Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: Govor u trećem licu

Datum pristupanja
    May 2007

Početno Govor u trećem licu

Pokušavam naći sličnu temu, ali mi ne radi pretražnik.

Do kad je normalno da djeca govore o sebi u trećem licu?

Moja P. ima dvije godine, dosta dobro govori, ali ne govori ja, ti itd. nego o sebi priča u trećem licu. Problem je da i mi kad smo s njom često tak govorimo ponekad nesvjesno, ponekad i namjerno, znam da nije dobro, ali mislim da me tak bolje razumije, nego da govorim npr. "ja idem na posao, a ti ćeš ostati doma s bakom".

U zadnje vrijeme govori "mi", npr. "mi skupa idemo". Kad ju pitam a tko je to "mi", ona kaže: "mama, tata i P." Ne govori ni moje ili tvoje, nego eventualno "svoje", npr. "P. nosi svoju torbu, mama nosi svoju". Ali kad ju pitam čija je torba, kaže: P.-ina

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

vjerojatno joj i ti govoris u trecem licu tipa: sad ce ti mama obuci jaknu umjesto obuci cu ti jaknu

po meni to nije nista zabrinjavajuce kod djece. dok bi npr. ljubu cesica, bandica, jambu i sve ostale odrasle koji o sebi govore u trecem licu pod hitno uputila na psiholosko promatranje i lijecenje ega

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

i H. još uvijek govori za sebe u trećem licu (imala bude 2. u 12 mjesecu)
    mislim da je to normalno za tu dob
    mi baš pazimo da joj u razgovoru govorimo u prvom, ali ne pali još
    inače ona savršeno govori sve tako da ne brinem

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Zara1 prvotno napisa
    inače ona savršeno govori sve tako da ne brinem
    Ni ja ne brinem, ali i moja cura jako dobro priča, bez problem slaže rečenice i normalno koristi padeže i sve, pa mi je malo čudno da ju muče zamjenice.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa
    po meni to nije nista zabrinjavajuce kod djece. dok bi npr. ljubu cesica, bandica, jambu i sve ostale odrasle koji o sebi govore u trecem licu pod hitno uputila na psiholosko promatranje i lijecenje ega
    x.

a posebno neke forumase koji o sebi tako pisu

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Kaj i takvih ima?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Sirius Black ja mislim da je to OK. Nađa priča ono full, u složenim rečenicama, prepričava (da li i vaši klinci viču dok nešto objašnjavaju?) super, ali još uvek nekad priča o sebi u trećem licu. Letos je prvi put, na pitanje čija je to četkica, rekla: moja! Ja sam očekivala da kaže Nađina i prilično se iznenadila. Još uvek govori pola-pola, zavisi.
    I ja joj šesto kažem: dođi da ti mama obuče jaknu, ili spremila ti mama doručak.... Ali nikad nisam o njoj govorila u trećem licu, tj. ne kažem dođi da mama obuče Nađi jaknu (što npr. radi moja sveki).

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

zhabac je malo stariji od P. i kod nas je slicno, iako je vec dosta dobro savladao zamjenice zna se ipak nazvat zhapcem i rec da je to zhapcevo itd.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

i H. koristi Hana i Hanino, ali govori recimo daj joj jabuku

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Po mojim saznanjima,dete tek s 3 godine pocinje dozivljavati sebe kao posebno bice,odvojeno od majke.
    Otud i govor u 3.licu.
    Znaci,to je normalno

Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj KayaR prvotno napisa
    Po mojim saznanjima,dete tek s 3 godine pocinje dozivljavati sebe kao posebno bice,odvojeno od majke.
    Otud i govor u 3.licu.
    Znaci,to je normalno
    Slažem se potpuno ! A i pitali smo pedijatricu i psihologicu - potvrdile obje: oko 3.god. počinje "ja".

Prije nekog vremena potvrda nam došla i u praksi - čitaj: Terr napunila 3 g. nedavno - a prije mjesec, dva je počelo "ja" koje se još uvijek miješa s 2.licem jednine (nije si nikada govorila u 3. nego u 2. licu - tj. ona je za sebe govorila: Došla si, obukla si se, hoćeš jabuku...)

Jednom riječju, nemaš razloga za brigu !

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ana je 2god 8mj i još povremeno govori o sebi u trećem licu,
    doduše i ja sam joj znala govoriti u trećem licu, pa sam možda i pridonjela tome.
    KOd nje mi je to simpa kad joj se još omakne, kod odraslih mi je strahovito iritantno

A prvo što je počela govoriti u prvom licu bilo je:
    Ja Želim (s velikim i tvrdim Ž )

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj summer prvotno napisa
    Citiraj Pinky prvotno napisa
    x.

a posebno neke forumase koji o sebi tako pisu
    x

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Kod male djece je to vrlo često i potpuno normalno.

Kod odraslih osoba to zovem Tomislav Merčep sindrom.

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

U toj dobi je to normalno.
    Ipak pripazite na sebe i svoj odnos prema djetetu, kako mu se obraćate. Pričajte normalno isto kao i bilo kojoj drugoj osobi, ne tepajte dok pričate (ne mislim pri tom da se nikada ne smije djetetu tepati od dragosti dok ga mazite ili slično).

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Sanjica prvotno napisa
    Ipak pripazite na sebe i svoj odnos prema djetetu, kako mu se obraćate. Pričajte normalno isto kao i bilo kojoj drugoj osobi
    Mi smo sa Orkom pričali u trećem licu i ona je do cca dvije i pol godine tako govorila (uobičajeno je onako kako je Kaya rekla, do treće).
    Sa Zrinom od prvog dana razgovaramo u prvom i drugom licu i on od prve riječi govori "ja" i "ti", a ne "Zrin" i "mama".

Kad ga pitaš tko je u ogledalu ili tko će jesti, najnormalnije vikne "ja".
    Kad ga pitaš "tko će ti sada dati jesti", kaže "ti".

Ne mislim da je zbog toga išta napredniji nego hoću reći kako mnoge stvari jako ovise o nama.

Lucija_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Moj picek je rano progovorio, puno prica i dugo je govorio u trećem licu (do 3 godine). onda je najedamput prestao i eto, sad ima skoro 4 godine i ispravno prica...

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

i M prica uglavnom u 3. licu...ali sad vec ubacuje "ja, moje, meni"

on npr zna reci :"daj tebi" a misli "daj meni" "mama nosi ga-mama nosi me"
    prvo vrijeme ga nisam ispravljala dok nije skroz propricao. sad ga ispravljam i on to pomalo korigira. ima 2 god i 5 mj.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

vele da do 4 godine može biti normalno iako je neki standard do 3, 3 i pol.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Kao što rekoše normalno, N je isto govorila, sad iskreno se pokušavam sjetiti kad je prestala...nekako sve to spontano prošlo da mi se sad čini kao da je oduvijek govorila u 1. licu.
    S tim da MM još uvijek ispravljam kad joj ponekad govori u 3. licu A i sebe

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Mihovil je tek nedavno prestao s tom praksom iako mu se još uvijek "omakne". U siječnju će napuniti tri godine, dakle trajalo je. Naš "striček" u jaslicama samo je prokomentirao da je pravi Napoleon jer je on uvijek za sebe govorio u trećem licu. Ništa zabrinjavajuće, slatka faza i spontano prolazi. Sad ga dere do iznemoglosti: ja, ja, pa samo ja, moje, moje i samo moje, naprosto mi fali ono njegovo treće lice...

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

I ja sam svojedobno otvorila ovakvu temu jer sam bila zabrinuta. Kod moje cure je dugo trajalo kako se ona oslovljavala sama sebe imenom. Tada sam ja "vaše visočanstvo" počela ispravljati i ukazivati joj kako se ispravno kaže. Tek oko 3 i pola je počela koristit ja, sada nema još 4 ali joj još tu i tamo pobjegne pa kaže tako nešto. Kada razmislim nije ni čudo da je tako pričala, od rođenja sam ja tako s njom pričala, sebe oslovljavala sa mama a njoj nikada govorila ti, nego uvijek imenom.

_Candy Candy_ avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Adrian je prije par mjeseci počeo sebe oslovljavati s "ja", a ispravno kaže i ti, moje, tvoje, mamino, tatino.. Iznenadilo me što je dosta rano shvatio da za sebe kaže ja, a mene ti jer sam očekivala obrnuto..
    Ne znam o čemu to ovisi, vjerojatno o načinu kako im se obraćamo, jer kopiraju sve naše izraze.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

moj misli da je zamjenica za njega TI,jer mu ja nikada nisam govorila ajde sada L. napravi to i to,nego normalno,"ajde sada ti napravi to i to",tako da i on sam sebe oslovljava sa ti u govoru. "Ti će napraviti".Sad se je počeo prije par mjeseci ispravljati i prvo veli Ti ću pa se brzo ispravi sa Ja ću ali još uvijek je pretežno ti-kavac.iako kad ga se pita tko je on,zna svoje puno ime i prezime i adresu.i zna već jako dugo meni,mene,tvoje,njegovo i sl.ali ovo je očito malo ukorijenjenije.

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Sanjica prvotno napisa
    Ipak pripazite na sebe i svoj odnos prema djetetu, kako mu se obraćate. Pričajte normalno isto kao i bilo kojoj drugoj osobi,
    potpisujem. tako sam i ja u pocetku lovri tepala, sad ce mama ovo, pa ce mama ono, i onda mi je sogorica (kad je lovro imao cca mjesec dana) rekla da mu normalno pricam.

i lovro nikad nije o sebi pricao u 3.licu. cim je progovorio je savladao ja i moje. u zadnje vrijeme je full smijesan, samo hoda po stanu i govori: mama, ja bi....(pauza dok smisli)....bananu...mama, ja bi...zvecku...mama, ja bi, ja bi...

i u 1.mj ce navrsiti 2g.

Nina2007 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

moj sve govori još u trećem licu osim kad traži da se njemu isto da npr čokolade (onda viče Meni! ), ali dobro nema još ni 2 godine pa nisam zabrinuta

plus kad ga pitamo npr tko je ovo nacrtao i sl. on odgovori David!
    ali kad ga pitam kako se zoveš? - on odgovori Ina!
    I ne mo'š mu objasnit da se zove David nema šanse

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •