Pokazuje rezultate 1 do 44 od 44

Tema: Ginger (đumbir) čaj - izvrstan kao prevencija prehladama

  1. #1
    Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008
    Postovi
    1,276

    Početno Ginger (đumbir) čaj - izvrstan kao prevencija prehladama

    Ovo je tibetanski recept za čaj od đumbira koji smo dobili od jedne naše frendice koja svake godine ide u Indiju/Tibet na mjesec-dva dana, pa ga tamo često piju, što zbog hladnoće, što zbog toga da ne pokupe neku bakteriju.

    Mi obično kuhamo lonac od recimo 2-3 litre čaja. Nikad ništa ne važemo nego radimo otprilike. Komad đumbira se opere i oguli od kože (recimo nekih 30-40 dkg komad. Nareže se na kolutiće poput mrkve i stavi kuhati u vodu. Ocijedi se sok od 2-3 limuna koji ostavimo sastrane. Može se staviti par korica limuna kuhati zajedno s đumbirom nekih 15-ak minuta, razvit će se intenzivan miris po agrumima kad se kuha.
    Nakon toga čaj može ostati malo stajati da se ohladi ako želite jači čaj, ako ne, onda ga ocijedite odmah. Kad se malo ohladi umiješa se ocijeđen čaj od limuna i par žlica meda ovisno o tome koliko sladak želite (može se stavljati šećer, ali mi više volimo s medom).

    Čaj se pijucka topao ili hladan. Ovaj čaj čisti tijelo iznutra, dosta je ljut i oni koji ne vole ljuto, moguće da će trebati par puta probati da im se svidi. Mi nismo bili obožavatelji ljutog, ali kad smo ga par puta probali, sve nam se više sviđao, dok odjednom nismo postali pravi ljubitelji ovog čaja. Pripremamo ga obično zimi ili kad skužimo da se kreću neke viroze.
    Napominjem, neće se svidjeti svima i obično se ne svidi odmah iz prve probe, zato probajte više puta i vjerujem da ćete se "navući" na taj okus.

  2. #2
    pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    doma
    Postovi
    5,619

    Početno

    ja dodam prstohvat đumbira u prahu u zeleni čaj jer ostatak familije nije za- MM pije samo onaj u vrećici od đumbira, ove kućne opcije su mu pređumbriaste
    Peace, sister, peace

  3. #3
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    10,308

    Početno

    Gdje kupujete đumbir?
    06/07

  4. #4
    Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008
    Postovi
    1,276

    Početno

    Probaj svakako svježi 100:1 prema onom sušenom.

  5. #5
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Citiraj Anemona prvotno napisa
    Gdje kupujete đumbir?
    Ja sam ga viđala i u Merkatoru, kod voća i povrća...

  6. #6
    KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Lokacija
    Beograd
    Postovi
    1,431

    Početno

    Da li ta ljutina ne smeta bebi kroz mleko :?
    Sorry ako je glupo pitanje

    99/01/08

  7. #7

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,235

    Početno

    ja ga pijem stalno, odlican je i za detox. ne kuham ga, nego samo prelijem s vrucom vodom nekoliko kolutica.
    djumbirovim oblozima se inace ODLICNO lijece razlicite upale (tzv. djumbiranje, uputstva potraziti u makrobiotickoj literaturi).
    ja ga inace obozavam, a ribanog ga trpam u razlicite kolace, te u variva i juhe.
    djeca ga vole i kandiranog.
    jedan super ljetni napitak: naribati djumbir i limetinu koricu, preliti vrucom vodom i ostaviti preko noci. ujutro procijediti, dodati sok od limete i zasladiti medom. dobro ohladiti. pije se izrazito hladno, servira s koluticem limete i ledom. nema boljeg osvjezenja ljeti. taj recept sam nasla u nekoj meksickoj kuharici (mislim da napitak ima i neko ime, mozda ce me netko znati nadopuniti)

  8. #8
    Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008
    Postovi
    1,276

    Početno

    Đumbir ima za kupiti u svim većim centrima, vidjela sam u maxi konzumu, mercatoru, intersparu, ippercoopu, često ga ima i na placu na eko štandovima (barem sam vidjela na Dolcu).

    KayaR, i mi dojimo, kuhan čaj sebi malo još razblažim vodom, tako da nije baš jako ljut, a curica mi se nije žalila, tako da vjerujem da joj ne smeta

  9. #9

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Na poluotoku
    Postovi
    66

    Početno

    može se izribati đumbir pa kroz gazu ocijediti sok i staviti u čaj po želji

  10. #10
    zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Lokacija
    Zg, Kvatrić
    Postovi
    837

    Početno

    Ja uzmem komadić đumbira od cca 2 cm, naribam ga i dodam u voćni čaj kad ga kuham. To pijemo po cijele dane. Toplo, hladno, s medom,... kako nam paše.
    Mišek 11/4/2003
    Picek 9/11/2005

  11. #11

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Velika Gorica
    Postovi
    485

    Početno

    Ja sam do sad pila svježe iscjeđeni đumbir + sok od limuna + med. Super stvar. Ali ovo ću svakako probati. Čini se jako , a uz to i zdravo.

  12. #12
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,729

    Početno

    Obično po zimi sokovnikom iscijedim sok od đumbira i potrpam u vrećice za led i fiju u zasmrđivač. Zamrznuti mogu stajati cijelu zimu i po potrebi samo otrgnem ledić i fiju u limunadu (i eto đinđerele) ili u klopu itd...

    Napomena za sve one koji će pokušati isto:
    Đumbir je jaaaaako vlaknast i vlakna se nejednoliko nagomilaju na mrežici sokovnika. To znači da se sokovnik treba jako često otvoriti i s nekakvim drvenim alatom očistiti od vlakana. Dakle, prilična zezancija, ali radi se ~ jednom godišnje pa je OK.
    Podržavam ukidanje obaveze cijepljenja.

  13. #13
    Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008
    Postovi
    1,276

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Obično po zimi sokovnikom iscijedim sok od đumbira i potrpam u vrećice za led i fiju u zasmrđivač. Zamrznuti mogu stajati cijelu zimu i po potrebi samo otrgnem ledić i fiju u limunadu (i eto đinđerele) ili u klopu itd...

    Napomena za sve one koji će pokušati isto:

    Đumbir je jaaaaako vlaknast i vlakna se nejednoliko nagomilaju na mrežici sokovnika. To znači da se sokovnik treba jako često otvoriti i s nekakvim drvenim alatom očistiti od vlakana. Dakle, prilična zezancija, ali radi se ~ jednom godišnje pa je OK.
    Ovo je super ideja :D , ali iskreno kad se sjetim čišćenja sokovnika i one mrežice :shock:. Mada, kako kažeš jednom godišnje i nije takav problem. Davore, možeš mi reći koliko otprilike svježeg đumbira iscijediš, mislim koliko ga kupiš i koliko dobiješ soka?
    Nego, ove plastične vrećice za led mi izgledaju možda prevelika količina za jednu čašu đinđerele znajući kako je pakleno ljut. Ili ima raznih veličina tih vrećica za led? Ako ima nekih kao kuglice veličine lješnjaka to bi bilo super, ako ne, onda bi možda bilo zgodnije uliti u plastičnu posudicu na kockice onako do pola svake i kad se smrznu ih samo izvaditi i staviti zajedno u jednu običnu plastičnu vrećicu i vaditi po potrebi.

  14. #14

    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    732

    Početno

    Ima vrećica za led koje su podijeljene na oblike kuglica ili kockica, a napuniš ih jače ili slabije, ovisno kolike kuglice želiš. Svi veći dućani ih drže. Ja se tako snalazim.

  15. #15

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,235

    Početno

    Davore, fantasticna ideja!

  16. #16
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,281

    Početno

    koliko debelo gulite koru đumbira?
    ORKA; 26.09.2002.
    ZRIN; 02.04.2008.
    Rodina savjetnica na SOS telefonu za dojenje

  17. #17
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,381

    Početno

    Citiraj KayaR prvotno napisa
    Da li ta ljutina ne smeta bebi kroz mleko :?
    Sorry ako je glupo pitanje
    ako mojoj nije smetao češnjak
    a inače ne jede išta pikantno, niti češnjak

  18. #18
    Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008
    Postovi
    1,276

    Početno

    Apri, koru ogulim tek toliko da više nije smeđa. Može ju se i postrugati onako nožem kao mladi krumpir.

  19. #19
    tajuska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009
    Lokacija
    Zagorje
    Postovi
    466

    Početno

    pocela sam raditi taj caj i onda na par mjesta nasla kako trudnice ne smiju dumbir ni u kojem obliku, a na par da je radeno istrazivanje i da pomaze kod mucnina i ne uzrokuje statisticki znacajnije problema bebi, i sad mi vise nista nije jasno :/
    a konacno caj koji mi pase....
    [Bubamarac, 29.01.2010.]

    "...the greatest problem inside the beltway isn't a lack of intelligence - it's the fact that when you only talk to the people you know it becomes very intellectually incestous"
    Jerome Armstrong, Markos Moulitsas Zuniga, Crashing the gate

  20. #20

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,235

    Početno

    djumbir u malim kolicinama ti je OK (salica, dvije caja dnevno). u kasnijoj trudnoci ga eventualno mozes izbjegavati jer moze pridonijeti kontrakcijama.
    znas da se zenama koje prenesu kaze neka se najednu ljutog curryja. takve stvari mogu potaknuti porod.
    zene koje su sklone kontrakcijama ili pobacajima trebali bi ga izbjegavati.

  21. #21
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,729

    Početno

    Citiraj Nia_Zg prvotno napisa
    Davore, možeš mi reći koliko otprilike svježeg đumbira iscijediš, mislim koliko ga kupiš i koliko dobiješ soka?
    Dosta je izdašan, hajmo reći oko 80% mase je sok (lupam napamet po sjećanju). Onih 20% vlakana je royal pain in the lower back ali se isplati.
    Podržavam ukidanje obaveze cijepljenja.

  22. #22

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Velika Gorica
    Postovi
    485

    Početno

    Jučer sam ovo isprobala i mogu reći super je. Jest da đumbir "pali", ali to je đumbir - spali sve od kad uđe pa dok ne izađe
    Teško mi reći jel je bolje toplo ili ohlađeno na sobnoj temperaturi jer je stvarno ukusno i jedno i drugo. I da, budući da dojim, moj malički se za sad nije bunio pa valjda ni neće

  23. #23

    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    732

    Početno

    Još malo o đumbiru:


    Đumbir se koristi kao hrana i lijek već tisućljećima, pa se tako u kineskim zapisima koji datiraju iz 4 st. prije Krista navodi kao učinkovit u liječenju mučnine, boli u trbuhu, zubobolje, krvarenja i reumatizma. Za zdravlje i snagu uzimao ga je Konfucije, u srednjem su mu vijeku europski vladari pripisivali razna afrodizijačka svojstva, a u 16. stoljeću korišten je kao prirodno sredstvo protiv kuge. U Indiji se žuti đumbir koristio u tradicionalnom ayurvedskom liječenju za poboljšanje probave, liječenje srčanih bolesti i zacjeljivanje rana.

    Svježi đumbir koristi se u pripremi kako slanih tako i slatkih jela, dajući ljutu, ali i osvježavajuću aromu.

    Aktivne tvari gingeroli imaju analgetske, sedativne, antipiretske i antibakterijske učinke.

    Jedan od sastojaka u đumbiru je i žuti pigment kurkumin. Veći dio kurkumina ostaje u probavnom traktu, gdje, kako se pokazalo, štiti od polipa, a vjerojatno i od raka debelog crijeva.

    Medicinska istraživanja ukazuju na to da je korijen đumbira učinkovit kod mučnine i povraćanja uzrokovanih različitim stanjima i bolestima, pa tako žene u Kini tradicionalno jedu korijen đumbira za sprječavanje jutarnjih mučnina u prvim mjesecima trudnoće. Također je dokazano njegovo pozitivno djelovanje u poboljšanju probave na način da pospješuje proizvodnju sline, probavnih sokova i žuči.

    Đumbir se koristi i kao pomoć kod sprječavanja nadimanja, a azijska medicina koristi ga za liječenje prehlade i olakšavanje disanja. Smatra se da pospješuje kontrakcije srca, sprječava formiranje krvnih ugrušaka, snižava razinu kolesterola, djeluje protuupalno, pa čak i stimulativno na imunološki sustav. Ako se uzima redovito, suzbija kronični umor, poboljšava pamćenje, a zbog stimulativnog svojstva nije uputno uzimati ga navečer prije spavanja jer može uzrokovati nesanicu.

    Za različite svrhe, standardna dnevna količina đumbira u prahu je 1-4 g, koju je potrebno uzimati kroz 2-4 doze. Za sprječavanje putne mučnine najbolje je započeti tretman dan-dva ranije i nastaviti za vrijeme putovanja.

    Đumbir je na popisu GRAS ("općenito priznat kao siguran") od FDA priznat kao hrana i količine koje se koriste kod različitih medicinskih tretmana usporedive su s upotrebom u prehrambene svrhe. Važno je istaknuti da nisu uočene nikakve popratne pojave kod korištenja đumbira u normalnim količinama.

    Danas se u industriji manje koristi za proizvodnju lijekova, ali je znatno zastupljen u proizvodnji alkoholnih pića, slatkiša i kozmetike.

    Kupovanje i čuvanje

    Imate li mogućnost izbora, uvijek dajte prednost svježem nasuprot sušenom i đumbiru u prahu. Svježi đumbir najčešće se prodaje u specijaliziranim trgovinama hrane. Prilikom kupovine odaberite čvrst i gladak podanak đumbira, što je pokazatelj njegove svježine, dok je dužina pokazatelj zrelosti. Zreli podanci bit će ljući i s više vlakana.

    Đumbir je na tržištu dostupan u dva oblika - mladi i zreli. Zreli đumbir, šire rasprostranjen, ima čvrstu kožu koja zahtijeva guljenje, dok mladi đumbir nije potrebno guliti, ali se može kupiti samo na azijskim tržnicama.

    Umotan u papirni ubrus i stavljen u plastičnu vrećicu, neoguljeni đumbir možete čuvati u hladnjaku do tri tjedna, a oguljeni možete zamrznuti i koristiti unutar šest mjeseci.

    Đumbir u prahu svakako je dostupniji od svježega, a možete ga kupiti u svakom većem supermarketu. Čuvajte ga u čvrsto zatvorenoj staklenoj bočici na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Ukoliko ga čuvate u hladnjaku, povećat ćete mu trajnost na godinu dana.

    Samo je istočna Azija iskoristila puni potencijal đumbira, pa ga, osim svježeg i sušenog, tamo možete naći konzerviranog u sirupu, ušećerenog i ukiseljenog. Potonji se koristi u japanskoj kuhinji kao obavezni dodatak u pripremi sushija, a dolazi pod nazivom gari ili sushoga.

    Priprema jela s đumbirom

    Njegova oštra, prodorna i pikantna aroma daje specifičan okus jelima azijske kuhinje, posebno onima pripremljenima u voku. Za guljenje đumbira koristite nož za štedljivo guljenje, a zatim ga, prema potrebi, narežite na ploške, štapiće (julienne) ili ga naribajte.

    Za zdravlje i snagu uzimao ga je Konfucije, a u srednjem su mu vijeku europski vladari pripisivali razna afrodizijačka svojstva.

    Svježi đumbir koristi se u pripremi kako slanih tako i slatkih jela, dajući ljutu, ali i osvježavajuću aromu marinadama, prženim jelima, juhama, curryjima, žitaricama te svježem povrću.

    Svakako nov okus dat će plodovima mora, a teškim mesima, poput patke i svinjetine, smanjit će masnoću. Toplu i mirisnu notu dat će poširanom voću, kompotima, tijestima za pripremu kolača i napicima.

    Sušeni đumbir ne može zamijeniti svježi. Najbolje ga je koristiti u pripremi biskvita, peciva i klasičnog pudinga.

    Evo jednostavnih ideja za primjenu đumbira.
    Osvježite svoju omiljenu salatu novim salatnim preljevom od maslinova ulja, tamari umaka, nasjeckanog češnjaka i naribanog đumbira. Dodajte ga pirjanom povrću ili marinirajte tofu prije pečenja u marinadi od soja umaka, sezamova ulja, protisnutog češnjaka, naribanog đumbira i malo meda.

    Dodajte nekoliko ploškica đumbira prilikom kuhanja kompota, naribajte ga u nadjev za pečene jabuke ili u tučeno vrhnje, a u prahu ga dodajte u tijesto za muffine ili kod pripreme kolača sa sušenim voćem.

    Zbog pozitivnog djelovanja na zdravlje, osobito u podizanju imuniteta, đumbir je i čest sastojak napitaka. Dodajte ga svježe pripremljenom soku od odabranog povrća i voća, limunadi s dodatkom meda ili jednostavno prokuhajte nekoliko ploškica đumbira u vodi i dobit ćete tradicionalni čaj od đumbira. A tek kuhano vino s đumbirom!
    izvor: www.coolinarika.com

  24. #24
    mamma2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    287

    Početno

    super mi je ovaj čaj
    prošle god sam ga često radila
    sad ste mi dali ideju pošto ove godine još nisam ni jednom

  25. #25
    bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    4,772

    Početno

    baš ću probati!
    trenutno sam jako prehlađena, a čula da on pomaže!
    Podupiruća Roda


  26. #26
    sasana avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    480

    Početno

    Ja sam se isto navukla na ovaj caj. Najbolji mi je kada se ohladi .
    Luna,12.06.2004.
    +
    Tara
    http://lb1f.lilypie.com/xaXKp2.png

  27. #27
    bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    4,772

    Početno

    jučer sam kupila, ali ne svježi nego sušeni i fin mi je!
    ljutkast i neobičan!
    Podupiruća Roda


  28. #28
    aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    2,122

    Početno

    ja dodam još i koru naranče (domaća, neprskana, prije kuhanja marmelade sam ju ogulila tanko onim za guljenje krumpira i stavila u zamrzivač)
    i par grančica mente
    pa sve zaokružim medom i limunom

  29. #29
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,439

    Početno

    Da malo podignem.
    Pravi čaj za ove ledene dane.
    "Odrasli ne mogu ništa naučiti, ako su djeca uvijek dobra."

  30. #30
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,620

    Početno

    Bome sam se i ja, koja ne volim čajeve, navukla na čaj od đumbira. Radim ga samo s limunom i smeđim šećerom i volim ga jedino dok je vruć!
    Moj veeeeliki dečko, 03.09.2003.

  31. #31

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Velika Gorica
    Postovi
    485

    Početno

    I ja ga volim vrućeg, ali s medom. I redovito se kuha...

  32. #32

    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    dovoljno blizu
    Postovi
    162

    Početno

    Meni je zakon s mlijekom i medom. U tom slučaju, ne ide limun, ofkors.
    cura, srpanj 2005.
    dečko,ožujak 2007.

  33. #33
    juby avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010
    Postovi
    63

    Početno

    Slučajno sam otkrila ovu kombinaciju:
    sok od grejpa+naribani đumbir. Zasladiti po želji. Pomiješati s vodom i piti. Odlično!
    P.S. procijediti ako ne volite ostatke grejpa i đumbira

  34. #34
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    12,621

    Početno

    vidla sam u mercatoru, iz Kine je dospjeo, dal u drugim dučanima ima izkakvih drugih izvora?

    ima li kakvi recept koji bi mogal poslužiti i za decu stariju od 2 godine, bez limena i sličnih đinđa, može i recept za klopanje.

  35. #35
    mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,749

    Početno

    ja ga režem na štapiće i u wok povrće, mljac
    Ljepotuška 2006.
    Lipa 2009.
    Junge Mann 2013.


    upisala sam se u blogere

    http://www.ijabito.com/

  36. #36
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    12,621

    Početno

    to jedu klinci?

  37. #37
    fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012
    Lokacija
    Vodice
    Postovi
    1,289

    Početno

    Dumbir je malo ljutkast, neznam kako bi ga mala djeca prihvatila!

    eh da, mene je caj od dumbira spasio miljun puta kod zgaravice!
    02.03.2013 Mamin pingvin I tatin puzic

    "Uz život se ne prilaže uputstvo za upotrebu, i svako to odradi kako već umije, zanijemi tamo gdje bi drugi viknuo, nasmije se gdje bi drugi zaplakao, uvrijedi se tamo gdje bi se neko obradovao..."

  38. #38
    mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,749

    Početno

    Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    to jedu klinci?
    moje da, al moje su specifične, vole i školjke i mex hranu i sushi... nas je đumbir spasio kod pada temperature
    Ljepotuška 2006.
    Lipa 2009.
    Junge Mann 2013.


    upisala sam se u blogere

    http://www.ijabito.com/

  39. #39
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,715

    Početno

    Obožavam đumbir. Za sada još nisam radila čaj, ali radim sok od limuna/naranče/mandarina/grejpa - što već imam, i par cm đumbira naribanog i iscijeđenog soka.
    Zasladim sa steviom i medom. Zadnjih mjeseci mi obavezno jedna boca toga stoji u frižideru.
    Inače naribam ga na sitni ribež i onda iscijedim. Prvo sam to radila s onim tijeskom za češnjak, ali sam ga portgala, pa sam shvatila da imam nešto slično samo 10 puta veće i sad to koristim.

    Veselim se ljetu i limunadi s đumbirom! Mislim da će jako odgovarati!
    Jelena, 6. 12. 1996.

  40. #40
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    12,621

    Početno

    Citiraj mama_jos_malo prvotno napisa Vidi poruku
    moje da, al moje su specifične, vole i školjke i mex hranu i sushi... nas je đumbir spasio kod pada temperature
    moji ne smiju školjke i slično.

  41. #41
    Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    1,534

    Početno

    Evo, prvi put probala čaj s đumbirom i okus mi je fantastičan (domaća metvica, bazga, stevija i iscijeđen sok od 2-3 cm đumbira - 1,5 l čaja)
    Verba volant, scripta manent.

  42. #42
    Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    1,534

    Početno

    Slažu li se integralna riža i đumbir? Ako da, kako se kuha - ubaci se komadić, nariba, iscijedi sok…što?

    Kad se dinsta s povrćem, kad se ubaci? Ostane li vlaknast?
    Verba volant, scripta manent.

  43. #43
    Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    1,534

    Početno

    Imam još jedno pitanje (trenutno, vjerojatno će ih biti još)

    Da ga ne ribam svaki dan, mogu li ga sad izribati, procijediti i držati u hladnjaku u nekoj staklenoj bočici? Hoće li izgubiti neka svojstva? Ako može, koliko se dugo tako može čuvati?

    Super mi je ova Davorova ideja i svakako ću ju isprobati, ali sad nemam toliko đumbira.
    Verba volant, scripta manent.

  44. #44
    mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,749

    Početno

    Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    moji ne smiju školjke i slično.
    to navodim samo da dobiješ sliku da sve vole jesti ( školjke jedu isključivo na moru i kad ih se izvadi i ne u velikim količinama) a inače ne jedu puno toga i to ne jer ne smiju nego im ja ne dam.
    Vole probavati hranu, eksperimentirati, s tim da jedna voli blage okuse, a druga šarf i intenzivno
    odosmo off topic

    s đumbirom je stvar navike, po malo bih davala
    Ljepotuška 2006.
    Lipa 2009.
    Junge Mann 2013.


    upisala sam se u blogere

    http://www.ijabito.com/

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •