Sto kazete na ideju da provodimo jednu forumsku statistiku o uspjesnim i neuspjesnim postupcima?
Ja sam prosvrljala po temama i odbrojavanju i pokupila sam neke informacije i napravila format u kojem bi mogli drzati te statistike. Na odbrojavanju je lista trudnica, tj. uspjesnih postupaka, ali nigdje nema informacija o neupjesnim postupcima - a to je takodjer vazno. Takodjer, za svaki uspjesan postupak vazno je znati dijagnozu i dob zene i koliko je bilo prijasnjih postupaka, jer sve to moze imati utjecaja na uspjeh.
Namjera skupljanja statistika je da sistematiziramo na jednom mjestu vise tema koje su bile zapocete u raznim razdobljima, i da napravimo jedan report koji svi mogu pogledati i potraziti slucajeve slicne svojima i da vide kakvi su bili ishodi tih slucajeva. Dakle, namjera je informiranje pacijenata svojim primjerima.
Format reporta mozete vidjeti ovdje:
http://groups.google.com/group/gradj...2004102009.pdf
Nikakvi nikovi nece biti objavljivani.
Za skupljanje statistika trebali biste navesti:
Ako mozete ove podatke napisati i za svoje prijasnje postupke, to bi bilo super!!! Cim vise informacija, to bolje.Gdje i kad je bio postupak
Dijagnoza, dob zene (za vrijeme postuka) i prijasnji postupci (ako vam pise u potpisu, ne morate ovo pisati)
Vrsta postupka (IUI, stimulirani IVF/ICSI, blago stim., ili prirodni (skraceno nIVF, za natural IVF))
Lijekovi – ovo sam zaboravila staviti u report – trebali bi staviti i broj gonala/menopura – pogotovo ako cemo gledati koliko tko dobije j.s. iz koje stimulacije; kao i procjenjivanje sto je blaga stimulacija
Debljina endometrija u mm - ovo sam isto zaboravila staviti, a vazno je
Broj dobivenih zrelih j.s.; broj oplodjenih; broj predembrija 3. Dan; broj blastocisti(ako ih ima), broj zamrznutih (ovo je najvaznije! ako mozete opisati i kvalitetu transferiranih predembrija, to je takodjer vazno)
I najvaznije – da li je bilo trudnoce
VAZNO:
Ako cete usporedjivati klinike po uspjehu – sto nije namjera ove statistike, ali iz podataka se mogu izvuci i ti zakljucci – onda trebate imati na umu slijedece cinjenice i faktore:
1. Forumska populacija nije reprezentativna – ovdje se uglavnom javljaju ljudi koji imaju vise problema te su odlucili se informirati nakon negativnog iskustva – to ce imati VRLO veliki utjecaj na statistiku koju prikupimo - i ne mozete izvlaciti statistike iz malog broja postupaka
2. Klinike moguce imaju razlicitu populaciju pacijenata – npr. privatne klinike mogu teske slucajeve odbiti ili obeshrabriti; neke klinike ce biti mozda bolje za starije pacijente;
3. Klinike imaju razlicitu opremu, pacijente, guzvu, zakone; itd itd
4. izbor klinike je vasa osobna procjena sto je za vas najbolje, individualnog pacijenta s individualnom dijagnozom, povijescu, financijama, dobi, zivotnom situacijom – a to ovisi i o drugim faktorima a ne samo postotku uspjeha
Ako mislite da vas iz podataka koje posaljete mogu u klinici prepoznati a to ne zelite, podatke o svom postupku mozete poslati na protivmpozakona@gmail.com; vasi podaci nece se objaviti, ali ce biti VRLO korisni jer cim vise podataka imamo, mozemo donijeti tocniji zakljucak.
Hvala vam svima na odazivu i nadam se da ce vam ovo biti korisno!