Pokazuje rezultate 1 do 50 od 258

Tema: Glazbena škola

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

vi baš imate sreće s tim glazbenim školama u Zagrebu - odnosno u Hrvatskoj. Ovdje je to sve malo drukčije organizirano. Petra ide na klavir od rujna i bome jako fino napreduje - ali je uvjet učitelja bio da jedan od roditelja minimalno ima glazbeno obrazovanje i da ju može pratiti u vježbanju - tako da je to sad tatina zadaća. A solfeggio se uči paralelno.
    Sad se pitam kad se vratimo u zagreb jel bi bilo bolje stavit ju u tu funkcionalnu glazbenu ili u redovitu - jer bojim se da se u redovitoj ne pogubi, posebno zbog solfeggia (ali nikako ne bih ove alternativne metode - tipa suzuki - s tim smo se susreli ranije i nikako mi se nije svidjelo).
    Posljednje uređivanje od petra : 08.02.2010. at 12:23

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Petra, zašto se bojiš da bi u "običnoj" GŠ bila izgubljena? I Funkcionalna škola (točnije Elly Bašić) je isto "obična" samo što se solfeggio radi na malo drugačiji način i u prvih nekoliko razreda nema ocjena. Tj. ima, ali za internu nastavnikovu upotrebu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj petra prvotno napisa Vidi poruku
    vi baš imate sreće s tim glazbenim školama u Zagrebu - odnosno u Hrvatskoj. Ovdje je to sve malo drukčije organizirano. Petra ide na klavir od rujna i bome jako fino napreduje - ali je uvjet učitelja bio da jedan od roditelja minimalno ima glazbeno obrazovanje i da ju može pratiti u vježbanju - tako da je to sad tatina zadaća. A solfeggio se uči paralelno.
    Sad se pitam kad se vratimo u zagreb jel bi bilo bolje stavit ju u tu funkcionalnu glazbenu ili u redovitu - jer bojim se da se u redovitoj ne pogubi, posebno zbog solfeggia (ali nikako ne bih ove alternativne metode - tipa suzuki - s tim smo se susreli ranije i nikako mi se nije svidjelo).
    Draga, nastavni planovi i programi osnovnih glazbenih škola propisani su zakonom.

Objavljeni su u Narodnim novinama br. 102/2006 godine (integralni tekst možeš naći na stranici Narodnih novina, samo u pretraživač upišeš godinu 2006 i broj izdanja 102.

Tako možeš usporediti gradivo solfeggia u Hrvatskoj i ono što je tvoje dijete do sada učilo. Instrument nije problem - to je tako i tako individualna nastava.

Dobar uvid možeš dobiti i iz literature: Solfeggio 1, autor Ivan Golčić

Gradivo je otprilike ovako (iz glave pišem)
    - ključevi: violinski i bas
    - ritam i dobe (krenuli s cijelom notom, pa polovinka, četvrtinka, osminka + pripadajuće pauze)
    - mjere 4/4, 3/4 i sl. (radi se s primjerima)
    - solmizacija
    - C-dur ljestvica
    - stupnjevi: tonika, dominanta, vođica je bila zadnja...
    Pjevaju se raznolike pjesmice, kucka se ritam, tu i tamo nešto imaju naučiti pjevati napamet. To doznam od druge djece, moji doma ne uče, ali se često igraju "diktata" i jednostavno žive tu glazbenu...

U školi se ritamski i melodijski diktati, tek su sad početkom drugog polugodišta napravili jedan cjeloviti i moj stariji sin je nedavno dobio 5 (nisam mogla vjerovati). Daju se poticajne ocjene (dijete dobije 4 ili 5, a ako je za manje, ne dobije ništa).

Moja djeca su jako zadovoljna nastavom solfeggia, u razredu ih je petnaestak. Meni se gradivo čini relativno zahtjevno, ali moja djeca to tak ne doživljavaju. Njima je super!

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Petra, ne brini, svako dijete s prosječnim sluhom i prosječnim osjećajem za ritam u stanju je pratiti nastavu solfeggia. Iznimaka uvijek ima, ali onda one ovise o nastavniku kojih ponegdje, kao i u svemu i svugdje, ima manje dobrih. Kao što vidiš tu nas ima dosta, pa će ti svatko na PP reći jel' dodijeljeni nastavnik OK ili nije. Nastavnika solfeggia također možeš birati, osim ako baš nije neka malena škola s jednom grupom solfeggia.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •