neću kupit taj proizvod. Toliko mi je to odbojno. I uostalom, vrijeđa moju inteligenciju. I prođe mi kroz glavu: "Šta sve ljudi neće izmislit i pokušat prodat."
    Vođena tom mišlju, uvijek pokušavam naći "home made alternativu" (koja mi se u 90% slučajeva čini i kao bolja). A tu onda pomogne i stezanje remena pa sam prisiljena kupovati samo najnužnije i "ne trošiti novce na gluposti".

Da li sam skromna ili me je život natjerao da kupujem/koristim stvarno samo ono najnužnije? Ili sam mazohist pa si svjesno uskraćujem puno toga?
    Ili me jednostavno toliko to sve živcira da NE ŽELIM kupiti ono što mi STVARNO ne treba?

Zadnji komad odjeće koji sam kupila: traperice u second hand shopu za 50 kn, tek toliko da nisam stalno u trenirkama dok ne vratim predtrudničku kilažu (nije puno ostalo)
    Kozmetika: pasta za zube, sapun za lice, krema u boji, obična krema, šampon, regenerator, gel za tuširanje, mlijeko za tijelo (piling je home made med+kukuruzna krupica, zakon!), dekorativna kozmetika (traje duuuugo jer se ne šminkam svaki dan i ne kupujem novu dok ne potrošim što imam)
    Hrana: ne kupujem one junk oblizeke, samo namirnice u osnovnom obliku
    Kućanski aparati: e tu me zaboli glava svaki put kad vidim za što sve postoji kućanski aparat ili neko kuhinjsko pomagalo!!!
    Sredstva za čišćenje: prašak za veš (bez omekšivača, vanisha itd.), sredstvo za pranje suđa (nemam perilicu jer za nju onda isto treba xy proizvoda), sve ostalo čistim sa octom i sodom
    Za bebu: koristimo platnene (tetra+švedica+papirić), min. kreme za guzu, brišem joj guzu vodom i blazinicama (dakle, ne trebaju nam vlažne maramice), prematamo se na stolu/krevetu, tuširamo se skupa (bez ikakve kozmetike, termometra za vodu itd.), pregibe tu i tamo namažem uljem i tijelo kad ju masiram poslije kupanja, nosim ju u marami, kašice joj većinom kuham.

Gdje je kod vas ta granica potrebno/nepotrebno?

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ideš, ti stvarno paziš
    ali mislim da nema ništa loše u tome
    vjerujem da kad fali love, čovjek više razmišlja što kupuje,
    a i vjerujem da svatko od nas ima neke svoje prioritete
    ja se skoro uopće ne šminkam, tako da kupujem jedino maskaru jednom godišnje
    ali zato vlažne maramice trošim za sve živo (posebnne za kuhinju, posebne za brisanje guze Rokove, posebne za čišćenje wc-a...)

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Da li mi to STVARNO treba?

Citiraj kljucic prvotno napisa
    Moglo bi se reći da je to pitanje koje se pitam ama baš svaki dani za baš svaku stvar koju u dućanu primim u ruke. Da pretjerujem rekla bih da je to moj životni moto.
    S jedne strane, jako me živciraju reklame koje mi pokušavaju isprat mozak i uvjerit me da mi je neki proizvod neophodan. Veliki sam protivnik instant proizvoda/rješenja i svih "blagodati" koje nosi ovo "moderno" društvo. Jer "napredak" našeg društva je motiviran hedonizmom, lijenošću i zaradom i sve mi je to nekako neprirodno. Kad vidim reklamu, tek tada sigurno neću kupit taj proizvod. Toliko mi je to odbojno. I uostalom, vrijeđa moju inteligenciju. I prođe mi kroz glavu: "Šta sve ljudi neće izmislit i pokušat prodat."
    Vođena tom mišlju, uvijek pokušavam naći "home made alternativu" (koja mi se u 90% slučajeva čini i kao bolja). A tu onda pomogne i stezanje remena pa sam prisiljena kupovati samo najnužnije i "ne trošiti novce na gluposti".

Da li sam skromna ili me je život natjerao da kupujem/koristim stvarno samo ono najnužnije? Ili sam mazohist pa si svjesno uskraćujem puno toga?
    Ili me jednostavno toliko to sve živcira da NE ŽELIM kupiti ono što mi STVARNO ne treba?

Zadnji komad odjeće koji sam kupila: traperice u second hand shopu za 50 kn, tek toliko da nisam stalno u trenirkama dok ne vratim predtrudničku kilažu (nije puno ostalo)
    Kozmetika: pasta za zube, sapun za lice, krema u boji, obična krema, šampon, regenerator, gel za tuširanje, mlijeko za tijelo (piling je home made med+kukuruzna krupica, zakon!), dekorativna kozmetika (traje duuuugo jer se ne šminkam svaki dan i ne kupujem novu dok ne potrošim što imam)
    Hrana: ne kupujem one junk oblizeke, samo namirnice u osnovnom obliku
    Kućanski aparati: e tu me zaboli glava svaki put kad vidim za što sve postoji kućanski aparat ili neko kuhinjsko pomagalo!!!
    Sredstva za čišćenje: prašak za veš (bez omekšivača, vanisha itd.), sredstvo za pranje suđa (nemam perilicu jer za nju onda isto treba xy proizvoda), sve ostalo čistim sa octom i sodom
    Za bebu: koristimo platnene (tetra+švedica+papirić), min. kreme za guzu, brišem joj guzu vodom i blazinicama (dakle, ne trebaju nam vlažne maramice), prematamo se na stolu/krevetu, tuširamo se skupa (bez ikakve kozmetike, termometra za vodu itd.), pregibe tu i tamo namažem uljem i tijelo kad ju masiram poslije kupanja, nosim ju u marami, kašice joj većinom kuham.

Gdje je kod vas ta granica potrebno/nepotrebno?

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ups, ne znam što se dogodilo s gornjim postom :? , može li ga netko obrisati?

Htjedoh napisati sljedeće:

I meni je to katastrofa , a najgore od svega mi je što mm puši te aparate i pomagala.

Tako nam je kupio kuhalo za jaja, jer se, naravno, jaje ne može kuhati u običnom lončiću , pa imamo i posudu za odmašćivanje juhe, jer on misli da se to ne može učiniti žlicom, itd. Da može, kupio bi posebnu tavicu za svaku vrstu jela.

Uglavnom, ja sam tip koji bi imao nekoliko stvari opće namjene, a on pak pati za tim da za svaku zadaću/funkciju/potrebu imamo poseban aparat ili pomagalo. I to sve košta i zauzima prostor, a ne vidim na koji način poboljšava kvalitetu života.

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ključić, ja sam tvoja potpuna suprotnost.
    Nažalost, moram priznat da padam na reklame i da kupujem masu nepotrebnih stvari. Nije mi se jednom desilo da sam kupila majcu koju nikad nisam obukla, evo i sad da idem tražit vjerojatno bi bi našla barem 5 stvari sa etiketom u ormaru, kupljenih još prošle godine. Preparativna kozmetika,na nju sam slaba, kupim, a onda skužim da mi se i ne sviđa baš toliko pa stoji u kupaonici. 10ak parfema isto skuplja prašinu, a koristim samo jedan. I malenoj volim kupovat igračke, a još ih ni ne doživljava. Ali kupim zato jer se meni sviđaju.
    Ne znam, možda sam rob potrošačkog društva, možda time ispunjavam neke druge potrebe, ali volim kupovat, volim taj osjećaj...ali nikad ne prelazim granicu onog što si možemo priuštit...recimo da mi je to ipak neko opravdanje
    Jedino što stvarno rijetko kupim je preparativna kozmetika- ne šminkam se skoro pa nikad.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj dunja&vita:-))) prvotno napisa
    Nije mi se jednom desilo da sam kupila majcu koju nikad nisam obukla

ali nikad ne prelazim granicu onog što si možemo priuštit...
    I ja sam imala takvu fazu, upravo spremam odjeću za Burzu. Isto tako, nikad nisam zbog kupovine ušla u minus.

Ali onda mi se odjednom dogodio neki klik u glavi i sad fakat nemam potrebu kupiti nešto što mi ne treba. Recimo, za NG smo bili dva tjedna u Beču, dućani krcati, rasprodaja do rasprodaje, no unaprijed sam odlučila da ću si kupiti čizmice i dvije veste (jer mi upravo to treba) i fakat nisam kupila ništa više od toga - nisam čak imala ni volje gledati druge stvari.

Valjda ti se u jednom trenutku životni prostor toliko prepuni stvarima da ti se zgadi bilo kakva pomisao na kupovinu.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa
    Tako nam je kupio kuhalo za jaja, jer se, naravno, jaje ne može kuhati u običnom lončiću , pa imamo i posudu za odmašćivanje juhe, jer on misli da se to ne može učiniti žlicom, itd. Da može, kupio bi posebnu tavicu za svaku vrstu jela.
    Nek mi netko molim vas objasni taj fenomen! :?

I pitam se ja, jesam li ja normalna? Jer, i kad sam imala plaću samo za sebe, nisam se baš ponašala "ko pijani grof", kako bi moja mama rekla.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ali onda mi se odjednom dogodio neki klik u glavi i sad fakat nemam potrebu kupiti nešto što mi ne treba.
    Valjda ti se u jednom trenutku životni prostor toliko prepuni stvarima da ti se zgadi bilo kakva pomisao na kupovinu.
    Baš, kao neki klik. I frustrira me odlazak u kupovinu jer me mame ti prokleti proizvodi s polica, a ja ZNAM da mi ne trebaju i da će me samo živcirat hrpetina stvari koje stoje neiskorištene doma. E na to poludim. Kad nešto stoji, i stoji, i stoji, i stoji...

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovo je živa istina.

Ja sam se pred godinu i pol otprilike vratila s drugog porodiljnog na posao i vrlo brzo promijenila posao u "uštogljeniji". Morala sam u kratkom roku ne obnoviti već stvoriti poslovnu garderobu, sve što sam imala od ranije bilo je sada ili totalno demode, ili iznošeno ili presportski. Prošla je zima bila zima kupovanja, zaista sam nakupovala hrpetinu svega, od cipela i čizama, do odijela, kaputa i torbi. Nakon toga potpuno je splasnula moja strast za kupovinom odjeće - ne da mi se niti ući u trgovinu bilo koju, sve su mi to neke iste krpe. Ormar mi je pun i zaista nemam želje a potrebe još manje. Kada mi nešto zaista treba idem ciljano kupiti baš to, drugo i ne gledam.
    Djeci kupujem ono što im treba, puno odjeće dobiju pa ja zapravo samo popunjavam ono što fali.
    Hranu kupujemo više manje uvijek istu, ono što volimo i jedemo.
    Kozmetiku kupujem kad potrošim ali iako se šminkam svaki dan na posao to je prilično rijetko i malo - maskara svaka 3-4 mjeseca, poneko sjajilo isto tako, sjenila mi traju gooooodinama.
    Gelove za tuširanje, šampone za kosu kupujemo kad potrošimo.
    MM i ja se vječno smijemo reklami za Calgon i uvijek se pitamo tko to kupuje i zašto , ali otkad sam otvorila kupaonski ormarić kod svekrve znam odgovor tko to kupuje.

Što se reklama tiče, ja sam često njima zbilja fascinirana. Koliko god znam da nešto neću kupiti oduševljava me kako su samo opet uspili izmisliti novu foru koju nova četkica za zube može a stare nisu mogle.
    Prodati proizvod je umijeće a bome i kreiranje novih potreba.

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ja sam na zalost od onih koji kad vide reklamu nemaju mira dok to ne kupe
    iako ja ZNAM da je to glupost i znam kako su reklame radjene i zasto ali ja naprosto ne mogu odoljet.
    a jako zelim da to nije tako.
    mogla bih puno napraviti s novcem koji potrosim tako uludo.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno Re: Da li mi to STVARNO treba?

Kad vidim reklamu, tek tada sigurno neću kupit taj proizvod. Toliko mi je to odbojno. I uostalom, vrijeđa moju inteligenciju.
    Eto, i meni je ovako: želja da kupim nešto opada recipročno s brojem pogledane iste reklame. Kad prijeđe neku kritičnu brojku..e, onda BAŠ ne kupujem jer je očito da se previše ulaže u marketing, a dobrom proizvodu to ne treba.

Kod nas potrošnja varira (kao i mjesečni prihodi). Ima trenutaka kad sam štedljivija pa se češće zapitam treba li mi nešto, a opet....nekad sam slaba-većinom na želje djeteta. Danas je dobila n-tu Palestinku i torbu. Ne treba joj. Opet, ne želi skupe stvari, skromna je pa joj, ako baš nešto želi, najčešće udovoljim.

Za kuću kupujem već godinama isto (od kad je Muller u Zg ), štedimo na sredstvima za čišćenje jer je MM alergičar pa se kemija kod nas svela na minimum, na hrani ne štedimo, ali to ne znači da kupujem oblizeke nego da je zdrava hrana jako skupa. Danas sam ostavila dosta novca u Bio&bio samo na rižino mlijeko, sokove i amaranth. Mislim da bi se preporodili kad bi cijene tih proizvoda bile niže. Također mi dosta novca "pojede" tržnica u vrijeme kad nemamo svoje zelenjave ili je nemamo dosta.

Ono na što nam odlazi dosta novca su i stručni časopisi i literatura i CD-i za M., njene slobodne aktivnosti i hobiji (jezik, glazbena, perlice za nakit...), ali za to mi nije žao dati jer nam to puno znači.

Ipak, hrana je ta na koju najviše odlazi.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ha,ha, ima nesto u ovome...
    Kako vec n godina ne menjam proporcije, kolikogod malo kupovala garderobe, uvek je imam i previse. Svake godine nabavim dva-tri moderna komada i onda ih, cini mi se uspesno, kombinujem sa onim sto vec imam. Otkako sam ustanovila da je izlog lokalnog trendy Kineza jednak onome u "Mangu" ili "Zari" jos manje trosim na odecu. Poneku firmiranu stvarcicu kupim u inostranstvu ili na nekom skupljem mestu, ali to je mnooogo retko.
    Za mene je imperativ nege - redovnost, a manje mi je bitno da koristim skupe preparate. Sminku - vrsu maskare, pudera i ton karmina ne menjam vec godinama i grdno se iznerviram kad nesto prestane da se proizvodi...
    Decija odeca - po potrebi, bez preterano skupih izleta u modne trendove, cesto i nosenje stvari nasledjenih od druge dece. Taj "krug' kojim decije stvari i oprema kruze unaokolo ustedeo je puno novca i nama i nasim bliskima...
    Jedino na sta sam slaba su knjige i hrana. Raspametim se kad ugledam nesto sto me zanima, a takodje i u nekom dobro snabdevenom marketu gde me sa svih strana mame ukusni sirevi, voce, maslinke...
    Sa godinama i mene reklame sve vise iritiraju. Zamara me besmisao groznicavog kupovanja, ta vecita mrtva trka za boljim mobitelom, plazma tv-om, autom...Ne moram imati sve najnovije i najskuplje da bih se osecala dobro i ispunjeno...

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ja se ne natrpavam stvarima, dijelom zato sto neman novc za takve izlete a dijelom zato sto znam da mi ne trebaju.

odjecu kupujem ako mi se nesto svidi ali dobro odvagnem treba li mi i mogu li to sebi priustit. djeci isto tako.
    igracke kupujem samo kad izraze zelju za necim, inace samo za Bozic i rodjendane.

dekorativna kozmetika - kad se potrosi, iznimno neko sjenilo ako bas takvog nemam
    ostalo (maskara,puder,rumenilo,sjajilo,olovka) tek kad se potrosi

preparativna - isto kad se potrosi

reklame ne utjecu puno na mene 8)

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Potrošač sam, ne mogu to poreći, ali me fascinira kako ponekad u određenoj situaciji mogu danima preživjeti bez nekih stvari za koje mislim da su mi neophodne
    Mislim na hranu prvenstveno.
    Uvijek nastojim držati frižider punim, da ima dovoljno jogurta, namaza, voća povrća, a kad se slučajno iz nekog razloga dogodi da je u njemu propuh uvijek se nađe nešto drugo.
    I skužim da ne treba ići u veliki šoping centar utući 1000 kn nego da se i u kvartovskom dućanu mogu kupiti 3 jogurta i dvopek.
    Ali kratkog je to daha, konzument u meni uvijek pobjeđuje :/

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Baš ta borba sa konzumentom u meni me jako iscrpljuje. Za sad funkcionira ona "prilika čini lopova" pa:
    - u kupovinu šaljem MM sa popisom (iako i on kupi bar 2-3 stvari koje nisu na popisu, ali obično neku sitnicu za mene, npr. čokoladu koju si ja nikad ne bi priuštila )
    - bacam reklamne letke čim ih izvadim iz kaslića (naravno, u kontejner za reciklažu )
    - ulazim u dućan s predumišljajem (npr. treba mi jakna i idem kupit jaknu i samo to, a ne usput cipele i hlače)
    - kad krenu reklame na TV-u, prebacujem program pa makar gledala sjednicu Sabora

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja nisam baš ko ti, ali nisam ni daleko...jednostavno sam skužila da me to kupovanje ne veseli i da me proizvod ne veseli i ćao, ne kupujem više.
    Marin dobije i previše robe, šta ne dobije kupim mu kad TREBA...ne jer mi se jako svidila majica :/
    sebi garderobu neću kupovat dok se ne vratim s rodiljnog, nikakvu....
    hranu i hig naručujemo onlineom-uštedimo i ne kupujem šta mi padne pod ruku
    dekorativne kozmetike ili dobijem za rođendane i ino (sjenila i slično), ili kupim 2 puta godišnje, ne trošim previše :/
    pazim da stvari tipa čarape, pamučno rublje i slično ne kupujem nasumično nego planski, jer na te gluposti ode hrpa love-bezveze...

sve je ovo odnedavno, jedno me vrijeme (kad sam prvi put u životu napokon IMALA nOVACA) užasno veselila kupovina. Ali bilo pa prošlo.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja nisam baš ko ti, ali nisam ni daleko...jednostavno sam skužila da me to kupovanje ne veseli i da me proizvod ne veseli i ćao, ne kupujem više.
    Marin dobije i previše robe, šta ne dobije kupim mu kad TREBA...ne jer mi se jako svidila majica :/
    sebi garderobu neću kupovat dok se ne vratim s rodiljnog, nikakvu....
    hranu i hig naručujemo onlineom-uštedimo i ne kupujem šta mi padne pod ruku
    dekorativne kozmetike ili dobijem za rođendane i ino (sjenila i slično), ili kupim 2 puta godišnje, ne trošim previše :/
    pazim da stvari tipa čarape, pamučno rublje i slično ne kupujem nasumično nego planski, jer na te gluposti ode hrpa love-bezveze...

sve je ovo odnedavno, jedno me vrijeme (kad sam prvi put u životu napokon IMALA nOVACA) užasno veselila kupovina. Ali bilo pa prošlo.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

MM ni slučajno više nikad u šoping.
    Uvijek će izabrati prvu, najskuplju trgovinu i vodeći se reklamama kupujmo hrvatsko(a od h ni u tragovima) potrošiti barem 100 kuna više nego što bih ja.
    Nemam više tjedne šopinge, nego na dnevnoj akcijskoj bazi, pogotovo što se tiče hrane i kućanskih potrepština.
    Odjeća se isto kupuje isto na akciji, sniženju.
    Jedino obuću kupujemo kad nam zatrba.
    Kućanske aparate nasljeđujem od svekrve, koja je konzument.
    Što se tiče ostale tehnike povodim se mišlju, dok traje, ne treba nam novo(upravo objašnjavam mm da nam ne treba plazma od 107 cm)

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj ella roo prvotno napisa
    MM ni slučajno više nikad u šoping.
    Uvijek će izabrati prvu, najskuplju trgovinu i vodeći se reklamama kupujmo hrvatsko(a od h ni u tragovima) potrošiti barem 100 kuna više nego što bih ja.

Što se tiče ostale tehnike povodim se mišlju, dok traje, ne treba nam novo(upravo objašnjavam mm da nam ne treba plazma od 107 cm)
    Totalno potpisujem Samo što ja MM dam detaljne upute o dućanu i proizvodima tak da je šteta sad puno manja.

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

baš to.

reklame me ne diraju. ne dobijem poriv odmah nešto isprobati samo zato što se reklamira.

užasavam se nepotrebnih sredstava za čišćenje/poliranje/odčepljivanje/premazivanje i reklama za iste.

najviše trošim na robu, međutim, prošle zime sam si kupila sve "krupno" što mi treba, kaput, čizme i jaknu i ove godine samo dvije vestice. nisam uopće imala volje gledati ni pregledavati jer sam znala da već imam sve što mi treba. rasprodajama nisam ni primirisala.. (čak ni u accessorizeu ) doslovno me neko zasićenje spopalo.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Možda je nekome ovo teško povjerovati ali ja vam u kuhinji imam sveukupno 7 posuda za kuhanje. Par plastičnih posuda za hranu i jednu tavicu za palačinke. Ne pamtim kada sam zadnji put kupila nešto od posuđa za kuhinju. Od aparata ima jedino onaj mali za sjeckanje, a ni njega ne koristim uvijek. I naravno mikser.
    Ljepši mi je luk kada ga nasjeckam ručno.
    Šminku kupujem...Zaparvo se ne sjećam kada sam zadnji pu nešto kupila a šminkam se svaki dan. Puder ne koristim, sjenilo mi trajeeeeeeeeeeeeeeee. Za usta korisitm najčešće neko sjajilo koje isto tako trajeeee, a maskaru kupim jednom godišnje.
    Kaj se tiče kozmetike u kupaoni, sve kaj je naborjala i ključić. Jeidon kaj imam još koji preparat za kovrčavu kosu jer bez toga stvarno ne mogu i zapravo najviše to kupujem.
    I da ne nabrajam...Da kažem koliko mjesečmo trenutno trošimo na hranu vjerujem da mi pola vas opdje ne bi ni vjerovalo! A svaki dan kuhamo i uvijek ima nečega za papati!

I naravno ne padam na reklame...

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ja sam kao i Mim, što me dulje prodavač/reklama uvjerava da je to the proizvod, to brže izlazim iz dućana/zaobilazim taj artikl. Već i A. kad vidi neku reklamu dovikne: vidi, mama, opet nas varaju! 8)

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mene te reklame uopce ne doticu.
    uglavnom su mi smijesne i glupave

skoro mm i ja nesto pricamo na temu "Kad bi dobili glavni zgoditak na Lotu" , kad ce on meni " Ti bi opet kupovala u onim jeftinim trgovinama na snizenjima"
    I bi stvarno. danas sam kupila tri majice za 12 Euro

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ni mene reklame ne dotiču ,nek oni samo pričaju .
    Kupim što mi treba i što ne treba ( iako sve manje ) , ali meni paše
    puno naših civilizacijskih dostignuća , i da , olakšavaju mi život.
    Npr , najnovije, parna stanica mi jako pomaže , iako sam imala doma već peglu , kupila sam je - dakle nije da mi je stvarno trebala.
    Kupila sam i novi kompjuter , iako je stari još sasvim ispravan .
    Što se tiče hrane , i tu , volim komociju , npr. kupujem krušne mrvice iako
    bi ih mogla sam doma praviti,kekse također , volim kupiti već narezane šampinone , meso nataknuto na ražnjiće i slično.
    Sredstva za čišćenje su mi pomoć u životu , kao i omekšivači i razne papirnate/vlažne maramice.
    Moja frendica ( i susjeda ujedno ) isto stalno odvaguje i prevaguje što joj treba i ne , a nije baš da joj je sila , ima bolja primanja od mene.
    Svjesna je , i sama se šali na svoj račun da ima ušteđenu gomilu love , s tim bi mogla na lijepa putovanja , kupit auto i slično , ali kaže da ona to nikad neće potroštiti jer će opet prevagivati treba li joj to stvarno ili ne ....jednostavno , štednja joj je stil života

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ni mene reklame ne dotiču ,nek oni samo pričaju .
    Kupim što mi treba i što ne treba ( iako sve manje ) , ali meni paše
    puno naših civilizacijskih dostignuća , i da , olakšavaju mi život.
    Npr , najnovije, parna stanica mi jako pomaže , iako sam imala doma već peglu , kupila sam je - dakle nije da mi je stvarno trebala.
    Kupila sam i novi kompjuter , iako je stari još sasvim ispravan .
    Što se tiče hrane , i tu , volim komociju , npr. kupujem krušne mrvice iako
    bi ih mogla sam doma praviti,kekse također , volim kupiti već narezane šampinone , meso nataknuto na ražnjiće i slično.
    Sredstva za čišćenje su mi pomoć u životu , kao i omekšivači i razne papirnate/vlažne maramice.
    Moja frendica ( i susjeda ujedno ) isto stalno odvaguje i prevaguje što joj treba i ne , a nije baš da joj je sila , ima bolja primanja od mene.
    Svjesna je , i sama se šali na svoj račun da ima ušteđenu gomilu love , s tim bi mogla na lijepa putovanja , kupit auto i slično , ali kaže da ona to nikad neće potroštiti jer će opet prevagivati treba li joj to stvarno ili ne ....jednostavno , štednja joj je stil života

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Zivimo u skladu sa svojim mogucnostima i volimo si priustiti dobre/lijepe/kvalitetne nove stvari. Zivot je jedan i ne zelim se opterecivati svaki dan i u svakom trenutku treba li mi nesto STVARNO ili ne. Tako cu razmisljati kad se spomene npr. nova plazma, a imamo televiziju kupljenu i placenu ohoho prije par godina, ali ne i u supermarketu. Ako mi se jede sladoled/cokolada/najskuplja riza onda to i kupujem i sretna sam jer financije ne diktiraju da se takvih stvari moram odreci ili birati najjeftinije. Opcenito za stvari imam neke limite preko kojih ne idem jer smatram da je to cista deracina i kupujem gornju srednju klasu. Ducane visokih marki i Kineze podjednako izbjegavam.

Reklamama ne vjerujem, ponekad isprobam neko novo sredstvo i koristim ga i dalje ako je zadovoljilo.

Odjecu volim kupovati, sebi i malisi, jer mrzim osjecaj frustracije kad se ujutro oblacim za posao i ne mogu si sloziti zadovoljavajucu kombinaciju. Ne volim nositi ni stvari koje su izisle iz mode, mada se i inace drzim klasicnijeg stila. Slicno je i sa sminkom - imam je dosta i kvalitetna je.

Uglavnom, na nekoj granici potrosnje i stednje, vise naginjemo umjerenim potrosacima, ali u tome uzivamo i smatram da i to pridonosi kvaliteti nasih zivota.

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Kod nas isto kao kod summer (osim onog dijela o šminkanju ).
    S tim da ja osjećam nekakvu potrebu (ili možda ipak prije - obavezu) da manje trošimo... Samo što to još nismo realizirali.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Evo čitam vas i fakat sam se zabrinula da ipak možda pretjerujem u tom vaganju treba mi/ ne treba mi. Mislim, kad sagledam našu financijsku situaciju, i nije tako loša. Nemamo kredita, obavezna mjesečna davanja su režije, hrana, 2 osiguranja, auto, nismo u minusu, trenutno živimo od moje porodiljne za 2. 6 mj. Imamo skromnu ušteđevinu za kćer. A opet sam stalno u strahu da nam ne usfali :/
    Jučer smo, npr. išli na kratak jednodnevni put. I bilo mi je bezveze stat i sjest na cugu, potrošit bezveze novce (a ta su odmorišta ionako 30% skuplja od dućana), a put traje 2 sata. Jel pretjerujem?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Definitivno.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ako se mene pita, da.
    hebeš put ako ne staneš na autocesti na kavicu

šalim se, ja ovako nekako kao summer, ali i kao maruška

S tim da ja osjećam nekakvu potrebu (ili možda ipak prije - obavezu) da manje trošimo... Samo što to još nismo realizirali.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Fakat sam opterećena. A da ne kažem da za svaku stvar gledam jel "ekološka" ili štetna zbog ovog ili onog. Evo, trenutno sam u razmišljanju da li da se pofarbam ili ne, kod frizera

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ajme, meni je stat na cugu kad smo na putu najveći gušt od svih. i uopće nije stvar u tome jel mi to treba ili ne - naravno da mi ne treba, ali mi je gušt i definitivno mi čini dobro zdravlju

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

a što se tiče odolijevanja različitim nepotrebnostima koje koštaju - imam dobrih i loših dana. uz stalnu potrebu smanjenja troškova, naravno.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Pa izgleda da ja onda uopće više ne znam guštat :/ Onda idem odmah frizeru

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Farbanje ili samo šišanje?

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ja kupim stvar ako mi se svidi i ako ju mogu priuštiti. Vodim računa da nisam nikad u minusu, no daleko od toga da pazim na što ću sve potrošiti.
    Na robu sam slaba, na poslu imamo dress code i sve i da hoću ne mogu hodati u trapericama i tenisicama.
    Pa svatko valjda sam gleda po sebi, glupo je sad uspoređivati jel dobro trošiti ili ne trošiti.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Maruška prvotno napisa
    Farbanje ili samo šišanje?
    Mislim da će past i farbanje

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa
    a što se tiče odolijevanja različitim nepotrebnostima koje koštaju - imam dobrih i loših dana. uz stalnu potrebu smanjenja troškova, naravno.

Taka sam i ja. Ali sve u svemu, mislim da sam dosta skromna.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    ja kupim stvar ako mi se svidi i ako ju mogu priuštiti. Vodim računa da nisam nikad u minusu, no daleko od toga da pazim na što ću sve potrošiti.
    Pa svatko valjda sam gleda po sebi, glupo je sad uspoređivati jel dobro trošiti ili ne trošiti.
    U tome i je stvar što ja mislim da ja pretjerujem kad važem da li si nešto mogu priuštiti i da jako škrtarim, pogotovo na sebi, a i MM dosta cvokoćem i tražim da opravda svaku kunu.

A sasvim drugo pitanje je jel dobro trošit ili ne. Trošiti na što? Ili si mislila, bespotrebno trošiti, nekontrolirano trošiti? Kako trošiti?

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja na (auto)putu stajem samo ako moram pi-pi. Mrzim kavice na auto-putu, samo imam osjećaj da nepotrebno odgađam dolazak tamo negdje. A onda kad krene žicanje Ninja kornjača na benzinskoj , uh, ja radije vozim pet sati u komadu ako mi mjehur izdržava.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Osobno mi je besmisleno nekontrolirano trošiti, isto kao i nekontrolirano škrtariti. No, ako netko nalazi satisfakciju u dvadeset i osmom paru cipela na petu s remečićem oko gležnja svjetlozelene boje nemam problema s tim. Niti ću dići obrvu u smislu "gle idota" niti osuditi.
    Ista stvar i ako netko kontrolira listiće wc papira koje koristi pri jednom vršenju nužde. Tko voli, neka mu.

Danas je više problem po mom mišljenju to što su ljudi do te mjere opterećeni konzumerizmom da su spremni zapasti u dugove radi, karikiram, skijaškog odjela iako ne skijaju.

Kad netko ima, neka troši. Što bih mu ja brojala koliko je potrošio? Ista stvar i sa štednjom - ako Vam se štedi, štedite. sasvim sigurno neću osuditi ženu samo jer je rastrošna ako si to može priuštiti.

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kljucic, u ovome sam dosta slična tebi samo što sam ja uspjela pronaći ravnotežu , ali još donedavno sam bila tamo gdje si ti. :/
    Trgnulo me kada mi je brat, koji je po pitanju novca meni dosta sličan (obiteljska crta, što ćeš), rekao "Činiš si zlo". Neću se sada raspisati o detaljima svoje "bolesti" jer me sram.
    Pretjeruješ, to je sasvim sigurno. Jer, gdje je granica? Što nam zaista treba? I treba za što? Za puko preživljavanj? Stvarno razumijem tvoje razmišljanje, ali to dovodi do ludila. Onda su ti dovoljna dva kompleta garderobe, jedan pereš, drugi nosiš, jedne cipele, četiri para gaća i jedan topli obrok dnevno.
    I ja sam MM maltretirala baš kao i ti svojega. Sva sreća da me puno voli.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    Osobno mi je besmisleno nekontrolirano trošiti, isto kao i nekontrolirano škrtariti. No, ako netko nalazi satisfakciju u dvadeset i osmom paru cipela na petu s remečićem oko gležnja svjetlozelene boje nemam problema s tim. Niti ću dići obrvu u smislu "gle idota" niti osuditi.
    Ista stvar i ako netko kontrolira listiće wc papira koje koristi pri jednom vršenju nužde. Tko voli, neka mu.

Danas je više problem po mom mišljenju to što su ljudi do te mjere opterećeni konzumerizmom da su spremni zapasti u dugove radi, karikiram, skijaškog odjela iako ne skijaju.

Kad netko ima, neka troši. Što bih mu ja brojala koliko je potrošio? Ista stvar i sa štednjom - ako Vam se štedi, štedite. sasvim sigurno neću osuditi ženu samo jer je rastrošna ako si to može priuštiti.
    Mislim da baš nisi razumjela moje pitanje i cijelu problematiku. :/ I nitko nikoga ne osuđuje, nitko nikome ne broji i ne pričam o rastrošnosti. Pričam o svojoj samoškrtosti ( ) i pretjerivanju u štednji.

I brojim listiće WC papira

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja trošim previše
    na klopu, dječje igračke, crtiće, stvari za dijete
    za sebe najmanje, tu sam škrta i to me ljuti
    i reklame kao da su rađene za mene
    sad neću bit mirna dok ne probam sve nove kiki bombone, znam da je to njesra, što je najgore ne volim bombone, ali to je novo i ja moram sve probati
    ne trošim na neke krupne stvari, tipo da potrošim po koju tisuću kuna, ali mi novac po sitno stalno klizi među prstima
    stalno neke sitnice od par desetaka kuna, kad se skupi dođe mi zlo
    pretjerujem
    znam da trebam malo stati
    ali opet pretjerana škrost....
    brojati svaku kavu.... (ako nije uvjetovana neimanjem, onda je to druga stvar) sebi, a pogotovo partneru :/

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj lucij@ prvotno napisa
    Jer, gdje je granica? Što nam zaista treba? I treba za što? Za puko preživljavanje? Stvarno razumijem tvoje razmišljanje, ali to dovodi do ludila. Onda su ti dovoljna dva kompleta garderobe, jedan pereš, drugi nosiš, jedne cipele, četiri para gaća i jedan topli obrok dnevno.
    Eto, da se mene pita, ja bih sa time bila "zadovoljna". Mislim, u dubini duše ne bih. Baš sam nekako po tom pitanju mazohist. Sigurno je Oprah već imala emisiju i o mojoj "bolesti".
    Kako si se ti "izvukla"?

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    ali opet pretjerana škrost....
    brojati svaku kavu.... (ako nije uvjetovana neimanjem, onda je to druga stvar) sebi, a pogotovo partneru :/
    Koja je to situacija "neimanja"? Da li sam ja u toj situaciji (gore sam opisala našu financijsku situaciju)? Mislim, nismo kruha gladni.
    A bolje da ne znaš prioritete MM što se financija tiče, shvatila bi zašto mu brojim, ali ne bih o tome 8)

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

I još uvijek sam doma i sjedim za kompom. Idem frizeru!!!!

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa zato sam to i napisala, ako živite samo od 2500k, ja ne bi imala za vodu, tako da te razumijem da okrećeš svaku kunu
    samo to što si napisala da ti MM mora opravdati svaku kunu, pogotovo ako si ti ta koja jedina nosi novac u kuću, mislim da mu je ta činjenica dovoljno teška i bez da ga netko stalno na red uzima
    nemoj me krivo shvatiti, vjerovatno je to bila tvoja nespretna formulacija, ali znam kako je meni bilo kad nisam imala ni kune, nisam još živjela sa MM, i on je teško zarađivao, pa bi mi svaki put dao po 100-200 kuna da mi se nađe, nije me pitao na što sam ih potrošila

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pa kažem ti, brat, ista škrtica kao i ja, rekao mi je da sam pretjerala. E tada sam se zamislila. Da se razumijemo, ja nisam možda škrta u pravom smislu, npr. jako volim skupljati društvo kod sebe na roštilju ili cugi, počastiti kada izađem van, kupiti nešto ili dati novac mlađoj braći i slične stvari. Ali sam izuzetno racionalna što me dovelo do situacije da sam, samo jedan primjer, htjela frizuru sa šiškama, ali sam rekla ipak neću jer ću onda morati češće kod frizera (veliki , fakat me sram to ovako javno). Neću iznositi više prljavih detalja
    Mislim da si stvari treba postaviti ovako: za život nije bitno samo imaš li što jesti i ne hodati gol i bos. Bitno je i da si ti zadovoljna, da ti je muž zadovoljan, a kada ste vas dvoje sretni onda su vam i djeca sretna. Koliko dugo će tvoj muž trpiti provjeravanja za svaku kunu? I da ti hodaš ko ni svoj ni svome? Takvo šrtarenje u konačnici ipak vodi do trajnog nezadovoljstva.
    Pomoglo bi ti kad bi odredila što ti pričinjava zadovoljstvo. Meni je to da budem dotjerana i dobra knjiga. Tebi možda neki slatkiš, časopis, nova trenirka ili izlazak.
    Na taj način opet nećeš trošiti puno više novaca, a biti ćeš zadovoljna.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    samo to što si napisala da ti MM mora opravdati svaku kunu, pogotovo ako si ti ta koja jedina nosi novac u kuću, mislim da mu je ta činjenica dovoljno teška i bez da ga netko stalno na red uzima
    Joj, imaš potpuno pravo. I svjesna sam toga. Ali tako je teško naći sredinu. Kad mu i kapne koja kuna, odmah razmišlja šta mu na autu novo treba. Ne za popravak, nego za tuning&styling Mislim da malo olako shvaća novce jer se o financijama brinem ja. Uz moje svakomjesečno elaboriranje prihoda i rashoda, njemu još uvijek to nije default. Ali to je pak druga tema...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •