Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: sta jedu kad su sami doma

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno sta jedu kad su sami doma

naslov vjerojatno zvuci glupo :/ , pa da objasnim...

S. ce ovo ljeto biti sam doma kad bude zelio biti, a od jeseni ga ceka isto - preselili smo se u skolu blizu nam kuce, pa nema vise svakodnevnih voznji i boravka kod bake dok ne krenemo prema doma kasno popodne.

vasi klinci koji su sami doma prije i poslije skole, sto jedu? da li im kuhate, pa si sami podgrijavaju? ili sami nesto kemijaju, tipa sendvici, peku jaja isl. Koriste li mikrovalnu? peku palacinke?

ja se sjecam da mi je mama uglavnom ostavljala kuhano (cuspajzi i sl. sto nisam voljela), a sto bih ja u vecini slucajeva ignorirala, ili tu i tamo bacila u zahod

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nema naslov veze s glupošću, već s realnošću i našim brigama svakodnevnim...

ja sam kupila mikrovalnu baš zbog toga, jer se nisam usudila ostaviti kikicu da si podgrijava jelo na plinu. (nećak mi je završio s opekotinama).

skuhala sam dan ranije, ostavila joj u posudi za zagrijavanje - i vrlo brzo je naučila kako ispravno koristiti mikrovalnu. to je trajalo neko vrijeme, dok nije sama počela kuhati .

ja sam joj ostavljala ono što voli, jer je to preduvjet da će to i pojesti. ostale "nevoljene" stvari smo jele kad sam ja bila doma . a za nju je čušpajz vrhunska klopa ... to se nikad ne baca.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

X

Mikrovalna i jest u kući zbog djece, ne zbog nas. Mi smo na samom početku.

Hranu po želji i izboru djece skuham dan ranije, ostavim u staklu tj. vatrostalnoj posudi s poklopcem, da mogu sami grijati ručak u mikrovalnoj. Znaju se njome služiti skoro pa "oduvijek" tj. koristili su je najprije uz nadzor a sada i samostalno, iako ih još povremeno nadziremo. Samostalno pripremaju večeru, dok je netko od nas doma, ali u drugoj sobi... Tako pripremamo djecu za samostalno snalaženje u kuhinji.

Lista omiljene hrane za podgrijavanje:

Punjene paprike i / ili ćufte
    Grašak s noklicama
    Grah varivo
    Mahune varivo
    Špinat
    Ričet (sam ili s povrćem... po želji)
    Tijesto s umakom (milanese, bolognese, kako kada...)
    Pileći paprikaš s graškom + palenta (mlađi ne voli palentu, pa je najavio
    da će sam pripremati pire - kupila sam instant pire za takve prigode)
    Kosani odrezak ili štruca
    Fiš + široki rezanci (samo za mlađega)
    Gulaš (to je uglavnom za mm ako me nema doma - njemu je to poslastica)

Hrana koja se ne treba grijati, tj. treba je samo izvaditi iz frižidera pol sata prije obroka da ne bude baš prehladno:

Salata od hobotnice / muzgavaca i slično
    Grah salata - to si mlađi već radi sam
    Grčka salata - i to si naš mlađi ponekad sam radi, uglavnom za večeru
    Cikla (uz to se može pripremiti kuhana jaja, da djeca sama ogule ljusku)

Eh, da... Ne hranimo se time, ali djeca si ponekad pripreme instant Taglianettu, uz nadzor. Za sada tu popis završava, ali tek smo počeli... Sudeći po kuharskim sklonostima mlađeg sina, nema šanse da djeca budu gladna. Još i zaposli starijeg brata kao pomoćnika , za sada uz nadzor, a uskoro će i samostalno... Za sada sam zadovoljna time da podgriju i maknu suđe sa stola kad pojedu. (Uostalom, sjećam se sebe - najmilije mi je bilo kuhati kad nikoga nema doma... Počela sam s tijestom i juhom od povrća i čim je nešto dobro uspjelo, to je bio poticaj za dalje... A i brat mi je prošao sličnu školu, sam, jer je puno mlađi... )

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ne znam kako vama, ali meni je meso iz mikrovalne brrrrrr - nema takvog smajlića ovdje. tako da sve što nije mesnato grije u mikrovalnoj, a ćufte, sarme, saftove... grije na plinu.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    ja sam kupila mikrovalnu baš zbog toga, jer se nisam usudila ostaviti kikicu da si podgrijava jelo na plinu.

skuhala sam dan ranije, ostavila joj u posudi za zagrijavanje - i vrlo brzo je naučila kako ispravno koristiti mikrovalnu. t
    .
    Tako je bilo i kod nas!
    S time da sad imam već povjerenja u nju i može si zgrijat na plinu. Osim toga i palentu zna skuhati!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa
    ne znam kako vama, ali meni je meso iz mikrovalne brrrrrr - nema takvog smajlića ovdje. tako da sve što nije mesnato grije u mikrovalnoj, a ćufte, sarme, saftove... grije na plinu.
    Istina, nije kao na plinu, ali ima razloga za to...
    Trik - grijati polako (tj. dulje) na manjoj snazi.

No, još malo pa ćemo savladati i plinsku peć - radimo na tome!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Eh, još samo mali dodatak:

Kad su djeca sama doma, moram paziti da u dohvatu nema preveć keksa jerbo inače navale na to, a ne jedu ono kaj bi trebali.

Zadnji put su našli tatinu čokoladu :/ i proždrli po pola 200 g (to inače ne čine, ne u tim količinama) a ručak - figa!

Za međuobrok im ostavim voće servirano u zdjeli, jer ako ga moraju uzeti sami iz frižidera, redovito zaborave na to. Čak i jogurte moram ostaviti na vidljivom mjestu, još nisu stekli naviku da si sami uzimaju hranu, osiiiim već spomenutih slatkiša. Sad pazim da jednostavno nema i priča gotova. Radije im ostavim pogačice, pecivo ili nešto slično.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kuhamo na struju, pa me onda ovaj plinski dio ne zabrinjava

ali mi padaju na pamet ideje tipa sto ako zaboravi iskljuciti struju nakon kuhanja? ili greskom okrene krivi gumb pa se pocne zagrijavati neki drugi ring na kojem je npr. kuhalo za vodu (meni se dogodilo par puta )...

mikrovalku koristimo malo, tu i tamo da zagrijem mlijeko za cokolinu, ili rastopim npr.cokoladu za kuhanje
    morat cu se i ja malo educirati oko nje...

ovo s keksima i grickalicama sam i ja primijetila
    ipak radije pripazim da ima u frizideru sira za namazati, ili pastetu, krastavce ili paradajz, ili nesto sl, da ne gladuje ako nema nista skuhano

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Izveli su moji još jedan dobar "gaf" - pozvali se kod susjede na gablec!

A imaju i pekaru na 10 metara od doma, tako da bi bilo dovoljno ostaviti im novce da si odu po burek ili pecivo, ali ne želim ih na to navikavati. Za ručak se jede kuhano. Bez iznimke... Eh, nisam gore napisala najnajnajomiljeniju hranu, a to su filek :shock: i! Otkriće je došlo slučajno (donijeli smo iz tvorničkog restorana, a djeca se raspametila...)

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

B ce tek od jeseni ostajati doma sam, ali ja cu to rijesiti na nacin da mu uplacujem rucak u skoli (mogu jestii oni koji ne idu na boravak), to mi je, jednostavno, punooo sigurnija varijanta.

do sada je nekoliko puta bio sam u vrijeme ustajanja, ja bi mu uvijek ostavila spremljen dorucak na stolu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa
    B ce tek od jeseni ostajati doma sam, ali ja cu to rijesiti na nacin da mu uplacujem rucak u skoli (mogu jestii oni koji ne idu na boravak), to mi je, jednostavno, punooo sigurnija varijanta.

do sada je nekoliko puta bio sam u vrijeme ustajanja, ja bi mu uvijek ostavila spremljen dorucak na stolu.
    Ovo s ručkom u školi je super varijanta! I mi smo na roditeljskom pitali za tu mogućnost kad djeca prerastu boravak. Vidjet ćemo što će se dogovoriti, dobili smo obećanje da će se to pitanje razmotriti (nažalost, kapacitet kuhinje im je ograničen, ali možda ipak nešto uspiju srediti). Ovisi i o broju zainteresiranih.

No, to ne rješava problem u cijelosti jer kritična su ljeta... I tako, uredno učimo djecu samostalnosti. A doručak jedu s nama čak i kad ostaju doma. Ne budimo ih - sami ustanu od svoje volje, jer su tako navikli. To radimo i tijekom šk.godine. Hoće li tako ostati, nemam pojma, ali drago mi je jer sam na taj način sigurna da su nešto toplo i fino pojeli za doručak.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj emily prvotno napisa
    kuhamo na struju, pa me onda ovaj plinski dio ne zabrinjava

ali mi padaju na pamet ideje tipa sto ako zaboravi iskljuciti struju nakon kuhanja? ili greskom okrene krivi gumb pa se pocne zagrijavati neki drugi ring na kojem je npr. kuhalo za vodu (meni se dogodilo par puta )...
    emily mene moja mora nazvati kad krene s podgrijavanjem i kad završi. možda malo previše ali onda sam ja mirna. ispitam ju da li je ugasila plin, isključila ga, da li je sigurna da je isključila plin

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •