Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Pečena purica

  1. #1

    Datum pristupanja
    May 2004
    Postovi
    239

    Početno Pečena purica

    Imam u zamrzivaču puricu od 4 kg. Imate li koji dobar recept? Meni je ona inače suha kad se ispeče pa me zanima imate li vi koju dobru ideju kako je naounit/ispeč a da ne bude suha?

  2. #2
    tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    895

    Početno

    ja sve pečem pod folijom, zaliveno sa dosta vode pa tek kad poželim koricu skinem foliju i onda ne bude suho.
    nekad stvaim još dodatno malo masti nekad ne...
    Polaznica Rodine edukacije za pomoć majkama pri dojenju

    L 17.06.2008.

  3. #3
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    10,021

    Početno

    I mene zanima kakav dobar recept za puricu. Jeli smo ju za Božić, nakon 100 godina pravu, lijepu domaću i svima nam je bila sranje.
    Bila je dobro pripremljena, ali smo se totalno odvikli od domaćih. :/
    Ja bih neki "egzotičniji" recept. Recimo napuniš puricu sa 2 kg špeka.
    06/07

  4. #4

  5. #5
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    10,021

    Početno

    E to bi se več dalo pojesti.
    06/07

  6. #6
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    13,344

    Početno

    Evo ovako....

    Ja pekla za Božić i prošli Božić i svaki.... POnekad pazinsku, ponekad zagorsku (ta mi je bolja, ali nije loša ni pazinska)

    Puricu dan ranije dobro pregledam, očistim i posolim KRUPNOM soli. Jednostavno pravilo za soljenje pečenke je 2 - 2,2 % soli na težinu (za perad 2 % za odojka malo više).

    Daklem, ja ju vagnem (ako nije kupljena u dućanu, pa ima cedulju s težinom). Posolim. Ostavim da odstoji tak posoljena i drugi dan dobro obrišem krpom. Može se po želji posipati namjenskim začinom, tko voli i prihvaća glutaminate.

    Uvalim puricu u protvan iliti pleh (dobro je tko ima kikiri, ali u moj velike tuke ne stanu, pa pečem otvoreno). Dobro je začinim (u trbuh obavezno jedna jabuka, 2 lovorova lista, 1/4 luka, a može pol mandarine tko voli, može par suhih šljiva tko voli, pa još jedna jabuka sa strane, prepolovljena).

    Koristim trik: u džezvi zakipim 1 dl ulja da bude baš jaaaako vruće i s tim zalijem ona debela prsa i koliko ostane sve drugo, da se ne isuši tijekom pečenja, a da ima finu koricu).

    NE pokrivam folijom jer ne želim Alsheimera ni slične bolesti koje izaziva trovanje aluminijem.

    Podlijevam često vodom. I pečem koliko kg - toliko sati na ne prejakoj temp (kod mene je to 200oC ali vjerujem da je stvarna temperatura negdje oko 180). Amen. I dobar tek! Pripremite mlince, ovo daje puno finog umaka koji nije jako mastan.

    Eto, valjda nisam ništ zaboravila...
    Bolje biti dio rjesenja nego dio problema!

    L - 2000
    E - 2001

  7. #7
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,608

    Početno

    Ove godine sam je pekla u vrećici - napunila sam je jabukom, lukom i mandarinom (cijelo voće/povrće), dolila malo ulja i pekla. Kako ja ne jedem, ne znam kakva je bila, ali ukućanima i gostima je bila jako fina i sočna, a umak ne premastan.
    Moj veeeeliki dečko, 03.09.2003.

  8. #8
    jkitanov avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008
    Postovi
    535

    Početno

    Ja radila za Božić:
    Oko ponoći nasolila, prijepodne začinila, napunila jabikom i pofurenom, nabockanom narančom. Zagrijala rernu i zagrijala malo ulja. Prelila vrelo ulje preko puretine i stavila u rernu. Tjekom pečenja jedno 5-6 puta poslala mm da ju zalije s masnočom. Pred sam kraj pečenja sam prelila sokom od propasiranog šipka-nara i nabockala čačkalicama tanko narezanu pancetu preko nje. Sve skupa se pekla od 3 sata i bila je mjac
    04/09 xy

  9. #9

    Datum pristupanja
    May 2004
    Postovi
    239

    Početno

    Je li mandarinu/naranču stavite u kori ili koru ogulite?

  10. #10
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    13,344

    Početno

    Ako imam domaće mandarine/naranče za koje mislim da nisu špricane, ostavim koru. Od "dućanskih" ogulim. Ako je velika, prerežem.
    Bolje biti dio rjesenja nego dio problema!

    L - 2000
    E - 2001

  11. #11
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    2,719

    Početno

    Ovo moram jednom probati, ali će moći doći na red tek kada bude neko veće drustvo. Mi se najedemo od jednog batka.
    You can feel sore tomorrow. Or you can feel sorry tomorrow.

  12. #12
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    13,344

    Početno

    Citiraj zhang prvotno napisa
    Ovo moram jednom probati, ali će moći doći na red tek kada bude neko veće drustvo. Mi se najedemo od jednog batka.
    X

    Mi dobijemo u firmi puricu za Božić (i to dvije, jer smo u istoj firmi ), inače je ne bi nikad kupili....veliko nam je to. Jednu obično ispečemo za blagdane, kad znamo da će se kroz kuću prošetati puno ljudi, a drugu razrežemo na četvrtine ili čak i manje i zaledimo. Lani dobili dvije smrznute, pa sam jednu poklonila jer mi se nije nikako uklapalo u koncepciju. Isto vrijedi i za pajceka, obično smrznem pečeno jer ne jedemo puno mesa (a ja bi trebala još i manje ) ali nekak mi Božić bez purice nije potpun, kao ni Nova godina bez gujde...
    Bolje biti dio rjesenja nego dio problema!

    L - 2000
    E - 2001

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •