Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 69

Tema: IVF trudnoća kao indikacija za carski rez

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno IVF trudnoća kao indikacija za carski rez

Drage moje suborke, IVF mame i trudnice (sadašnje i buduće) !
    Znam da je mišljenje struke oko ovog pitanja poprilično podijeljeno. Kakva su vaša iskustva? Što kažu vaši liječnici? Jeli IVF trudnoća sama po sebi indikacija za porođaj carskim rezom? Mislim prije svega na jednoplodne trudnoće, višeplodne su same po sebi, bez obzira na način začeća, druga priča...

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno Re: IVF trudnoća kao indikacija za carski rez

Citiraj Superman prvotno napisa
    Drage moje suborke, IVF mame i trudnice (sadašnje i buduće) !
    Znam da je mišljenje struke oko ovog pitanja poprilično podijeljeno. Kakva su vaša iskustva? Što kažu vaši liječnici? Jeli IVF trudnoća sama po sebi indikacija za porođaj carskim rezom? Mislim prije svega na jednoplodne trudnoće, višeplodne su same po sebi, bez obzira na način začeća, druga priča...
    ja ti mogu prenijeti kako je u BiH, prema malom uzorku cura koje su uspjele doci do tog najljepseg dana
    ovdje su gotovo jednoglasni da IVF trudnocu tretiraju kao rizicnu i automatski preporucuju carski rez. jedina alternativa koju nude je, vjerovali ili ne, indukcija, sto je prema mom nestrucnom misljenju, van pameti.

no, ima i svijetlih tacaka. divni dr koji mi je radio histeroskopiju mi je obecao da kad jednom budem trudna aBd, a trudnoca bude isla bez komplikacija, mozemo razgovarati o porodu u vodi (mogucnost postoji u toj bolnici) i pokusati s takvim porodom - kako on veli, ako sta, ne daj Boze, krene naopako, sala nam je odmah u blizini.

dakle, cini mi se da je kljucno naici na dr koji zeli razmotriti i alternative carskom rezu, a bitno je imati i inicijativu za prirodni porod

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

a bilo sto da mi kazu poslušat ću dr.samo da beba dođe

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

laky, ma da ne bude zabune, i ja ću apsolutno poslušati svog MPO liječnika, koji mi i vodi trudnoću.... (Istina, nismo se još dotakli teme porođaja.) Jedino što mi je bitno je da moj sin sretno i zdravo dođe na ovaj svijet.
    Ali, eto, razmišljam, obzirom da je moja IVF trudnoća vrlo uredna, kako mi to volimo reći "školska" (i nadam se da će tako biti i do kraja), što bi u takvoj situaciji savjetovali naši MPO specijalisti?

iva_luca avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja sam se iskreno nadala i pripremala za prirodni porod. IVF trudnoća sama po sebi, ako nije komplicirana nekim drugim faktorima, po meni nije indikacija za carski rez. I danas mislim da bih rodila prirodno da sam kojom srećom dobila trudove.
    Ali, kako sam zadnjih tjedana trudnoće imala visok tlak, nisam se otvarala (krajem 41 tjedna mi amnioskopiju napravili "na guranje"), Lucini protoci nisu bili baš najbolji, a indukciju sam s takvim statusom i s obzirom na moje godinice razumljivo - odbila, trudnoću je valjalo dovršiti carskim.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj iva_luca prvotno napisa
    IVF trudnoća sama po sebi, ako nije komplicirana nekim drugim faktorima, po meni nije indikacija za carski rez.
    Točno! IVF trudnoća se vodi kao rizična, ali nije indikacija za carski rez.

alec avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Superman - ja sam sa svojim mpo liječnikom ( koji mi također kontrolira trudnoću) pričala o porodu i on smatra da ivf nije indikacija za carski rez ( ako je trudnoća uredna kao u tvom slučaju).

fjora avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

kod mene je na kraju prosudila težina djeteta (4150) moja trudnoća je bila također školska, ali uz mpo trudnoću tu su bile godine (40) i 2 spontana u prošlosti te 11 postupaka mpo, to sve nije bila indikacija za carski iako se cijelo vrijeme spominjalo 50-50 vjerojatnost za carski

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

IVF trudnoća nije indikacija za carski rez.

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

IVF trudnoća nije indikacija za carski rez,pa ni blizanačka
    ja sam ptičice rodila vaginalno
    moja ginekologica je govorila da je moja trudnoća kao i svaka druga (imala sam urednu trudnoću)

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nije.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

IVF trudnoca se tretira kao normalna trudnoca, to jesto ide se na prirodan porod ukoliko ne postoje kontra indikacije. Svaki savjestan ginekolog ce reci da se mora vidjeti kako ce se trudnoca razvijati, te ce se u zadnjem tromjesecju vise znati o porodu.

Motivacija tipa 'ne zelimo dodatno riskirati jer ste bili na MPOu' ne drzi vodu ukoliko su beba i mama dobro, carski rez je teska operacija potrbusnice i nesmije se olako napraviti.

barbi26 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja sam moga Lovru rodila skroz prirodnim, vaginalnim putem, bez indukcije, bez epiduralne, doduše trajalo je malo duže, ali bilo je predivno i isplatilo se svake sekunde. Nisam ni pomišljala na carski, kad mi je dr u 36. tj. rekao da je maleni okrenut glavicom na dolje, znala sam da će sve ići svojim tokom.
    Trudnoća mi je u početku bila rizična, primila su se dva zametka, ali jedna GV je ostala prazna pa je bilo malo komplikacija jer sam imala krvarenja, ali nitko mi nije spominjao ni predlagao CR, niti je to bila moja želja.

Sretna sam da je došao na svijet ovako kako je!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I da, ovo što wewa spominje sam skužila da je djelomice tako i u Srbiji tj. jednom dijelu moje mariborske "berbe" su tako terminirane trudnoće. Tj., čini mi se da je pravilo da se na Zapadu, ajmo to tako reći, uvriježilo da je to trudnoća kao i svaka druga, u ZG-u razmišljaju na tom potezu, ne znam kako je kod vas u Osijeku, znam da su se prije neke cure s ovog podforuma koje su, čini mi se, rađale u Kninu morale izboriti za vaginalni porod, ali, iskreno, ne znam je li samo MPO bio u igri ili i dob rodilje ili nešto drugo. Sama činjenica MPO začeća, govorim sad za ZG rodilišta jer za drugo ne znam, uglavnom, tj. u najvećem broju slučajeva, nije indikacija za carski, ali kad se to "zbroji" na dob rodilje - ako je bliže 40-tima i još nešto u trudnoći onda zna tako završiti.

sretna35 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Naravno da IVF trudnoća sama po sebi nije indikacija za carski rez. Odluka o carskom rezu donosi se ako postoje drugi rizični faktori koji mogu ugroziti zdravlje bebe ili majke.

Budući su i mama Superman i maleni Superman u izvrsnoj kondiciji mislim da nema zapeka za prekrasan prirodni porod .

SNOOPY avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hm, bez obzira na IVF, nisam nikad pomislila da bi automatski mogla na carski! Nit mi je doktor to ikada spomenuo, trudnoća je i više nego idealna, stvarno sve 5. Ja uredno svima govorim kako se nadam jednom lijepom, brzom i prirodnom porodu! 8)

P.S. Kad sad razmislim, jako puno ljudi me pitalo da li idem na carski...... :?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Moja je trudnoća bila visokokomplicirana od samog početka- do 29 tjedna dijagnoza mi je bila prijeteći pobačaj a od 29 tjedna prijeteči prijevremeni porod, a uz to imam i dioptriju -9 na oba oka. Cijelu trudnoću sam preležala na lijevom boku. Sa ginekologom za kojeg sam se odlučila da će me porađati(on je inače ginekolog kirurg i radio mi je i laparaskopiju) dogovorila sam carski rez. Međutim u 37 tjednu kad mi je pukao vodenjak on me pregledao i rekao da ću lako i brzo roditi i da idemo na prirodni porod. Tako da IVF trudnoća definitivno nije razlog za carski rez!

Bebel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Nije!
    Prije par dana rodio se predivan dečkić prirodnim putem. Opusti se i uživaj u naredenim tjednima

Sonja29 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Osobno nemam iskustva o tome ali prijateljica mi je radila IVF,trudnoća joj nije bila rizična mada je imala 39 godina i imala je normalan porod bez komplikacija.

amyx avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

prijateljica je bila na IVF-u, nosila je blizance, u početku je trudnoća ila jako rizična, no na kraju se sve normaliziralo i rodila je bliziće prirodnim putem, dva dana prije termina. jedan je bio 2800 g a drugi 3200 g. Za bliziće veliki su bili ali eto sve je prošlo super i sad imaju već 18 mjeseci i pre super su

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Maxime prvotno napisa
    IVF trudnoca se tretira kao normalna trudnoca, to jesto ide se na prirodan porod ukoliko ne postoje kontra indikacije. Svaki savjestan ginekolog ce reci da se mora vidjeti kako ce se trudnoca razvijati, te ce se u zadnjem tromjesecju vise znati o porodu.

Motivacija tipa 'ne zelimo dodatno riskirati jer ste bili na MPOu' ne drzi vodu ukoliko su beba i mama dobro, carski rez je teska operacija potrbusnice i nesmije se olako napraviti.
    Debeli potpis!

Ja sam nosila IVF blizance, prije njih imala jedan porod carskim rezom pa su me opet pripremali za prirodan porod.

Ako je sa trudnoćom sve OK nema potrebe za carskim.

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj sretna35 prvotno napisa
    Budući su i mama Superman i maleni Superman u izvrsnoj kondiciji mislim da nema zapeka za prekrasan prirodni porod .
    I ja se tome nadam! Međutim, nemalo sam se nedavno iznenadila, kad mi je liječnica (primarni gin.) na tečaju za trudnice (vidite da se pripremam za vaginalni porod ) rekla da obzirom na moju situaciju, 5xAIH i IVF trudnoću, ona ne bi niti pomišljala na prirodni porođaj, nego dogovorila sekciju...
    Anyway, apsolutno ću prepustiti odluku svom MPO liječniku. A ja ću biti spremna i za vaginalni porođaj i za carski. 8)

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Superman, je li to bila ginićka u Osijeku? Možda su oni tamo više naklonjeni carskome, ali ako je sve OK, a samo faktor začeća IVF, ti mlađahna i sl., nema razloga zašto ne bi izrazila svoje želje za vaginalnim porodom. Pretpostavljam da ti trudnoću prati tvoj osječki MPO-ovac, naši (barem na VV-u) mogu samo do 3. mjeseca tako da nemaju puno upliva u način poroda i kasnije vođenje trudnoće. Enivej, sretno, i da bude onako kako želiš - vaginalni, što prirodniji.

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    a samo faktor začeća IVF, ti mlađahna i sl., nema razloga zašto ne bi izrazila svoje želje za vaginalnim porodom.
    Da, mlađahna! Ja se, istina, tako osjećam, ali činjenica je da i nisam baš u cvijetu mladosti za prvorotku (34 godine pune).
    Da, tečaj je u OS (i prim. gin. koja ga organizira...). Imam tu sreću da moj MPO liječnik vodi trudnoću i iskreno se nadam da će mi biti i na porođaju, kakav god bio...

Kikica1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Meni su samo u pocetku bile cesce kontrole a poslije mi se trudnoca vodila kao sasvim normalna trudnoca. Kad sam dosla roditi cula sam da je sestra s prijema naglasila kako salje u radjaonu IVF-trudnicu ali nitko nije spominjao carski rez. Rodila sam zbilja brzo po dolasku, bez dripa i drugih kemijanja. Vjerojatno ovisi i o stavu lijecnika ali mislim da sam IVF ne znaci porod carskim rezom.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Superman prvotno napisa
    Citiraj ina33 prvotno napisa
    a samo faktor začeća IVF, ti mlađahna i sl., nema razloga zašto ne bi izrazila svoje želje za vaginalnim porodom.
    Da, mlađahna! Ja se, istina, tako osjećam, ali činjenica je da i nisam baš u cvijetu mladosti za prvorotku (34 godine pune).
    Da, tečaj je u OS (i prim. gin. koja ga organizira...). Imam tu sreću da moj MPO liječnik vodi trudnoću i iskreno se nadam da će mi biti i na porođaju, kakav god bio...
    Mislim da se možeš karakterizirat kao mlađahna u kontekstu razmatranja godina kao prvorotka - recimo da bih sebe okarakterizirala kao nemlađahnu (tako, 39-40 prvorotka).

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

kako su cure rekli nije indikacija za CR. najbolje je da se dodatno educiras i svoje zelje ljepo artikuliras, ako je naravno, sve ok sa tobom i bebom. A ja ti od srca zelim da bude onako kako ti zelis.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

kako meni reče ortoped u Lovranu prije godinu dana u prvoj trudnoći:

'žena poslije 35 po meni uopće nije za prirodno rađanje!' ma mačkulina budite realni, godinama života (imala tada 36) ste bliže osterporozi nego gibljivosti zdjelice, zglobova i kostiju...

Ostala sam kao da me je tušem polio ali je čovjek realno rekao.
    :/ :/

Poslije sam razgovarala još sa jednim ortopedom na Šalati koji je isto rekao.. nisu to one kosti kao kod mladih cura što se šire i skupljaju, nije to ona zdjelica kao što treba biti prvi put.. zglobovi su poslije 35 drugačiji a kamo li struktura kostiju....

Eto..mene ubiše tom spoznajom....

svatko zna najbolje za sebe kako i što želi... ja samo nadodah faktor curetci moji (ko rose u podne što sma uostalom i sama) da ovaj faktor nijedna od vas ne spominje a bitan je.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Mackulina, imas problema s kukivima ili sa zdjelicom?

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

imala saobraćajku u djetinjstvu i operirala ih...
    išla na konzultacije kod ortopeda..

ja moram na carski ali znam što su mi općenito govorili njihov generalni stav oko prvorotkinja i rađanja poslije 35-te

nijedna stara rodilja koja je prvorotka ne ide ortopedima, što je greška, pa budite realni, žena od 40 i više godina bliža je godinama oteroporozi nego klasičnom školskom porodu.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ja sam prvo dijete rodila prirodnim putem (bez carskog).. doduše mrtvorođenče

Meni što se tiče mene nije problem uopće prirodan porod i nije to tako strašno ali rekao mi Podobnik..vi mačkulina niste prvorotkinja (kao što nije ni Isabel)...

I ona i ja možemo prirodnim..druga stvar je što meni ortopedi sugeriraju carski...

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

a sve može biti indikacija ako se zakomplicira....

Evo na pregledu prof Đ mi je rekao da je on stava i prijatelj prirodnih poroda ali da i oni imaju svoje rizike.
    Baš sam pričala sa njim o tome i rekao je da je to bitan faktor, struktura kostiju nakon 35 te je drugačija, kosti su gušće, zglobovi nisu tako fleksibilni kao kod mladih cura.. jednostavno godine nose svoje...

Čak je pričao da kod starijih prvorotki je pojačan visok tlak pri trudovima i porodu... (nema pravila ali statistika tako kaže)

Znači, želje su želje... treba biti realan.

Po meni IVF nije u ničem rizičnija trudnoća, rizičnija od neke trombofiličarske, ili hematoma ili mioma ili dijabetičarke.. svaka može biti rizična..bitno je zdravlje žene za prirodan porod ponaosob a ne dijagnoza

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mačkulina prvotno napisa

'žena poslije 35 po meni uopće nije za prirodno rađanje!' ma mačkulina budite realni, godinama života (imala tada 36) ste bliže osterporozi nego gibljivosti zdjelice, zglobova i kostiju...

Poslije sam razgovarala još sa jednim ortopedom na Šalati koji je isto rekao.. nisu to one kosti kao kod mladih cura što se šire i skupljaju, nije to ona zdjelica kao što treba biti prvi put.. zglobovi su poslije 35 drugačiji a kamo li struktura kostiju....

svatko zna najbolje za sebe kako i što želi... ja samo nadodah faktor curetci moji (ko rose u podne što sma uostalom i sama) da ovaj faktor nijedna od vas ne spominje a bitan je.
    Mislim da je ovo daleko pretjerano i generalizirano.
    Pa neka žena može u 40-tima imati bolju strukturu kostiju i zglobova nego neka puno mlađa.
    Uz to kosti uopće nisu važne za rađanje, ligamenti su ti koji se šire, a oni su prirodno rastezljiva stvar.
    Uz velike količine hormona progesterona i relaksina u trudnoći još su mekaniji i ako bi se rađalo u prirodnim fiziološkim položajima, sustav bi sigurno funkcionirao optimalno.
    Mene zapravo smeta što se non stop nalaze neke "falinge" tom našem savršenom ženskom tijelu. Kao da smo mi žene iza 35 već za otpad, a ne za rađanje.
    Mislim zašto se uopće trudimo s tim šupljim kostima, rigidnim međicama i lijenim maternicama.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

pa zato kažem..treba otići ortopedu... ponaosob..

nema dijagnoze općenite..to sam napisala u zadnjem postu..ali ne treba ni idealizirati prirodni porod i kosti i kukove i zdjelicu žene koja prvi put rađa u 40 toj godini...

Ležala u petrovoj sa dvije takve (lili 75 ležana na njezinom krevetu kada sma uletila u sobu da joj se javim) koju su sa 40 i kusur mučili 26 sati prirodnim porodom i nikako da se otvori i nikako)..

Kasnije mi rekla da joj je ortoped rekao da je jednostavno zdjelica odradila svoje..tu je 40 i kusur godina.. ali to je ponaosob...

Da je sve to znala prije ne bi se toliko mučila i rađala i jedva joj bebu spasili... jer je puls počeo slabiti

Ne stvarati idealnu sliku o svom tijelu pogotovo ako se je prvorotkinja..

Zar misliš da su sve te priče izmišljene?? Sve to ima svoj razlog... zašto se govori kao i čudesne priče o babinju (što nisu izmišljene a sve ih govore)

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Fidi..ja nemam ništa protiv prirodnih poroda.. čak nije to ništa ni strašno.... odista nije

Treba biti samo realan... nije isto roditi sa 40 godina prvo dijete i roditi sa 40 godina drugo, treće ili četvrto dijete..

meni je druga trudnoća drugačija i lakša od prve a u prvoj imala 36 godina u drugoj zatrudnila sa 37...pa vidim razlike

rikikiki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Meni je prije godinu, dvije dijagnosticirana osteopenija na kukovima ... da li to znači da bih trebala roditi na carski :/

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Protivnik sam carskog reza, osim u slučajevima kad je on doista potreban.
    Smatram da IVF trudnoća nije opravdan razlog za carski rez.
    Jer pri porodu je sveisto na koji je način žena ostala trudna, ako ćemo o samom porodu.
    Ja sam mogla birati način poroda, carski, epiduralnu, samo sam trebala reći što želim i udovoljilo bi mi se, ja sam rekla prirodni porod bez injekcije za bolove i tako je i bilo.

Što se tiče godina, kad sam ja bila u rodilištu bilo je puno žena što su rodile s 40 godina prvi put. U prosjeku su njihovi porodi bili super. Kad je bilo zdravstvenih problema, u skladu s težinom problema promišljalo se o carskom rezu.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

draga ja ti samo mogu reći..odi ortopedu....

Ginekolog će ti reći općenito ali ortoped će ti reći doslovno što je bolje za tvoje zdravlje (jer nije samo cilj da rodiš, već da budeš što duže zdrava i pomogneš svojoj bebici)..

Jer ako i trebaš zbog toga na carski (ja odista nemam pojma kao laik) zar nije bolje znati tu istinu nego se forsiranjem nečega što je 'normalno i prirodno' u ljudskoj populaciji a sve smo jedinke za sebe...

Ja ti preporučam KBC Lovran ili Privatnu kliniku dr. Nemec u Rijeci..odista imaju vrhunske ortopede.. a ni Šalata nije tako loša

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj rikikiki prvotno napisa

Meni je prije godinu, dvije dijagnosticirana osteopenija na kukovima ... da li to znači da bih trebala roditi na carski :/
    cuj, ja imam diskus herniju i svakako cu aBd razgovarati s ljekarima o tome, no mislim da je edukacija presudna - ne treba o svom slucaju suditi na osnovu rekla-kazala
    ipak je porod nesto najprirodnije i nece biti bas da je incidencija carskog reza od najmanje 30% opravdana. naravno da postoje slucajevi kad je carski rez najbolji izbor za majku i dijete, ali ne treba ga shvatiti kao pravilo. just my 2 cents.

rikikiki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Je ... ma naravno, nikad ne bih sama forsirala nešto ako se dr. s time ne slažu.
    U svakom slučaju, ipak sam malo zabrinuta za svoje kukove, s 32 godine osteopenia ... šta će biti za 10-tak godina ... ne bih htjela kukove ničim ugrožavat ... želim hodati do kraja života!
    I ja bih htjela da sve bude prirodno, ali da li je prirodno s toliko godina imati takvu dijagnozu :?
    Ako može, može! Ako ne, ne! Nikakve svoje želje neću forsitati!

On topic:
    Mislim da sama IVF trudnoća nikako ne može biti indikacija za carski. To mi uopće ne pije vodu. Ako je trudnoća uredna, majka i beba zdrave, ne vidim razloga zašto bi se radio carski!

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa zato kažem..treba otići ortopedu... ponaosob..

nema dijagnoze općenite..to sam napisala u zadnjem postu..ali ne treba ni idealizirati prirodni porod i kosti i kukove i zdjelicu žene koja prvi put rađa u 40 toj godini...

Ležala u petrovoj sa dvije takve (lili 75 ležana na njezinom krevetu kada sma uletila u sobu da joj se javim) koju su sa 40 i kusur mučili 26 sati prirodnim porodom i nikako da se otvori i nikako)..

Kasnije mi rekla da joj je ortoped rekao da je jednostavno zdjelica odradila svoje..tu je 40 i kusur godina.. ali to je ponaosob...

Da je sve to znala prije ne bi se toliko mučila i rađala i jedva joj bebu spasili... jer je puls počeo slabiti

Ne stvarati idealnu sliku o svom tijelu pogotovo ako se je prvorotkinja..

Zar misliš da su sve te priče izmišljene?? Sve to ima svoj razlog... zašto se govori kao i čudesne priče o babinju (što nisu izmišljene a sve ih govore)
    Ma gle, ono što mene smeta je generaliziranje. Samo to. Potpuno se slažem s tobom kad kažeš da svatko treba imati individualni pristup.

A te andgdotalne priče u kojima se žena muči u trudovima satima i satima su mi koma. Jer ako porod napreduje onda će najvjerojatnije sve biti ok makar žena imala i 40 godina. No, ako dođe do zastoja u porodu onda se treba ranije razmišljati što nije u redu i nešto poduzeti, a ne žene satima puštati u jakim trudovima, ako stvar ne ide.
    Ovo što je ta žena rađala toliko dugo može imati jako puno razloga. Najjednostavnije je na kraju ženi reći da je ona zakazala, da joj tijelo ne valja.
    Nitko neće reći, gle možda smo mogli to drugačije napraviti, možda je ženi trebalo više privatnosti, možda joj je trebalo ohrabrenja, možda je nešto trebalo napraviti u tih 26 sati.
    Molim te izbjegavaj fraze tipa "mučili su je prirodnim porodom" jer porod od 26 sati, sigurno pun intervencija miljama je daleko od prirodnog poroda.
    M. Odent uvijek sugerira da ako se u idealnim uvijetima za ženu (privatnost, zaštita, nizak adrenalin) porod zakoči, da onda treba ići na carski.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da li mozda znas koji detalj tog 26-satnog "mucenja prirodnim porodom"? kako je to izgledalo? jesu li joj trudovi krenuli spontano ili je porod induciran? je li mogla zauzimati polozaje koji su joj odgovarali ili je morala lezati na boku&ledjima privezana za ctg?

mislim - ja razumijem da postoje medicinske indikacije za porod carskim rezom, ali bih voljela kad bi se prihvatilo da postoje drasticne razlike u tome kako pojedini zdravstveni radnici (ginekolozi i primalje) pojme "pokusaj prirodnog radjanja" - jer drip, lezanje na ledjima i slicno "pomaganje" sasvim sigurno nisu prirodni i sasvim sigurno nece za prirodnost poroda uciniti ono sto bi sama priroda (hormoni, polozaj, mogucnost kretanja, osjecaj sigurnosti...) mogla uciniti... :/

hocu reci - da mi je najtuznije kao razlog za carski rez cuti "nisam se otvarala - pali su otkucaji djetetu - porod je zavrsen hitnim carskim" a onda u iducoj recenici - "lezala sam na ledjima 2-5-24 sata pod dripom" :/

zensko tijelo je savrseno za radjanje ali nije - svemoguce za radjanje. protiv takvih napada na tijek samog poroda ni takvo savrsenstvo, kakvo zensko tijelo jest, se ne moze izboriti

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

medicina generalizira jer je sve odrađeno na statističkom tipu uzoraka...

i ta statistika je generaliziranje.

Evo meni nikada nije bilo jasno što su mi govorili u Petrovoj bolnici u drugoj trudnoći: 'ma vidjeti ćete, sve će biti lakše, tijelo je odradilo trudnoću, tijelo je odradilo porod.. trudnoćom ste dobili hormone koji će vam mnoge stvari u klimaksu olakšati.. (ja nisma shvaćala o čem oni pričaju a nisam se pretjerano ni trudila da shvatim).

Stalno su uspoređivali i naglašavali da je dobro što je prva trudnoća 'odrađena', da je dobro da je organizam to prebrodio prije 40 te godine...

očito se nešto događa sa našim hormonima, sa našim tijelom.. sa nečim jer ne bi to tako naglašavali... očito nešto što mi laici tu ne razumijemo..

'Mučili ju prirodnim porodom' prenosim doslovno kako mi rekoše... a moj stav oko prirodnog poroda sam napisala par postova prije..to uopće nije ništa strašno.

Nema goreg od roditi mrtvo dijete znaš li to?? Takvi porodi traju po par dana.. Jer bebica u trbuhu se ne stigne ni namjestiti (ona pluta.. negravitacijski)...takav porod je horor... treba imati sreće da se bebica uglavi u zdjelicu, kada krenu trudovi, nema tiskanja same bebice da što prije izađe..već samo i isključivo tiskanje majke.. i zato takvi porodi traju po 2-4 dana..

rađa se samo i isključivo na drip-u, ako prijeti sepsa ili ako ne uspije nakon 2-4 dana, ili se beba ne uglavi na zdjelicu... ide se na carski

E kada ja nakon takvog poroda mogu reći da porod nije tako strašna stvar (a vjeruj mi bio je tako strašan da sma ga željela zaboraviti)..onda zaista prirodan porod živog djeteta je 'mocartova mala noćna muzika'

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je stvarno zao ako je moj post dirnuo u tvoje teske rane nije mi to bila namjera, zbilja nije...

ja bi samo voljela kad bi, kad vec diskutiramo, svi prihvatili sto znaci pojam "prirodni porod" a sto "vaginalni porod"...

jer prirodni porod nije induciran, uz njega ne mozes prisit nikakav drugaciji pridjev osim - prirodnog.

vaginalnom vec mozes nadodat stosta :/

eto. samo sam to htjela rec.

oprosti jos jednom sto sam svojim postom takla tamo gdje te boli...

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ma yok draga... to je činjenica koje se svaki put djetim kada pogledam svoju trudničku knjižicu.. jer ti prvo piše Fetus mors in utero pa tek onda graviditatis (druge trudnoće).

Naučiš se živjeti sa tim..

Nisi me uopće povrijedila, iako se sad približavaju za nekoliko tjedana moji krizni tjedni.. pa sam van sebe

to sam napisala samo zato da se zna kakav ja stav imam oko prirodnog poroda a što sam prošla...

I opet ponavljam.. nije to ništa strašno.... veliko je srce jedne majke.. u njega mnogo tuge može stati

vliki kiss ti šaljem

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

imala saobraćajku u djetinjstvu i operirala ih...
    išla na konzultacije kod ortopeda..

ja moram na carski ali znam što su mi općenito govorili njihov generalni stav oko prvorotkinja i rađanja poslije 35-te

nijedna stara rodilja koja je prvorotka ne ide ortopedima, što je greška, pa budite realni, žena od 40 i više godina bliža je godinama oteroporozi nego klasičnom školskom porodu.
    Ovo za osteorporozu je točno, većina nas valjda u toj dobi zbog sjedalačkog načina života ima osteopeniju, navodno je triger za osteo-probleme i trudnoća sama, ja sam bila zbog svoje kuko-situacije na konzultacijama u Lovranu i u ZG kod privatnih ortopeda, nisam, pak, dobila dojam da je to neka generalna preporuka da se u "zrelijim" godinama ide na carski, vjerojatno jesu žene bliže tome, nego one u mlađim godinama, ali kao automatska preporuka nisam sigurna da sam tako shvatila, nisam se, doduše, raspitivala kako za zdrave žene srednjih godina, nego za svoju situaciju - ali takav je moj dojam o njihovom stavu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

BTW, i ako ortoped napiše sugestiju za carski, to je opet podložno mišljenju ginića i eventualnoj komisiji, nekako sam shvatila da je njihova zadnja vis-a-vis toga. Znači, ta pitanja carski da ili ne, pitanja indikacija, često nisu jednoznačna niti "uklesana u stijenu", podložna su različitim mišljenjima, i, koliko sam shvatila, ne postoji nekakav jednoznačni guideline za postupanje, osim ako se ne radi o jednoznačnoj ginekološkoj indikaciji, tipa placente previae ili tako nečemu ili eventualno baš jako teškom nekom drugom ne-gino problemu.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja sam pitala nekoliko lijecnika-ginekologa da li je blizanacka trudnoca iz IVF-a pa jos u 40-oj godini indikacija za carski, i svi su odlucno rekli NE. Indikacije za carski su visoki tlak, polozaj i velicina djeteta, sirina zdjelice...
    Ne vidim zasto bi porod iz IVF trudnoce bio rizican?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Pepita prvotno napisa
    Što se tiče godina, kad sam ja bila u rodilištu bilo je puno žena što su rodile s 40 godina prvi put.
    E na ovo se moram nadovezati! Kad sam ja bila u rodilistu, ostale trudnice su mi na temu godina znale reci: 'Pa toliko ima moja mama/svekrva... :shock:

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •