Jučer je za nas (i naše prijatelje) bio muzejski dan - posjetili smo kao prvo zbirku grafika NSK-a izloženu u Muzeju za umjetnost i obrt (pozor, stalni postav je zatvoren do 20.01.!), a zatim novootvoreni Muzej suvremene umjetnosti.
I, iako smo očekivali da će prvi muzej biti klincima zanimljiviji od drugoga ispalo je obrnuto - u prvom smo se zadržali oko 1 sat, a u drugome oko 2 sata i ne može se reći da je klincima bilo dosadno!
Osobno, moram reći da sam od muzeja suvremene umjetnosti očekivao manje, mislio sam da će biti više mazarija koje samo autoru govore nešto, a manje zanimljivih instalacija i sličnih djela ... no, ugodno sm se iznenadio. Naravno, dosta toga klincima ne govori tako puno - neki eksponati se referenciraju na iskustva i sjećanja posjetioca, neki imaju ironičan ili pak apsurdan pristup ... no, ima dosta toga što je klincima ipak donekle razumljivo ii pak jednostavno zabavno.
Recimo ...
- instalacija sa više kupaonica/WC-a i mnoštvom prolaza i kvazi-tuševa, idealno za igru skrivača i/ili šetanje (1. kat)
- instalacija sa bijelim letvicama i podom kroz koju se može šetati (nataknu se papuče!) (2. kat)
- instalacija sa strobo-svjetlom (2. kat)
- snimka operacija na lutkama (2. kat)
- neobični bicikli (2. kat)
- video instalacija sa 4 ekrana (2. kat)
Ima toga još, ovo su bili najzanimljiviji detalji.
(pogledajte nešto fotki na http://picasaweb.google.hr/nepoznatizagreb/Muzej#)
Isto tako, isplati se zaviriti u "slijepe prostore" u kojima nema ništa osim pokoje klupe (jedan takav je na 1. katu s pogledom ka Avenue Mall-u), navodno je i WC na prvom katu zanimljiv, to nismo osobno vidjeli (onaj u podrumu nije) ...
Na žalost, neki dijelovi su nedovršeni, ima rupa u zidovima, fale dijelovi gelendera ... stoga, pripazite an djecu i upozorite ih na takve svari.
Famozni tobogani jučer nisu radili zbog kiše.
Na kraju, ako nekoga smeta: ima nešto izložaka sa temom erotike odnosno prizora golog ljudskog tijela ... meni se osobno ništa od toga nije činilo neprikladno za djecu (osim možda izloška/fotografije koju prilažem u fotkama, koja je i tako malog formata i ne baš uočljiva): video instalacija sa prizorima polugolih i golih muškaraca u turskoj kupelji, snimke performansa Vlaste Delimar i Gorana Trbuljaka ... no, eto, budite upozoreni. Sve u svemu, mislim da se isplati posjetiti taj muzej s djecom!