Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Ostavinska rasprava i darovni ugovor

 1. #1

  Datum pristupanja
  May 2007
  Postovi
  2,588

  Početno Ostavinska rasprava i darovni ugovor

  Molim Vas za pomoć ako netko zna odgovoriti. Ne radi se o meni direktno, ali mi je bitno da se ovaj slučaj razriješi.

  Petero braće i sestara je zadnjih 20-ak godina dobilo od majke svaki po jedno zemljište. Jedan je na svom izgradio kuću, jedan obrađuje zemlju, jedna je prodala, jedan je dao kćeri da gradi kuću. Najmlađa sestra je budući da se radi o nekoj čudnoj podjeli i izrazito patrijarhalnoj obitelji dobila najmanje, jednu oranicu. Dobila je zemlju darovnih ugovorom i uknjižila je 2005. godine, svi ostali su dobili ranije isto darovnim ugovorom. U međuvremenu je ispalo da će se zemljište pretvoriti u gradilište, na dosta atraktivnoj je lokaciji, sad je to dio grada koji se širi i tamo bi prema urbanističkom planu trebao biti novi kvart.
  Njihova majka je nedavno umrla i sad je bila ostavinska rasprava na kojoj jedna od sestara traži da najmlađa sestra vrati polovicu gradilišta u ostavinsku masu jer je dobila previše, odnosno ne želi da se to zemljište dijeli nego da pripadne njoj. Stvar je u tome da su svi dobili svoj dio, i jedan od braće je dobio isto gradilište u blizini ovog od najmlađe sestre.

  Ima li ova pohlepna sestra ikakve šanse na sudu dobiti dio zemljišta od najmlađe? Prema zakonu od nasljeđivanju dar koji se dobije darovnim ugovorom treba se vratiti ako netko treba dobiti nužni dio, a ova pohlepna je svoj dio dobila i prodala. Uzima li se u obzir naknadno povećanje vrijednosti zemljišta?

  Radi se o "se vas bum tužil" mentalitetu, pa me zanima na koji način se može najmlađa sestra zaštititi. Ima li kakve koristi ako zemljište daruje svojim sinovima? To komplicira situaciju pa ova možda odustane od tužbe.

 2. #2
  uporna avatar
  Datum pristupanja
  Jan 2006
  Postovi
  3,846

  Početno

  Nisam pravnik ali mislim da se isto tako može dokazati da je pohlepna sestra dobila svoj dio koji je lijepo utržila i nije ostala uskraćena (dobila je i ona) mislim da onda to ne bi išlo.
  Po meni bi onda svi sve mogli tražiti da se vrati a to bi onda bilo tek veselo.
  Osim toga ako je to darovanje napraveljno davno, kad se nije znalo da će se mijenjati GUP ili što već onda mi nema smisla da se sad to istjeruje zato što je to vrijedniji dio zemlje.
  Mislim, što se nije žalila odmah na darovani dio dok su roditelji bili živi???

 3. #3

  Datum pristupanja
  May 2007
  Postovi
  2,588

  Početno

  Ma, zato jer nije normalna Zanima me da li ima ikakve šanse na sudu i ako to pokrene kak dugo može proces trajati, odnosno da li ova koja je tužena može raspolagati za to vrijeme tom imovinom

 4. #4
  Ogulinka avatar
  Datum pristupanja
  Apr 2009
  Lokacija
  ispod Kleka
  Postovi
  215

  Početno

  Nisam ni ja pravnik ali ako bi ta starija sestra s tim krenula na sud mislim da bi se onda sva zemlja koju su roditelji imali trebala djeliti na pet jednakih djelova. Ona je svoj dio prodala, znači da bi trebala dati novčanu vrijednost svog djela. Mislim da joj to nebi bilo u interesu. Jedino u slučaju da nije ništa dobila mogla bi tražiti svoj nužni dio ali i tada bi opet sve moralo ići na diobu a ne samo dio najmlađe sestre. Moj je savjet da mlađa sestra uzme dobrog odvjetnika koji se bavi takvim parnicama. Bolje platiti nekoliko tisuća kuna odvjetniku nego zbog nečije pohlepe izgubiti nekoliko desetaka tisuća. Neka se barem posavjetuje.

 5. #5
  Kaae avatar
  Datum pristupanja
  May 2008
  Lokacija
  badgerella.com
  Postovi
  7,719

  Početno

  Koliko razumijem, a i sami smo bili (a i jesmo) u slicnoj situaciji, prica ide ovako: u darovnom ugovoru koji mi imamo, moj ujak (mamin brat, odnosno u ovoj prici dijete istog oca i majke) se odrice nuznog dijela. Da se nije odrekao, po smrti bake i djeda mogao bi traziti nuzni dio stana u kojem nije ni smrdio, nit mirisao vec 20+ godina. (A i 'nadoknadjen' mu je taj dio preko nekoliko puta, ionako.)

  Ovako, opet, koliko razumijem, moze nas tuziti do prekosutra, ali od spomenutog stana ne bi smio dobiti ama bas nista. Jer, jelte, potpisao je u tom istom ugovoru da se tog dijela i odrice.

  U ovom konkretnom slucaju... eh, pojma nemam, da budem iskrena. Mislim da ne moze dobiti dio sestrinog dijela, vec nuzni dio ukupne imovine koja ostaje za roditeljima.

 6. #6
  Maslačkica avatar
  Datum pristupanja
  May 2006
  Lokacija
  Sarajevo
  Postovi
  2,720

  Početno

  Sirius evo Zakon o nasljeđivanju pa možda tamo nešto ti ili prijateljica nađete, samo ga treba proučavati malo.
  I možda posatviti pitanje na Legalisu?

 7. #7
  fegusti avatar
  Datum pristupanja
  Mar 2007
  Lokacija
  pu
  Postovi
  2,033

  Početno Re: Ostavinska rasprava i darovni ugovor

  Citiraj Sirius Black prvotno napisa
  Petero braće i sestara je zadnjih 20-ak godina dobilo od majke svaki po jedno zemljište. Jedan je na svom izgradio kuću, jedan obrađuje zemlju, jedna je prodala, jedan je dao kćeri da gradi kuću. Najmlađa sestra je ...

  nisam mogla odoljeti...
  tema ne zaslužuje hihotića ali me citirani tekst neodoljivo podsjetio na matematičke zadatke riječima.

  evo, neki dan kćer rješavala zadatak... materijal dug 68 metara treba podijeliti na 4 dijela i to na način da su prva dva dijela jednaka, treći je duplo veći od prvog, a četvrti za 3 metra od drugog...

  pa se sad snađi!

  p.s. nisam ti bila od pomoći ali život je puno kompliciraniji od mat. zadataka

 8. #8

  Datum pristupanja
  May 2007
  Postovi
  2,588

  Početno

  Ovo je više sličnije meksičkoj sapunici nego matematici Uglavnom, odvjetnica je savjetovala da žena prepiše zemlju na sinove jer u tom slučaju joj sestra ne može tražiti to zemljište nego eventualno neko drugo ako baš hoće ići na sud. Inače bi mogla staviti neku zabilježbu u gruntovnici pa se ne bi moglo raspolagati zemljištem tak dugo dok se spor ne riješi a to bi moglo potrajati godinama.

Pravila pisanja postova

 • Ne možete otvoriti novu temu
 • Ne možete ostaviti odgovor
 • Ne možete stavljati privitke
 • Ne možete uređivati svoje postove
 •