Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 63

Tema: Patronažna sestra

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno Patronažna sestra

Došla mi je jučer patronažna sestra, nakon koje sam ostala totalno u šoku.
    Prvo što je rekla nakon što je uletila i pretstavila se bilo je "da vam vidim prsa". Naravno, po bradavicama je primjetila da je Rio cijeli dan na prsima, na što je rekla da ona zna što su nama pričali u rodilištu (stvarno potiču dojenje, svaka im čast!), neka sve to zaboravim, moram ga dojiti svaka tri sata, podrignuti, a u međuvremenu davati ČAJ!!!! :shock: I bradavice da mažem bepanthenom.
    Zatim, rekla mi je da na pupak stavljam dermatol,(koji se izbacije iz uporabe zbog bizmuta koji se taloži u tijelu), a nikako ne nešto drugo (npr. bivacin). I spalila ga kiselinom.
    Onda, rekla mi je da ga mažem baby uljem, jedan dan jednu polovicu tijela, a drugi dan drugu polovicu tijela. Ovo me totalno zbunilo, to još nikad nisam čula.
    Pogledala mi je i ranu od carskog (konce skidam tek u ponedjeljak), ali ju nije previla, iako sam ja dan ranije smočila zavoje kod tuširanja, a MM je improvizirao previjanje strerilnim kompresama, nego je to sve skupa samo prikeljila natrag! A stvarno sam se nadala da će mi ona ponovo previti ranu kak spada.
    Uglavnom, nakon onog prvog, ostala sam totalno u šoku. Kad sam joj pokušala objasniti da moje informacije o dojenju nisu isključivo iz bolnice, rekla mi je da ona ima 30 godina iskustva, i da valjda ona zna što radi!!!
    E, pa znam i ja da sigurno neću bebi davati nikakav čaj, i pitam se da li mi je uopće potrebna takva patronažna sestra i koliko se mogu pouzdati u njene savjete. Mogu li tražiti drugu, ili barem tražiti da mi ova ne dolazi? Rekla je da će doći opet u utorak (nakon 4 dana, zar ne bi trebala dolaziti češće?). Da li da samo govorim "da, da, dobro", ili...? Kakva su vaša iskustva s patronažnim sestrama?

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja sam imala fenomenalnu patronažnu koja me čak pitala može li dovoditi svoje studentice da im pokaže na mom primjeru da isključivo dojene bebe mami vegetarijanki mogu biti jako napredne, pokazivala im je maramu za nošenje...ma, divna je bila. Dolazila je kada bih ju ja nazvala, a u početku je to bilo 1-2 puta tjedno. Ne znam možeš li tražiti drugu, u Zg su one "podijeljene" po ulicama i mene je baš zadesila ona.
    Naravno da možeš tražit da ti ova ne dolazi - pa dolazi u TVOJU kuću!Vjerujem da ti ne treba netko tko ti potkopava samopouzdanje - probaj ipak tražiti neku drugu sestru pa vidi da li je to moguće.
    Ovo za bepanthen, čaj, dojenje svaka 3 sata, premazivanje bebi uljem :shock:

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

NinaXY, ako ti ipak ponovo dode, pitaj je kolika je njena uspjesnost u podrsci dojenja iliti koliko je zena na osnovu njenih savjeta bilo uspjesno u dojenju i doji mjesecima, godinama.

I mozes joj slobodno reci ako se ne slazes s necim sto ona kaze i da te ne gnjavi ako imas osjecaj da te gnjavi ili te potkopava.

Iz prilozenog je ocito da o dojenju nema pojma a i ovo ostalo je za raspitat se.

Vidi da li ti je uopce od koristi a ako nije, nema smisla da se s njom bakcas. Ionako bi trebala biti tu da ti pomogne, ne da popunjava neku satnicu.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Meni je bila tak-tak, ni vrit, ni mimo i došla je samo jednom. Pokazala mi je kako presvući bebu (to sam već znala), uzela mi cicu i gurnula Grgi u usta i ustvrdila da dobro cica (i to sam već znala), rekla da ne jedem puno mahunarki (i to sam znala). Jedino mi pomogla oko njege pupka! Nisam ju više nikad zvala jer mi stvarno više nije trebala!
    Više sam stvari naučila na ovom forumu nego od patronažne.

Probaj nazvat patronažu da ti pošalju nekoga da ti previje tu ranu, a sestri ljubazno objasni da ti više nije potrebna! To će joj vjerojatno super odgovarati da ima manje posla!

Mommy, stvarno imaš sreću s patronažnom! Nadam se da će uskoro biti sve više takvih!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Nama je naša bila super. Oko dojenja sve pet, bila je jako nježna i draga s Jankom, dolazila je tjedan dana svaki dan jer je skužila da me strah prčkati oko pupka pa je dolazila samo da previje Janku pupak (naime došli smo doma u subotu i do ponedjeljka mu se zavoj smočio pa se pupak malo omekšao.)
    Kak sam dobila mastitis i oko toga mi je pomogla, a čak mi je pogledala i ranu od epiziotomije jer sam se bila srušila u nesvjest i opala, pa je pogledala je li sve na mjestu, da nije slučajno nekaj popucalo. I još je došla kad je Janku otpao pupak da ga okupa. Rekla je da ju zovemo ako bilo kaj treba tak da je još jednom došla kad su Janku počeli izbijati prištići sa tri tjedna (imao je to dosta izraženo, čak sa mjehurićima po glavi pa sam se prepala i zvala nju da pogleda i kaže kaj da radimo). Bilo je sve ok.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Jedno pitanje malo off topic - mi smo se nedavno preselili u Stenjevec. Kako znam koju patronažnu ja moram zvati?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Reći ću ti ja - patronaža za tebe/nas u Stenjevcu je u Domu Zdravlja Vrapče

A baš sam htjela otračati patronažnu

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Pa i ja sam Stenjevec (blizu crkve u Stenjevcu, one zadnje zgrade) a moja patronažna je došla iz Španskog. Možda zato kaj se po gradu ovo di sam ja ubraja pod Malešnicu :/

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

i moja je ok, iako smo komotno mogli i bez nje. zna me jos iz prve trudnoce i ne komplicira previse, bila je dan nakon izlaska iz rodilista i nakon sto je otpao pupcani batrljak, pohvalila nasu smirenost, dala nam je broj telefona i najavila dolazak za mjesec dana.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ma to je zato što se svašta naziva Stenjevec - pitanje je znači gdje je Annie; ja sam sa druge strane Aleje Bologne i ja TO zovem Stenjevec.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Mima, ja sam ti u onim zgradama koje gledaju na Medpotoki, i tu isto ima neka crkva preko puta mene (skužila sam da ih u stenjevcu ima kolko hoćeš). Znači ja nisam na onoj strani di je Špansko nego s druge strane Aleje Bologne. Vjerojatno si i ti tu. A di je tu dom zdravlja, to je ono kod onog podvožnjaka kaj izlazi na Oranice?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

To gdje si ti ja zovem Gajnice
    Dom zdravlja Vrapče je tamo kod tog podvožnjaka, a ima dom zdravlja i u Gajnicama ali mislim da oni nemaju patronažu.

Btw. ana.m moja sestrična je u Samoborskoj pa joj je htjela doći ista patronažna kao i meni - čudne su te podjele.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

OK, a koga ja mogu nazvat da provjerim gdje ja spadam i kojoj patronažnoj da se javim kad prihajam doma?

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Da preciziram, ja sam odmah preko puta bologne, uz Samoborsku cestu blizu stenjevečkog groblja... 8)

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Dali neka od vas ima iskustva sa sestrom Ivankom iz Novog Zagreba, DZ Zapruđe?

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Patronažna sestra

Citiraj ninaXY prvotno napisa
    Kakva su vaša iskustva s patronažnim sestrama?
    Ja sam čula od drugih da je naša totalna koma (slične fore tipa čajeki, vodica, dojenje max svaka tri sata, pusti bebu da plače, neće joj ništa biti, itd.), pa ju nisam ni zvala!

Naime, ako rodiš u bolnici u koju spadaš po mjestu stanovanja, oni te automatski prijave i patronažna ti dođe kući, a ako rodiš negdje drugdje moraš se sam prijaviti (barem je tako u Zg). Uglavnom, ja sam rodila u bolnici u koju ne pripadam po mjestu stanovanja, a nisam se prijavila za patronažnu i od prvog dana smo se sami brinuli za našu patuljčicu. Nisam požalila ni sekunde!

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

otprlji ti fino tu patronažnu. od nje, izgleda, više štete nego koristi.
    što će ti netko solti pamet kad ti znaš bolje i imaš rode!
    eto, to je moje skromno mišljenje.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Citiraj Sanja prvotno napisa

Naime, ako rodiš u bolnici u koju spadaš po mjestu stanovanja, oni te automatski prijave i patronažna ti dođe kući, a ako rodiš negdje drugdje moraš se sam prijaviti (barem je tako u Zg).
    Baš i nije tako.
    Nakon prvog poroda u bolnici kojoj pripadam morala sam sama zvati patronažnu,ali sam je brzo otpilila jer mi se činilo da zna manje od mene.Čak nije znala švedsku pelenu staviti kako treba.
    Nakon drugog poroda u istoj bolnici,također se nije javila,a nisam je ni zvala.
    Poslije trećeg,u bolnici u koju ne pripadam,zvala je doma da se najavi dok sam ja bila još u rodilištu.To me fakat začudilo,ali sam je glatko odbila.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Anne, nazovi DZ Vrapče i traži patronažu. Ja sam rodila prerano i Lea je ležala na neonatologiji tjednima, pa ne znam kako to sa prijavljivanjem funkcionira, mi smo zvali patronažnu kad je L. došla doma i ona je došla drugi dan. Mislim da ima više patronažnih sestara (mora biti), ova koja je bla kod mene zove se Andrea, vrlo je energična i poduzetna, a vidjela sam da drži neke radionice o dojenju, pa je valjda potkovana po tom pitanju. Ja nisam dojila pa mi nije davala nikakve savjete glede toga.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Citiraj dolega prvotno napisa
    Citiraj Sanja prvotno napisa

Naime, ako rodiš u bolnici u koju spadaš po mjestu stanovanja, oni te automatski prijave i patronažna ti dođe kući, a ako rodiš negdje drugdje moraš se sam prijaviti (barem je tako u Zg).
    Baš i nije tako.
    Nakon prvog poroda u bolnici kojoj pripadam morala sam sama zvati patronažnu,ali sam je brzo otpilila jer mi se činilo da zna manje od mene.Čak nije znala švedsku pelenu staviti kako treba.
    Nakon drugog poroda u istoj bolnici,također se nije javila,a nisam je ni zvala.
    Poslije trećeg,u bolnici u koju ne pripadam,zvala je doma da se najavi dok sam ja bila još u rodilištu.To me fakat začudilo,ali sam je glatko odbila.
    Viš, meni su rekli da je tako kako sam napisala i bilo mi je točno tako. 8)

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Mima, thx!

Nitica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj Frida prvotno napisa
    Dali neka od vas ima iskustva sa sestrom Ivankom iz Novog Zagreba, DZ Zapruđe?
    Meni je iz tog DZ dolazila sestra Jelica. A ona je tak tak. Mislim, ja sam bila upućena u sve i najvažnije mi je bilo da previja i prati pupčić što je ona dobro i napravila. Prvi tjedan je dolazila svaki dan, a onda smo se dogovorile da više ne treba. Od jedne mame sam čula da je sestra Ivanka isto tak tak. Ma, ja mislim da na kraju ispada da je dolazak patronažne samo proforma jer su u gužvi i mi smo previše informirane pa im to ide malo na živce.

Kaj si ti Frida iz Zapruđa?

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

U Zagrebu morate nazvati nadlezan dom zdravlja za patronaznu. Ako ne znate koji je, nazovete najblizi dz pa kad kazete ulicu, odmah ce vam rec da li je to njihovo podrucje ili ne. A taj dio MAlesnica/Stenjevec/Gajnice/Donje Vrapce svako dijeli kak mu pase (znam jer sam tamo zivjela). (Malesnica)

Ako vam patronazna ne odgovara, radije joj recite da ne dolazi, ili joj dajte da napravi ono sto vam pase, tipa ocisti pupak i sl, a s glupostima se ne zamarajte. Inace, one dolaze po dogovoru, a nije nuzno da dolaze svaki dan, i smijete ih otpilit- nisu OBAVEZNE, makar se znaju ponasati kao da su bogomdane.
    Moja je bila dvaput-sta cu kad sam sve znala, makar mi je prvo dijete :smajlic plazi jezik: HVALA RODAMA

. U Zg-u mislim da ne mozete dobiti drugu jer si djele podrucje.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

E da...Procedura za pupak - kupis 3%-tni hidrogen u apoteci. Nakapas kapljicu dvije u pupak i ocistis sterilnom gazicom koju su namotala oko bebi stapica.Ponovis vise puta sve dok pupi nije cist. Posusis sa sterilnom gazicom. Nasipas bivacina. Pokrijes sterilnom gazicom. Gotovo. Jednom dnevno je dovoljno. Dok pupak ne otpadne, pazi da gaza doro pokriva pupak, a kad otpadne, sto manje na njemu dok se skroz ne ocisti. Npr, kad je Aniti otpao pupak, stavljala sam joj samo sterilnu gazicu na njega i pricvrstila pelenom. Druge varijante su elasticna mrezila ili onaj prozirna trakica, al to ne bih preporucila jer drapas bebi kozicu kad ga odljepljujes.
    Nikakve druge gluposti. Anita ima jako suhu kozu, no nasa patronazna rece da ju ipak ne mazemo s necim dok se ne pocne kupati (nakon sto pupak otpadne i zaraste), a to preporucuju iz tog razloga sto im je koza preosjetljiva na bilosto.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

[quote=Nitica][quote="

Kaj si ti Frida iz Zapruđa?[/quote]

Yes. Jesmo li možda susjede?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Meni je patronažna bila super. Ali.... kada je prvi puta došla k meni ja sam joj rekla ja ću to tako i tako, žena sjedila i slušala mene kako pričam

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa
    E da...Procedura za pupak - kupis 3%-tni hidrogen u apoteci. Nakapas kapljicu dvije u pupak i ocistis sterilnom gazicom koju su namotala oko bebi stapica.Ponovis vise puta sve dok pupi nije cist. Posusis sa sterilnom gazicom. Nasipas bivacina. Pokrijes sterilnom gazicom. Gotovo. Jednom dnevno je dovoljno. Dok pupak ne otpadne, pazi da gaza doro pokriva pupak, a kad otpadne, sto manje na njemu dok se skroz ne ocisti. Npr, kad je Aniti otpao pupak, stavljala sam joj samo sterilnu gazicu na njega i pricvrstila pelenom. Druge varijante su elasticna mrezila ili onaj prozirna trakica, al to ne bih preporucila jer drapas bebi kozicu kad ga odljepljujes.
    Nikakve druge gluposti. Anita ima jako suhu kozu, no nasa patronazna rece da ju ipak ne mazemo s necim dok se ne pocne kupati (nakon sto pupak otpadne i zaraste), a to preporucuju iz tog razloga sto im je koza preosjetljiva na bilosto.
    Ja bih rekla da je i to previse. Nama (moji klinci su rodeni u Kanadi) nikakvo premazivanje i namazivanje, prekrivanje sterilnim gazama nije preporucano. Tako smo i radili s oboje klinaca - nista.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Meni je to bilo fascinantno i kada sam bila kod sestre u Australiji. Nema nikakve posebne njege pupka. Beba se normalno kupala i prije nego je pupak otpao.

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa
    E da...Procedura za pupak - kupis 3%-tni hidrogen u apoteci. Nakapas kapljicu dvije u pupak i ocistis sterilnom gazicom koju su namotala oko bebi stapica.Ponovis vise puta sve dok pupi nije cist. Posusis sa sterilnom gazicom. Nasipas bivacina. Pokrijes sterilnom gazicom. Gotovo. Jednom dnevno je dovoljno. Dok pupak ne otpadne, pazi da gaza doro pokriva pupak, a kad otpadne, sto manje na njemu dok se skroz ne ocisti. Npr, kad je Aniti otpao pupak, stavljala sam joj samo sterilnu gazicu na njega i pricvrstila pelenom. Druge varijante su elasticna mrezila ili onaj prozirna trakica, al to ne bih preporucila jer drapas bebi kozicu kad ga odljepljujes..
    NE, NE, NE, i još ću to MILIJUN puta napisat...Mi smo zbog toga u Klaićevoj završili, doktorica je poludila kad je bidila u kojem smo joj stanju došli, a naš pedijatar nije birao riječi kad je čuo da je bilo na savjet patronažne...

Pupak nije potrebno čistiti hidrogenom, eventualno kožu OKO NJEGA malo prebrisati, ali nikako sam pupak. Jer svaki put kad se nakapa hidrogen, ranica se iznova otvori i veća je šansa za infekciju, i duže zarasta. Kad otpadne pupak dovoljno ga je jednom očistiti hidrogenom i nakon toga normalno kupati, i nakon svakog kupanja svo smeće pokupiti suhim štapićem za uši, i dobro osušiti, ne posipati Bivacinom, samo staviti gazicu preko suhog pupka i gotovo...

Pedijatrica u Klaićevoj mi je rekla da im od skroz malih beba koje dolaze 90% dođe zbog problema s pupkom i sve zato što su čišćeni hidrogenom i posipani Bivacinom...Bila je ljuta ko ris...Pedijatar u DZ je izjavio sestri kad smo bili na izlazu 'hebeš patronažnu koja se ne trudi informirat'...

Tri puta smo bili na lapizaciji pupka, muku mučili s prematanjem i njegom za njega, ma katastrofa...

Pitaj i cure vani, ne znam jednu koja je koristila bilo što osim vode i sušenja...

Ostali biseri naše patronažne:

- ponudit vodice ili čaja 'jeste sigurni da znate kako to ide s dojenjem?' Paaaaaa, obzirom da je drugo dijete...
    - nikako ga ne puštat da sam stane, forsirat dojenje da bude na cici minimalno 15min, pa podrignut, pa ga natjerat da pojede puno više, kako bi spavao odmah po 3/4h, ne možete skakat svaki put kad zaplače pa samo 10min dojit svakih sat i pol (pa zašto sam onda na porodiljnom, da beba spava 24h a ja landram okolo?)
    - šetnja tek nakon tjedan dana starosti, odite malo na kavu (i onda ostala u šoku kad sam joj izjavila da smo na kavi bili dan nakon dolaska iz rodilišta, odnosno dan prije njenog posjeta)

ITD...

Nakon toga je došla još jednom, i zvala dva puta da pita kako smo, meni se nije ulazilo u rasprave pa sam je otpilila.

A moja mama je bila tamo za oba posjeta i samo iza nje zvocala 'da, da, dobro slušaj, ona zna'...

Mislim da sam napisala negdje da bi tečaj za trudnice u DZ mogli vodit ja i MM bez problema i s deset puta aktualnijim i točnijim informacijama, nakon ove koze koja mi je bila doma mislim da bi najradije otvorila vlastiti servis posjeta rodiljama da ih razuvjerim od pola onog što sestre govore

Nitica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

[quote=Frida][quote=Nitica]
    Citiraj "

Kaj si ti Frida iz Zapruđa?[/quote
    prvotno napisa

Yes. Jesmo li možda susjede?
    Jesmo. Ak ćeš trebati neki savjet ili društvo za šetnju pošalji privatnu poruku.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Moja je sestra iz Novog Zagreba (mislim Remetinec).
    I ona ima svojih bisera.
    Uvijek kad mi dođe zaprlja sve čiste tetra pelene koje imam dok presvlači Vitu (ne znam uopće zašto ga želi presvuči.. ali inzistira na tome).
    Usput dok ga presvlači on bljucne jer je upravo jeo, pa ga treba presvuči u drugu oblekicu, pa se onda sjeti da bi ga mogli okupati, pa opet treba treća oblekica....
    Kad ona ode ja prvo pola sata spremam za njoj i stavljam veš prati jer nemam više ništa čisto za bebača.

A da ne pričam da ga nikad ne želi presvuči u sobi na stolu za presvačenje, nego ja moram sve stvari nositi njoj dolje u dnevnu sobu...
    Izludi me s glupostima.
    Nadam se da neće više dolaziti jer sam umorna od nje...

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

nama su bile 2patronazne iz dz-a crnomerec i sve 5!!!!navijaju za dojenje,sve su nam lijepo objasnile i pokazale i nisu nis puno davile!! :D

mama_i_vjeko avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Moja patronažna je bila super,mama petero djece,došla mi je u posjetu i prije nego sam rodila,pokazala mi je sve kaj me je zanimalo i zalključila da mene uopče nije strah oko Vjeke,nazvala me par put da vidi jer nešto trebam,čak nam je i kučni br.telefona ostavila ako ju trebamo a ona nije u ambulanti,zagovarala dojenje i prirodan porod ( navela je da joj je zadnji porod bio najlijepši jer je imala trudove 14 sati ali da je nitko nije dirao ,priključavao na CTG ili drip)i jako sam bila zadovoljna.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Evo, došla je jučer i otišla skoro prije nego što je došla. Pogledala je pupak, koji je taman bio otpao, rekla da je OK. Kad je skužila da ju nisam poslušala u vezi s dojenjem i bivacinom, samo je odmahnula glavom (pametna žena, već sam joj mislila uvaliti rodine letke o dojenju!) i pitala da li imamo kakvih pitanja. Kad sam joj rekla da nemamo, definitivno joj je sve bilo jasno. Doći će još jednom pogledati pupak, ajde, neka se prošeće malo i konstatira da je sve u redu. Bilo bi super da smo dobili super sestru kao neke od vas, pa da imamo koristi od nje, ali eto, i ove smo se riješili bez svađe.

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

alo bucka
    nika je stigla 17.8. de promjeni taj sig već jednom

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Nama su došle dvije patronažne, sjele, čekale da ih ponudim kavom. Ja sjedila na rubu fotelje nekako na kant. Čekala da mi daju kakav savjet, na kraju se digla jer nisam mogla sjedit i slušala nešto kako ne treba piti previše tekućine da ne dobijem mastitis... i tako sve u tom stilu. Onda su okupale bebu (kao da to nismo već sami radili), premotale pupak i otišle. Kako su skupile dojmova kod nas kasnije smo čuli da nas nešto okolo tračaju i komentiraju. Moj svekar je nazvao njihovu šeficu i rekao da nam njihove usluge nisu više potrebne. I tako više nisu dolazile. Inače kod nekih ljudi znaju mjesecima dolazit na kavu.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Gulp...eto ja u najboljoj namjeri sirim dezinformacije :smajlic tuce glavom u zid:
    Evo precizirat cu: ISPRAVAK dok ne otpadne pupak ocistiti mrvice Bivacina oko njega alkoholom i zastuti ga s jos Bivacina (rekose u rodilistu a tako rece i patronazna)
    a nakon sto otpadne cistit ga hidrogenom i bebi stapicima, sve dok iz pupka ne prestane curiti. Mozda je ovo neka ekstra procedura jer je bebici pupi otpao vec sedmi dan nakon poroda, al je curilo iz njega jos dva tjedna...ja uredno cistila hidrogenom jer rece patronazna da ce hidrogen izgrist smece iz rupice. I da je bolje ne kupat bebu dok pupi ne zacjeli.
    i btw ne gurat stapic u pupi vec s njim tapkajuci susit .
    Pa djelovalo je logicno...mada ja ne vjerujem u zasipavanje Bivacinom
    :smajlic se zgraza sto su ga krivo poducili:

Početno

Ma nije toliko problem u Bivacinu, ali kako očekuješ da rana uopće zaraste ako mu hidrogenom svaki put ponovo otvoriš i nagrize :/

Koraljka

Početno

hm...citam ovaj topic i sve me sram zato sto sam medicinska sestra...
    Kad odem u neku zdravstvenu ustanovu i vidim kolegice kak se izderavaju na pacijente, kako su grube i osorne, zakljucim, kako puno njih ne zasluzuje uniformu koju nosi. S druge strane ima ih predanih, strpljivih i koje ne zale truda u stalnu edukaciju kako bi najbolje znale pomoci onima koji ih trebaju. Ja imam dvije trudnoce iza sebe i ne mogu reci da sam u drugoj bila ista pametnija nego u prvoj, mozda malo sigurnija u sebe. Iako sam dosta citala i dosta znam ipak je bilo prostora za jos koji pametan savijet moje patronazne sestre koja mi je zaista puno pomogla, mozda ne toliko oko bebice, koliko cisto zenskim i toplim ljudskim razgovorom o bilo cemu...
    Zao mi je svih onih mama koje se zale na svoje patronazne sestre. Nisu imale srece jer za taj posao prije svega treba imati ljubavi.

Početno

Citiraj Koraljka prvotno napisa
    hm...citam ovaj topic i sve me sram zato sto sam medicinska sestra...
    Nema tebe zašto biti sram...nego onih koji se ne trude, ne eduvciraju, i nemaju tu ljubav u sebi...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kad sam rodila Ledu nemam poima zašto sam je zvala. Sve sam znala od prije. Patronažna - živahna ženica preko 60g koja ima 3-4 psa, imala je toliko bisera da sam umirala od smijeha:
    - vlažne maramice - ne koristiti nikako. Voda i vata, vlažne maramice samo za van. Naravno, nije to mogla pojasniti, ali drži se toga.
    - niste kupili umjetnu hranu? pa kaj će ona kad ju MM nazove da nam je dijete gladno. Dežurna apoteka je 5 min od nas, tako da sam je utješila da ćemo, ako bude potrebe (što naravno nije bilo) otići kupiti hranu.
    - s bebom van nakon mjesec dana. Mislila sam da će kapnut kad me vidjela da 3 dana nakon izlaska iz bolnice vodim Mirtu u vrtić.
    Ne da mi se više ni nabrajat - čaj, pelene, hranjenje po satu isl.

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Cure jel znate možda gdje dogovaram patronažnu sestru? Živim u Malešnici u jednoj od zgrada između Stenjevečke crkve i gimnazije, da li spadam pod Dom zdravlja Špansko ili postoje i Dom zdravlja u Malešnici s patronažom?
    Da li treba otići osobno u Dom zdravlja dogovoriti patronažnu sestru ili postoji neki telefonski broj na koji se to može riješiti. U Domu zdravlja Špansko sam pronašla na jednim vratima natpis Patronažne sestre i prepisala broj, pa ću probati tamo nazvati. Za 2 tjedna mi je termin, pa bi bilo dobro da to sredim što prije. Ako tko iz kvarta ima informaciju, bila bi jako zahvalna

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Nazoveš taj br koji si prepisala....mislim da su do osam na telefonu, a poslije idu u posjete... ne mogu ti puno reći kakve su tu patronažne.... ja imala upalu, J bio bolestan, a mm izvan sebe... niti se ne sjećam šta je radila....

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

nia, ja sam iz spanskog, imala sam dobru patronaznu sestru (i ova druga je isto super, organizirale su cak i grupu za potporu dojenja, mozda te pozovu da se prikljucis kad malo dodjes k sebi od poroda). samo ne znam da li spadas pod spansko ili pod malesnicu (frendica mi zivi na malesnici i njoj je dolazila ista patronazna kao i meni).

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Hvala cure, dobila sam patronažnu sestru Branku na onaj telefon koji piše na vratima, u Domu zdravlja je od 7:30 - 9h, danas mi je odmah obišla bebicu i jako sam zadovoljna s hrpu dobrih informacija i savjeta koje mi je dala :D

luna82 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Čitam vaše postove i razmišljam. Neke su zadovoljne s patronažnom, a čini mi se da vas je puno za koje bi bilo bolje da patronažna nije ni došla. Zanima me jel patronažna obavezno mora doći doma?! Čini mi se da sama mogu naći sve informacije i bez patronažne sestre (koja još često da i pogrešne savjete). Ako budem imala sreću, dosta toga bi trebala naučiti još u rodilištu (podupiru dojenje, imaju rooming in). A kad mi doma nešto baš zaškripi, mogu nazvati neku od prijateljica koje su nedavno rodile. Jesam u pravu ili mi zbilja treba patronažna u kući kad rodim?

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Meni je drago da mi je bila patronažna sestra jer mi je dala dosta dobrih savjeta, plus ona pogleda bebu kako napreduje, izvaga ju, provjeri pupak, pogleda guzu da li je upaljena i slično... Meni je upisivala nešto u onu knjižicu što se dobije za bebu u rodilištu, tako da pretpostavljam da bi ju trebalo pozvati. Ako nisi zadovoljna možeš uvijek reći da ne treba više doći, ili da ideš k roditeljima, pa ćeš u njihovim gradu/kvartu nazvati patronažu

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ja bih ti isto savjetovala da je ipak pozoves, bar prvi put. nikad ne znas, mozda ces i ti biti zadovoljna...u bolnici (ovisi gdje ces roditi i na kakve ces ljude naici) te ne moraju nista nauciti (bar mene nisu). patronazna me bar malo smirila, poticala je dojenje, al je rekla i da ipak kupimo AM za svaki slučaj - ja sam suza i suza isplakala prije nego smo ga kupili (kao nisam dobra mama jer dijete nece vuci itd.), ali cim je MM donio AM, smirila sam se i sve je ok krenulo (naravno bez AM :D ).
    uvijek, ako neces biti zadovoljna mozes joj reci da ne treba vise dolazit.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Možeš ju pitati što ne znaš i reći joj da te ne zanimaju drugi savjeti....

Ja sam imala upalu.... mastitis... gnoj je krenuo.... ona je nešto trabunjala o njezi djeteta (sve sam već znala)... ne sjećam se uopće šta je htjela... ja sam htjela da me pošteno izdoji i da pokaže mm kako se to radi... i da nadgleda njegovo izdajanje.... on se bojao pošteno stisnuti jer sam vrištala... pa ga je morala podučiti i objesniti mu da je to nešto što mora...

Uglavnom, dok je ona pregledavala J, ja sam izašla došla iz sobe i ljuto rekla da ga ostavi i da mu ništa ne fali, već da ju ja trebam da me izdoji... ok, mene već par dana tresla groznica i stvarno nisam bila normalna.... postoji i ljepši način za reći ženi što trebaš... Uglavnom, one dolaze s mišljenjem da ništa ne znaš.... reci joj što ti treba pokazati i ako će biti jedna od onih koje samo pričaju o čaju i sl., lijepo ju zamoli da ode doma i traži da ti pošalju nekog drugog.... ti imaš pravo odbiti patronažnu i tražiti drugu.... isto tako imaš pravo na dolaske patronažne dok će ti trebati bilo za bebu bilo za tebe...

luna82 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Vjerojatno ju budem pozvala. Ja svakome dam šansu. Ako mi ne bude odgovarala njena pomoć onda ću reći da više ne dolazi.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •