Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: Hitno: prijevremeni prekid roditeljskog dopusta

 1. #1

  Datum pristupanja
  Jun 2008
  Lokacija
  Istra
  Postovi
  27

  Početno Hitno: prijevremeni prekid roditeljskog dopusta

  Molim za pomoć!
  Drugi dio dopusta, roditeljski dopust po novome, mi prestaje 20. kolovoza 2009. Radim u prosvjeti pa bi mi odgovaralo vratiti se ranije na posao, početkom lipnja, kada sva djeca odu iz škole
  Zvala sam na HZZO pa mi kažu da ona 2 i pol mjeseca koja su mi preostala NE MOGU iskoristiti jer tako nisam naglasila odmah na početku korištenja roditeljskog dopusta, nego sam, kao, odmah potpisala na svih 6 mjeseci.
  Ma zar je to moguće? :?
  Ili tu meni netko daje nepotpune informacije jer im se ne da gnjavit sa mojim papirima ili što...?
  Ja se nadam da imam pravo na taj svoj ostatak kasnije.... :?

  Drugo pitanje: je li moguće da iskoristim godišnji odmor za 2009. godinu? Na čuvanju trudnoće sam od 14. siječnja 2008., dakle, u 2008. nisam radila niti jednog dana. Evo ni u 2009. nisam radila, sv do sada, kada se namjeravam vratiti na posao po završetku nastave, samo ću prisustovat sjednicama u lipnju i tako to.
  Znači li to da ću cijelo ljeto morati provesti u školi, ako nemam pravo na godišnji? Ili to ipak ovisi o dobroj volji ravnateljice škole, da kada učenici imaju praznike, da me ipak ne tjera da dolazim i u srpnju i u kolovozu...?

  Unaprijed hvala puno na pomoći!

 2. #2

  Datum pristupanja
  Dec 2008
  Postovi
  431

  Početno

  Ja sam 30 i par dana prije datuma s kojim sam htjela prekinuti roditeljski otišla do hzzo-a i ispunila formular za prekid.

  Moraš se javiti minimalno 30 dana prije zatvaranja roditeljskog. Trebaš imati potvrdu poslodavca u kojoj će ti pisati nešto u stilu "s tim i tim datumom se vraćaš na posao". Ponesi i staro rješenje o roditeljskom dopustu.
  Rješenje o prekidu roditeljskog hzzo šalje tebi i poslodavcu poštom.
  Sretno!

 3. #3

  Datum pristupanja
  Jun 2008
  Lokacija
  Istra
  Postovi
  27

  Početno

  uh.... kasnim dakle..... mislila sam 11. lipnja na posao, a ako gledamo da ću sad u ponedjeljak ići u HZZO, mogu tek 18. lipnja na posao.
  I još jedan problem: nemam pojma gdje mi je rješenje od HZZOa za drugih 6 mjeseci roditeljskog dopusta :/ :/
  Prekopat ću cijelu kuću, jadna ja...... a ako ne nadjem? Jel oni imaju jedan primjerak kod sebe ili... ?

 4. #4

  Datum pristupanja
  May 2006
  Lokacija
  Bjelovar
  Postovi
  22

  Početno

  Možda ti može pomoći moje iskustvo u vezi godišnjeg jer ja sam nakon 5. mjeseci starosti djeteta otišla na HZZO i rekla da mislim biti na rodiljnom do 7 meseci starosti djeteta, oni su takvo rješenje donijeli, dostavili meni i mojoj školi. Imaju oni sve to kod sebe.

  Meni se zakompliciralo oko godišnjeg za 2008.(otišla sam na bolovanje 1.3.2008., rodila 9.8.2008.) koji mi je ravnatelj odobrio. Trebala sam ga koristiti od 10.3.2009. pa do kraja proljetnih praznika. Međutim 16.3. zove gospodin Licitar iz Ministarstva i kaže da nemam pravi na godišnji iz 2008. tj. ne mogu prenijeti godišnji iz 2008. jer nisam radila 6 mjeseci. Oni su već imali 3. zamjenu za mene i lijepo me spidirili na bolovanje na račun djeteta (koje je igrom slučaja bilo bolesno) i tako sam se službeno vratila raditi 8.3. 2009. tj. prvi dan proljetnih praznika. (jedino što su mi bolovanje obračunali po nekoj osnovici koja iznosi 2600, umanjili je za poreze i prireze, tako da mi je plaća za ožujak bila doslovno 2300 kuna, a i to zato što nemam nikakav prosjek,, novotarija koja vrijedi od 1.3.2009. tako su mi barema rekli u školi)
  Imam pravo na godišnji za 2009. bez obzira što nisam radila 6 mjeseci u 2009. (to je potrebno samo kod prenošenja godišnjeg iz prethodne godine). Mislim da imaš pravo na godišnji za 2009. jer si u stalnom radnom odnosu.

 5. #5

  Datum pristupanja
  May 2006
  Lokacija
  Bjelovar
  Postovi
  22

  Početno

  tek sad vidim da pišem kao nepismena...sorry za tipkarske pogreške

 6. #6

  Datum pristupanja
  Sep 2007
  Postovi
  1,464

  Početno

  znači, i da se (teoretski) vratiš na posao cca u 11 ili 12 mj. godine u kojoj nisi radio (od početka na (po)rodiljnom), svejedno bi mogao iskoristiti GO za 2009.?

 7. #7

  Datum pristupanja
  May 2006
  Lokacija
  Bjelovar
  Postovi
  22

  Početno

  da, s tim da se godišnji veže uz praznike, a za to se moraš dobro dogovoriti u školi i neka ti provjere u Ministarstvu da ne prođeš kao ja sada.
  S prvim djetetom sam imala slučaj da sam 1.5.2005. otišla na bolovanje, Petar se rodio 2.11.2005. Godišnji iz 2005. nisam imala pravo koristiti, a onaj za 2006. sam koristila u dva dijela ovako (tako su mi odredili u školi): vratila sam se raditi u nastavu 20.11.2006. (produžila porodiljni jer je mali rođen ranije, kao neurorizičan, išli na vježbe i na račun toga su u HZZo produžili porodiljni za tih 18 dana). Radila sam do početka zimskih praznika, onda bila na godišnjem (nekih 12 dana ako se dobro sjećam), onda opet radila pa na drugi dio godišnjeg (17 dana) početkom proljetnih praznika, no budući da je ostalo 10 dana koje je trebalo iskoristiti do 30.6., koristila sam u nastavku, tako da sam cijeli travanj 2007. bila na GO. u 2007. sam koristila normalno GO za 2007.
  Meni je to sve skupa bilo jako glupo jer malo radiš, pa malo ne radiš, pa te opet netko mijenja dok si ti usred kraja godine na godišnjem, ali tako je prema kolektivnom i tako sam morala. Možda se ti u školi možeš dogovoriti bolje. Meni i učenicima bi bilo jednostavnije da sam to koristila od 20.11. do 20.12. pa bi moja zamjena radila dulje, djeca ne bi mijenjala učiteljice, ali u našoj državi to nikog ne zanima.
  Ono što znam je da u kolektivnom piše da se GO u pravilu veže uz praznike učenika.

 8. #8
  LIMA avatar
  Datum pristupanja
  Jan 2007
  Lokacija
  Slavonija
  Postovi
  997

  Početno

  I ja se trenutno raspitujem o GO, jer mi rodiljni ističe krajem rujna pa sam mislila odmah u nastavku iskoristiti i godišnji ali sam čula ove priče da ti ne daju godišnji ako nisu praznici. Slala sam mail pravnoj službi u sindikat i dobila ovaj odgovor:

  Poštovana ,

  Temeljem Vašeg upita upućenog pravnoj službi sindikata očitujem se kako slijedi;

  Godišnji odmor, odnosno prvi dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti ili rodiljnog dopusta, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine, pod uvjetom da je radio najmanje šest mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad.

  Sukladno kolektivnom ugovoru za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama godišnji odmor zaposlenika u pravilu se podudara sa zimskim, proljetnim i ljetnim
  odmorom učenika. Vama poslodavac može omogućiti da koristite odmor i u drugom vremenskom intervalu ali nije obvezan ako smatra da će time narušiti organizaciju rada. Znaći , poslodavac Vam može ali i ne mora omogućiti korištenje godišnjeg odmora van školskih praznika.
  Znači, sve ovisi o poslodavcu, a poslodavac je, mislim, ravnatelj. Zvala sam svoju ravnateljicu ali ni ona ne zna točno, tajnica će mi sve točno ovaj tjedan provjeriti.
  Ako ne budem mogla iskoristiti godišnji tada, najbolje mi je prekinuti rodiljni, ići sada na praznicima na godišnji, pa se onda ponovno vratiti na rodiljni, samo ne znam može li se RODILJNI prekinuti, dakle onih PRVIH 6 mjeseci?

 9. #9
  suncokret avatar
  Datum pristupanja
  Sep 2006
  Postovi
  1,090

  Početno

  Evo da se prikrpam ovdje, što sve treba za prekid rodiljnog dopusta mi je donekle jasno-iako ću prije nego predam papire morati educirati zaposlene u našem uredu HZZO-a :/ , ali muči me još nešto:
  može li mi poslodavac onemogućiti ponovno vraćanje na rodiljni dopust kad ga jednom prekinem?

 10. #10

  Datum pristupanja
  Jun 2008
  Lokacija
  Istra
  Postovi
  27

  Početno

  evo mene, rješila sam situaciju.
  Papiri potrebni za prekid roditeljskog su, izgleda, prema ovim mojim tetama iz HZZOa, samo pismeni zahtjev da to učiniš. Ono, natipkaš na kompu da želiš prekid tada i tada. I moraš imati suglasnost poslodavca, ali eto meni ni to nisu tražili pismeno, nego samo ono:"Jel u školi imaju išta protiv?" Velim ja:"Ne." i to je bilo to.

  ostatak roditeljskog dopusta automatski mi se "čuva" , i iskorištavam ga kad želim, do 8. godine djetetova života.
  Jel se može prekinuti PRVIH šest mjeseci, to ne znam.

 11. #11

  Datum pristupanja
  Jun 2008
  Lokacija
  Istra
  Postovi
  27

  Početno

  i ovo da se poslodavac miješa u to kad ćeš ti i da li ćeš iskoristiti dopust, to mi nekako zvuči nerealno. Šta ja znam.... ima svačega u ovoj državi.... ali mislim da imaš pravo na svoj dopust i gotovo.

 12. #12
  Eci avatar
  Datum pristupanja
  Dec 2005
  Lokacija
  Zagreb, Gajnice
  Postovi
  2,095

  Početno

  A šta je sa tim da trebaš doći 30 dana prije prekida RD? Ja sam zvala u pravnu službu i u sobu za rodiljne, da nebi bilo zabune) i nisu mi ništa o tome rekli, samo da dođem ispuniti zahtjev. Ja prekidam RD na tjedan dana i opet nastavljam (mijenjam poslodavca).

 13. #13

  Datum pristupanja
  Jun 2008
  Lokacija
  Istra
  Postovi
  27

  Početno

  ma meni su prihvatili zahtjev, iako sam dosla 20ak dana prije (dakle, bila sam 18.5. predat zahtjev za počet radit 11.6.) - ništ' nisu komentirali.
  :?
  Možda će me naknadno zvat i reć mi da sam falila
  Tko zna...

 14. #14
  jedna zdenka avatar
  Datum pristupanja
  Jul 2006
  Lokacija
  Zg
  Postovi
  153

  Početno

  Eci, jesi li sigurna da možeš prekinuti na tjedan dana? Mojoj su kolegici rekli da ne moze prekidati i ponovno uzimati rodiljni dopust u istoj kalendarskoj godini :?

 15. #15
  Eci avatar
  Datum pristupanja
  Dec 2005
  Lokacija
  Zagreb, Gajnice
  Postovi
  2,095

  Početno

  Pa sigurna sam, rekli su mi na dva mjesta u HZZOu i pročitala sam zakon. Nema propisanog roka koliko bi trebalo raditi. Samo korištenje roditeljskog mora biti dulje od mj. dana.

 16. #16
  jedna zdenka avatar
  Datum pristupanja
  Jul 2006
  Lokacija
  Zg
  Postovi
  153

  Početno

  Eci, još samo jedno pitanjce prije no alarmiram frendicu. Jel se u tvom slučaju radi o prekidu unutar prvih šest mjeseci rodiljnog ili drugih šest?

 17. #17
  Eci avatar
  Datum pristupanja
  Dec 2005
  Lokacija
  Zagreb, Gajnice
  Postovi
  2,095

  Početno

  Ja koristim do 3. godine djeteta, sad ima 2.

 18. #18
  Eci avatar
  Datum pristupanja
  Dec 2005
  Lokacija
  Zagreb, Gajnice
  Postovi
  2,095

  Početno

  Evo, sve sam obavila, tak da znate da to sve stoji kako sam prije napisala. Samo nisam znala da i otac treba doći osobno potpisati izjavu da se odriče svog prava na korištenje RD.

 19. #19
  LIMA avatar
  Datum pristupanja
  Jan 2007
  Lokacija
  Slavonija
  Postovi
  997

  Početno

  Konačno sam dobila odgovore iz hzzo-a. Prvih 6 mjeseci se ne može prekinuti, tj. mogu se prekinuti ali onda ostatak rodiljnog propada, ostane samo onih drugih 6 mjeseci roditeljskog.

  Što se tiče godišnjeg u školi nakon porodiljnog, tajnica se raspitala, može se iskoristiti i kada nisu praznici ali samo dio, dakle, kao što je netko gore već napisao godišnji ću koristiti u 2 dijela.

 20. #20

  Datum pristupanja
  May 2008
  Lokacija
  Zadar
  Postovi
  34

  Početno

  Pozdrav svima!
  Zanima me jedna informacija pa ako mi možete pomoći bila bih vam jako zahvalna. Naime, rodila sam 04.02.09. i nakon 6 mjeseci rodiljnog dopusta (radim u školi pa bi prije povratka tako iskoristila i godišnji odmor) htjela bih se vratiti na posao, a roditeljski dopust bi zamrznula da ga mogu iskoristi do djetetove 8. godine i sad me zanima što moram učiniti da ostvarim pravo na roditeljski dopust? Moram li ga započeti koristiti ili ne moram da bi imala pravo na njega?
  Bila sam u HZZO-u i gospođe koje tamo rade su totalna zbrka (svaka ima svoju priču), ali su na kraju došle do zaključka da ne moram podnositi zahtjev jer se vraćam nakon 6 mjeseci i neću sada iskoristiti ni dan roditeljskog dopusta, ali tvrde mi da ću svjedno imati pravo na roditeljski dopust. Je li to istina?
  Hvala!

 21. #21
  vesna72 avatar
  Datum pristupanja
  Nov 2003
  Lokacija
  Zagreb
  Postovi
  772

  Početno

  je, istina je.

  istekom rodiljnog vraćaš se na posao, roditeljski koristiš naknadno.

  kad se odlučiš na korištenje roditeljskog pazi da ne profulaš rokove - zahtjev na hzzo, traženje odobrenje poslodavca... osim toga, nositi ćeš i novi r1, pa ako računaš s kratkim prekidom (recimo, školski praznici mi padaju na pamet) pazi da ti se ne potrefi da imaš isplaćenu samo jednu plaću jer ćeš završiti na 1.663,00 kn.

 22. #22

  Datum pristupanja
  May 2008
  Lokacija
  Zadar
  Postovi
  34

  Početno

  Hvala na odgovoru! Ne računam na kratki prekid jer radim na pola radnog vremena, a sada ću biti u prilici popuniti satnicu pa mislim to iskoristi.

 23. #23

  Datum pristupanja
  Feb 2007
  Postovi
  5,207

  Početno

  nije hitno, ali trebam pomoć

  na roditeljskom sam sa blizancima nešto više od dvije godine
  prekinula bi roditeljski i išla raditi u 10. mjesecu, ostalo bi mi 6 mjeseci roditeljskog
  kažu na hzzo da mi treba suglasnost poslodavca za povratak na posao - to neće biti problem
  ALI
  kada budem htjela aktivirati roditeljski ponovno kažu da opet treba suglasnost poslodavca za otvaranje roditeljskog - e pa što ako mi on to ne bude dao?

  ne želim da mi u ovoj državi išta više propadne

  godišnje mogu koristiti dva puta jel tako? po mjesec dana najmanje?

 24. #24

  Datum pristupanja
  Feb 2007
  Postovi
  5,207

  Početno

  našla sam odgovor

  može ne dati suglasnost, ali to odgađa korištenje prava za najduže 30 dana, ništa drugo

 25. #25
  jelena.O avatar
  Datum pristupanja
  May 2008
  Lokacija
  ZAGREB-ŠPANSKO
  Postovi
  22,956

  Početno

  tak je!

  možeš i pretočit u polovično radno vrijeme.

Pravila pisanja postova

 • Ne možete otvoriti novu temu
 • Ne možete ostaviti odgovor
 • Ne možete stavljati privitke
 • Ne možete uređivati svoje postove
 •