Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Prekid izvanbracne zajednice

 1. #1

  Početno Prekid izvanbracne zajednice

  Pozdrav svima! Trebam savjet, vjerujem da sam na pravom mjestu...
  Prekinuli smo izvanbracnu zajednicu koja je trajala ukupno vise od 8 godina, od toga 5 na istoj adresi. Buduci da smo zadnje tri i pol godine zivjeli samostalno u stanu koji je kupljen za nas, ali na ime njegove majke (radi opreza od ovoga, pretpostavljam, jer su situirani sasvim pristojno), zajedno smo ga uredjivali. On je imao dvostruko vecu placu i vise je ulagao u stan, a i njegovi su nam tu i tamo pomogli.
  Do prekida je doslo nakon sto je on vise od godinu dana pokusavao sam sa sobom rascistiti odnos prema meni, na kraju me i prevario.
  Ja sam odselila iz stana, vratila se k roditeljima gdje nemam prakticki nista osim krova nad glavom i hrane.
  Uskoro cu otici k njemu po jos nekoliko stvari koje su mi ostale, a koje su i prije pripadale meni, a sad me zanima - na sto jos imam pravo?

  On je kupovao racunala, digitalac, svu tehniku u stanu, sebi skupi motocikl, auto (na firmu kojoj je vlasnik) i zapravo sve skupo. Ja sam kupovala sitnice, potrosnu robu, peglu i slicno.

  Nakon toliko vremena, na sto imam pravo? Sto mogu traziti od njega? Kako da mu objasnim da mi treba auto jer ne mogu raditi bez njega tu gdje sam sad? Naime, nije mi dozvolio da si kupim auto jer sam mogla koristiti njegov, a sad sam ostala bez posla i ne mogu si ga kupiti.

  Uzasno sam tuzna, jer sve sam ulagala u nas i vjerovala da cemo uspjeti i biti sretni. Molim vas, ako itko zna kako se nositi u ovoj situaciji, pomognite. Hvala svima!

 2. #2

  Datum pristupanja
  Aug 2005
  Lokacija
  Zagreb
  Postovi
  447

  Početno

  Jooj, ne mogu ni zamisliti kako ti je.
  Ja sad živim u takvoj zajednici, stan je na njegovog tatu, bogati su, namjeravamo se vjenčati, trudna sam 4,5 mjesca. Zasad je sve ok, ali nikad ne znaš.
  Inače studiram pravo, pa ti znam nešto o tome. najpametnije ti je da odeš kod odvjetnika i pitaš za pravni savjet. Izvanbračna zajednica je nakon 5 godina postojanja izjednačena s bračnom zajednicom, tako da imaš velike šanse...Ali ne vjerujem da će ti bivši išta priznati na lijepe oči, eventualno preko suda. Stan sigurno nećeš dobiti, a auto bi mogli "piliti na pola". Jer se smatra da je to stečevina nastala na temelju zajedničkog rada, ulaganja, a ne nasljedstvom, darovnicom ili tako nešto.
  Probaj, držim fige!

 3. #3

  Datum pristupanja
  May 2005
  Lokacija
  Zadar
  Postovi
  1,305

  Početno

  Izvanbracna zajednica je nakon 3 godine zajednickog zivota izjednacena s bracnom.

  Iz Obiteljskog zakona:

  http://www.poslovniforum.hr/zakoni/obiteljski_zakon.asp

  Članak 3.

  Odredbe ovoga Zakona o učincima izvanbračne zajednice primjenjuju se na životnu zajednicu neudane žene i neoženjenog muškarca koji ne žive u drugoj izvanbračnoj zajednici, koja traje najmanje tri godine ili kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete.

 4. #4
  wewa avatar
  Datum pristupanja
  Feb 2004
  Lokacija
  Sarajevo
  Postovi
  3,189

  Početno

  Khirka, saljem ti ogroman zagrljaj i unaprijed se radujem danu kad cemo se opet sresti na odbrojavanju, bilo na Prije zaceca ili kao trudnice, a ti ces biti sretnija nego ikad. nije to tako daleko, vjeruj! Ljubim te i molim Boga da ti da snage da sto prije prebrodis sve muke.

 5. #5

  Datum pristupanja
  Nov 2003
  Postovi
  4,902

  Početno

  Ja već 3 godine živim u vanbračnoj zajednici, sad sam trudna, ne mislim se udavati.
  Ono što ja znam s pravne strane jest da se nakon 3 godine vanbračna zajednica izjednačava s bračnom, odnosno da stječeš sva prava kao da si udana - dakle, to si ti stekla tijekom 5 godina. No, MD i ja smo dogovorili da stan glasi na oboje, iako je on digao kredit - no oboje ga otplaćujemo, u stvari, mi sve financije stavljamo na hrpu.
  Nisam sigurna koja ti prava imaš u konkretnom slučaju ako stan glasi na njegovu mamu - bojim se da na stan onda nemaš nikakvih prava. Ovo ostalo se, mislim, bez obzira na to koliko tko zarađuje, računa kao bračna stečevina i dijeli se po pola, osim ako niste potpisivali nikakav ugovor kojim bi se odredilo drugačije. Dakle, mislim da imaš pravo na polovicu svega, osim stana - ako ti neće ništa dati, neka te isplati. To je najmanje što ti može dati nakon ovog navlačenja za nos zadnjih godinu dana.

  Sretno!!

 6. #6
  JaMajka avatar
  Datum pristupanja
  Jul 2004
  Postovi
  501

  Početno

  Na mamin stan nemaš pravo, ali imaš na polovicu toga što ste stekli u izvanbračnoj zajednici. Ako ti bivši izađe u susret onda super, a ako ne onda ti moraš pred sudom najprije dokazati postojanje izvanbračne zajednice (ne ide to automatizmom kao kod braka), a tek onda tražiti razdiobu imovine. Kad vidim takve slučajeve, uvijek se pitam zašto je tako teško potpisati taj papir. On ti u slučaju nečega 100% olakšava stvar.

 7. #7

  Datum pristupanja
  Nov 2003
  Postovi
  4,902

  Početno

  Ja kad vidim kakvih makljaža ima kod razvoda, pogotovo ako je brak sklopljen u crkvi, pa ne možeš niti normalno razvesti i ponovo oženiti, pa frke oko ponovnog mijenjanja prezimena i sav pripadajući folkolor, pa kad jedno od supružnika ne pristaje na razvod, pa prisilna mirenja na centru za socijalni rad... se sve više pitam upravo suprotno pitanje - zašto je ljudima toliko bitno potpisati taj papir.

  100 ljudi, 100 ćudi, zašto se iščuđavati bilo čijoj odluci.

 8. #8
  JaMajka avatar
  Datum pristupanja
  Jul 2004
  Postovi
  501

  Početno

  Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
  Ja kad vidim kakvih makljaža ima kod razvoda, pogotovo ako je brak sklopljen u crkvi, pa ne možeš niti normalno razvesti i ponovo oženiti, pa frke oko ponovnog mijenjanja prezimena i sav pripadajući folkolor, pa kad jedno od supružnika ne pristaje na razvod, pa prisilna mirenja na centru za socijalni rad... se sve više pitam upravo suprotno pitanje - zašto je ljudima toliko bitno potpisati taj papir.

  100 ljudi, 100 ćudi, zašto se iščuđavati bilo čijoj odluci.
  Zašto brak mora biti sklopljen u crkvi, pogotovo ako imaš negdje u glavi da taj brak neće trajati "dok vas smrt ne rastavi"? Nitko od nas ne zna što nam život nosi, ali stupati brak s mišlju kako ćeš se jednoga dana ponovno oženiti je ... neozbiljno.
  Mijenjanje prezimena? Brak se može sklopiti i postoje nekoliko opcija za određivanje prezimena: svaki supružnik zadržava svoje, uzimaju jedno (muževo ili ženino), muž može dodati sebi ženino, žena muževo. Dakle brak ne prisiljava ni na što.
  O prisilnim mirenjima na Centru imaš krivi dojam odn. informaciju. Ne postoji takvo. Dapače, kod nas nema razlike između sporazumne rastave braka ili one po tužbi jednog bračnog druga. To ljudi olako barataju nekim činjenicama.
  Nisam ovime htjela istaknuti važnost braka u smislu da bi se svi trebali vjenčati ili se ne daj Bože iščuđavam nečijoj odluci. Zaboga NE! Ja sam po tom pitanju apsolutno liberalna i mišljenja sam da neka svatko radi kako i što hoće. Samo sam htjela navesti par primjera zašto brak nije bauk. Naime, ja sam poželjnost braka istaknula samo u smislu i kontekstu razvrgavanja izvanbračne zajednice. Pogrešno se misli da je kod iste sve tako jednostavno. Nije. Jer se izjednačava s bračnom, prema djeci se imaju jednaka prava, a dokaza ni otkud.

 9. #9

  Datum pristupanja
  Nov 2003
  Postovi
  4,902

  Početno

  U crkvi se nikad ne bih udala jer nisam vjernica, za prezime mi je svejedno, a da ne mislim da je ovo što imam zauvijek, ne bih nikad išla na dijete - to mi je ipak "malčice" ozubiljnije od nekog papira.
  Ono što sam napisala su primjeri koje viđam kod drugih ljudi, nisam govorila u svoje ime, poanta je bila da svatko ima svoje razloge za stupiti ili ne stupiti u brak.
  Baš zato što sam ja uvjerena da će ovo što imam trajati zauvijek mi taj papir ne znači ništa, niti mi je potvrda ičega. Ne osjećam potrebu da se "osiguram" u slučaju da stvari krenu nizbrdo.

 10. #10
  JaMajka avatar
  Datum pristupanja
  Jul 2004
  Postovi
  501

  Početno

  Ma naravno da ćeš napraviti upravo onako kako tebi i TM paše. Ne govorim ni ja konkretno o tebi ili nekoj drugoj curi sa ovog ili drugog foruma, već generalno o bračnim-izvanbračnim zajednicama. Dvojbeno je jedino to što se u određenom trenutku svi (i oženjeni i neoženjeni) kunemo u svoju ljubav, a kada (ako) stvari krenu nizbrdo skloni smo optuživati svih i sve počevši od socijalnih radnika do pravosuđa za svoju nevolju. A kad smo trebali, sami nismo učinili ništa.

 11. #11

  Datum pristupanja
  Nov 2003
  Postovi
  4,902

  Početno

  Slažem se s tobom.

  A što se tiče Khirke, nadam se da će se ipak uspjeti izboriti za svoj dio. Ipak je provela 8 godina u toj vezi, uložila puno u nju (možda ne materijalno), te na kraju krajeva nije ona "krivac" (glupa riječ) za prekid.

  Khirka, držim fige da se uspijete dogovoriti i bez suda.

 12. #12
  Gost 1 avatar
  Datum pristupanja
  Dec 2003
  Lokacija
  95,4 FM
  Postovi
  1,748

  Početno

  Bračna je stečevina novi pojam u našem pravu,suvlasništvo bračnih drugova na jednake dijelove, dok je zajednička imovina bračnih drugova, pojam koji po obiteljskom zakonu više ne postoji, bila zajedničko vlasništvo bračnih drugova. Zajednička imovina bračnih drugova dijelila se prema doprinosu pojedinoga bračnoga druga njezinom stvaranju, a bračna se stečevina dijeli između bračnih drugova na jednake dijelove.
  Temelj nastanka bračne stečevine je rad, ali nije značajna vrsta rada
  U vlastitu imovinu bračnih drugova ubraja se ono što je stečeno prije braka i nakon prestanka bračne zajednice, kao i za vrijeme trajanja bračne zajednice, ali ne radom.
  Izvanbračna se zajednica odnosi na životnu zajednicu neudane žene i neoženjenoga muškarca koja traje najmanje tri godine ili kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete.
  Bez obzira, odlučite li se za život s partnerom u braku ili izvanbračnoj zajednici, potpisivanje ugovor o uređenju imovinskih odnosa izvanbračnih/bračnih drugova u obliku javnobilježničkog akta nikada nije loša odluka. Bračni ugovor može poslužiti kao koristan instrument onim bračnim/izvanbračnim drugovima koji žele izmijeniti zakonski bračno imovinski režim, tj. osigurati pravednu podjelu imovine u skladu s posebnostima slučaja.
  Takav ugovor, za slučaj razvoda ili razvrgnuća izvanbračne zajednice uvelike pojednostavljuje postupak svake diobe imovine, olakšava posao sudu i smanjuje moguće troškove dugotrajnog i nepotrebnog parničenja, odnosno sudski postupak postaje suvišan, jer je sve već unaprijed određeno ugovorom koji su partnerui obavezni poštovati.
  Bračni ugovor nije ništa loše-čovjek njime jednostavno zaštićuje rezultate svoga rada i to je sve. Jednako kao što npr. plaća policu životnog osiguranja.
  Ako sami ne cijenimo svoj rad, nitko ga neće cijeniti.

  Iz Obiteljskog zakona:

  1. Bračna stečevina i vlastita imovina

  Članak 248.

  Bračna stečevina je imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz te imovine.

  Članak 249.

  (1) Bračni drugovi su u jednakim dijelovima suvlasnici u bračnoj stečevini, ako nisu drukčije ugovorili.

  (2) Nevjesta i ženik, odnosno bračni drugovi mogu bračnim ugovorom drukčije urediti svoje odnose glede bračne stečevine.
  Članak 255.

  (1) Bračnim ugovorom mogu se urediti imovinskopravni odnosi na postojećoj ili budućoj imovini.

  (2) Prema trećim osobama uglavci o upravi ili raspolaganju imovinom imaju pravni učinak ako su upisani u zemljišne knjige, odnosno u javne upisnike kod kojih je upis nužan za stjecanje prava ili se stvar ne može rabiti bez takva upisa.

  (3) Bračni ugovor sklapa se u pisanom obliku, a potpisi bračnih drugova moraju biti ovjereni.
  Članak 258.

  Izvanbračna zajednica žene i muškarca koja ispunjava pretpostavke iz članka 3. ovoga Zakona stvara imovinskopravne učinke na koje se na odgovarajući način primjenjuju odredbe ovoga Zakona o imovinskim odnosima bračnih drugova.

 13. #13

  Datum pristupanja
  May 2005
  Postovi
  1,331

  Početno

  da ne otvaram novi topic...

  je li izvanbračna zajednica i onda kada partneri nisu prijavljeni na istoj adresi, ali žive zajedno (naravno, pravno gledajuć)?

Pravila pisanja postova

 • Ne možete otvoriti novu temu
 • Ne možete ostaviti odgovor
 • Ne možete stavljati privitke
 • Ne možete uređivati svoje postove
 •