Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 74

Tema: muskarci u opasnosti, dokumentarac, hrt 1

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno muskarci u opasnosti, dokumentarac, hrt 1

kako plastika smanjuje plodnost u muskaraca...
    upravo na tv-u, prebacite

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

http://www.ourstolenfuture.org/newsc...rozatietal.htm

http://www.news-medical.net/news/2004/03/22/78.aspx

Endocrine disruption
    Main article: Endocrine Disruptors

In studies of rodents exposed to certain phthalates high doses have been shown to change hormone levels and cause birth defects.[9] A recent British study showed that the phthalate di(n-butyl) phthalate (DBP) or its metabolite monobutyl phthalate (MBP) suppresses steroidogenesis by fetal-type Leydig cells in primates as in rodents.[10]

A study published in 2005, lead investigator Dr. Shanna Swan (hence a.k.a. "The Swan Study") reported that human phthalate exposure during pregnancy resulted in decreased anogenital distance among baby boys. In this study phthalate metabolites were measured in urine samples collected from the pregnant women who gave birth to the infants. After birth the genital features and anogenital distance of these women's babies were measured and correlated with the residue levels in the mother's urine. Boys born to mothers with the highest levels of phthalates were 7 times more likely to have a shortened anogenital distance.[11] An editorial concerning this paper in the same volume stated that the study population was small, and "needs to be investigated more thoroughly in a larger, more diverse population".[12] While anogenital distance is routinely used as a measure of fetal exposure to endocrine disruptors in animals,[13] this parameter is rarely assessed in humans and its significance is unknown.[14] One paper states that "Whether anogenital distance measurements in humans relate to clinically important outcomes … remains to be determined,"[15] and a National Toxicology Program expert panel concluded that anogenital distance is a "'novel index' whose relevance in humans 'has not been established,'" and that there is "insufficient evidence in humans" that DEHP causes harm.[16] The Swan study is thought by some to "suggest that male reproductive development in humans could be affected by prenatal exposure to environmentally relevant levels of phthalates."[17] Authors of a more recent study of boys with undescended testis hypothesized that exposure to a combination of phthalates and anti-androgenic pesticides may have contributed to that condition.[18]

In contrast to the Swan study an earlier study found that "adolescents exposed to significant quantities of DEHP as neonates showed no significant adverse effects on their physical growth and pubertal maturity."[19] This study, however, examined children exposed intravenously to phthalate diesters, and intravenous exposure results in little metabolic conversion of the relatively nontoxic phthalate diester to its more toxic monoester metabolite.[20]

In November 2009, Swan et al., in the International Journal of Andrology, in a paper titled "Prenatal phthalate exposure and reduced masculine play in boys",

"... suggest that prenatal exposure to antiandrogenic phthalates may be associated with less male-typical play behaviour in boys. ... [and] ... suggest that these ubiquitous environmental chemicals have the potential to alter androgen-responsive brain development in humans." [21]

http://en.wikipedia.org/wiki/Phthalate

prestrasno

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

gledala dokumentarac i bio je stvarno izvrstan. poanta je sljedeća, u posljednjih 40-50 godina broj pokretljivih spermija smanjio se kod muškaraca u Danskoj (i ne samo Danskoj), što je znanstvenike navelo da taj "trend" istraže i u drugih vrsta. na kraju se potvrdilo da sva ta sranja kojima smo okruženi, od bočica za bebe, boca za vodu, krema za tijelo, čak i pesticida iz hrane i sl. sadrže određene aditive, poput plastike, koji u suradnji s drugim aditivima stvaraju estrogen ženski hormon. zbog toga trudnice izlažu fetuse višku ženskih hormona već desetljećima a rezultati su evo vidljivi u Danskoj. osim toga, postoji bojazan i zbog deformacija muških spolnih organa

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

hvala sto si to lipo uoblicila. moj mozak i ja smo posvadjani vec 2 tjedna, ne slusa me

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bilo je prilično zastrašujuće...pogotovo onaj dio o riziku za dijete zbog majčine izloženosti ftalatima u trudnoći.
    A ima ih u valjda većini kremica...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja sam gledala, i baš bila osupnuta. Kontam da ću pod stakleno zvono u sljedećoj trudnoći :/

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ak mogu pitati jel postoji neki određeni razlog zašto je ova tema baš na ovom pdf-u postavljena? Ovo mi nekako više ide na generalni MPO nego na građane i građanke

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

I ja sam gledala mogu samo reći grozno, čula sam sve to već ranije to da se plodnost muškaraca smanjila u zadnjih 50 god za 50% i ono za aligatore u jezeru koji zbog izloženosti pesticidima isto imaju slabiju plodnost i manje sp. organe, ali gledajući to u dokum. predstavljeno od strane najboljih svj. znanstvenika stvarno izgleda zastrašujuće, a što je najgore nemaš se kako zaštiti dok god se ti ftalati i pesticidi i dalje smiju upotrebljavati u industriji, stvarno ne kužim zašto ih ne zabrane ako su toliko štetni pa za 50 god se više nećemo nikako moći razmnožavati kako smo krenuli

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ja sam gledala, ali nisam uspjela sve

kao netko koga se tema neposredno tiče, imam upravo takvu teoriju koja je u emisiji prezentirana (istina nepotkrijepljenju znanstvenim dokazima) već otprilike 8 godina - otkad sam suočena s problemom, a taj problem nema nikavog vidljivog i objašnjivog uzroka
    dakle uvjerena sam oduvijek bila da je uzrok upravo u svemu što nas okružuje u zadnjih 50-tak godina i što nam se neispitano i nepoznato serviralo kao pokusnim kunićima industrijskom ekpsanzijom od strane kemijske, prehrambenih i drugih lobija

Citiraj Mali Mimi prvotno napisa
    stvarno ne kužim zašto ih ne zabrane ako su toliko štetni pa za 50 god se više nećemo nikako moći razmnožavati kako smo krenuli
    čuj, odgovor je ponuđen u samoj emisiji...
    isti ti lobiji su toliko jaki da mogu financirati (i kreirati rezultate istraživanja, odnosno ne uzimati u obzir sve faktore i međurelacije kemijskih supstanci) kako bi dokazali da štete nema. Na kraju, jasno je da isti ti, imaju političku i financijsku moć, da uz tako prezentirana vlastita istraživanja kao opravdanje utječu i na one institucije koje su u mogućnosti staviti zabranu.

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    I ak mogu pitati jel postoji neki određeni razlog zašto je ova tema baš na ovom pdf-u postavljena? Ovo mi nekako više ide na generalni MPO nego na građane i građanke
    mislim da je ok da prebacim na potpomognutu, vjerujem da će biti i više diskutanata...pinky?

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

bolje na MPO, slažem se

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam gledala cijeli, ali i ono što sam vidjela me stislo oko srca.
    Stvarno se bojim da ćemo sami sebi, kao vrsta, grob iskopat, ali ne samo sebi veći mnogim drugim vrstama, kaj ionako vrlo uspješno radimo desetljećima :/

Mene zaista fascinira kako ljudi, moćni ljudi industrijalci tako magareći kratkovidno misle samo na svoje trenutačne novčane interese i uopće im ne pada na pamet zagledati se možda u vlastitu djecu i unučad i baš nikad pomisliti, bože moj, kakav to svijet ostavljamo toj svojoj djeci?
    Kad zbog svojih nerazumnih postupaka dovedu do potpunog onečišćenja i tla i zraka i vode, zar zaista misle da će njihovoj djeci sef pun novaca biti od ikakve koristi? Novac se ne može ni jesti ni piti ni udisati, a bogami se niti zdrav okoliš neće njime moći jednostavno kupiti jer ga ne-će bi-ti. Ali kad imaš kasicu prasicu umjesto srca valjda ti takva logika uopće ne dopire do mozga, kad i ako dopre, bit će kasno :/

Denny avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Joj, ova je emisija uobličila moje najcrnije misli... :/ I prije sam u to sumnjala, a sad mi je skroz jasno...
    MM su još prije godinu dana utvrdili da ima razinu estradiola duplo veću od normalne za muškarce, i svi su bili uvjereni da je stvar u debljini. Od tada je napravio bezbroj pretraga, međutim pokazalo se da je potpuno zdrav i da debljinas s tim nema baš neke veze. Jednostavno objašnjenje doktorice je bilo: "vama se muški hormoni pretvaraju u ženske", a zašto, nije se utvrdilo do danas. Ni na kraj pameti mi nije bilo ovo šta sam vidila večeras! :/
    I zaista, MM ima jako mježnu kožu, nije dlakav, prilično osjećajan i emotivan, ima sluha za ženske probleme, uživa u šopingu i mrzi nogomet!!!...
    AJME MAJKO MOJA, MUŽ ĆE MI POSTAT ŽENSKO!!! :shock: :shock: :shock:
    .

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Odlican dokumentarac.Kao sto i sam naslov kaze istrazivali su kako pesticidi i drugi endokrini disruptori utjecu na muski narastaj.Voljela bih da postoji istrazivanje i o tome kako utjecu na zenski iako i na osnovu vidjenog mogu pretpostaviti da i na zensku populaciju djeluje vrlo slicno.E ovakve stvari treba malo cesce gurati na tv pa ako hocete i turati pod nos i lijecnicima i politicarima i crkvenjacima pa konacno razbiti tu tezu uvrijezenu medju obicnim pukom da su zene neplodne jer su promiskuitetne.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

I meni je lakše da je netko napokon potvrdio moju pretpostavku da "nas ipak netko truje", okruženi smo kemijom, udišemo naftu po ulicama, jedemo GMO i pesticide a onda nam netko kaže "da smo promiskuitetni".

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Gledala sam, užas

Lidali avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ako ste jucer jos pogledali i emisiju o bilderburzima onda vam je sve ovo malo jasnije i jos vise zastrasujuce :shock:

Lidali avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Lidali prvotno napisa
    ako ste jucer jos pogledali i emisiju o bilderberzima onda vam je sve ovo malo jasnije i jos vise zastrasujuce :shock:

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lidali prvotno napisa
    ako ste jucer jos pogledali i emisiju o bilderburzima onda vam je sve ovo malo jasnije i jos vise zastrasujuce :shock:
    nisam, samo ono o muškarcima i dovoljno sam prestravljena.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    zato sto sam bila zabuljena u tv i nisam skuzila di sam post otvorila. pomakni ga molim te, di god mislis da je primjereno. dokumentarac je bio velikim dijelom i o trudnoci i bebama, tako da stvarno ne znam di bi ga stavila, ali u ovom pdf-u mu je najmanje mjesto.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

tek sad vidjeh da je vec premjestena na mpo

ovo sam vec znala, prije dokumentarca (doduse ne u tolikoj mjeri) jer mi nije bilo jasno zasto je moja razina progesterona, na jednom testiranju bila na razini muskaraca... anyway, guglala sam malo te hormonalne disbalanse i naisla na podatak da voda iz plasticurine (ne samo voda, vec i sokovi, jogurti, mikrovalna spiza i ostale stvari u plastici) to uzrokuju.

sto me je iznenadilo u ovoj emisiji je cinjenica da je americko istrazivanje pokazalo znacajan pad broja spermica muskaraca u ruralnim dijelovima usa, za razliku od pretpostavke da ce manji broj spermica biti u muskaraca u velikim gradovima. dakle, izlozenost pesticidima je puno veci bad nego sva gradska zagadjenja.
    u hrvatskoj imamo slicnu situaciju - muskarci iz doline neretve prednjace u losim spermio. nalazima.

zivim u toj zatrovanoj dolini, i sve dok nisam cula da je zena iz mog mjesta zavrsila na hitnoj nakon sto se otrovala blitvom iz suncane doline, nisam puno obracala paznju. medjutim, sad se uvijek pitam koje otrove ja svakodnevno jedem kad god skuham kakvo povrce... zalosno...

a o zivotinjama ne treba ni pricati. sve su krave pune antibiotika i hormona rasta, tako da bi covjek, kad bi znao sta je sve u normalnom nedjeljnom rucku - juhi od mesa iz pivca i povrcu iz doline neretve, umro od straha.

Tibi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Ovaj odlični dokumentarac dokazao je moje sumnje. Sve je zatrovano od hrane, kozmetike, odjeće, igračaka, građevinskih materijala... Jednostavno od toga ne možemo pobjeći jer nema mehanizma koji bi nas zaštitio u smislu povlačenja iz prodaje takvih proizvoda i prokazivanje takvih proizvođača. U reproduktivnom smislu, to je i razlog zašto 1/4 parova ima problema sa začećem kao i zašto ima tako puno spontanih pobačaja... A da ne govorimo o povećanju broja razno-raznih oblika karcinoma... Ako se uskoro ne stvori kritična masa koja bi pozitivno mogla utjecati na ovakav razvoj događaja - loše nam se piše.

zvijezda  danica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

To nažalost nije ništa novo, u Americi se o tome priča već preko 20 godina, ali se takve stvari ne govore na velika zvona, jer naravno veliki utjecaj imaju snažni lobiji koji to potiskuju pod izgovorm da to nije dokazano.
    Uz to se veže i priča o mlijeku od soje i hrana koje se dava bebama u dohrani te što se soja nalazi u skoro svim namirnicima (keksi,gotova jela i sl.), a soja ima estrogensko djelovanje.Nažalost kod nas se o tome ne priča,ali te teme su u razvijenom svijetu već dugo godina vrte i priča se o njima.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

[.Voljela bih da postoji istrazivanje i o tome kako utjecu na zenski iako i na osnovu vidjenog mogu pretpostaviti da i na zensku populaciju djeluje vrlo slicno.

Nisu govorili o utjecaju na žensku neplodnost iako sumnjam da je endometrioza upravo s tim povezana ali rekli su da se karcinom dojke a i testisa povezuje sa tim, nekada je 1 od 20 žena bolovala od karcinoma a danas je 1 od 8

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Denny prvotno napisa
    Joj, ova je emisija uobličila moje najcrnije misli... :/ I prije sam u to sumnjala, a sad mi je skroz jasno...
    MM su još prije godinu dana utvrdili da ima razinu estradiola duplo veću od normalne za muškarce, i svi su bili uvjereni da je stvar u debljini. Od tada je napravio bezbroj pretraga, međutim pokazalo se da je potpuno zdrav i da debljinas s tim nema baš neke veze. Jednostavno objašnjenje doktorice je bilo: "vama se muški hormoni pretvaraju u ženske", a zašto, nije se utvrdilo do danas. Ni na kraj pameti mi nije bilo ovo šta sam vidila večeras! :/
    I zaista, MM ima jako mježnu kožu, nije dlakav, prilično osjećajan i emotivan, ima sluha za ženske probleme, uživa u šopingu i mrzi nogomet!!!...
    AJME MAJKO MOJA, MUŽ ĆE MI POSTAT ŽENSKO!!! :shock: :shock: :shock:
    .
    Meni se čini da je sve više feminiziranih muškaraca a sad znamo i zašto

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

i ja sam gledala emisiju i zaista sam se dala u razmišljanje. Vjerovatno ću u trunoći izbaciti iz upotrebe i antiperspirante i kreme i farbanje, a za sapun mislim da ću kupovati isključivo one ručno pripremljene. Užas živi sto posto. :/

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa
    u hrvatskoj imamo slicnu situaciju - muskarci iz doline neretve prednjace u losim spermio. nalazima.

zivim u toj zatrovanoj dolini, i sve dok nisam cula da je zena iz mog mjesta zavrsila na hitnoj nakon sto se otrovala blitvom iz suncane doline, nisam puno obracala paznju. medjutim, sad se uvijek pitam koje otrove ja svakodnevno jedem kad god skuham kakvo povrce... zalosno...
    Imaš neki znanstveni izvor za ovu tvrdnju??? Prijateljica mi već dugo pokušava ostati trudna i ne uspijevaju, a oboje su iz Metkovića. Pitam da je ne bih bez veze plašila...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nama je jos i rafinerija Bos.Brod maltene pod nosom, sta li mi sve jos dodatno udisemo uz sve ovo do sada nabrojano. :shock:

zvijezda  danica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Zaboravila sam napisati da se uz to veže još; svježe ofarbani namještaj,parket ili tome sl. ,kuća koja je tek sagrađena i opremljena do kraja i već se živi u njoj(radi toga što frabe, tepisoni i novi namještaj imaju onaj specifičan miris),linoleum, tepisoni,novi auto (on ima još uvijek onaj tvornički miris), lak za kosu, lak za nokte, aceton, farbe za kosu, umjetni mirisi za kuću, auto i sl., parfemi, kotracepcijske pilule (ovo je povezano sa prehrambenim lancem tj. puno žena u svijetu uzimaju antibebi pilule i one kada piške na wc-u iz njih izlazi određena količina estrogena van putem pi-pi, jer su pilule napravljene na bazi estrogena, pi-pi i sve ostalo odlazi kanalizacijom u more (velike količine), ribe i morske životinje plivaju u tome te upijaju to kroz svoju kožu u sebe i morska voda im cirkulira kroz škrge, taj estrogen im se taloži u tijelu i sutra tu ulovljenu ribu imate na tanjuru), onda tu ulaze pesticidi za travnjake, plantaže, protiv kukaca, PCB-s (kemikalija Polychlorinated biphenyls), DES (hormonski dodatak dietilstilbestrol- vrlo opasan i zabranjen je za upotrebu kod ljudi, ali zato se smije koristiti kod stoke (krave i sl.) koja se mora brzo razviti da bi bila spremna na klanje, koristi se kod velikih proizvođača stoke za klanje,ali ispod stola), zatimtu ulaze i omekšivači za rublje, sredstva za čišćenje po kući i dosta još toga.....
    Inače skupni naziv tih stvari je xenoestrogeni i xenobiotici.

zvijezda  danica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj sanja77 prvotno napisa

Imaš neki znanstveni izvor za ovu tvrdnju??? ...
    Istraživanje Per se baš za tu specifičnu stvar u dolini Neretve sigurno ne postoji,ali se to vidi u sve većem broju muških osoba koje dolaze kod doktora i moraju raditi spermiograme radi ili neplodnosti ili nečeg drugoga i po tome se vidi da ljudi iz tog kraja imaju problema sa time. Takve podatke i istraživanja za sebe rade doktori,endokrinolozi i drugi kada su u pitanju simpoziji i predavanja na tu temu ili na temu reproduktivnosti i utjecaj okoliša na samu poldnost. Oni imaju pristup kartonima drugih pacijenata i naravno po adresama tj. području gdje ljudi žive se vidi kakvih problema imaju muška populacija ili ženska u reproduktivnoj dobi na području u ovom slučaju doline Neretve, ali tu ulaze i Sisak, Slavonski Brod, Rijeka i svi gardovi gdje se nalaze industrijska postrojenja koja koriste štetne kemikalije, pesticide i sl., naarvno tu ulaze i Slavonija tj. njene ravnice jer se na poljima koja se zasađuju velikim količinama neke kulture koriste pesticidi da bi se spriječila velika šteta od bolesti biljaka i sl., a pesticidi sami po sebi tj. njihove male čestice lete zrakom i ljudi koji rade sa time udišu to i naravno to se taloži u tijelu i ima utjecaj na kako rogane tako i na reproduktivni trakt bilo muškaraca ili žena.

Inače reproduktivni problem se ne mora pokazati odmah na ženi ili muškarcu koi su bili izloženi tome (pesticidima, DES-u, PCB-s,ispušnim plinovima iz industrijskih postorjenja ili nećem trećemu) već se može pokazati tek na njihovom potomku (sin,kćer ili unuci) kada dođe u reproduktivnu dob. Jer takve stvari ulaze u tijelo i mogu izmijeniti tj. oštetiti DNK nas samih i spermija ili nerođenog djeteta koje je još u majčinoj utrobi.

Tako da je to vrlo opširna tema i takva istraživanja se ne provode u svakoj ulici ili gradu ili mjestu, jer prvenstveno to je jako skupo, a i nitko to ne želi platiti. Već se ti podaci skupljaju dugo godina i onda se iznose van kada je šteta već učinjena i povratka nema.

Ima par filmova na tu temu, jedan od njih je vrlo poznati film sa Julijom Roberts "Erin Brockovich", onda imate film sa Robert Duvalom i John Travoltom " A Civil Action", pa onda film "Children of Men" i dr....

zvijezda  danica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Takva stvar se ne može spriječiti u smislu da se više neće proizvoditi plastične stvari, igračeke, tepsioni,farbe i sve ostalo, a da ne spominjemo i ugoj povrća, voća, životinja za masovnu proizvodnju. Jer računajte koliko ljudi ima na svijetu i koliko hrane treba proizvesti da se svi ti ljudi nahrane, a opet ljudi umiru od gladi, bolesti i sl. Znam da ovo zvuči kao da ja držim za njih, ali ne držim već govorim sa objektivnog stajališta. Svi znamo da se kava jako puno koristi u svijetu, znači ljudi piju kavu, jer vi znate koje se sve kemikalije i pesticidi koriste za uzgoj kave?! Da se to javno iznese ljudi više ne bi ni pipnuli kavu. Onda recimo uzgoj banana, to je nešto prestrašno kakvi se sve pesticidi koriste za uzgoj banana.Bilo je baš na tv-u o uzgoju banana koje sve pesticide koriste. Kod nas u trgovinama se mogu kupiti samo jedna vrsta banana i ta je najprodavanija u svijetu i najviše se uzgaja, a inače u svijetu postoji preko 150 vrsta banana, a samo ta jedna se uzgaja na veliko za potrebe sve većeg pučanstva.Zamislite da se odjedanput zabrani proizvodnja pesticida, farbe za kosu, šampona, plastičnih boca, igračaka, građevinskog materijala, auta, hrane koja se šprica pesticidima, hormonskih dodataka, uzgoj stoke na veliko za meso i nus proizvode kao mlijeko,sirevi i sl.,omekšivača, deterđenata, da se zatvore rafinerije, terminali za plin....,zatvore farmaceutske tvornice tj. proizvodnja lijekova... kakve posljedice bi to imalo za čovječanstvo?

Jednom riječju rat sveopćih razmjera.I tu uključimo i zemlje koje imaju nuklearno oružje i zamislite šta se dešeava i šta bi ostalo od nas.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj zvijezda danica prvotno napisa
    Takva stvar se ne može spriječiti u smislu da se više neće proizvoditi plastične stvari, igračeke, tepsioni,farbe i sve ostalo, a da ne spominjemo i ugoj povrća, voća, životinja za masovnu proizvodnju. Jer računajte koliko ljudi ima na svijetu i koliko hrane treba proizvesti da se svi ti ljudi nahrane, a opet ljudi umiru od gladi, bolesti i sl. Znam da ovo zvuči kao da ja držim za njih, ali ne držim već govorim sa objektivnog stajališta. Svi znamo da se kava jako puno koristi u svijetu, znači ljudi piju kavu, jer vi znate koje se sve kemikalije i pesticidi koriste za uzgoj kave?! Da se to javno iznese ljudi više ne bi ni pipnuli kavu. Onda recimo uzgoj banana, to je nešto prestrašno kakvi se sve pesticidi koriste za uzgoj banana.Bilo je baš na tv-u o uzgoju banana koje sve pesticide koriste. Kod nas u trgovinama se mogu kupiti samo jedna vrsta banana i ta je najprodavanija u svijetu i najviše se uzgaja, a inače u svijetu postoji preko 150 vrsta banana, a samo ta jedna se uzgaja na veliko za potrebe sve većeg pučanstva.Zamislite da se odjedanput zabrani proizvodnja pesticida, farbe za kosu, šampona, plastičnih boca, igračaka, građevinskog materijala, auta, hrane koja se šprica pesticidima, hormonskih dodataka, uzgoj stoke na veliko za meso i nus proizvode kao mlijeko,sirevi i sl.,omekšivača, deterđenata, da se zatvore rafinerije, terminali za plin....,zatvore farmaceutske tvornice tj. proizvodnja lijekova... kakve posljedice bi to imalo za čovječanstvo?

Jednom riječju rat sveopćih razmjera.I tu uključimo i zemlje koje imaju nuklearno oružje i zamislite šta se dešeava i šta bi ostalo od nas.
    Nitko nije za to da se zabrani proizvodnja svega što si nabrojala ali ako se zna da je određena tvar štetna koja nam služi za proizvodnju npr. plastike i znamo što ona izaziva u tijelu ljudi, ja sam sigurna da bi industrija vrlo brzo našla zamjenu i da tu ne bi stala proizvodnja plastike ili nečeg drugog

zvijezda  danica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Nisam ni ja za to da se zabrani sve ono što sam navela, ali vrlo teško je natjerati jednu industriju da zamijeni nešto u svojoj proizvodnji zato što je to štetno po nas.Razlog je vrlo jednostavan, za njih, a to je da oni kažu da je to njima najeftiniji izvor da proizvedu to i da ako bi se prebacili na alternativnu opciju troškovi proizvodnje bi skakali do neba i da bi samim time i sam završni proizvod bio recimo 10 puta skuplji nego ovaj sadašnji i oni bi još morali prenamijeniti ili promijeniti strojeve koje koriste već za proizvodnju, a to košta. Naravno tu ulazi i druga stvar a to je ujtecaj na globalnu ekonomiju, kako bi se odrazilo da odjedanput završni proizvod koji je koštao do jučer 1 kn po komadu, sada košta 10,30,50 ili 100 kn po komadu samo zato što su oni morali preći na alterntivni izvor proizvodnje tog proizvoda, jer je prvotni proizvod bio opasan po zdravlje za pučanstvo.

Evo jedan primjer šta se desilo kada se saznalo da DES (dietilstilbestrol) opasan za zdravlje.
    http://www.aafp.org/afp/2004/0515/p2395.html
    http://en.wikipedia.org/wiki/Diethylstilbestrol
    Da skratim priču; ženama koje su bile trudne je davan DES radi sprečavanja spontanog pobačaj.Te trudne žene su ga uzimale u najboljoj namjeri,rezultat tog uzimanja se pokazao kada su djeca rođena od strane žena koje su uzimale DES rađana su za nerazvijenim spolnim organima, kod nekih se problem tek manifestirao kada su ta rođena djeca ušla u svoju reproduktivnu dob, žene su bile sterilne,organi reproduktivni nisu se razvili do kraja, a kod muških isto tako kompletna setrilnost,feminizirani su bili, nerazvijeni reproduktivni organi....Ovo je samo ukratko, na onim likovima je opširnije napisano o tome.
    Na kraju DES je zabranjen za upotrebu kod ljudi, ali ali... šta sad nastaje u farmaceutskim kompanijama DES se proizvodio do zadnjega trenutka dok nije zabrana stupila na snagu. U skladištima je ostala velika količina proizvedenog lijeka DES-a koji se ljudima ne smije više davati, ali zato zabrana nije se odnosila na životinje. I tako se DES počeo koristiti u industrijskoj proizvodnji životinja, a to znači da su počeli davati taj lijek mladim kravama,svinjama,kokicama i sl. da bi što prije narasli i mogli ići na klanje (to je ono o čemu se priča da se te životinje šopaju hormonima da bi što prije narasle da idu što prije na klanje i u prodaju). Jer recimo krava koja je na selu i svaki dan pase na pašnjaku dava dnevno (karikiram) 8 litara mlijeka, a krava koja je u kavezu tj. u onim zatvorenim štalama i samo služe za davanje mlijeka i hrane se stalno nekom harnom u prahu (u kojoj se nalazi riblje brašno, koštano brašno- a znamo što je koštano brašno, to su mrvljene kosti koje ostaju od klanja životinja i od toga je nastalo i kravlje ludilo tzv. Creutzfeldt–Jakob disease ili Bovine spongiform encephalopathy http://en.wikipedia.org/wiki/Bovine_...encephalopathy, i tko zna šta sve još oni stavljaju u tu hranu za krave) ta krava u kavezu dava recimo 15 litara mlijeka dnevno. Naravno ni jedna zdrava logika neće reći da krava u zatvorenom može davati više mlijeka nego od one krave koja šeće po pašnjaku, ali eto događa se i to da ta krava u zatvorenom dava više mlijeka zato jer joj se davaju hormoni koji nakon svega su opet nama servirani na tanjuru ili u čaši mlijeka ili u siru i sl.
    I tako DES je našao opet put da se nađe u nama tj. našem tijelu i ima utjecaj na našu plodnost i plodnost naše djece. A zašto se DES našao na meniju životinja, pa vrlo jednostavno farmaceutska industrija si nije mogla priuštiti uništenje velike količine tog lijeka (nije si vraga mogla priuštiti, ali oni su htjeli zaradtiti pošto poto) i tako se se našli lobiji koji se bave industrijskim uzgojem živoinja i farmaceutika i svi su tražili zaradu. Lobiji koji se bave industrijskim uzgojem životinja htjeli su smanjiti troškove "skladištenja" tih životinja tj. da budu što manje u njihovim zatvorenim štalama, da brže rastu, da troše manje hrane na njih i da se što prije nađu na našem tanjuru, a lobiji farmaceutskih industrija htjeli su se riješiti lijeka tj. hormonskog lijeka koje više nisu smjeli staviti u prodaju za ljude.I evo dogovora svi su u dobitku, naravno sa njihove strane,a mi mi smo opet pokusni kunići u nečemu čemu nismo dali pristanak. Tako je sa svim tim stvarima i proizvodima koje imaju štetno djelovanje.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj sanja77 prvotno napisa

Imaš neki znanstveni izvor za ovu tvrdnju??? Prijateljica mi već dugo pokušava ostati trudna i ne uspijevaju, a oboje su iz Metkovića. Pitam da je ne bih bez veze plašila...
    to su rijeci jednog od vodecih mpo lijecnika u hr,na kojeg smo trenutno sve kivne. rekao je mojoj frendici da najveci broj muskaraca sa oligo i oligo astheno, cak i azoo dolazi iz doline neretve. poznajuci ljude koji su u ovoj prici, a iz doline su, u svim slucajevima koje ja poznajem, a znam ih puno, uvijek je rijec o muskoj neplodnosti. tako je i u mom slucaju.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj RuzicaSB prvotno napisa
    Voljela bih da postoji istrazivanje i o tome kako utjecu na zenski iako i na osnovu vidjenog mogu pretpostaviti da i na zensku populaciju djeluje vrlo slicno.
    ima toga i za zensku stranu - dosta ispitivanja provedenih na misevima,
    evo npr. clanak iz 2007 Scrambling eggs in pastic bottles:
    http://www.plosgenetics.org/article/...l.pgen.0030006
    gdje se govori o visokoj razini meiotickih gresaka uzrokovana izlaganju zenskih miseva kemikaliji bisphenol-A (bisphenol-A se nalazi u plastici i ima estrogensko djelovanje), no npr. njemacka ekipa 2008 dokazuje da dolazi do meijotickih zastoja, no ne uspijeva dokazati pojavu aneuplodija:
    LINK

Evo jos par odlicnih materijala:
    http://www.endo-society.org/journals..._Statement.pdf
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2440710/

anchie76 popravila predugacak link

darcy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Nažalost, nisam gledala taj dokumentarac jer nisam znala da će bit, ali bi se htjela nadovezati na ovu temu za upozorenje svim sadašnjim ibudućim mamama i tatama - jednokratne pelene povećavaju temperaturu za 1,1 st. Celzijusa što također dovodi do steriliteta kod muških beba.
    Na kraju, čini mi se da ćemo se svi vratiti prirodnim stvarima i materijalima.
    Navodno je prije tog dokumentarca u Potrošačkom kodu bilo nešto rečeno o crnoj odjeći. Ja sam kod jednog crnog grudnjaka primjetila neobičan neugodan miris koji se uvijek javlja kad ga izvadim iz mašine i mislila sam da je to od vlage, ali druga odjeća je mirisala po omekšivaču. Grudnjak je Liscin, dakle, poznata marka, nije kineska proizvodnja. Jel se možda koja od vas sjeća što su rekli za tu crnu boju u tkaninama? Jel se može to nekako prepoznati ili da općenito izbjegavamo crni donji veš?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

darcy gledala sam ja taj potrosacki kod. rekli su samo da je kod crnih grudnjaka (narocito sintetickih sa cipkicama) potreban oprez jer se farbaju crnom bojom koja sadrzi setetne sastojke (ne sjecam se vise koje) ali da se to moze prepoznati tako da se nakon pranja ta crna boja ispere pa grudnjak postane svjetlo crni (skoro sivi). i da su ljudi onda ljudi jer im se ispere boja ali da je to zapravo dobro jer se tim ispiranjem ispere i taj stetne sastojak sa tom crnom bojom. e sad to su spomenuli za grudnjake s placa i kao one jeftine.

ali nazalost sve vise i vise se proizvodi stvari u Kini tako da me nebi cudilo da je i taj Liscin iz Kine, jedino se nadam kad je neki brand koji ipak drzi do sebe da nece bas upotrijebiti tu najjeftiniju boju. ali nazalost na grudnjacima ne pise kojom bojom su farbani

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

umjesto....i da su ljudi onda ljudi je trebalo pisati ... i da su ljudi onda ljuti...

Tibi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Ja sam nažalost djelomično čula taj prilog na potrošačkom kodu, ali koliko sam shvatila nije problem u crnoj boji nego što su neke marke grudnjake obojali kancerogenom bojom. Naime, oni su tamo ispitivali 5 marki grudnjaka od kojih nisu svi bili farbani tom opasnom bojom. Nažalost nisam upamtila koje marke su opasne jer nemam niti jednu od tih doma (ja isto koristim Liscu, a nju nisu spominjali). Nisam baš pomogla, ali možda netko može dopuniti...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj zvijezda danica prvotno napisa
    .Zamislite da se odjedanput zabrani proizvodnja pesticida, farbe za kosu, šampona, plastičnih boca, igračaka, građevinskog materijala, auta, hrane koja se šprica pesticidima, hormonskih dodataka, uzgoj stoke na veliko za meso i nus proizvode kao mlijeko,sirevi i sl.,omekšivača, deterđenata, da se zatvore rafinerije, terminali za plin....,zatvore farmaceutske tvornice tj. proizvodnja lijekova... kakve posljedice bi to imalo za čovječanstvo?
    .
    genijalne

sva ta radna snaga se može i mora preusmjeriti u nove pogone
    Opel-ovim radnicima je isto sklapali oni električni ili benzinski auto = ljudi rade
    u eko poljoprivredi je potrebno više pažnje i ljudske radne snage, možgu se proizvoditi eko deterđenti, saditi će se više stabala za gradnju , bambus raste ka blesav ...

jedini koji će stvarno nastradati jesu: farmaceuti
    zdravom čovjeku lijek ne treba, niti su mu bakterijice i virusići opasni
    smanjiti će se i lječnički aparat: zdravija srca, zdravije kosti, daleko manje pretilosti ....

sljedeći veliki biznis je MPO

kapitalizam je počeo probavljati čovjeka: zdrav čovjek je neprofitabilan
    treba im relativno zdrav tj. taman toliko zdrav da može na posao, a dovoljno bolestan da treba dnevnu dozu lijeka

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Thanks Tibi onda sam i ja izgleda djelomicno cula.

Nisu oni rekli da je crna boja opcenito kancerogena vec da je kod nekih crnih grudnjaka ustanovljena stetna tvar. ne sjecam se ni ja koje marke su spominjali.

ali koliko se sjecam, spominjali su samo crnu boju ili mozda jos neku?

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

meni vecina crnih :shock:

Tibi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

cure evo našla sam jedan kratki članak:

Takozvani 'Öko-Test' je njemački magazin za potrošače koji se bavi provjeravanjem različitih proizvoda i objavljivanjem rezultata. Jedan od predmeta njihove pažnje ovih dana bili su grudnjaci. Rezultati su bili zapanjujući.

Testiranje se konkretno svodilo na testiranje sastava tkanine i dodatnih materijala 25 grudnjaka, te njihove boje. Čak šest grudnjaka je dobilo najgoru moguću ocjenu i to zbog velike količine crne boje za koju se pretpostavlja da izaziva rak. Radi se o crnom pigmentu koji se tijekom znojenja može odvojiti od tkanine i upiti kroz kožu što u pronađenoj količini može izazvati rak.

Firma sa najgorom ocjenom za takav jedan crni grudnjak je isti odmah povukla sa tržišta. Međutim, čak su modeli nekih poznatih francuskih imena koji su i do deset puta skuplji od grudnjaka u običnim trgovinama, zbog velike količine ove boje dobili najgoru moguću ocjenu.

Najgore procjenjeni grudnjaci nisu samo crni, nego i oni najdraži ženama. Naime, radi se o push-up grudnjacima, koji podizanjem grudi prema gore ostavljaju dojam većeg dekoltea. Problem kod ovih grudnjaka je di-etilheksilftalat koji se najvjerojatnije nalazi na samom dijelu spajanja korpica. Ovaj omekšivač spada među otrovne tvari te je na listi Europske Unije naveden kao jedna od kancerogenih tvari. Osim toga se smatra i da je opasan za plodnost. U dječijim igračkama i artiklima za bebe je stoga ova tvar čak i zabranjena.

Jedini savjet koji su stručnjaci vezano bar za crne grudnjake mogli dati ženama, jeste da nove crne grudnjake prije prve upotrebe nekoliko puta dobro operu.

Naravno, crna boja općenito kod donjeg veša se ne bi trebala zanemarivati zbog direktnog dodira sa kožom, pogotovo prilikom znojenja

a imate i ovaj članak: http://www.tportal.hr/lifestyle/zdra...grudnjaci.html

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

OK, a u kojem trenutku trebam početi nositi grudnjak kako ne bih bio u opasnosti

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja ih, srećom, rijetko nosim (a kad nosim, to je push-up :/ ). A što se tiče kancerogenosti, ne mogu se sjetiti nečega što nije kancerogeno, od onoga što jedemo do onoga što nosimo na sebi i udišemo.

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

A ne znam, mislim da na smanjenje plodnosti kod oba spola najviše utječu kava, cigarete, loša prehrana, nebavljenje sportom, stres... ne bi to samo ograničila na "plastiku" u našim životima. Jednom mi je čak jedan alternativni liječnik potvrdio ovu tezu - pijenje kave oslabljuje reproduktivne organe.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Nia_Zg prvotno napisa
    A ne znam, mislim da na smanjenje plodnosti kod oba spola najviše utječu kava, cigarete, loša prehrana, nebavljenje sportom, stres... ne bi to samo ograničila na "plastiku" u našim životima. Jednom mi je čak jedan alternativni liječnik potvrdio ovu tezu - pijenje kave oslabljuje reproduktivne organe.
    Nije bilo samo riječ o "plastici" u tom dokumentarcu kao lošoj za reprodukciju već i o pesticidima koji se nalaze u hrani i o toj nekoj supstanci pomoću koje se radi plastika ali i kozmetika, kreme i sl. ovo što si ti nabrojala naravno da utječe na zdravlje općenito i to je svima znano već odavno

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

pazite sad ovo: mm unazad mjesec dana 3-4 puta bez razloga povrća i muka mu (a nije u drugom stanju). i bio danas kod dr i ispada da nije čir, da ne treba na gastroskopiju već da mu je od krivog držanja, neki ukliješteni kraželjak u vratu mu valjda pritišće centar za povrćanje.

nije povezano s temom, ali je brat bratu čudno i povezano s lošim i nezdravim načinom života!

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ukratko nahebasmo od svega i nemremo si pomoć!

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

sta da kazem, prosle godine su umrle 2 mlade mame koje sam poznavala (jedna 38, jedna 35, sve skupa sestoro djece) a danas sam cula da je jos jedna cura koju poznajem, ima 34 godine, ima rak i da je jako lose.
    pa ne mozemo reci da je to sve od losih zivotnih navika, zao mi je. niti jedna od njih nije pusila npr...
    sve su umrle od raka btw...

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj nevena prvotno napisa
    darcy gledala sam ja taj potrosacki kod. rekli su samo da je kod crnih grudnjaka (narocito sintetickih sa cipkicama) potreban oprez jer se farbaju crnom bojom koja sadrzi setetne sastojke (ne sjecam se vise koje) ali da se to moze prepoznati tako da se nakon pranja ta crna boja ispere pa grudnjak postane svjetlo crni (skoro sivi). i da su ljudi onda ljudi jer im se ispere boja ali da je to zapravo dobro jer se tim ispiranjem ispere i taj stetne sastojak sa tom crnom bojom. e sad to su spomenuli za grudnjake s placa i kao one jeftine.

ali nazalost sve vise i vise se proizvodi stvari u Kini tako da me nebi cudilo da je i taj Liscin iz Kine, jedino se nadam kad je neki brand koji ipak drzi do sebe da nece bas upotrijebiti tu najjeftiniju boju. ali nazalost na grudnjacima ne pise kojom bojom su farbani
    Ma da, skoro sve se proizvodi u Kini. Jedino je razlika u tome što kad Kinezi proizvode za neku poznatiju firmu (H&M, Oshkosh, Okaidi npr.), ta proizvodnja mora udovoljavati nekim njihovim standardima kvalitete. U tome je zapravo najveća razlika između kineskog proizvoda za npr. neku švedsku, američku ili francusku firmu od proizvoda za kineskog trgovca. Tako barem ja vidim tu razliku i ne bojim se kupovati robu za koju znam da prolazi dosta velike kontrole što se tiče kvalitete i moguće štetnosti za zdravlje.

E sad, jedino se iskreno nadam da ljudi čiji je posao da to kontroliraju da dobro i pedantno rade svoj posao

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •