Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Hrana za tvrdu stolicu - lista

  1. #1
    makita avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,200

    Početno Hrana za tvrdu stolicu - lista

    Pokušavajući pronaći gubim se po starim temama. Pokušajmo staviti na listu ovako:
    1. HRANA KOJA POTIČE RAD CRIJEVA I PROBAVU
    2. HRANA KOJA IMA KONTRAEFEKT- ONO ŠTO NE TREBA DAVATI

    Naravno, ukoliko netko ima bolju ideju za sortiranje podataka, samo dajte. Također, postoji li tema, recite.

    Ajmo listu onog što mi pada na um:
    1. - zobene pahuljice
    - blitva kuhana
    - jabuka
    - šljive, kompot od šljiva
    - kamilica, mlaka zašećerena
    - med
    - općenito tekućina
    2. - mrkva kuhana
    - čokolada
    Veći 01/2005.
    Manji 11/2007.
    Čuvajmo naše običaje, riči, pisme - daju uzvišenost našem prolaznom životu, a od svakodnevice stvaraju svečanost!

  2. #2
    Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    1,864

    Početno

    1. - kiseli kupus
    - smokve (svježe i suhe)
    - grožđe

    2. - banane
    - riža
    Zvjezdica, 06.06.2001.
    Mjesec, 19.08.2003.

  3. #3

    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    2,492

    Početno

    1. mandarine i naranče
    P. 10/2007
    T. 05/2010

  4. #4

    Datum pristupanja
    Apr 2008
    Postovi
    185

    Početno Re: Hrana za tvrdu stolicu - lista

    Citiraj makita prvotno napisa
    Pokušavajući pronaći gubim se po starim temama. Pokušajmo staviti na listu ovako:
    1. HRANA KOJA POTIČE RAD CRIJEVA I PROBAVU
    2. HRANA KOJA IMA KONTRAEFEKT- ONO ŠTO NE TREBA DAVATI

    Naravno, ukoliko netko ima bolju ideju za sortiranje podataka, samo dajte. Također, postoji li tema, recite.

    Ajmo listu onog što mi pada na um:
    1. - zobene pahuljice
    - blitva kuhana
    - jabuka
    - šljive, kompot od šljiva
    - kamilica, mlaka zašećerena
    - med
    - općenito tekućina
    2. - mrkva kuhana
    - čokolada
    mislim da jabuka spada pod broj 2.

    a pod broj 1. bi dodala smokve i šipak

  5. #5

    Datum pristupanja
    Apr 2008
    Postovi
    185

    Početno

    1. jagoda

  6. #6

    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    2,492

    Početno

    Jabuka otvara probavu, mislim da zatvara kad se ostavi da malo odstoji i posmeđi
    P. 10/2007
    T. 05/2010

  7. #7

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    1. korabica
    2. tjestenina
    krumpiri


  8. #8
    makita avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,200

    Početno

    pod 1. mislite na šipak ili nar
    a pod 2. bi, sjetila sam se išli čaj od šipka i indijski čaj
    Veći 01/2005.
    Manji 11/2007.
    Čuvajmo naše običaje, riči, pisme - daju uzvišenost našem prolaznom životu, a od svakodnevice stvaraju svečanost!

  9. #9
    makita avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,200

    Početno

    Vlaknasta hrana ne mora biti odbojna – pokušajte s jabukama, zobenom kašom, narančama, bananama, pečenim krumpirima i kokicama.ovo sam našla na rodinom portalu, čude me pečeni krumpiri i banane :?
    Link je na cijeli tekst
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=207&Show=2257
    Veći 01/2005.
    Manji 11/2007.
    Čuvajmo naše običaje, riči, pisme - daju uzvišenost našem prolaznom životu, a od svakodnevice stvaraju svečanost!

  10. #10
    makita avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,200

    Početno

    Posebno su bogate vlaknima jabuka, breskva, borovnica, prokulica, brokoli, kupus, sirova mrkva, špinat, karfiol, tikvice, grašak, grah, mekinje, ječmena i zobena kaša, punozrnati kruh. Vlaknastu hranu treba postupno uvoditi u prehranu kako bi se organizam na nju naviknuo. Poželjno je ograničiti unos hrane koja nema ostataka: sladoled, sir, meso, čips, pizze

    Protiv zatvora najčešće se koriste sljedeće biljke: vodopija, bojanka, bobičasta paprat i slatki korijen. Na osnovu osobnog iskustva izabrat ćete biljku koja će imati najbolji učinak u vašem slučaju. Preporučuje se da ni jednu od biljaka ne koristite duže od šest mjeseci.

    Recepti i savjeti

    • Nastojte s tri velike žlice sjemenki lana koje valja s nešto tekućine uzimati uz svaki obrok regulirati svoju probavu.
    • Smokve i šljive, omekšane tijekom noći u hladnoj vodi, a ujutro zagrijane, uzete prije doručka ili kao doručak isto tako dobro djeluju.
    • Ako u blizini imate svježu vodu iz studenca, dovoljna je ujutro jedna čaša vode na prazan želudac.
    • Posebno je djelotvorna vodopija. Pijete li pola ili cijelu šalicu čaja na prazan želudac i najtvrdokornija stolica bit će izliječena.
    • Svaki dan se krećite na svježem zraku.
    • Promijenite prehranu – jedite voće i povrće, krupno mljeveno brašno i raž.

    Korisni savjeti

    • Kod tvrde stolice i zatvora ne biste nikako trebali uzimati tablete za čišćenje (purgative).
    • Povremeno treba piti čajeve za čišćenje.
    • Izbjegavajte teško probavljiva jela (mahunarke, konzervirana jela i pojedine začine, čokoladu, previše jaja, meso).
    • Više se krećite.
    • Izbjegavajte pušenje, jaka pića i žurbu.

    SASTAV ČAJEVA PROTIV OPSTIPACIJE

    1. Čaj od vodenog mažurana: 30 g sjeckanog suhog korijena na litru vode, kuhati 2 minute i ostaviti da odstoji 15 minuta, piti šalicu prije 2 glavna obroka.
    2. Čaj od maline: 20 g listova na litru vruće vode, ostaviti da odstoji 10 minuta; piti 2 šalice dnevno.
    3. Sok od jasena: 2 ml pomiješati sa žlicom marmelade; piti ujutro natašte.
    4. Čaj od bobičaste paprati: 30 g na litru vode, prokuhati, ostaviti da odstoji 10 minuta, procijediti; dobivena količina dovoljna je za 2 dana; piti u čašama.
    5. Čaj od svibanjske ruže: 50 g suhih latica na litru vruće vode, ostaviti da odstoji 10 minuta; piti 2 šalice dnevno.
    6. Čaj od raži: 30 g zrna na litru vode, kuhati 10 minuta; piti 2 šalice dnevno.
    7. Čaj od ladoleža: 5 g biljke na litru vode, kuhati 2 minute i ostaviti da odstoji 10 minuta; piti 2 puta na dan.

    Razni recepti i savjeti

    Evo nekoliko čajeva i drugih lijekova biljnog podrijetla koji se koriste kod nas i u svijetu na osnovi stoljetnog iskustva i novijih kliničkih ispitivanja protiv zatvora, za redovitu stolicu, za ćišćenje (laksansi, purgansi).
    1. Laneno sjeme: punu žlicu sjemena stući u stupi, preliti sa 200 g mlakog čaja od kamilice, ostaviti da malo stoji da bi se iz sjemena izlučila sluz i odjednom popiti. To ponoviti 2-3 puta na dan. Osobe koje dugo pate od kroničnog zatvora moraju i češće tijekom dana uzimati taj lijek i to bez straha, jer lanena sluz ne škodi.
    2. Po 30 grama kore krkavine ili žestike, plodova krkavine i korijena sladića stucati u prah i tome dodati 10 g cvijeta crnog trna; kao broj 1.
    3. Po 30 grama slatkog korijena, plodova krkavine i komorača i 10 grama kore krkavine usitniti, pa jednu žlicu te mješavine kuhati 2-3 minute u 200 grama vode; kad se ohladi, zasladiti medom i popiti. To ponoviti 2-3 puta tijekom dana.
    4. Po 30 grama krkavine, plodova krkavine i korijena celera i 10 grama komorača; kao broj 3.
    5. Po 15 grama kore krkavine i plodova krkavine i po 10 grama komorača, kima, korijena omana, sladića, anđelike, sapunike i lanenog sjemena; kao broj 3.
    6. Po 25 grama komorača, anisa, kima i korijandra stucati i upotrijebiti kao broj 3. Taj se čaj preporučuje prije svega osobama koje pate i od plinova, napuhnuća, meteorizma.
    7. Za djecu: po 25 grama kamilice, komorača, kima i cvijeta crnog trna; kao broj 3.
    8. Propis Francuske farmakopeje (1937. g.): 20 grama plodova mahuna sena, po 10 grama bazgina cvijeta i plodova anisa i po 5 grama plodova komorača i kiselog kalijevog tartarata pomiješati. Jednu žlicu mješavine prokuhati 3 minute u 200 grama vode, pa kad se ohladi, odjednom popiti.
    9. Propis Belgijske farmakopeje (1930. g.): 60 grama senina lišća, po 10 grama plodova anisa i komorača i 20 grama slatkog korijena pomiješati i upotrijebiti kao broj 8.
    10. Cvjetni čaj za čišćenje: po 10 grama cvijeta od crnog trna, kamilice, bazge, bijele mrtve koprive, maka turčinka, bijelog i crnog sljeza, 15 grama kore krkavine i 15 grama plodova krkavine; kao broj 3. Čaj se prije svega preporučuje za djecu i za vrlo osjetljive odrasle osobe.
    11. Po 25 grama kore krkavine ili žestike, plodova krkavine, korijena celera i omana; kao broj 3.
    12. Po 25 grama gorke djeteline, blaženog čkalja i korijena crnog gaveza i po 10 grama plodova krkavine, bazge, kima i komorača; kao broj 3.
    13. Četrdeset grama kore žestike (Rhamnus fallax), po 15 grama pirike i zubače i po 10 grama lista pitome metvice, plodova kima i bazge; kao broj 3.
    14. Po 20 grama kore žestike, plodova kima, anisa i bazge i po 10 grama podanka rabarbare i cvijeta kamilice; kao broj 3.
    15. Po 15 grama kore žestike i plodova krkavine, po 10 grama bijele mrtve koprive, cvijeta kamilice, trna i bazge; kao broj 3.
    16. Po 30 grama kore krkavine i plodova žestike i po 20 grama korijena celera i sladića; kao broj 3.
    17. Po 30 grama plodova bazge, krkavine i anisa i 10 grama korijena celera; kao broj 3.
    18. Po 20 grama grčkog sjemena i plodova krkavine, komorača, kima i borovice; kao broj 3.
    19. Jedna-dvije žlice ricinusova ulja (ali nikako ricinusovo sjeme, jer je ono vrlo otrovno, pa može izazvati i smrt!).

    Ricinusovo ulje nije otrovno i može se dobiti u svakoj apoteci, ali budući da ima vrlo neugodan okus i teški miris, ulju se dodaje limunov ili neki drugi sok ugodnog okusa i mirisa.
    No, ne smije se upotrebljavati tehničko ricinusovo ulje, jer je i ono vrlo opasno, zato što iz njega nisu odstranjeni otrovni sastojci (smrtonosni toksalbumin ricin)!

    Narodni čajevi
    • breskva: žlicu osušenih cvjetova prelijemo s pola litre kipuće vode. Pijemo po jednu šalicu čaja na dan, a djeca samo po jednu žlicu.
    • kamilica: pola litre jakoga čaja na dan
    • vodopija: jedna šalica čaja prije zajutarka
    • pljuskavica: Pijemo tri puta na dan po jednu šalicu čaja.
    • bazgine bobice, crvotočina (pogotovo kod kroničnoga zatvora), mrtva kopriva, kukuruzna svila, krkavina, angelika, matičnjak, trputac
    • anis, bosiljak, kadulja, kamilica: Žlicu mješavine biljaka zakuhamo u pola litre vode; pijemo dvije šalice čaja na dan.
    • matičnjak, paprena metvica, stolisnik: Tri žlice mješavine biljaka poparimo litrom kipuće vode. Ostavimo da odstoji deset minuta, te čaj pijemo tri puta na dan, prije obroka.
    • crni sljez, estragon, ljubica, timijan: Čaj pijemo tri puta na dan, prije obroka.
    • bazgine bobice, kamilica: pola litre jakoga čaja na dan
    • crvotočina, mrtva kopriva, kukuruzna svila: Uzimamo osobito kod kroničnog zatvora.
    • orahovi listovi, pelin, vodopija: jedna šalica čaja prije zajutarka
    • angelika, krkavina, matičnjak, pljuskavica: Pijemo tri puta na dan po jednu šalicu čaja.

    Sokovi
    • jabučni ocat: Dvije žličice octa stavimo u dva decilitra mlačne vode, a pijemo na prazan želudac.
    • repa: Natašte uzimamo dvije ili više žlica ugrijane vode u kojoj je kiseljena repa.
    • borovnica (dvije do tri čaše na dan), rajčica, breskva (jedna čaša na prazan želudac), limun, rasol, rotkva
    • surutka, glinena voda

    Masaže (ili pak trljanje četkom)
    • masaža trbuha

    Sredstva za mazanje - Ulja
    Zatvor se može izliječiti uljima koja se uzimaju u akutnim slučajevima ujutro:

    • Maslinovo ulje s nekoliko kapi limunovog soka; 1 žlica svako jutro natašte.
    • Ulje od slatkog badema: 3 žlice; djeci i starijim osobama dati samo 1 žlicu.
    • Ricinusovo ulje (vrlo je korisno i pored lošeg ukusa); 1 žlica za odrasle; 1 žličica za djecu.
    • laneno ulje s anisovim uljem

    Jela
    • borovnica (svježe zrele bobice), bijeli luk, jabuka (kuhana ili pečena), šumske jagode, povrće, crveni luk
    • suhe smokve i šljive: Navečer ih namočimo, ujutro podgrijemo i pojedemo, a tekućinu popijemo; smokve i šljive možemo upotrebljavati i kao kompot ili marmeladu.
    • oljušteni ječam, pire krumpir, kisela repa, crni kruh s mekinjama i raženi kruh, voće, orahove jezgre, salata, špinat, kupus (kuhan ili sirov)
    • maslinovo ulje: Uzimamo jednu žlicu ulja na prazan želudac, prelijemo ga vrućim čajem. Žlicu prethodno umočimo u čaj kako se ulje ne bi prihvatilo na nju.
    • rotkva: Narežemo je na listiće, malo posolimo, dodamo octa i ulja te malo bijeloga i crvenoga luka. Hrana treba biti kašasta. Uz obroke jesti bar šest dana i kompot od smokava, jagoda ili šljiva.

    Poželjno je da svoj jelovnik obogatite i sljedećim namirnicama:

    • Povrćem - plavi patlidžan, blitva, mrkva, kiseljak, špinat, luk ili zimski luk, bijeli luk, krumpir ili rajčica.
    • Salatama dodati neku vrstu bokvice – primjerice, salata od vodopije, žutog smilja, maslačka...
    • Svježim plodovima - višnja, crveni ribizl, ogrozd, trešnja, naranča, breskva, jabuka, šljiva, grožde; ujutru natašte pojesti kompot od smokava ili tikvica.

    Pripravci
    • ocat od bobica trpke žutike; uzimamo i sirup pripremljen od plodova i to po jednu čajnu žličicu (pri zatvoru)

    Posebni recepti
    1. Smokve ili suhe šljive dobro se operu i kvase 24 sata na toplom mjestu. To je prirodno sredstvo za čišćenje. Uzima se na prazan želudac. Kod težeg zatvora treba ponavljati duže vremena.
    2. Za urednu stolicu treba svaki dan pojesti zreo plod bazge (po mali tanjurić) dok se može brati svježa. Preko zime uzimati suhi plod u obliku čaja.
    3. Uvečer sitno narezati 3 suhe šljive i 3 smokve, staviti u 100 g vode i ostaviti preko noći da se kvasi. Ujutro se sve zajedno mlačno pojede. To se ponavlja sve do ozdravljenja.
    4. Dobro je piti sok od rotkve ili sirutku.
    5. Uzeti plod divlje ruže (šipak); 12 komada se prereže napola i namoči u 150 g vode.
    Ostavi se preko noći da stoji. Ujutro se na prazan želudac popije.
    6. Kamilice, list sene, metvice pitome – u podjednakim dijelovima. Sve dobro promiješati i od te mješavine pola jedaće žlice kuhati 4 minute u 2 dcl vode i ostaviti da stoji poklopljeno 10-15 minuta. Ocijediti, zasladiti po želji i piti ujutro na prazan želudac i navečer prije jela – po jednu šalicu.
    7. Plod pasjakovine u obliku soka – jušna žlica u šalici čaja na prazan želudac svako jutro ili 30 zrnaca ploda u juhi. Djeca polovinu doze. Gornji je lijek jako purgativno sredstvo.
    8. Kad je izmet zapečen u crijevima, treba svako jutro natašte popiti 2 dcl nezaslađenog limunovog soka. Ponavlja se tri jutra. Ako zatvor nije jako težak uzima se sok od pola limuna i na njega nalije malo prokuhane vode. To se toplo popije.
    Veći 01/2005.
    Manji 11/2007.
    Čuvajmo naše običaje, riči, pisme - daju uzvišenost našem prolaznom životu, a od svakodnevice stvaraju svečanost!

  11. #11
    makita avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,200

    Početno

    Oprostite što postam svako malo, nemam vremena, a naišla sam na neke tekstove pa da podijelim s vama i da su na 1 mjestu.

    Ovo gore nije pisano za liječenje djece niti dojenčadi pa molim da to uzmemo u obzir.
    Veći 01/2005.
    Manji 11/2007.
    Čuvajmo naše običaje, riči, pisme - daju uzvišenost našem prolaznom životu, a od svakodnevice stvaraju svečanost!

  12. #12
    makita avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,200

    Početno

    Našla sam i rodin topic na istu temu. http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...r=asc&start=50
    Volila bih da se ovaj održi i da baš sadrži listu namirnica. Hvala
    Veći 01/2005.
    Manji 11/2007.
    Čuvajmo naše običaje, riči, pisme - daju uzvišenost našem prolaznom životu, a od svakodnevice stvaraju svečanost!

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •